ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2020
    Dolar
  • Euro
    35,0069
    Euro
  • Altın
    2.498,740
    Altın
  • Bist-100
    10.644,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/29°
    ADANA
  • ANKARA
    12/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/25°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    18/32°
    IZMIR
  • KONYA
    16/28°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
izmir büyükşehir. 19 mayıs,
Öğretmenlerden laik, çağdaş eğitim buluşması
Öğretmenlerden laik, çağdaş eğitim buluşması
Bahçeli: Ben olsam geri içeri alırdım!
Bahçeli: Ben olsam geri içeri alırdım!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Aşiret düğününde geline 6 kilo altın takıldı!
Aşiret düğününde geline 6 kilo altın takıldı!
6 Şubat 2021 Cumartesi - 11:32

Foça'da 'Biyokütle tesisi' isyanı... Belediye dava açtı!

İzmir’in Foça'da mera alanına yapılmak istenen Biyokütle Atık İşleme Tesisi ilçe halkını isyan ettirdi. Tesisin kurulacağı alanda toplanan 100'e yakın yurttaş, bilirkişi incelemesi için gelen heyete itiraz dilekçesi verdi. Foçalılar tesisin, ilçenin tarım ve turizmine büyük zarar vereceğini belirterek karardan dönülmesini istedi. Foça Belediyesi Başkan Vekili Kenan Gülay ise tesisin onaylanan imar planlarının iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na dava açtıklarını söyledi

Foça da  Biyokütle tesisi  isyanı... Belediye dava açtı!

İzmir'in Foça ilçesine bağlı kırsal Yeniköy Mahallesi'ne yapılmak istenen Biyokütle Atık İşleme Tesisi'ne karşı büyük tepki var. Yaklaşık 100 Foçalı yurttaş tesis alanında toplanarak bilirkişi incelemesi için gelen heyete itiraz dilekçesi sundu. Yurtaşlara destek vermek için alana giden Foça Belediye Başkanvekili Kenan Gülay, Yeniköy Mahallesi Hancivarı Mevkii 696 parselde biyokütle enerji santrali yapılması amacıyla 4 Aralık 2019'da resen onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve 1/5000 ölçekli nazım imar planının iptali istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı Foça Belediyesi olarak dava açtıklarını söyledi.



BELEDİYELERE DANIŞILMADI

Gülay, "Burada yaklaşık 700 dönüm mera arazisinin içerisinde 74 dönümlük bir bölüme biyokütle enerji tesisi kurulması için Kasım 2019’da İzmir Büyükşehir ve Foça belediyelerine danışılmadan bakanlıkça resen onay verilmiştir. Mahkeme askı süresinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi olarak konuya itiraz edilmiştir. Bu itiraz dolayısıyla mahkeme bugün burada bilirkişi incelemesi yaptırıyor. Hepimizin bildiği gibi Foça güneşiyle, deniziyle, doğasıyla bir turizm kenti olduğu kadar aynı zamanda tarımıyla da çok önemli bir merkezdir. Gediz havzasının bulunduğu bir bölgededir. Foça gibi bir turizm merkezine giden ana arter üzerinde böyle bir tesis kurulmak istenmesi, hemen yanındaki tarım ve hayvancılık alanlarına büyük zarar verecek. Bu yüzden Foça'da biyokütle enerji tesisi kurulmasını istemiyoruz. Buna şiddetle karşıyız" dedi.



"FOÇA HALKI İSTEMİYOR"

Foça Belediye Meclis ve İmar Komisyonu üyesi Mimar Ercüment Kuyumcu da bölgede halen iki biyogaz enerji tesisi olduğunu, bunların bölgeden çıkan hayvansal atıkları işlediğini, ama birinin kuruluş amacını aşarak hibrit tesise dönme girişimnide bulunduğunu öne sürdü. Kuyumcu, "Kendilerine bu hibritin ne olduğunu sorduk ama tatmin edici cevap alamadık. Bunun dışında iki biyokütle tesisi kurma girişimi daha var ve bunlarla ilgili mahkeme süreçleri devam ediyor. Buradaki dördüncüsü. Haftada 40-50 bin aracın geçtiği ana yol üzerinde, tam turistik alanın önünde 74 dönüm alana, Çevre Bakanlığı’nın verdiği bir enerji tesisi müsaadesi var. Biz buna karşı yürütmeyi durdurma davası açtık. Biyokütle için zaten burada yeterli malzeme yok. Dışarıdan getirecekler. Katı atıkları yakacaklar. Biz böyle bir şeyi kesinlikle istemiyoruz. Turizm ve tarımla geçinen ilçemizin bunlara kesinlikle tahammülü yok. Bütün siyasi parti temsilcisi arkadaşlar da bizimle aynı görüşte olduklarını paylaşıyor. Foça halkı olarak bu tesise karşıyız” dedi.



"SONUNA KADAR DESTEK OLACAĞIZ"

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, Foçalılara destek ve bölge doğasına sahip çıkmak için alana geldiklerini belirterek, "2020 -2021 pandemi sürecini dikkate alırsanız doğa bizden intikam alıyor. Doğa onu korumamızı istiyor. Yaşanan felaketler de bunu gösteriyor. Foçalıların mücadelesine sonuna kadar destek vereceğiz” dedi.

"DAHA ÖNCE DE YAPMAK İSTEDİLER"

Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) Sözcüsü Bahadır Doğutürk ise aynı alanda daha önce de biyogaz enerji tesisi kurulmak istendiğini, açılan davalarla bunun engellendiğini hatırlattı. Bahadır Doğutürk, "Geçtiğimiz yıllarda burada 177 dönüm üzerine biyogaz tesis kurulmak istenmiş ve bu mahkeme kararıyla engellenmişti. Şimdi alan küçültülerek 74 dönüme talip olunarak biyokütle enerji tesisi yapmak üzere bir girişimde daha bulunuldu. Biz de Foça Belediyesi kanalıyla bu girişime engel olmak için yine dava açtık. İzmir’in kuzey ormanları olan Foça ormanlarına bir hançer gibi saplanan cüruf alanının kaldırılmasını beklerken böyle yeni tehlikeli girişimlerle karşı karşıyayız. Bundan sonrada hukuki haklarımızı kullanacağız. Burası ilçemizin mera alanı. Burada kirletici tesis istemiyoruz" dedi.
Foça İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan bilirkişi incelemesi sonunda katılımcılar olaysız dağıldı.

 
Bir utanç daha... Dünyada sondan ikinciyiz!
 
Altınordu Boluspor'u ağırlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milli Mücadele düşmanına anma töreni
Milli Mücadele döneminde İngilizlerin desteği ile gerici isyanlara destek ...
TRT'nin konuklarına milyonlar gitmiş
TRT’nin, “dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler giderleri” adı altında ...
Erdoğan 11 üniversiteye rektör atadı
11 üniversitenin rektörü değişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ataması ...
 
Erdoğan'dan yeni Boğaziçi kararı
Türkiye'de protestolara neden olan, Cumhurbaşkanı kararıyla rektör atamasından ...
Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel’e 31 yıl 6’şar ay hapis talebi
Oda TV Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız, TELE 1 Ankara Temsilcisi İsmail ...
Can kaybı 26 bin 577'ye yükseldi
Sağlık Bakanlığı, 'Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu' verilerini paylaştı. ...
 
Sel felaketi 14 Şubat çiçeklerini de vurdu
Gül ve karanfil üretiminde Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olan ...
Kılıçdaroğlu'dan taziye ziyareti...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir sel felaketinde yaşamını yitiren ...
İzmir yine karıştı! Polisten sert müdahale...
İzmir Alsancak'ta Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek vermek amacıyla ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri