ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5327
    Dolar
  • Euro
    34,8612
    Euro
  • Altın
    2.443,990
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
2 Aralık 2023 Cumartesi - 13:56

Foça'da JES protestosu... "Sağlık turizmi bahane, rant şahane"

Foça Fevzipaşa Mahallesi'nde "Sağlık Turizmi" adıyla başlatılan jeotermal enerji santrali sondajı protesto edildi. Foça Nihat Dirim Demokrasi Meydanı'nda Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu'nun  çağrısı ile bir araya gelen Foçalılar, bölgede yapılmak istenilen jeotermal enerji santraline ilçenin doğal güzelliklerine ve tarımına zarar vereceği" gerekçesiyle tepki gösterdi. Eylemde, "Sağlık turizmi bahane, rant şahane" pankartı açıldı.

Foça da JES protestosu...  Sağlık turizmi bahane, rant şahane

SONKALEİZMİR-Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz'ün yanı sıra sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve yurttaşların katıldığı eylemde "Jeotermal istemiyoruz" sloganları atıldı. Eylemde "Havamıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıkıyoruz" , "JES istemiyoruz", Rant projelerine hayır ", "Tarım ve yaşam alanlarına sahip çıkıyoruz" , "Foça' ya sahip çık, başka Foça yok"  dövizleri açılıdı. Yürüyüşün ardından da basın açıklaması yapıldı, Platform Sözcüsü Ramis Sağlam JES projesi iptal edilinceye kadar mücadelelerinin süreceğini belirterek tüm doğa dostları ve Foça'lılara birlik çağrısı yaptı. 



Foça Tatih ve Doğa Platformu'nun açıklaması şöyle:

"Son yıllarda, Foça yarımadasına yönelen rant talan politikası doğrultusunda her gün yeni bir saldırı ekleniyor. Gözü dönmüş rantçı zihniyet Foça’nın tarım arazileri kapatmaya devam ediyor.   Foça'ya yönelen son talan projesinin adı “sağlık turizmi”. Foça Fevzipaşa Mahallesi’nde bin dönümlük arazide jeotermal kaynak arama sondaj girişimi başlatıldı. Miray Madencilik AŞ tarafından hazırlanan proje, geçen yıl kamu kurumlarının sakıncaları revize edilmesi gerektiği için geri gönderildi.  Proje 2023 Ekim ayında tekrar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilmesiyle jet hızıyla Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir kararı verildi. Öncelikle JES yani jeotermallerin yok ettiği Aydın’a bakalım vahşice yerin altından çıkan kaynar su ile yıkanan toprak bir süre sonra bölgedeki zeytin, incir ve tarıma çok  büyük zarar verdiğini herkes tarafından biliniyor.  



Foça, bu kadar yağmaya rağmen turizm ilçesi olma özelliğini koruyor. Foça'nın turizm geliri temiz denizi doğası tarihi ve kültürel varlıkları ile sahip olduğu doğal zenginliklerden kaynaklanıyor. Sormak gerekiyor, birçok koyu ve sahil şeridi olan Foça’nın “sağlık turizm”ine ihtiyacı mı var? Bu projenin Foça’ya katkısı ne olacak? Birkaç sermayedarın kasasını doldurmaktan, bölgeyi imara açtırmaktan başka hiçbir şeye yaramayacak. Foça’nın turizmine katkı değil zarar verecektir. Jeotermal sondaj çalışması yapacakları bölge ve Foça Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında; çok geniş doğal, arkeolojik ve tarihi sit alanlarına sahip. Aynı zamanda proje alanı Özel Çevre Koruma Bölgesi olup, bünyesinde askeri yasak ve güvenlik bölgeleri, mera alanları, zeytinlik ve orman alanları ile özel imar rejimine tabi bir bölgedir.   Bakanlık, ÇED süreci tamamlanmadan bu kadar hassas bir bölgede bu proje için “ÇED gerekli değildir” kararını nasıl vermiştir? Proje alanı olarak belirlenen bölgede telafisi olanaksız zarar doğuracağı aşikardır. Projenin tanıtım dosyasında da yer alan kurum görüşleri arasında Foça belediyenin proje için olumsuz görüş belirtmiştir. Diğer kamu kurumları ise çekinceli görüşleri olmasına rağmen ve Foça halkının da görüşü alınmadan Bakanlık ÇED gerekli değildir kararı verdi. Bu karar “hukuka aykırı” ve “antidemokratik” bir karardır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü görüşü tehlikenin boyutlarını göz önüne sererken, Kurum raporunda bu projenin mevcut ve olası risklerini açık açık yazmış ve çekincelerini belirtmiştir.  

Kurum görüşünde de yer verildiği gibi jeotermal kuyu sondajının yapılacağı bölgenin elli metre yakınında Karaman ve Hacılar deresi olmak üzere iki adet dere ve kolları bulunuyor. Bu projenin faaliyete geçmesi halinde Foça'nın yer altı ve yer üstü sularının olumsuz etkilenecektir. Projenin yürütüleceği alanın tamamı zeytinlik arazi ile çevrili olup yürütülecek jeotermal kuyu sondaj faaliyeti aynı zamanda Zeytincilik Kanunu'na da muhalefet etmektedir. Foça turizm kadar geçimini zeytincilikte kazanmaktadır. İdarenin tüm iş ve işlemlerinde kamu yararı gözetmesi gerekirken, bu projenin faaliyete geçmesinde kamu yararı olmayıp proje Foça'nın havasını suyunu ve doğasını tehdit ediyor.  Rant Projesine karşı yürüttüğümüz görüşmeler doğrultusunda Foça Belediyesi, projenin ÇED gerekli değildir kararını yargıya taşıyor.   

PROJENİN ARKASINDA KİMLER VAR? 

Tarım ve zeytinlik alana yapılması planlanan 1287 hektarlık alanda, 1300 dikili zeytin ağacı bulunuyor. Proje alanındaki iki parselde, yaklaşık 4 milyon 545 bin liraya mal olması planlanan, 900 metre uzunluğunda iki sondaj kuyusu açılacağı belirtilen alandaki proje kime ait bir de ona bakalım?  Miray Madencilik Miray Madencilik AŞ’de 24. Dönem AKP Milletvekili Aydın Şengün’ün eşi Nur Şengün’ün adı geçiyor. 2014 yılında kurulan şirketin, şirket müdürü de Aydın Şengün’ün AKP İl Başkanlığı yaptığı dönemde, İl Başkan Yardımcısı Fatih Pınar’ın oğlu Mehmet Pınar görünüyor.  Soruyoruz, kamu kurumlarının sakıncalarına belirtmesine, Foça Belediyesi’nin olumsuz görüş bildirmesine rağmen projeye ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR kararının verilmesinin ardında siyasi erkin rolü nedir?  Yerel seçimlere sayılı aylar kala Foça’ya dayatılan, Foça’nın doğasını yok sayan talan rant projelerini hayata geçirmeye çalışanlara geçit vermeyeceğiz. Bugüne kadar tarım arazilerine proje yapanlar, imara açanlara ve ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR kararı verenler şunu çok iyi bilmelidirler ki Foça’ya sefer olur zafer olmaz. "
 

 
Erdoğan'dan Seçil Erzan açıklaması...
 
Evrensel'in genel yayın yönetmeni değişti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan Seçil Erzan açıklaması...
Erdoğan, kolay para kazanma vaadiyle oluşturulan ve ünlü isimlerin de ...
Bornova'da kalker ocağı için kapasite artışı talebi!
Ermadan Madencilik firması, Bornova'da 2006'da açılan kalker ocağında ...
Kuzey Irak'a hava harekatı!
Milli Savunma Bakanlığı, Kuzey Irak’a hava harekatı düzenlendiğini bildirdi.
 
Ümit Özdağ hakkında soruşturma
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'a Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ...
Engelsizmir Kongresi ilk gününde bin 500 ziyaretçiyi ağırladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Engelsizmir ...
Ege Denizi için fırtına uyarısı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarıda yarın sabah saatlerinden ...
 
Karşıyaka'dan Vali Elban'a stat ziyareti!
Karşıyaka Spor Kulübü yönetimi, İzmir Valisi Süleyman Elban'ı makamında ...
Buğra Gökçe'den flaş İzmir kararı!
Buğra Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığı için İstanbul ...
Oyuncu Mehmet Esen CHP'den aday adayı oldu!
DİSK'e bağlı Sine-Sen Genel Başkanı ve oyuncu Mehmet Esen, 31 Mart 2024'te ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri