ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2332
    Dolar
  • Euro
    34,7162
    Euro
  • Altın
    2.443,820
    Altın
  • Bist-100
    10.219,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/25°
    ADANA
  • ANKARA
    8/16°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    7/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    11/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/24°
    IZMIR
  • KONYA
    9/16°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Damat dehşeti: 1 ölü, 2 yaralı!
Damat dehşeti: 1 ölü, 2 yaralı!
Gölet faciası: 2 çocuk boğularak can verdi!
Gölet faciası: 2 çocuk boğularak can verdi!
Galatasaray Karagümrük'ü 90'da yıktı!
Galatasaray Karagümrük'ü 90'da yıktı!
Kadıköy'de protesto!
Kadıköy'de protesto!
24 Ağustos 2021 Salı - 16:38

Foça'da cüruf isyanı!

İzmir'in Foça İlçesi'nde yaşayan vatandaşlar, çevre örgütleriyle  birlikte Ilıpınar'daki Cüruf Depolama Alanı’nın faaliyetinin hemen durdurulması ve cürufların kaldırılması için eylem yaptı. 

Foça da cüruf isyanı!

İzmir’in Foça İlçesi’ne bağlı kırsal Ilıpnar Mahallesi’nin Gölyüzü mevkiinde kurulu olan Cüruf Depolama Alanı önünde yapılan protesto eylemi ve basın açıklamasına Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, CHP Foça İlçe Başkanı Ayla Yılmaz, Foça Kent Konseyi Başkanı Özlem Duvan Temizel, bazı Belediye Meclis Üyeleri, ilçeye bağlı mahallelerin muhtarları, Foça Çevre ve Kültür Platformu(FOÇEP), İzmir Çevre Gönüllüleri Platformu(İZÇEP), Foça Forum, Yenifoça Forum, Foça Barış Kadınları Platformları, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Foça Şubesi ve Foça Kent Konseyi üyeleri ile civar yerleşim yerlerinde oturan vatandaşlar katıldı. 


Ellerinde dövizler taşıyan katılımcılar depolama alanı çevresine “İklim Suç Mahalli” yazılı şeritler çektiler.
Yeniköy’den gelerek eyleme katılan Nilhan Kelem zeytinliklerine, doğal ürün yetiştirdikleri alanlara büyük zarar verdiğini iddia ettiği cüruf tepelerini istemediklerini belirtti.

Sema Erdoğan ise doğanın ortasında korkunç bir katliam olarak nitelediği alandan yayılan gazları sadece kendilerinin değil Karşıyaka’ya kadar olan tüm bölgenin soluyarak zehirlendiğini savundu.

Kozbeyli Mahallesi sakinlerinden Melek Kutlu da “Bu dumana, yangınlara karşıyız. Bunaldık” diyerek tepkisini dile getirdi.

Basın açıklaması öncesi kısa bir konuşma yapan FOÇEP Sözcüsü Bahadır Doğutürk  “İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulmuş olan komisyonda bu konuuyu müteaddid defalar dile getirmemize rağmen bugüne kadar herhangi bir olumlu netice alamadık. ” dedi.

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ise “Buralardan zamanında sular seller akıyormuş. Şimdi cüruf dağları Foçanın en büyük dağları olmuş. Hem iklim değişikliği , hem yaşadığımız doğal afetler, bir de üzerine bunların pisliği hepimizi etkiliyor. Üzerime ne düşüyorsa her zaman yapmaya hazırım” dedi.

BİTİYORUZ ÖLÜYORUZ YETER ARTIK
Foça Kent Konseyi’nin çağrısı ve organizasyonuyla toplanan katılımcılar adına basın açıklamasını ise Yeniköy Mahallesi Muhtarı Hasan Ercan okudu. 6 Mayıs 2019 tarihinde yapılan basın açıklamasından hatırlatmalar yapan Ercan 2 yılda yaşanan olumsuzlukları ve gelinen durumu da ortaya koydu. 

Hasan Ercan “ Her şeyin bir sınırı olduğuna göre para kazanmanın da bir sınırı olmalıdır. Daha dumanı üstünde tüten cürufu başka atıklarla beraber vahşice depolayacaksın, sonrada diyeceksin ki açığa çıkan gazlar, nem ve sıcağın etkisiyle yangın çıktı. Derhal bu tesis kapatılmalı, Gölyüzü mevkii kurtarılmalıdır. Yer altı sularımızın havzası olan bu vadi derhal boşaltılmalıdır. Bu sözleri söyledikten sonra 2 yıl üç ay geçmiş. Bu süreç içinde ne oldu? Sayısız yangınlar çıktı. En son 12 Ağustos 2021’de  çam ağaçlarımız, zeytinlerimiz, canlarımız yandı. İşte hala kokusunu duyuyoruz. Daha üç gün önce demir çelik tesinin depolama alanında yangın çıktı. Nefes alamadık. Bu tepeler dağ oldu. Ağaçlarımız daha da karardı. Sularımız daha da kirlendi. Topraklarımız daha da zehirlendi. Bitiyoruz ölüyoruz. Yeter artık. Buna bir son verelim. Sel, deprem, yangın, kuraklık, her gün başka bir felaket. Derelerimiz, denizlerimiz bir bir tükeniyor. Tabiat Ana isyan ediyor. Daha ne bekliyoruz. “ dedi.

Protestoya katılan vatandaşlar , “Gölyüzü kurtarılmalıdır”, “Tehlike saçmaya devam eden bu tesisi derhal kapatın”, ''Yeraltı suları için bu vadiyi derhal boşaltın” şeklinde sloganlar attı.

Basın açıklaması dakikalarca süren alkışlı protestolarla tamamlanırken, katılımcılar cüruf depolama alanı ve çıkan yangınlarla ilgili suç duyurusunda bulunmak için imza kampanyası da başlattı.

Etiketler:
 
Deprem ve yangın sempozyumu!
 
İzmirli Kore gazisine son görev!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THK Üniversitesi’nden eski rektörüne dava!
Türk Hava Kurumu Üniversitesi (THK), eski Rektörü Prof. Dr. Nevin Yörük ...
Çetin Doğan hakkında yeni gelişme!
Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, müvekkilinin Adli Tıp Kurumu'na ...
Yemeksepeti emekçileri isyanda
Çevrim içi yemek sipariş sitesi Yemeksepeti'nde sendika gerilimi sürüyor. ...
 
Birlik Sağlık Sen'den zam tepkisi!
Memur ve memur emeklilerinin zam oranlarının belli olması sonrası, ortaya ...
CIA, Taliban ile görüştü iddiası
Afganistan'da Taliban korkusu ve şiddeti devam ederken dikkat çekici bir ...
AK Partili başkandan tepki çeken paylaşım
AK Parti Antakya Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Fatih Yıldırım'ın bir ...
 
Altın madenine yargı dur dedi!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Dikili Çukuralan Altın Madeni ...
A101'de kadın çalışana saldırı!
A-101 mağazasında sorumlu olarak çalışan Büşra Nur isimli kadının bölge ...
Reyhan'dan 22 gündür haber yok!
Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde 22 gün önce telafi kursuna gittiğini ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri