ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3374
    Dolar
  • Euro
    34,8108
    Euro
  • Altın
    2.393,270
    Altın
  • Bist-100
    10.277,00
    Bist-100
  • ADANA
    13/20°
    ADANA
  • ANKARA
    7/16°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/23°
    IZMIR
  • KONYA
    7/13°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
52 kişiye 1 Mayıs tutuklaması...
52 kişiye 1 Mayıs tutuklaması...
MSB duyurdu: 6 terörist etkisiz hale getirildi
MSB duyurdu: 6 terörist etkisiz hale getirildi
Teleferik faciasında bilirkişi raporu çıktı.. Flaş detaylar!
Teleferik faciasında bilirkişi raporu çıktı.. Flaş detaylar!
Vanspor'dan U19 tepkisi... Sahadan çekildiler!
Vanspor'dan U19 tepkisi... Sahadan çekildiler!
5 Temmuz 2023 Çarşamba - 10:25

Gelecek Partili Bilici buğday üretimindeki sorunları TBMM gündemine taşıdı...

Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, buğday üretimi ile ilgili sorunları TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bilici, "Türkiye bir tarım ülkesi olmakla birlikte kendi kendine yeten bir ülkeydi. Ancak yanlış politikalarla bu üstünlüğümüzü yitirdik, potansiyelimizi kullanamaz hale geldik. Artık ekmek pahalı, emek ucuz" dedi.

Gelecek Partili Bilici buğday üretimindeki sorunları TBMM gündemine taşıdı...

Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici'nin yazılı açıklaması şöyle: 

"Bir ülkenin tam bağımsızlığı, nüfusunun gıda ve enerji ihtiyacını karşılayabilme gücüne bağlıdır. Bu gücü temin eden kaynaklar stratejik açıdan kıymetli olarak değerlendirilir. Bu açıdan başta buğday olmak üzere hububat ürünleri stratejik bir ürün olarak kabul edilmektedir. Pandemi, Rusya Ukrayna savaşı, Hindistan’ın buğday ihracatını yasaklaması, Çin’in stok politikası gibi nedenlerden dolayı buğday ve diğer tahıl fiyatlarındaki artış devam etmektedir. Tüm bunlar ile birlikte yurtiçi ve yurtdışında yaşanan ekonomik sıkıntılar geçtiğimiz yıllarda gıdanın, dolayısıyla tarımsal üretimin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Yaklaşık sekiz milyara ulaşan dünya nüfusunun yanında, 85 milyonu aşan ülkemizde, gıda güvenliği açısından yaşamsal öneme sahip tahıl bitkisi buğday, tüm insanlık için de son derece önemli bir üründür. Aynı zamanda milyonlarca insanın geçim kaynağı ve çok sayıda sanayi ürününün de hammaddesidir. Bu nedenle Türkiye'de buğday gibi temel ürünlerin çeşitliliğinin korunmasına, geliştirilmesi ve kontrol edilebilmesi için bazı tedbirlerin alınması hayati önem taşımaktadır.

Türkiye’de 2002 yılından bu yana nüfus 66 milyondan 85 milyona çıkarken, buğday üretim miktarı yıllık 19 milyon ton ile sabit kalmıştır. Geçen bu 20 yıllık sürede tarımsal teknolojinin gelişmesi ile dekar başına verim %50 artmış olmasına rağmen toplam rekoltenin sabit kalması, Türk çiftçisinin buğday üretiminden uzaklaştığının ve buğday ekili alanın ciddi miktarda düştüğünün açık bir göstergesidir. Son dönemlerde Türkiye’nin ürettiği buğdayın kendisine yetmediği tartışmaları sürerken Türkiye son üç yıldır buğday ithal ederek açığını kapatmaktadır. Son 20 yıllık sürede, yakın coğrafyamızda bulunan büyük buğday üreticisi Rusya ve Ukrayna’nın, nüfusları bariz bir oranda azalmasına rağmen buğday üretimlerini sırasıyla %84 ve %20 oranında arttırmışlar ve dünyadaki sayılı buğday ihracatçıları arasına girmişlerdir. Türkiye ise 2002 yılında buğday üretiminde bu iki ülke ile rekabet eden bir ülke konumunda iken bugün dünyanın en fazla buğday ithal eden 3.ülkesi konumuna gerilemiş, söz konusu ülkelerin sabit müşterisi konumuna düşmüştür."

İzmir Miletvekili Bilici'nin açıklaması şöyle devam etti:

"Ekonomide uygulanan yanlış politikalar en çok tarım sektörünü etkiledi. Girdi maliyetlerinin artması sonucu çiftçiler üretemedi, üretenler zarar etti. Toprağına, traktörüne, tarladaki ürününe haciz gelen üretici küstürüldü. Son yıllarda değişen iklim şartları ve yaşanan kuraklık nedeniyle buğday rekoltesi düştü. Çiftçiler desteklenmediği için ekili alanlar azaldı. Türkiye’de artık ekmeğin pahalı, emeğin ucuz olduğu bir döneme giriyoruz. Yakın zamanda gıdadan eğitime, ulaşımdan sağlığa tüm alanlarda birçok ürüne zam geleceğini görüyoruz. Aynı şekilde alım düşmeye devam edeceğini biliyoruz çünkü yüksek enflasyon önümüzde durmaya devam ediyor. Eskiden “ekmek aslanın ağzında” derlerdi, bugün söylenebilecek tek şey “artık aslan da aç” Türkiye bir tarım ülkesi olmakla birlikte kendi kendine yeten bir ülkeydi. Ancak yanlış politikalarla bu üstünlüğümüzü yitirdik, potansiyelimizi kullanamaz hale geldik. Tarımsal potansiyelimizin tam kapasite kullanılması amacıyla çiftçilerimizin teşvik edilmesi, desteklenmesi ve rekabet üstünlüğü sağlanması gerekmektedir."

Bu bilgileri paylaşan Milletvekili Bilici, Tarım ve Orman Bakanlığına aşağıdaki sorulara sorarak yazılı cevap talep etti.

1-Türkiye kamu ve özel sektör aracılığıyla 2021 ve 2022 yılında hangi ülkelerden kaç ton buğday ithal etmiştir?

2- 2022 yılında TMO tarafından ithal buğday hangi usullerle, ne kadar ve hangi fiyattan alınmıştır?

3- TMO tarafından ithal edilen buğdayın yüzde kaçı yurt içi piyasadaki buğday fiyatını baskılamak için kullanılmaktadır?

4- Buğday ekili alanın 2002 yılından bu yana %25 oranında azalmasının temel sebebinin buğday fiyatlarının yetersiz açıklanması olduğu aşikar iken, Türk çiftçisinin buğday üretimine geri dönmesini sağlayacak hangi teşvik ve tedbirleri hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?

5- Türkiye’de buğday fiyatları hangi kriterler esas alınarak belirlenmektedir. Buğday fiyatı kasıtlı olarak düşük açıklanarak bazı kişi, kurum ve çevreler buğday ithalatına teşvik mi edilmektedir? Koca bir Türk çiftçisinin çıkarları yerine sayılı bir azınlığın çıkarları mı gözetilmektedir?

6-Buğday fiyatı açıklanırken maliyetler göz önünde bulunduruldu mu ? Söz konusu maliyetler nasıl hesaplandı? Hesapladığınız maliyet kalemlerini kalem kalem kamuoyu ile paylaşabilir misiniz? Buğday üreticisi çiftçinin girdi maliyetleri günden güne artarken 2023 yılı için açıklanan buğday fiyatı çiftçiyi kaderine terk etmek değil midir?

7- Tarımsal üretime dönük bölgelerin iklim, coğrafi şartları, toprak, sosyo kültürel yapı ve ekonomik durumunun bir arada değerlendirilerek her bölgenin gerçeklerine uygun fiyat ve teşvik politikaları uygulamak konusunda bir projeniz var mı? Bölgesel bazlı buğday fiyatı politikası bakanlığın gündeminde midir?

 

 

 
Uzmanından ‘doğru tercih’ önerileri
 
AK Partili İnan'dan CHP'li Polat'a tepki: "İndir kaldır demokrasisi"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muharrem İnce sessizliğini bozdu: Atatürk gelse şansı az olur!
Sessizliğini bozan Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, Altılı Masa ...
Tanju Özcan, destekleyeceği genel başkan adayını açıkladı!
CHP'de başlayan 'değişim' rüzgarına 'adalet' yürüyüşüne çıkarak destek ...
CHP'li Atıcı'dan genel başkan adaylığı sinyali!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından parti içindeki görevine ...
 
CHP'li Kılıç'tan Merdan Yanardağ çağrısı!
CHP İzmir Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç, gazeteci ...
CHP'li Aslanoğlu'dan AK Partili Saygılı'ya canlı yayın daveti!
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir'de arıtma tesisleri üzerinden ...
Akşener'in A takımı belli oldu... İzmir'den iki isim var!
İYİ Parti lideri Meral Akşener başkanlığında, İYİ Parti Genel Merkezi'nde ...
 
İmamoğlu ve Soyer'den kritik buluşma...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile İstanbul Büyükşehir Belediye ...
Ümit Özdağ’dan Devlet Bahçeli’ye tepki: Size kaç lazım?
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "Türkiye’de mülteci veya göçmen değil geçici ...
İlçe Başkanı'ndan flaş karar... Aday olmayacak!
CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Av. Ahmet Cemil Balyeli, ilçe başkanlığına ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri