ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5217
    Dolar
  • Euro
    34,8746
    Euro
  • Altın
    2.487,850
    Altın
  • Bist-100
    9.565,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/29°
    ADANA
  • ANKARA
    15/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/24°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Define faciası: Üç kişi yaşamını yitirdi!
Define faciası: Üç kişi yaşamını yitirdi!
Hollanda Parlamentosu'ndan Türkiye kararı!
Hollanda Parlamentosu'ndan Türkiye kararı!
Feci kaza... 9 aylık hamileydi!
Feci kaza... 9 aylık hamileydi!
DHKP-C'nin kritik ismi yakalandı!
DHKP-C'nin kritik ismi yakalandı!
Mustafa Akbaş
Gültepe'de pişmiş aşa su katmak!
25 Kasım 2020 Çarşamba

İzmir'in başdöndüren gündeminde dün ekranlarımıza ilginç bir açıklama düştü. Açıklamanın sahibi, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi...

Oda, yurttaşların uzun yıllardır beklediği, Konak ve İzmir Büyükşehir meclislerinde onaylanan Gültepe kentsel dönüşüm planlarına dava açma kararı aldıklarını duyurdu.

Gerekçelerini de sıraladılar...

Özetle; bölgede öngörülen nüfus yoğunluğunun fazla olduğunu, sosyal/teknik altyapı alanlarının yetersiz kaldığını ve çok hisseli parsellerin işi güçleştireceğini savunuyorlar.

Şehir Plancıları Odası'nın bu kararı ve açıklamalarının beni çok şaşırttığını söylemeliyim.

Neden mi? Anlatayım...

***

Basmane'nin arka taraflarından başlayıp Buca'nın eteklerine kadar uzanan Gültepe semti, 100 binlik nüfusu, bitmek bilmez yokuşları ve daracık sokaklarıyla zamanın ruhuna yenik düşmüş durumda.

Bilenler bilir, birçok alt yapı hizmetinin tam olarak ulaştırılamadığı bölgede, evlerin ise büyük çoğunluğu kaçak, derme çatma...

Hiçbir sosyal ve sportif aktivite merkezi yok. Yeşil alan yok denecek kadar az. Park, çarşı, AVM ara ki bulasın...

Halkın bir kısmı da alışmış tüm bu yokluğa, yoksunluğa! "Amaaan böyle gelmiş, böyle gider" diyor.

Fakat daha büyük bir kesim ise "Bizim hayatımız, gençliğimiz buralarda heder oldu, çocuklarımız bari güzel bir semtte yaşasın. Sağlam, doğru düzgün evlerimiz, parkımız, sosyal tesislerimiz olsun" diye diretiyor.

İşte böyle diretenlerin sözünü de 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin hemen ardından birileri duydu. Çarpık yapılaşma nedeniyle adeta can çekişen Gültepe'nin makus talihini değiştirmek için kolları sıvadı. Bu isim ise Konak Belediye Başkanı Abdül Batur...

CHP'li Başkan Batur, göreve gelir gelmez en önemli proje olarak Gültepe kentsel dönüşümünü önüne koydu. Anketler yaptırdı, halkla konuştu, uzmanlarla oturdu, bürokratlarıyla çalışma yürüttü ve düğmeye bastı.

Nihayet, 1 yıl gibi kısa bir sürede, özverili çalışan ekip sayesinde Gültepe planları hazırlandı, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri tamamlandı, AK Parti ve MHP'li meclis üyelerinin de desteğiyle oybirliği ile Konak Belediye Meclisi'nden geçti.

İzmir Büyükşehir meclisinde de aynı şekilde oybirliği sağlandı. Yani tam bir kansensüs planı oldu.

Başkan Batur, bölgedeki rantı ellerinden kaybedecek kesimlerin yaydığı dedikodu ve tazviratlara ise "Başarısız olmamızı bekleyenler çok bekler. Elimizi değil gövdemizi taşın altına soktuk" diyerek kararlılığını ortaya koydu.

***

Ve Gültepe'ye ilişkin, 300 hektar alanı ve 14 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm planı, geçen 27 Ağustos'ta askıya çıkarıldı.

Toros Mahallesi ve Gültepe'ye fiziki olarak asılan planlar belediyenin web sitesine de konuldu. Muhtarlar ve tüm partilerin ilçe başkanları bilgilendirildi.

Ayrıca, belediyenin ilgili personelleri, planla ilgili yurttaşların kafasına takılan tüm soruları yanıtladı. Notlar alındı, revize edilmesi gereken yerlere ilişkin bilgiler paylaşıldı. Son derece şeffaf bir süreç yönetildi.

Planlar 25 Eylül'e kadar askıda kaldı.

Başkan Batur, birçok basın yayın kuruluşunda Gültepe planlarını tüm detaylarıyla anlattı. Bölgedeki tüm altyapının yenileneceğinin, yeşil alan ve sosyal donatı alanlarının mevcut durumdan çok ama çok daha iyi olacağının sözünü verdi.

Yurttaşlarla "uzlaşma" içinde yürüyecek bir modeli uygulayacaklarını aktardı.

Kafalardaki soru işaretlerini gideren Batur, "Hiç kimse endişe etmesin. Bu taslak imar planı. Tashi için askı mühletinin geçmesini bekliyoruz. Ardından 6 aylık parselasyon süreci başlayacak" dedi.

***

Başkan Batur bunları dedi demesine ama tam parselasyon sürecinin başlayıp planların netleşeceği ve ilk kazmanın vurulacağı tarihin beklendiği sırada, bugüne kadar tek açıklama yapmamış Şehir Plancılar Odası İzmir Şubesi çıkıverdi ortaya... Şu ana kadar birçok şehir plancısının elinden geçmiş, hepsinden onay almış, iki belediye meclisinden oybirliğiyle çıkmış Gültepe planlarına iptal davası açıyor...

Şimdi bu en hafif deyimle 'pişmiş aşa su katmak' değil midir?

Yazık değil mi onca insanın emeğine, mesaisine...

Demezler mi adama, "hadi iddialarınızı geçtik de şimdiye kadar niye sustunuz..."

Bangır bangır bağırıldı televizyonlarda, sosyal medyada, gazetelerde, meydanlarda... Koca askı süresi geldi geçti... Neredeydiniz?

Planlara mı dalmıştınız çok fazla?

***

Aklıma, merhum 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 1960'lı yıllarda, Adalet Partisi lideri iken siyasi hasmı olan CHP'lilere söylediği "Bize plan değil pilav lazım" sözü geldi, nedense...

Kimbilir Demirel de belki sizler gibi plancıları düşünerek sarf etmiştir bu sözleri...

Böylesine önemli ve hayati bir plana karşı çıkılacak zamanı bile tutturamayan Şehir Plancıları, altyapısı, üstyapısı ve sosyal dokusuyla bir kenti nasıl planlayacaklar merak ediyorum doğrusu!

Önümüz kış! Yağmur, çamur... Sayın plancıları şöyle birkaç sefer belediye otobüsüyle Gültepe'ye bekliyorum. Etrafı turlayalım biraz!

Belki bu küçük geziden sonra fikirleri değişir de hem Gültepe hem de yüce Türk mahkemeleri rahat bir nefes alır...


 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bir vatandaş 28 Kasım 2020 Cumartesi 08:53

Şimdi söylüyorum ben bir gültepeli olarak tabiki kentsel dönüşm gelsin ama burada o kadar aile varki evleri 4 kat olupta evlatları oturuyor simdi derlerki kaçak yapılmıs peki bunu söyleyenlere söylüyorum her seyin vergisini alırken neredelerdi elektirik su çöp ve ev vergisini alırken nerelerdi sımdi diyiyorlarkigüzeleşsin kim istemezki ama bu insanlara güzel bir teklifle gelinir mağdur edilmese herkez ister

Yorumu oyla      0      0  
Osman Bektaş 27 Kasım 2020 Cuma 08:01

Ben bunlara arı Kovancılar diyorum arıkovanını kurslardan cevresinde Kim olursa olsun herkes zarar görür bunların derdi bu

Yorumu oyla      0      0  
Filiz tanaydın 26 Kasım 2020 Perşembe 00:25

Kimse engel olmasın gültepe için lütfen burakın gültepe güzelesin

Yorumu oyla      0      0  
Özkan 25 Kasım 2020 Çarşamba 22:25

Sen nerede yaşıyorsun kardeşim neyi savunuyorsun gariban işsiz kesimin yaşadığı bir muhitten bahsetmiyorsun rantçıları ve o bölgelerden kâr edecek insanları savunacak bir yazı paylaşıyorsun insanlar 40 50 yıldır o semtlerde yaşıyorlar ve kendi imkanlarıyla ne zorluklarla yaptıkları 2 şer 3 er 4 er katlı evlerin de çocuklarıyla oturdukları evlerinde 1 daireye mecbur kalacak ve o dairede kalacak insanın aidatına elektrik doğalgaz şu interner giderine gücü yetmeyecek insanlardan bahsediyiyoruz yazık değilmi bu bahsettiğimiz semtler de o kadar işsiz geçim gücü askeri ücrete bağlı insanlar varki ve o insanların yaptığı evlerde karın tokluğuna oturan insanlar varki bunu eğer sen O mahallelerde oturuyorsan daha iyi bilmen lazım üçer dörder katlı evlerde oturan insanlardan 1 tapu sahibine ev ve kira bedeli karşılanacak diğer insanlara ne olacak işsizse kira bedeli boşanmış sa kızı oturuyorsa kim karşılayacak 3 katlıysa evi 2 si 4 katlıysa üçü kafadan gidecek benim mahallelerimde bütün alış veriş merkezleri en fazla 500 metre uzakta zaten olmasada senin dediğin o lüks marketlerden alış veriş yapacak parası yok zatan bu koşullarda gidecek parası yoksa 1000 lira aidat bin lira elektornik su doğalgaz telefon internet ne kaldı geriye yok yok milletin sizin dediğiniz şeylere erişme imkanı yok uğraşmayın insanların bu kötü zamanda evleriyle insanlar pandemi dolaysıyla işsiz kalmış aldıkları maaş pul olmuş eve ekmek götüremez hale gelmiş yazık çok yazık

Yorumu oyla      0      0  
ümit aydın 25 Kasım 2020 Çarşamba 14:16

Elllerine sağlık Onca itiraz dilekçesine red kabul görülmeseydi.. %45 maks kamulaştırma payi niye en tavanda kullanildi. Hadi %45 okey niçin 2.5 emsal? Kot farkı hesaplari kimin cebinde kalacak? Ayrica parselizasyon a geçiş sürecinde iptal davasi açılmasi da son derece doğrudur.....

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri