ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4948
    Dolar
  • Euro
    34,7019
    Euro
  • Altın
    2.403,410
    Altın
  • Bist-100
    10.046,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/30°
    ADANA
  • ANKARA
    15/20°
    ANKARA
  • ANTALYA
    22/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/27°
    IZMIR
  • KONYA
    13/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Ankara'da sel felaketi!
Ankara'da sel felaketi!
LPG'ye indirim geliyor!
LPG'ye indirim geliyor!
1 Mayıs müdahalelerle başladı!
1 Mayıs müdahalelerle başladı!
Kripto piyasası yine sarsıldı!
Kripto piyasası yine sarsıldı!
27 Mart 2022 Pazar - 11:52

İYİ Partili Çıray'dan flaş Sudan açıklaması: ŞİRKETİN PERSONELİ YOK, FAALİYETİ YOK AMA BAŞKAN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE 416 BİN 695 LİRA HUZUR HAKKI!

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Türkiye'nin Sudan'da tarım yapmayı amaçladığı projeyle ilgili çarpıcı iddiaları gündeme getirdi. Proje kapsamında kurulan şirketin 1 personeli (odacı) olmasına karşın, başkan ve yönetim kurulu üyelerine 2020 yılında 416 bin 695 TL 'huzur hakkı ve ikramiye' ödemesi yapıldığını ileri süren Çıray, "7 yıldır hiçbir faaliyet göstermemiş olan şirketin yöneticileri hangi risklerle karşılaştılar da huzur hakkı ve ikramiye aldılar?" dedi.

İYİ Partili Çıray dan flaş Sudan açıklaması: ŞİRKETİN PERSONELİ YOK, FAALİYETİ YOK AMA BAŞKAN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE 416 BİN 695 LİRA HUZUR HAKKI!

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Dr. Aytun Çıray, Sudan tarım projesiyle ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Çıray, Sudan projesi kapsamında kurulan şirketin 7 yıldır hiçbir faaliyette bulunmadığını, Türkiye'ye taahhüt edilen tarım arazilerinden 1 dönümünün bile tahsis edilmediğini ileri sürdü. 2015 yılında Türkiye ve Sudan arasında imzalanan anlaşma ile kurulan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık AŞ’nin 2020 raporunun tüm gerçekleri ortaya koyduğunu, yaşananların tam bir skandal olduğunu vurgulayan Çıray, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TİGEM’in yüzde 80, Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nın ise yüzde 20 pay sahibi olduğu şirketin bütçesinin ise 66,5 milyon TL olduğuna dikkat çekti.

Çıray şunları söyledi:

“Şirketin 2020 itibariyle personel sayısı 1 kişi. Bu kişi de odacı olarak görünüyor. Yani şirketin personeli yok ancak Sudan’da şubesi var. Dahası, şirketin bir başkanı ve 6 yönetim kurulu üyesi görünüyor ve bu kişilere 2020 dönemi için “huzur hakkı ve ikramiye” adı altında 416 bin 695 TL ödeme yapılmış. 7 yıldır hiçbir faaliyet göstermemiş olan şirketin yöneticileri hangi risklerle karşılaştılar da huzur hakkı ve ikramiye aldılar? Ormanlarımız yanarken yangın söndürme uçağı bulamayan bakanlık, Sudan’da tarım yapacağız diyerek her türlü imkanı bulabilmiş anlaşılan.

"780 BİN 500 HEKTAR DENİLDİ AMA 1 HEKTAR BİLE TAHSİS EDİLMEDİ"

Şirketin 2018 ve 2019 raporlarında da "Sudan’ın anlaşma kapsamında 780 bin 500 hektarlık araziyi tahsis etmesi durumunda yatırımlara başlanacağı" bilgisinin yer aldığını anımsatan Çıray, "Söz konusu raporda görüyoruz ki Türkiye’ye 1 hektar bile tahsis edilmemiş" dedi.

Tarım eski bakanı Bekir Pakdemirli’nin 2019’da “Sudan ile ilgili projenin iç güvenlik nedeniyle askıya alındığı” açıklamasına da işaret eden Çıray, bölgede yıllardır süren iç savaşın bu projenin başlatılmaması için zaten çok geçerli ve büyük bir tehdit unsuru olduğunu, ancak bile bile bu projeye başlamanın altında başka nedenlerin yattığını, bunların da gün yüzüne çıktığını söyledi.

ÇİFTÇİMİZİN AHI ERDOĞAN'I TUTACAK

"Bu ucube sistemde yeni anayasada da yeri olmayan sözde Cumhurbaşkanlığı kabinesi adeta yolsuzluk kabinesine dönüştü" diyen Çıray, dezenfektan skandalında görevden alınan bakan Ruhsar Pekcan'ın hiçbir ceza almadan hayatına devam ettiğini anımsattı ve sözlerini şöyle tamamladı:

"Borçlarını yine borçlanarak kapatmaya çalışan tarım üreticilerimizin bugünkü toplam borcu 230 milyar lirayı aşmış durumda. Gübre, mazot, yem, tohum ve zirai ilaçlara gelen zamlar da her geçen gün katlanıyor. Bu şartlar altında üretim yapmaya çalışan çiftçilerimize bir çözüm üretilmezken Sudan’da neyin tarımı yapılacak? Türkiye’de arazi mi bitti? Bu hayali projeye harcanan haksız her kuruşta, ülkemizde adeta kan ağlayan binlerce çiftçimizin ahı var!

Sayın Erdoğan’ın kendi ülkesinde vaziyet bu kadar kötüyken Afrika’ya medeniyet getirme hayali aynı Suriye’ye demokrasi getirme hayali gibi hamasetten ve vergilerimizle yandaşı zengin etmekten başka bir şey değil. Vatandaşlarımız ilk seçimlerde ödedikleri vergilerin hesabını sandıkta soracak, iktidara geldiğimizde biz de İYİ Parti olarak tüm bu yolsuzluklarda sorumluların hukuk önünde hesap vermeleri için yüce Türk yargısının önünü açacağız."

SUDAN PROJESİ KİMİN ESERİ?

 Çıray’ın yönelttiği sorular:

-     Hiçbir tarımsal faaliyet gerçekleştirmemiş bu şirketin yönetim kurulu üyelerine 416 bin 695 TL “huzur hakkı ve ikramiye” ödemesi yapıldığı doğru mudur? Bu parayı aldıkları ortaya çıkan kişiler kimlerdir?

-     Sudan’da ödeme yapılan başka kişiler de var mıdır? Var ise bu kişiler kimlerdir ve ne kadar ödeme yapılmıştır?

-     Söz konusu arazi/tarım projesini kim ya da kimler başlatmıştır ve bu proje kapsamında bu zamana kadar Sudan’a toplam ne kadar ödenmiştir?

-     780 bin 500 hektarlık arazi hangi parametrelere göre belirlenmiştir? Sudan belirlenen bu araziden Türkiye’ye neden 1 hektar bile vermemiştir?

-     Söz konusu 780 bin 500 hektarlık arazi tek bir araziden mi oluşmaktadır yoksa birden fazla arazinin toplamı mıdır? Bu arazi veya araziler Sudan’ın hangi bölgesindedir?

-     Bu arazi/tarım projesinin bugüne kadar Türkiye’ye maliyeti toplamda ne kadardır?

-     Türkiye’de çiftçiler ekonomik olarak çok zor durumda iken ve binlerce hektarlık verimli topraklarımız varken, Sudan’da böyle bir projeye milyonlarca dolarlık bütçe ayrılmasını doğru buluyor musunuz?

-     Vatandaşlarımızın vergileriyle 7 yıldır hiçbir faaliyet göstermemiş bu hayali arazi projesine milyonlarca lira yatıran sorumlular hakkında hukuki süreç başlatmayı düşünüyor musunuz?

 
İzmir'de yıkılıp adı değişen okullar Meclis gündeminde
 
Altınordu seriyi sürdürecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de yıkılıp adı değişen okullar Meclis gündeminde
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir’de çok sayıda okulun yıkılıp ...
Erdoğan: Her akşam yatarken manda yoğurdu!
Tokat'ta çiftçilerle buluşan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ...
Büyükşehir'den Roman çocuklar için 'İlle de Spor Olsun' etkinliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, CHP'nin "Roman Eylem Planı" çerçevesinde ...
 
İZİKAD’dan Başkan İduğ’a büyük onur
Bornova Belediyesi, İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) tarafından düzenlenen ...
İzmir'de sahte para operasyonu
İzmir'de, polisin düzenlediği operasyonda piyasaya sürecekleri  sahte ...
Soylu: PKK defterini kapattık!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, PKK defterini kapattıklarını belirterek, ...
 
70 kişi hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı, 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerini açıkladı. Son ...
İzmir'de Hazreti Ali'nin doğum günü ve Nevruz Bayramı kutlandı
Alevi-Bektaşi inancında kutsal olan Hazreti Ali'nin doğum günü ve 21 Mart ...
İzmir'de yol verme kavgası kanlı bitti!
İzmir'de yol verme tartışması sonrası çıkan kavgada pompalı tüfekle vurulan ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri