ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2744
    Dolar
  • Euro
    34,7362
    Euro
  • Altın
    2.400,720
    Altın
  • Bist-100
    10.248,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/28°
    ADANA
  • ANKARA
    12/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    16/26°
    IZMIR
  • KONYA
    12/20°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Doğalgaz ve elektrik faturalarında yeni dönem!
Doğalgaz ve elektrik faturalarında yeni dönem!
Ünlü şarkıcı Kalben uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındı!
Ünlü şarkıcı Kalben uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındı!
Galatasaraylı baba ve kızına saldırıda istenen cezalar belli oldu!
Galatasaraylı baba ve kızına saldırıda istenen cezalar belli oldu!
Özgür Özel'den Taha Hüseyin Karagöz açıklaması!
Özgür Özel'den Taha Hüseyin Karagöz açıklaması!
23 Haziran 2019 Pazar - 11:23

İstanbul seçmeni oy kullanıyor

10 milyonu aşkın İstanbullu gerekçesiz yenilenen belediye seçimi için tekrar sandık başında... Seçimde, YSK’nin tartışmalı kararıyla mazbatası iptal edilen Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu, Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım, Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar, Vatan Partisi adayı Mustafa İlker Yücel ve 17 bağımsız aday yarışıyor.

İstanbul seçmeni oy kullanıyor

23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yenileme Seçimi için saat 08.00'den itibaren oy verme işlemi başladı.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 6 Mayıs'ta verdiği, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi ve CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasının iptali" kararı üzerine, İstanbullular sandık başına gitti.

31 Mart seçimlerindeki sandık seçmen listeleri, yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimde de kullanılıyor. Bu seçim yenileme seçimi niteliğinde olduğu için bu süreçte 18 yaşını dolduranlar ve askerden gelenler oy kullanamıyor.

İstanbul'un 39 ilçesinde, 62'si cezaevi, 156'sı seyyar olmak üzere toplamda 31 bin 342 sandıkta, 10 milyon 560 bin 963 kişi oy kullanacak. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için tüm ilçelerde seyyar sandıklar oluşturuldu.

10 milyon 560 bin 963 seçmen

Seçimde AKP’li Binali Yıldırım, CHP’li Ekrem İmamoğlu, Saadet Partili Necdet Gökçınar ve Vatan Partili Mustafa İlker Yücel ile 17 bağımsız aday yarışıyor.

Kent genelinde kurulan 31 bin 124 sandıkta oy kullanacak olan 10 milyon 560 bin 963 seçmen, 21 aday arasından tercihini yapacak. Tekrarlanan seçimlerde, 31 Mart’takinden farklı olarak seçmene tek oy pusulası sunulacak. Oy verme işlemi saat 08.00’da başlayıp 17.00’da sona erecek. Ancak, oy verme saati bittiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek.

Avukatlar nöbette

YSK’nin İstanbul seçimini iptal etmesinin ardından Adalet ve Demokrasi Nöbeti tutan İzmir Barosu’ndan 250 avukat, seçim güvenliği için İstanbul’a geldi. İzmir Barosu’nun başlattığı Demokrasi ve Adalet Nöbeti dün son buldu. Nöbette konuşan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Özgür Yılmazer, “Seçime ve sandıklara sahip çıkmak için eğitim çalışması yaptık. Avukatların sandıklarda ve seçimde görev almasını sağlayacak eğitimlerimizi tamamladık” dedi. Yılmazer, 250 avukat ile birlikte seçimin ve sandıkların güvenliği için çalışacaklarını açıkladı.

Şerh düşülen seçmen sayısı

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, 18 Haziran 2019'da yapılan sandık seçmen listelerindeki güncelleme sonucunda, 20 bin 63 asker, 8 bin 93 hükümlü, 3 bin 970 kısıtlı seçmen, 12 bin 518 ölü, 208 vatandaşlıktan çıkan kişi olmak üzere, toplam 44 bin 852 kişiye "oy kullanamaz" şerhi yazıldı.

Müdürlükçe, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için seçmen listelerindeki son güncelleme 23 Mart 2019'da yapılmıştı. Bu tarihteki çalışmada, 13 bin 712 asker, 663 kısıtlı seçmen, 8 bin 639 ölü, 151 vatandaşlıktan çıkan kişi olmak üzere toplam 23 bin 165 kişiye listelerde "oy kullanamaz" şerhi yazılmıştı.

Böylelikle seçmen listelerinde "oy kullanamaz" şerhi yazılan kişi sayısı toplam 68 bin 17 oldu.

İstanbul'a akın

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde oy kullanacak seçmenler İstanbul’a aktı. İstanbul Havalimanı’nda ve 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda özellikle dün sabah saatlerinden yoğunluk yaşandı. 

Sandık başına gitmek üzere şehir dışından tarifeli uçakla İstanbul Havalimanı’na gelenler nedeniyle geliş terminalinde yer alan bagaj bölümünde ve çıkışlarda yoğunluk yaşandı. Özellikle dün sabah saatlerinde Antalya, Sivas, Trabzon, Malatya, Diyarbakır ve İzmir’den gelen uçakların dolu olması dikkat çekti. Yurttaşlar görevini yapmak üzere İstanbul’a geldiklerini söylediler.

Diyarbakır’dan oy kullanmak için gelen Mehmet Emen, aslında Ankara’da işi olduğu ancak seçim nedeniyle ilk önce İstanbul’a geldiğini ve oyunu kullandıktan sonra da Ankara’ya gideceğini söyledi. Eşiyle birlikte Trabzon’dan gelen Dursun Çağlayan ise “Hem Trabzon’da hem İstanbul’da işlerimiz var. Seçimde oy kullanacağız. Sonra da Trabzon’a gideceğiz. Seçim için de hayırlısı olsun diyelim” dedi. Sivas’tan gelen İbrahim Tansel “Sivas doğumluyum. İstanbul’da ikamet etmekteyim. Oyumu her zaman burada kullanıyorum. Özellikle oy kullanmak için geldim ama gelmişken bazı arkadaşları da göreyim dedim” diye konuştu.

Oy kullanmak için İstanbul’a gelen yurttaşlar 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda dün sabah erken saatlerden itibaren yoğunluğa neden oldu. Tamamen dolu gelen otobüsler nedeniyle yurttaşlar taksi ve servis bulmakta zorlanırken, otogar girişinde de otobüs kuyrukları oluştu. Birbiri ardına otogara giren otobüslerden inen yurtaşlar kalabalık nedeniyle servis ve taksi bulmakta zorlandı. Artan otobüs seferleri nedeniyle de otogar girişinde zaman zaman otobüs kuyrukları oluştu.

Münih’ten otobüs

Almanya’nın Münih şehrinden İstanbul’a da otobüs kaldırıldı. İstanbul’da seçmen kaydı bulunan ve çoğunluğu değişim programıyla Avrupa’ya giden gençlerden oluşan grup, oy verebilmek için 30 saatten fazla yol yaptı. Otobüs Maribor, Zagreb, Belgrad, Sofya güzergâhını takip ettikten sonra, Edirne’den yurda girerek İstanbul’a ulaştı.

Etiketler:
 
İşsizlik patladı gidiyor!
 
Başkan İduğ'dan gençlere çağrı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli öğrencilere yürüyen robot ödülü
İzmir'de yüksek teknoloji eğitimi alan 6'ncı sınıf öğrencileri, uzay çalışmalarında ...
Karaburun'da 'Afet Bölgesi' belirsizliği...
İzmir Karaburun ilçesine bağlı kırsal Yayla Mahallesi, meydana gelen heyelanın ...
'Üçüncü Havalimanı için 13 milyon ağaç kesildi'
Kuzey Ormanları Savunması, uydu görüntüleri üzerinden yaptığı analizle ...
 
Dokuz Eylül'de taşınma konusu yeniden gündemde
Dokuz Eylül Üniversitesi rektörlüğü, üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi ...
Yasağı delen LGBTİ'lilere biber gazlı müdahale
İzmir'de valilik tarafından yasaklanan LGBTİ'nin Onur Yürüyüşü'ne polis ...
Menemen'de 'Can' işbirliği
Çiğli’de bulunan İzmir Özel Can Hastanesi, Menemen Ticaret Odası ile protokol ...
 
İzmir'deki casus yazılım davasında karar çıktı
Gaziemir'de yaşayan Z.V. (47), eşi M.V.'nin (46) telefonuna kendisini ...
Tarihi okul yağmalandı
İzmir'in farklı kültürlere ve medeniyetlere ev sahipliği yapan, tarihi ...
İzmir'de dehşet... Çöp konteynerinde bebek cesedi bulundu
İzmir'in Torbalı ilçesinde, belediye temizlik işçileri, çöp konteynerinde ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri