ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3591
    Dolar
  • Euro
    35,0198
    Euro
  • Altın
    2.325,670
    Altın
  • Bist-100
    9,13
    Bist-100
  • ADANA
    14/26°
    ADANA
  • ANKARA
    12/20°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erbakan'dan adayı çekmek için 3 şart!
Erbakan'dan adayı çekmek için 3 şart!
Feci kaza: 46 kişiden sadece 8 yaşındaki çocuk kurtuldu!
Feci kaza: 46 kişiden sadece 8 yaşındaki çocuk kurtuldu!
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1.5 milyar dolar kredi!
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1.5 milyar dolar kredi!
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
10 Ağustos 2020 Pazartesi - 18:05

İşte Meral Akşener'e 'evine dön' çağrısı yapılmasına sebep olan anket

Aksoy Araştırma, Cumhur İttifakı'nın oylarının yüzde 46.8'de kaldığını ortaya koydu. Ankette çok ilginç veriler var.

İşte Meral Akşener e  evine dön  çağrısı yapılmasına sebep olan anket

Aksoy Araştırma Türkiye'nin nabzını tutan son verileri Gerçek Gündem ile paylaştı.

İşte Akşener'den Kılıçdaroğlu'na Mansur Yavaş'tan Ekrem İmamoğlu'na tüm siyasetçilerin son durumu.

BU PAZAR SEÇİM OLSA

Araştırma sonuçlarını incelediğimizde “Bu Pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların %31,5’i AK Parti, %21,3’ü CHP, %9,1’i HDP, %7,1’i İYİ Parti, %6,6’sı MHP, %2,2’si DEVA, %1,6’sı Gelecek Partisi, %1,0’i SAADET ve %0,9’u diğer partiler yanıtını verdi.

Kararsız olduğunu belirtenlerin oranı %8,1, oy kullanmayacağını belirtenlerin oranı ise %7,2 iken %3,4’ü ise belirtmek istemedi.

Kararsızlar dağıtıldığında %38,3 AK Parti, %26,1 CHP, %9,6 HDP, %9,2 İYİ Parti, %8,5 MHP, %3,4 DEVA, %2,5 Gelecek Partisi, %1,2 SAADET ve %1,1 diğer partiler sonucu çıkıyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Katılımcılara “Önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa ve sadece sayacağım isimler aday olsa hangisine oy verirsiniz?” diye sorulduğunda ise Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun Recep Tayyip Erdoğan karşısında küçük bir farkla ileride oldukları görülüyor.

Recep Tayyip Erdoğan-Mansur Yavaş senaryosunda Erdoğan’a oy vereceğini ifade edenlerin oranı %39,2 iken Yavaş’a oy vereceğini ifade edenlerin oranı ise %40,4.

Recep Tayyip Erdoğan-Ekrem İmamoğlu senaryosunda ise Erdoğan’a oy vereceğini ifade edenlerin oranı %37,1 iken İmamoğlu’na oy vereceğini ifade edenlerin oranı ise %38,7.

 

EKONOMİK DURUM

“Türkiye ekonomisinin şu anki durumunu 0 ile 10 arasında olacak şekilde puanlar mısınız?” sorusuna verilen yanıtlara göre tüm katılımcıların ortalaması 3,2’dir. AK Parti seçmeni 5,1 ortalama ile ekonomiyi en iyi durumda gören kesim olurken 1,5 ortalama ile ekonomiyi en kötü durumda gören kesim CHP seçmeni oldu.

Araştırmaya katılanların %57,1’i “Önümüzdeki bir yıl içerisinde Türkiye’de ekonomik durumun ne yönde değişeceğini düşünüyorsunuz?” sorusuna “Daha kötü olacak” yanıtını verdi.

Yine katılımcıların %55,1’i önümüzdeki yılda hane halkı gelirinin azalacağını ifade ederken, son bir yıl içerisinde geçim şartlarının/refah düzeyinin daha kötü olduğunu söyleyenlerin oranı ise %63,4 oldu.

Önümüzdeki 6 ay içerisinde %43,1’lik kesim daha az harcayıp tasarruf yapmayı planlarken %23,4’lük kesim ise aynı miktarda harcama yapacağını belirtti.

Katılımcıların %33,5’i ise bir miktar daha fazla harcayacağını ifade ederken, araştırmaya katılanların %80,3’ü bu yıl konut almayı düşünmezken %72,1’i ise araba almayı veya değiştirmeyi düşünmediğini ifade etti.

“Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna katılımcıların büyük çoğunluğu %36,2 ile “Ekonomi” yanıtını verdi. Bunu %18,9 ile yine ekonomi ile ilgili olan “İşsizlik” izledi. “Koronavirüs”, “Eğitim sistemi” ve “Adalet/Hukuk sistemi” ise bunları takip eden sorunlar olarak öne çıktı.

SİYASETÇİLERİN BAŞARI PUANI

Siyasilerin başarı puanları incelendiğinde ise Mansur Yavaş’ın 5,5 ortalama ile en yüksek başarı ortalamasına sahip olduğunu görülüyor. Onu hemen ardından 5,4 ortalama ile Recep Tayyip Erdoğan izlerken, Ekrem İmamoğlu ve Süleyman Soylu ise 5,1 ortalamaları ile bu iki ismi takip ediyor.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Katılımcıların başkanlık sistemi ile ilgili görüşleri incelediğnde ise başkanlık sisteminin hiç yararlı olmadığını ve yararlı olmadığını ifade edenlerin toplamı %52,5’i buluyor. Çok yararlı olduğunu ve yararlı olduğunu ifade edenlerin toplamı ise yalnızca %19,8’de kaldı.

Buna bağlı olarak da %47,7’si aynı referandum tekrar yapılsa parlamenter sistemi tercih edeceklerini belirtirken %27,1 ise başkanlık sistemini tercih edeceğini ifade etti. %25,3’ü ise bu konuda kararsız kaldığını ifade etti.

AB ÜYELİĞİNE DESTEK

“Türkiye’nin AB’ye üye olmasını destekliyor musunuz?” sorusuna yanıtlara göre AB üyeliğine destek %34,6’da kaldı. Desteklemediğini ifade edenlerin oranı %41,2.

SORUNLARI KİM ÇÖZER?

“Sizce Türkiye’de işsizliği aşağıdaki isimlerden hangisi düzeltir?” sorusuna verilen yanıtlara göre katılımcıların %27,3’ü Recep Tayyip Erdoğan’ın işsizliği düzelteceğini düşünüyor. Bu ismi %19,9 ile Mansur Yavaş ve %10,1 ile Ekrem İmamoğlu izliyor.

Katılımcıların %17,1 ise hiçbir ismin işsizlik sorununu düzeltemeyeceğini düşünüyor.

Ekonomiyi düzelteceğini düşündüğü isim sorulduğunda ise yine ilk sırada %29,0 ile Recep Tayyip Erdoğan geliyor. %18,0 ile Mansur Yavaş ve %11,2 ile Ekrem İmamoğlu onu takip ediyor.

atılımcıların %15,2’si ise hiçbir ismin ekonomiyi düzeltemeyeceği şeklinde fikir beyan etmiş.

Eğitimi daha kaliteli yapacak ismi sorulduğunda ise %29,2 ile Recep Tayyip Erdoğan ilk sırada geliyor. %14,0 ile Mansur Yavaş ve %13,7 ile Ekrem İmamoğlu takip ediyor. Katılımcıların %17,0’si ise hiçbir ismin eğitimi daha kaliteli hale getiremeyeceği şeklinde fikir beyan etmiş.

Dış politikayı daha iyi yönetecek isim sorulduğunda %33,4 ile yine Recep Tayyip Erdoğan ilk sırada geliyor. %11,7 ile Ekrem İmamoğlu ve %11,3 ile Mansur Yavaş Erdoğan’ı takip ediyor. Katılımcıların %12,5’i ise hiçbiri şeklinde fikir beyan etmiş.

Katılımcılara hangi ismin herkesi dinleyen, demokrat bir yönetimi hayata geçireceği sorulduğunda yine %31,0 ile Recep Tayyip Erdoğan’ı ilk sırada çıkıyor. Erdoğan’ı %15,1 ile Ekrem İmamoğlu ve %14,5 ile Mansur Yavaş takip ediyor. Katılımcıların %12,2’si ise söz konusu hiçbir ismin böyle bir yönetimi hayata geçirmeyeceği şeklinde fikir beyan etmiş.

ERDOĞAN'IN GÖREV ONAYI YÜZDe 50'NİN ALTINDA

Recep Tayyip Erdoğan’ın görev onayını incelendiğinde ise katılımcıların %45,9’unun Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylamadığı görülüyor. Onayladığını belirtenlerin oranı ise %36,8.

TÜRKİYE'NİN GİDİŞATI

Katılımcılara genel olarak Türkiye’nin gidişatını sorulduğunda ise büyük bir farkla katılımcıların %59,0’u kötüye gittiğini belirtmiş. İyiye gittiğini belirtenlerin oranı ise %21,9.

AYASOFYA'NIN AÇILMASI

“Ayasofya’nın ibadete açılması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi sizin fikrinize daha yakındır?” diye sorusuna katılımcıların %20,3’ü “Müze olarak kalması doğru olurdu.”, %38,6’sı “Başından beri camii olarak kullanılması doğru olurdu.”, %35,5’i ise “Müze olarak kullanılmasından rahatsız değildim, ibadete açılmasından da rahatsız değilim.” şeklinde yanıt verdi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Katılımcıların İstanbul Sözleşmesi ile ilgili fikirleri incelendiğinde ise %46,9’unun desteklediği, %15,5’inin ise desteklemediğini görülüyor. %17,2’si kararsız olduğunu belirtirken %20,3’ünün ise sözleşmenin ne olduğu ile iliği bir fikri olmadığını görülüyor.

HAYAT MEMNUNİYETİ

Son olarak katılımcıların hayat memnuniyetini ölçümlendiğinde ise genel memnuniyetin ortalama 4,0 olduğunu görülüyor. Hayat memnuniyeti en yüksek seçmen ortalama 5,2 ile AKP seçmeni olurken en düşük memnuniyet ortalamasına sahip seçmenin ise 2,6 ile CHP seçmeni olduğunu görülüyor.

ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ

Araştırma, Aksoy Araştırma tarafından siyasi, ekonomik ve güncel konularda seçmenin nabzını ölçümlemek amacıyla “Eşzamanlı” mobil panelinde 5-6 Ağustos tarihlerinde %95 güven aralığında %3 hata payı ile 1067 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Türkiye temsili cinsiyet, NUTS1 bölge dağılımı, yaş, sosyoekonomik statü ve 24 Haziran 2018 Milletvekili seçimi kotası gözetilmiştir.

 
Adana'da dalgalarla geldiği plajı dolduran yüzlerce kilo soğan şaşkınlığı
 
"Salgın sürecini başarılı geçiriyoruz"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş yorum... İnce'nin yaptığı şantaj!
Eski CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, Muharrem İnce krizini ...
Kalın’dan flaş Akşener ve İnce yorumu
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanı ...
ORC'nin anketinde sürpriz sonuçlar!
ORC Araştırma Şirketi tarafından yapılan son seçim anketinde, HDP ve İYİ ...
 
CHP'li Beko o müdürü Bakan Selçuk'a sordu
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Ayasofya’nın cami statüsüne geçirilmesinin ...
Kılıçdaroğlu'nun A Takımı belli oldu
CHP'de Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'A Takımı' olarak nitelenen Merkez Yönetim ...
CHP Kadın Kolları'nda değişim! Aylin Nazlıaka fark attı
CHP Kadın Kolları 14. Olağan Kurultayı'nda Kadın Kolları Genel Başkanı ...
 
O yardım kampanyası İYİ Partili vekili isyan ettirdi!
İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun ...
Davutoğlu'ndan buzdolabı eleştirisi!
Diyarbakır 1. Olağan Kongresi'nde konuşan Gelecek Partisi lideri Davutoğlu ...
CHP Kadın Kolları Kurultayı'nda Kaftancıoğlu gerginliği!
CHP Kadın Kolları'nın 14'ncü Olağan Kurultayı'nda Genel Başkanlık için ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri