ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3666
    Dolar
  • Euro
    34,9429
    Euro
  • Altın
    2.325,450
    Altın
  • Bist-100
    9,12
    Bist-100
  • ADANA
    14/25°
    ADANA
  • ANKARA
    12/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    11/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
Yunanistan'da art arda 2 deprem!
Yunanistan'da art arda 2 deprem!
Deniz Yücel: 'En önemli işimiz oyumuza sahip çıkmak'
Deniz Yücel: "En önemli işimiz oyumuza sahip çıkmak"
İsrail, Suriye'yi vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var!
İsrail, Suriye'yi vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var!
17 Eylül 2020 Perşembe - 11:50

İşte koronayı yenen ülke... NASIL BAŞARDILAR!

Dünya çapında koronavirüs vaka sayısı 30 milyonu geçerken, Güneydoğu Asya ülkesi Singapur'da müthiş bir başarı söz konusu... 5.7 milyonluk nüfusa sahip olan ülkede vaka sayısının 57 bin olması ve buna karşılık sadece 27 insanın yaşamını yitirmesi bir başarı örneği olarak tarihe geçti. Singapur'un başarısının sırlarından bazıları erken önlem, ücretsiz test ve maske kullanımı...

İşte koronayı yenen ülke... NASIL BAŞARDILAR!

Singapur, dünya üzerinde koronavirüse bağlı sebeplerle yaşamını yitirenlerin sayısının en düşük olduğu ülkelerden biri. 57 binden fazla vakanın olmasına rağmen ada ülkesinde sadece 27 insan yaşamını yitirdi. Koronavirüse bağlı sebeplerle yaşamını yitirenlerin oranının küresel ortalaması yüzde 3’ken, Reuters’ın 1000’den fazla vaka görülen ülkeleri sıraladığı listede Singapur’da bu oran yüzde 0.05 olarak seyrediyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Singapur’un nüfusuna yakın ülkelerden Danimarka’daki ölüm oranı yüzde 3, Finlandiya’da ise yüzde 4 seviyesinde. Singapur Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede iki ayı aşkın bir süredir kimse yaşamını yitirmedi. Ülkenin önde gelen uzmanları, bu başarının arkasındaki esas etmenleri açıkladı.

ENFEKSİYON KİTLESİ

Singapur’da Covid-19 bulaşanların yaklaşık yüzde 95’i göçmen işçiler. Bunların yaşları genelde 20’lerinden başlayarak 30’lara kadar gidiyor ve genellikle inşaat ve gemi yapımında çalışıyor ve kalabalık yatakhanelerde kalıyorlar. Koronavirüs ile ilgili çalışmalar devam ederken, şu an elde edilen verilere göre gençler arasında virüsün öldürücülüğü diğer yaş gruplarına göre daha düşük.

TESPİT

Singapur, salgının ilk günlerinden itibaren erken tanı tespit ve test sistemlerini kullandı. Daha önce Dünya Sağlık Örgütü’nün de övdüğü bu sistem sayesinde Singapur yaklaşık 900.000 insandan örnek aldı. 5.7 milyonluk nüfusunun yüzde 15’inden fazlasına denk gelen bu sayı, dünya çapında da en yüksek oran anlamına geliyor.

Yatakhanelerde kalanlara çok sıkı test kuralları getirilirken yetkililer risk altında olan, bakım evlerinde kalanlarla birlikte akut solunum yolu enfeksiyonunun 13 semptomunu gösterenlere ücretsiz test sağladı. Ulusal Singapur Üniversitesi Kamu Sağlığı Fakültesi’nde görevli Hsu Li Yang, “Ne kadar çok tanı konulursa ölüm oranı o kadar azalır” dedi. Singapur’da hastaların büyük çoğunluğunun yatakhanelerde kalan yabancı işçiler olduğu açıklandı.

HASTANE SÜRECİ

Engelleyici önlemler, tedavi yönteminde de kullanıldı… 45 yaşın üzerindeki Covid-19 hastaları ya da risk grubundaki hastalar, iyi hissetseler bile hastanede tedavi edildi, evlere gönderilmedi. Singapur Ulusal Üniversite Hastanesi’nin kıdemlı danışmanlarından Dale Fisher, “Bizim tedavi yöntemimiz geleneksel fakat iyi. Sıvı yönetimi, pıhtı önleme ve kanıtlanmış ilaçlar kullanıldı” dedi.

Son yıllarda Güneydoğu Asya’da bir tıp turizm merkezi haline gelen Singapur, corona virüsü hastaları için de bazı kongre merkezlerinde ve geçici merkezlerde salgınla mücadele alanları oluşturarak buralara yatak kurdu. Böylelikle yatak sıkıntısı yaşanmadı. Resmi verilere göre Singapur’da şu an yoğun bakımda hiç Covid-19 hastası bulunmuyor.

Singapur’da Nisan ayından beri kamuya açık alanlarda maske takmak zorunlu. Dünya Sağlık Örgütü de maske kullanılmasıyla birlikte sosyal mesafeyi tavsiye ederken, Mount Elizabeth Hastanesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı Leong Hoe Nam, “Singapur’da güzel bir maske kültürü oluşturduk. Bu sayede hastalık daha hafif geçiyor” dedi.

SINIFLANDIRMA

Singapur, Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 ölümlerini sınıflandırma tanımına uyuyor… Kalp ve damar hastalıkları sorunu sebebiyle yaşamını yitiren Covid-19 hastalarını sayıya dahil etmezken zatürre hastalarını alıyor. Singapur Sağlık Bakanlığı, uluslararası uygulamaları takip ettiklerini duyurdu.

 
Cennet gibi yerde kundaklama iddiası
 
Beydağ Belediyesi'ne HES kodu ile girilecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uyuşturucu taşıyan ABD uçağı vuruldu!
Venezuela İçişleri Bakanı Nestor Reverol, ABD'ye kayıtlı uyuşturucu dolu ...
Bu nasıl başkan! Bakan'ını yumrukladı
Gine Devlet Başkanı Alpha Conde, Çalışma Bakanı’nı görevinden memnun olmadığı ...
Venezuela ABD uçağını vurdu
Venezuela İçişleri Bakanı Nestor Reverol, ABD’ye kayıtlı uyuşturucu dolu ...
 
Trump aşı ile ilgili tarihi verdi!
ABD Başkanı Donald Trump, corona virüsü aşısıyla ilgili bugüne kadarki ...
ABD'nin gizli uçak projesi ortaya çıktı!
ABD Hava Kuvvetlerinin, "Gelecek Nesil Hava Üstünlüğü Programı" kapsamında ...
Korona ilacı müjdesi
Dünya çapında milyarlarca insana korku yaşatan koronavirüs ile mücadelede ...
 
Venüs'te yaşamın izleri keşfedildi!
Venüs'ün etrafını çeviren bulutlarda canlı mikroorganizmalar olabileceği öne sürüldü.
ABD elçiliğine füze saldırısı!
Irak’ın başkenti Bağdat’ta, ABD Büyükelçiliği ve diğer bazı yabancı misyon ...
İklim değişikliği nedeniyle Grönland’de büyük bir buz tabakası koptu
Kuzeydoğu Grönland'da 79N veya Nioghalvfjerdsfjorden olarak adlandırılan ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri