ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,6130
    Dolar
  • Euro
    34,6770
    Euro
  • Altın
    2.524,880
    Altın
  • Bist-100
    9.525,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/24°
    ADANA
  • ANKARA
    12/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/14°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/23°
    IZMIR
  • KONYA
    11/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Et fiyatlarına büyük zam!
Et fiyatlarına büyük zam!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
21 Ekim 2020 Çarşamba - 12:16

İzmir Tabip Odası'ndan flaş grip aşısı çıkışı! KRİZ GELİYOR...

İzmir Tabip Odası, ekim ayına gelinmesine karşın halen eczanelere ulaştırılmayan grip aşısıyla ilgili endişelerini bir kez daha dile getirdi. Krizin yaklaştığını ve acil önlem alınması gerektiğini vurgulayan oda, "Grip aşının hangi risk gruplarına, nasıl ve nerede yapılacağı şeffaf bir biçimde topluma anlatılmalı, yaşanabilecek krizde sağlık çalışanlarının sorumlu ve yetkili olmadığı vurgulanmalıdır" açıklamasını yaptı.

İzmir Tabip Odası ndan flaş grip aşısı çıkışı! KRİZ GELİYOR...

Geçen yıllarda ekim ayı içinde yapılmasına karşın, Covid-19 salgını nedeniyle talepteki artış nedeniyle, henüz eczanelere ulaşmayan grip aşısı tedirgin etmeye devam ediyor. İzmir Tabip Odası, grip aşısına ilişkin endişelerini bir kez daha dile getirdi. Bir açıklama yapan oda, krizin yaklaştığını ve acil önlem alınması gerektiğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı’nın ivedilikle açıklama yapması ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerekmektiğini kaydeden İzmir Tabip Odası, grip aşısının Bilim Kurulu üyeleri tarafından oldukça geniş bir kesime önerildiğini anımsattı. Açıklamada şöyle denildi:

"Grip aşısı Bilim Kurulu üyeleri tarafından oldukça geniş bir kesime önerilmektedir. Salgın dışı koşullarda 65 yaş üstüne, kronik hastalara ve sağlık çalışanlarına ücretsiz olarak yapılan grip aşısına olan ihtiyaç, içinde bulunduğumuz covid- 19 pandemisi koşullarında iki enfeksiyonun beraberliğinin olası olumsuz etkileri nedeniyle artmıştır. TTB bahar aylarından itibaren birçok kez aşı alımlarında artış yapılması gerektiğiyle ilgili uyarılarda bulunmuştur. Dünyada üretilen grip aşısının büyük çoğunluğu refah düzeyi yüksek, nüfusu görece olarak daha düşük ülkelere satılmaktadır. Küresel bir salgında da bu anlamda eşitsizlikleri azaltıcı herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Aşı üretimini kendisi yapamayan Türkiye’de uluslararası piyasaların insafına kalmış durumdadır. Yetersiz bir planlama ve uygun dönemde talep edilmemesine bağlı olarak aşıyla ilgili önemli bir kriz yaşayacağımız düşünülmektedir. Türkiye Eczacılar Birliği Türkiye’ye 1 milyon 300 bin aşı geldiğini duyurmuştur. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TTB ile yapılan görüşmede ise sadece 65 yaş üstünün 9 milyon civarında olduğunu ifade etmiştir. Vatandaşlar hem eczanelerden hem de ASM’lerden grip aşısı talebinde bulunmaktadır. Salgın sürecinde testlere ve ilaçlara erişimde yaşanan eşitsizlikler vatandaşların güvenini zedelemiştir. Bu da istenmeyen tepkilere yol açmaktadır. Karşılanabilme olanağı görülmeyen grip aşısı talebiyle ilgili olarak öncelikle ASM çalışanları ve eczane çalışanları hastalarla karşı karşıya gelecektir. Sağlık alanındaki şiddet sıklığı düşünüldüğünde bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın hızla önlem alması gerekmektedir. Bütün bunlar göz önüne alındığında Sağlık Bakanlığı’nın ivedilikle açıklama yapması kamuoyunu bilgilendirmesi gerekmektedir.

1.   Ülkemizde uygulanacak grip aşısı sayısı ve bu sayıda temin edilmesinin gerekçeleri kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

2.   Grip aşının hangi risk gruplarına, nasıl ve nerede dağıtılacağı şeffaf bir biçimde tüm ana akım medya olanakları kullanılarak topluma anlatılmalı, yaşanabilecek krizde sağlık çalışanlarının sorumlu ve yetkili olmadığı vurgulanmalıdır.

3.  Aşı tedarikiyle ilgili çalışmalar arttırılmalı, bu çalışmalar kamuoyuyla paylaşılmalıdır Yaşanan süreçlerden dersler çıkarılmalı, ilaç sanayimiz geliştirilmeli, aşı üretim tesislerimiz hızla kurulmalı, dışa bağımlı yapıdan kurtarılmalıdır. Kurtuluş Savaşında trenlerde dahi aşı üreten bir geçmişimiz olduğu unutulmamalıdır. 

 
Bucaspor 1928 Kupa'da Somaspor’la oynayacak
 
Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş beyin kanaması geçirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kışlalı'ya Güzelbahçe'de anma
Ankara'da 1999 yılında evinin önünde uğradığı bombalı saldırıda hayatını ...
Yurttaşların eylemi sonuç verdi! CHP'li o başkan geri adım attı!
İzmir'in Dikili İlçesi Deliktaş Mahallesi’ndeki zeytin ve çam ağaçlarıyla ...
Koronavirüs salgınında son durum
Sağlık Bakanı Koca, 20 Ekim tarihli koronavirüs tablosunu paylaştı. Son ...
 
Erdoğan’dan yüz yüze eğitim ve aşı açıklaması
Sona eren Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
Pınar Gültekin'in katilinin o isteği reddedildi!
Muğla'da öldürülen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in aile avukatı ...
Kutsal zeytin ağaçları
Ahmet Güler yazdı...
 
Bekir Coşkun son yolculuğuna uğurlandı
Üç yıldır kanser tedavisi gören ve önceki gün yaşamını Sözcü gazetesi ...
Online törenle 'Tıbbiyeli Yemini'
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tıp Fakültesi'nde bu yıl eğitime başlayan ...
İzmir'in koronadan kaçış noktası!
İzmir'in Ödemiş ilçesindeki Gölcük Yaylası, koronavirüs salgını döneminde ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri