ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5303
    Dolar
  • Euro
    34,9399
    Euro
  • Altın
    2.437,080
    Altın
  • Bist-100
    9.717,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/35°
    ADANA
  • ANKARA
    15/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    16/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Rezidansta kadın cinayeti!
Rezidansta kadın cinayeti!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
2 Kasım 2019 Cumartesi - 10:01

İzmir'de 1 milyon dönüm tarım alanı tehlikede! Çevreciler ayağa kalkıyor...

İzmir Valiliği'nin 16 ilçedeki 33 jeotermal enerji sahasını kiraya vermek için ihaleye çıkması çevre örgütlerinde büyük endişe yarattı. Konak Kent Konseyi'nin çağrısıyla bir araya gelen çevre örgütleri, ihalenin iptal edilmesi için eylem çağrısı yaptı. Çevrecileri bilgilendiren İzmir Ziraat Odası eski Başkanı ve yüksek ziraat mühendisi Ferdan Çiftçi, "İzmir'de 3.5 milyon dönüm tarım arazisi var. İhalelerle birlikte yaklaşık 1 milyon dönümlük tarım arazisi risk altına giriyor" dedi.

İzmir de 1 milyon dönüm tarım alanı tehlikede! Çevreciler ayağa kalkıyor...

Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR- İzmir Valiliği'nin incir, üzüm, kestane ve zeytin gibi Ege Bölgesi’nin birçok geleneksel tarım ürününü tehdit eden jeotermal enerji santralleri ile ilgili aldığı şok karar, tarım kesiminin yanı sıra çevrecilerin de tepkisini çekti. Konak Kent Konseyi'nin çağrısı ile Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde bir araya gelen çevreciler, Aydın ve Manisa'da tarıma, halk sağlığına büyük zarar veren jeotermal girişimlerinin İzmir'de de başlatılmak istendiğine dikkat çekti. İzmir Valiliği'nin 16 ilçedeki 33 jeotermal enerji sahasını kiraya vermekten vazgeçmesini isteyen çevre örgütleri, başta İzmir Barosu ve TMMOB olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına 'ortak mücadele' çağrısı yaptı.

TARIMI TAMAMEN BİTİRİR

Çevrecilere bilgilendirmede bulunan İzmir Ziraat Odası eski Başkanı ve yüksek ziraat mühendisi Ferdan Çiftçi, İzmir yüzölçümünün yüzde 8'ine denk gelen alanda jeotermal kaynak araması planlandığını vurgularken, bunun bölgede tarımı tamamen bitireceğine işaret etti. Çiftçi, Çeşme’den, Seferihisar, Urla, Bayındır, Tire, Foça, Menemen ve Bergama'ya kadar İzmir’in 16 ilçesindeki jeotermal sahalarıyla ilgili ihalenin 14 Kasım'da yapılacağını hatırlattı.

İŞ TAMAMEN ÇIĞRINDAN ÇIKTI

Ege'de ilk jeotermal faaliyetlerinin 1960'lı yıllarda Aydın Buharkent'te başladığını, sonraki yıllarda Germencik, İncirliova ve Manisa Alaşehir ile devam ettiğini kaydeden Çiftçi, çevreye, tarıma ve insan sağlığına zararlarının ise yıllar sonra ortaya çıktığını aktardı. Çifçti, enerji yatırımlarına verilen devlet destekleriyle birlikte jeotermal tesislerinin mantar gibi türediğini ve tarıma büyük zarar verdiğini belirtirken, "Sermaye bu işin karlılığını keşfetti ve olay şuanda tamamen çığrından çıktı. Özellikle Aydın'da incir, zeytin gibi özel ürünler bu jeotermal tesisleri nedeniyle büyük zarar görmeye başladı. Bu tesislerden yayılan, kokusu çürük yumurtayı andıran hidrojen sülfür nedeniyle halk sağlığı da olumsuz etkileniyor" dedi.

KAPLICA DEĞİL, MAGMADAN GELEN 300 DERECELİK AKIŞKAN

Jeotermalin "kaplıca" yahut "maden suyu" gibi lanse edildiğini ve toplumda yanlış anlaşıldığını vurgulayan Ferdan Çiftçi, "Aslında bu bir yanıltmaca. Jeotermal, yerin metrelerce altından, magmadan çıkarılan, içinde bor, kadmiyum ve bakır gibi ağır metaller taşıyan akışkandır. 300 dereceyi bulan sıcaklığı vardır. Bu son derece tehlikeli akışkanın kendisi ve buharı tarımsal ürünlere büyük zarar vermektedir. Ayrıca, bu akışkanın taşınacağı kilometrelerce uzunluktaki borular da tarlaların içinden geçecek, tarım faaliyetlerine büyük darbe vuracaktır. Bu borularda yaşanacak bir patlama yahut korozyon durumu da başka bir risktir" diye konuştu.

1 MİLYON DÖNÜM TARIM ARAZİSİ RİSK ALTINDA

Çiftçi, jeotermal akışkan çıkarılırken yeraltı sularının gözlerinde de kaymalar yaşanabileceğini ve temiz su kaynaklarının yanı sıra toprağın da zehirlenebileceğini belirtirken, "İzmir'de şuan 3 buçuk milyon dönüm tarım arazisi var. İzmir Valiliği'nin kiralamak istediği alanlar yaklaşık 1 milyon dönümlük tarım arazisine denk geliyor. Yani tarım alanlarımızın üçte biri risk altında. Korkunç bir tablo bu. İncir, zeytin, üzüm ve kestane gibi çok özel, katma değeri yüksek ürünlerin yetiştiği İzmir'de bu girişim acilen durdurulmalı. Bundan sadece İzmir değil, tarım ürünlerinin ticareti nedeniyle tüm Türkiye zarar görür. İhale iptal edilmeli" dedi.

İzmir Valiliği'nin çıktığı jeotermal kiralama ihalesi, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç tarafından bir soru önergesiyle TBMM gündemine de getirilmişti.

 
Konak'ta 'Esnaf masası' hayata geçti
 
Bayraklı’da disleksi eğitimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Böbrek nakliyle yeni hayatlar!
Biri eşinden, diğeri değiş-tokuşla gerçekleşen çapraz böbrek nakliyle ...
Ayı saldırısından kurtulmak için uçurumdan atladı!
Ardahan'ın Bağdeşen köyünde, koyun otlatan Onur Beşli (24), ateş yakmak ...
Interpol'ün aradığı DEAŞ'lı kadınlar Kilis'te yakalandı!
Kilis'te, yasa dışı yollarla yurda geçtiği belirlenen 2 kadın ve yanlarındaki ...
 
Aydın Doğan’dan ‘medyaya dönüş’ cevabı!
Doğan Yayın Grubu'nun eski patronu Aydın Doğan, Hürriyet'teki işten çıkarmaların ...
İş adamına kurşun yağdırdılar!
Avcılar'da aracıyla seyir halinde olan iş adamı Turgay Çolakoğlu'na kimliği ...
Konya'da sokağa bırakılmış 3 bebek bulundu
Konya'da 3 kardeş terkedilmiş halde bulundu. Çocukların 1,5 aylık ila 2 yaşlarında olduğu saptandı.
 
Jeotermal kabusu Meclis gündeminde
SONKALEİZMİR'in gündeme getirdiği, İzmir Valiliği'nin 95 bin 330 hektarlık ...
Havada ‘çatlak’ krizi: THY bir uçağını hangara çekti
Avustralyalı havayolu şirketi Qantas'ın, Boeing 737 NG tipi uçaklarının ...
Ensar ve TÜRGEV kaybetti İBB kazandı
Ensar ve TÜRGEV, İBB’nin protokolleri iptal etmesini mahkemeye taşıdı. Mahkemeden karar çıktı.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri