ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2417
    Dolar
  • Euro
    34,8032
    Euro
  • Altın
    2.430,130
    Altın
  • Bist-100
    10.056,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/26°
    ADANA
  • ANKARA
    3/14°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    2/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/24°
    IZMIR
  • KONYA
    6/16°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Bir kadın daha katledildi!
Bir kadın daha katledildi!
Ayten Gökçer yaşamını yitirdi!
Ayten Gökçer yaşamını yitirdi!
Düşük not aldığı için öğretmenini bıçakladı!
Düşük not aldığı için öğretmenini bıçakladı!
Bir sigara grubuna daha zam!
Bir sigara grubuna daha zam!
14 Ağustos 2020 Cuma - 23:22

İzmir'de gergin Meclis! AK Partililer salonu terk etti... 90 DAKİKA TARİH OLDU!

İzmir'de toplu ulaşımla ilgili önemli kararların alındığı Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı gergin anlara sahne oldu. CHP'li Başkan Tunç Soyer ile AK Partili üyeler arasında sert tartışmalar yaşandı. AK Partililer topluca meclis salonunu terk ederek Soyer'i protesto etti. Belediye meclisi, toplu ulaşımdaki ilk biniş ücretlerine 10 kuruş indirim yapılıp 120 dakika içindeki ilk iki aktarmadan 50'şer kuruş alınmasına yönelik önergeyi ise kabul etti.

İzmir de gergin Meclis! AK Partililer salonu terk etti... 90 DAKİKA TARİH OLDU!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos Ayı ikinci oturum toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında yapıldı. Önceki Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme gelen ve Plan, Bütçe ve Tüketici Komisyonu’na gönderilen toplu ulaşım tarifesiyle ilgili önerge görüşüldü. Yeni düzenleme AK Parti ve MHP’nin ret oyuna karşın oy çokluğu ile kabul edildi. 1 Eylül'den itibaren başlayacak düzenleme ile ilk biniş ücretleri 3.56 TL'den 3.46 TL'ye çekilecek. Ancak ilk iki aktarmadan 50'şer kuruş alınacak. Öğrenci, öğretmen ve 60 yaş tarifelerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacak. 90 dakikalık aktarma süresi ise 120 dakikaya çıkarılacak.

SURVİVOR PARKURU GİBİ

Sosyal medyada da yoğun tepki çeken bu düzenleme AK Partililer'in yoğun muhalefeti ile karşılaştı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, aktarma sisteminin ücretli hale getirilmesine tepki gösterirken, "Bu sistemi kuran İzmir Büyükşehir’dir. Sistemin adı aktarma. Bu sistemle İzmir’in bir noktasından bir noktası İzmirli hemşerimiz en az 1 aktarma aracı kullanarak gidebilecek. Büyükşehir adeta İzmir’i özellikle merkezi Survivor parkuru haline getirmiş. 90 dakikada tamamlayın işinizi diyor. Vatandaş otobüsten İZBAN’a binecek. Sonra metroya gidecek ve işine gücüne gidecek” dedi.

TEK DOĞRUYU DA ORTADAN KALDIRIYORSUNUZ

Seçim sürecinde Soyer’in 90 dakikaya ücretlendirme yapmayacağını söylediğini belirten Hızal, “Bugün gelinen noktada bu meclis İzmir’in ulaşım anlamındaki tek doğrusunu ortadan kaldırıyorsunuz. Çiğli Evka-5’inde Konak’a gelecek bir vatandaş… İki seçenek var. İlk seçenek 446’ya binecek, Bostanlı’da inip vapura binecek. İkinci ihtimal 346’ya binecek. Egekent’te inip İZBAN’a binecek. Halkapınar’da inip Konak’a ulaşacak. Siyasi kimliği bir yere bırakarak zam haberinin ardından durakları tek tek analiz ettim. Bir yandan vatandaşı aktarmaya mahkum ediyorsunuz. Siz İzmirli’nin cebiyle uğraşıyorsunuz. Hakkaniyet bunun neresinde? Vatandaşı mecbur edip sonra ücret artırımı yapıyorsunuz? Şirin görünmek adına kelime oyunları yapıyorsunuz. Yüzde 5 fiyat düzenlemesi yapıyoruz. 90 dakikayı 120’ye çıkıyoruz. 3 ve sonrakilerde ücret almıyoruz. Bu yüzde 1 bile değil. Kelime oyunundan başka hiçbir şey değil. Birinci aktarmada yüzde 13, ikinci aktarmadaki zam oranı yüzde 25… İzmirli hemşerimiz bu karar çıktığında yüzde 25 fazla ödeyecek” dedi.

İZBAN'I EŞEK ÇEKMİYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili ve Meclis CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu ise Hızal'a “İZBAN neyle gidiyor. Eşek çekmiyor. Elektriğe yüzde 61,47 zam gelmiş. Doğalgaza zam yüzde 32. Vatandaş ısınacak ama zamlı. Eli gitmiyor. Asfalt. 17,2 zam. Lastik. Otobüs lastiği boşa dönmüyor. Pandemi de durmadı. Yüzde 44 artış. Resmi enflasyon 11,76. İZSU’da resmi enflasyon oranında yaptık. Niye sistemin bütünün konuşmuyoruz. Tabii ki aktarma doğru sistem" yanıtını verdi.

SEFERİHİSAR BATTI, SIRA BÜYÜKŞEHİR'DE

AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe de Başkan Soyer'e yüklendi. "Seferihisar battı, sıra Büyükşehir’de" diyen Boztepe, "Sizin İzmir aşkı bitti, hatta o aşk sizde hiç yoktu. Sıfırdan başlattığınız projeleriniz arasında bisiklet yolları var sadece. O da trafiği alt üst etti. Buca Metrosu, Çiğli Tramvayı Kocaoğlu projesiydi. Çocuklar süt içmiyor. Bu sütün tadı bozuldu deniyor. Süt bile öyle. Bu projeyi bile yerle bir ediyorsunuz" ifadelerini kullandı.

SÜTÜN DEĞİL ÜLKENİN TADI BOZUK!

Boztepe’ye yanıt Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'dan geldi. "Hüsnü Bey ‘sütün tadı bozuldu’ dedi. Sütün tadı değil ülkenin tadı bozuldu” diye Başkan Arda, pandemi nedeniyle belediye gelirlerinin azaldığını, ülkenin genel ekonomik tablosunun bozuk olduğunu dile getirdi.

SOYER: ÇARKIN DÖNMESİ LAZIM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise eleştirilere tek tek yanıt verdi. Geçen yılın aynı dönemine göre son 5 ayda ulaşım gelirlerinde 225 milyon TL kayıp olduğunu vurgulayan Soyer, "Bu kayıp benim babamın değil İzmirli’nin… Bu çok büyük kayıp… Uzaylı değiliz, Türkiyede’yiz derken şunu kastettim. Dolardaki artış yüzde 35. Altında yüzde 97 artış var. Türkiye’de her şeyin fiyatı artıyor. Bunun dışında yaşamıyoruz. Biz bir vakıf değiliz, belediyeyiz ve gelir-gideri dengelemek zorundayız. Dönmesi lazım çarkın” dedi.

Ulaşım için gerekli olan akaryakıtın yüzde 18’lik vergi üzerinden alındığını belirten Soyer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verginin düşürülmesi talebine karşılık vermediğini savundu. Başkan Soyer, “Ulaşımda İZBAN’ın yeri yüzde 14. Bunun dışındaki taşıma ESHOT’ta… KDV’yi 18 ödüyoruz. Özel yatlarda ise yüzde 1 ödeniyor. Bunu talep ediyoruz. 300 milyondan düşürün ve bunu vatandaşa yansıtalım” dedi.

GERGİN ANLAR...

AK Partili Boztepe’nin “Seferihisar battı sıra Büyükşehir'de" söyleminin çok çirkin olduğunu kaydeden Soyer, sesini yükseltti. Araya girmeye çalışan AK Partili Hakan Yıldız ile Soyer arasında tartışma tırmanınca Hüsnü Boztepe de dahil oldu. Ortam bir anda elektriklendi. Soyer'in "Atarım dışarı" sözleri üzerine AK Partililer topluca meclis salonunu terk etti.

DEMOKRASİ BOL GELİYOR

Soyer ise kendisini protesto eden AK Partililer için "Burada herkes gördü. Ben çıkarmadım. Sadece şunu çıkartırım. Buradaki herkes buradaki kurallara uyulacak. Kimse kimsenin sözünü kesemez. Buna kimsenin hakkı yok. Bazılarına demokrasi bol geliyor" yorumunu yaptı.

MUHTARLARA İNDİRİME DEVAM

Diğer yandan Büyükşehir’e ait 4 otobüsün Tunceli-Ovacık, Balıkesir-Gömeç, Çanakkale Bayramiç, Giresun-Piraziz hibe edilmesi kararlaştırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir süre önce başlattığı ve muhtarların toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanmasını sağlayan Muhtar İzmirim Kart uygulaması da Sayıştay’ın uyarısı üzerine mevzuatta düzenleme yapılarak tekrar oya sunuldu. Oy birliğiyle kabul edilen düzenleme uyarınca muhtarlar yine toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanmaya devam edecek. Muhtarların toplu ulaşım maliyeti, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce karşılanacak. Meclis, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda toplu ulaşım ücretinin 1 kuruş olmasına da oy birliğiyle karar verdi.

 
Göztepe'de çifte imza!
 
Trump ve Macron Türkiye'yi konuştu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme Belediyesi’nden kuaför ve berberleretek kullanımlık önlük ve havlu!
Çeşme Belediyesi Koronavirüs tedbirleri kapsamında bir süreliğine kapatılarak ...
Başkan Soyer Akıllı Kentler Belediye Başkanları Zirvesi’ne katıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Akıllı Kentler Belediye ...
İzmir Büyükşehir'in meslek fabrikaları iş sahibi yapıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası son üç yılda kurslarından ...
 
Bayraklı'da çocuklara sürpriz etkinlik...
Bayraklı Belediyesi, koronavirüs dolayısıyla bir süredir evlerinde kalan ...
Dikili'de su altı ve kıyı temizliğine davet
Dikili Belediyesi tarafından Pazar günü "Mavi Yeşil Çevre Etkinliği" adıyla ...
Menderes’te eğitim yuvalarına park
Menderes Belediyesi tarafından ilçedeki eğitim yuvalarına parklar kazandırılıyor.
 
İl Başkanı ve vekillerden Başkan İduğ’a tam not
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, 1. Hizmet Yılı ve Koronavirüs ...
Başkanla Karşıyaka Günlüğü başlıyor
Karşıyaka Belediyesi sosyal medya hesaplarından yayınlanacak “Başkanla ...
Karaburun'a altyapı müjdesi
Karaburun’un en önemli sorunları arasında yer alan kanalizasyon ve yağmur ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri