ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3752
    Dolar
  • Euro
    34,9699
    Euro
  • Altın
    2.325,650
    Altın
  • Bist-100
    9,08
    Bist-100
  • ADANA
    14/25°
    ADANA
  • ANKARA
    12/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
Yunanistan'da art arda 2 deprem!
Yunanistan'da art arda 2 deprem!
Deniz Yücel: 'En önemli işimiz oyumuza sahip çıkmak'
Deniz Yücel: "En önemli işimiz oyumuza sahip çıkmak"
İsrail, Suriye'yi vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var!
İsrail, Suriye'yi vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var!
14 Kasım 2019 Perşembe - 09:39

İzmir'de hasat zamanı... Mandalina yüz güldürdü

İzmir'in mandalina üretiminde önemli merkezlerinden olan Seferihisar ilçesinde geçen yılın aksine bu yıl yüzler gülüyor. İşçisinden üreticisine kadar birçok insanın ekmek kapısı olan mandalinada rekolte düşük olsa da, ürün kalitesi sevindirdi. C vitamini deposu olan mandalina, iç pazarda olduğu kadar dış pazarda da yoğun talep görüyor. Ürün, en çok Balkan ülkelerine ihraç ediliyor.

İzmir de hasat zamanı... Mandalina yüz güldürdü

Yeterli miktarda tüketildiğinde kalbi koruyan, bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığına karşı vücudun direncini artıran vitamin deposu satsuma cinsi mandalinanın hasadı başladı. İzmir'in mandalina üretiminde önemli merkezlerinden olan Seferihisar ilçesinde, üreticiler bütün yıl verdikleri emeğin karşılığını almaya başladı. Üreticilerin büyük bölümü, bu yıl ürün veriminden oldukça memnun. İnce kabuklu ve çekirdeksiz mandalinada, rekolte düşüklüğüne rağmen kalitenin yüksek olması, yüzleri güldürdü. İlçenin önemli geçim kaynaklarından biri olan mandalina, iç pazarda olduğu kadar dış pazarda da rağbet görüyor.

Seferihisar Mandalina Üreticileri Birliği Yönetim Kuruşu Başkanı Halil Ak, geçen yıl 100 kilo meyve veren bir ağacın bu yıl ancak 25- 30 kilo verdiğini, fakat geçen yıl satış konusunda sorunların yaşandığını, yeni dönemde ise böyle bir sıkıntı ile karşılaşmayacaklarını söyledi. Mandalina az yetiştiği için ürünü satmakta zorlanmayacaklarını belirten Halil Ak, "Bu yıl o zorluk yok. Ürün az olduğu için satış konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Ürünlerimizin kalitesi çok güzel" dedi.

Seferihisar mandalinasının iç pazarda İstanbul, Ankara, Bursa ve Yalova'da satıldığını ifade eden Ak, dış pazarda da önemli bir paya sahip olduklarını söyleyerek, "Mandalinayı Makedonya'ya, Balkan ülkelerinin tümüne ve Ukrayna'ya gönderiyoruz. Ama genelde Balkan ülkelerine gidiyor" dedi.

Halil Ak, "Bu yıl malı olan üreticinin yüzü gülüyor ama malı olmayan çok fazla bahçe var. Yine işçinin girmeyeceği çok bahçe var. Geçen yıl üretici bahçesine yaptığı masrafın karşılığını alamadı. O nedenle de bahçesinden vazgeçti" dedi.

'AKDENİZ SİNEĞİ AĞAÇLARI KURUTUYOR'

Mandalinanın ihracatı sırasında en büyük sorunlardan birinin Akdeniz sineği hastalığı olduğunu kaydeden Ak, "Üreticimiz bahçesine bakmadığı zaman, ağaç verimi düşüyor. Geçen yıl üretici para alamayınca bahçesine bakamadı. Ağaçlar için gerekli olan suyu, ilacı veremedi. Örneğin bu bahçeye Akdeniz sinek ilacı atılmamış. Görüyorsunuz, hastalıklı ürünün içinde larvalar var. Larvalar kurt yapıyor, kurtlar çok kısa zamanda tekrar Akdeniz sineğine dönüşerek başka ağaçları vuruyor. Bu ağaç bitmiş durumda. Bundan yeniden sağlıklı ürün elde edebilmek için 5 yıl uğraşmak gerekiyor. Ağaçta yosun olduğu zaman o ağaç bitiyor" diye konuştu.

Tüketicilerin C vitamini almak için mandalina tüketmesi gerektiğini kaydeden Ak, herkesin çocuklarına mandalina yedirmesini, sabah kahvaltılarda mandalina suyu içilmesinin daha faydalı olduğunu belirtti.

'MANDALİNA BAHÇELERİ EKMEK KAPIMIZ'

Mandalina bahçesinde çalışan işçiler de sabahın erken saatlerinde iş başı yapıyor. Birçoğu çocukları ile birlikte çalışmaya giden işçilerden Şengül Derge (56), yağmur çamur demeden çalıştıklarını belirterek, kesim yapanların günlük 70 TL aldıklarını söyledi. Derge, "Sabah 05.00'te kalkıyoruz, saat 07.00'de işe başlıyoruz. Bahçede kesim yapıyoruz. Bahçemiz güzel olursa, kasamız bol çıkıyor. Ekmek paramızı böyle kazanıyoruz. 7- 8 ay mandalina kesmek için bu ayları bekliyoruz. Çoluk çocuğumuzla geliyoruz, çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

İşçilerden Ferdi Yarmay (24) da, "Bu işin bazı zorlukları var ama her şeye rağmen biz ekmek paramızı bu bahçeden çıkarıyoruz. Yağmuru, çamuru var. Sabah erken kalkıyoruz. Bahçeye geldiğimiz zaman zorluk kalmıyor. Emeğimizin karşılığını alıyoruz. Çalışmalar 2 veya 3 ay sürüyor. Ekmek kapısı neticede, çalışıyoruz" dedi.

 

 
Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası doların tepkisi...
 
Şehir hastaneleri ile ilgili çarpıcı araştırma... Yük çok ağır!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası doların tepkisi...
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasındaki görüşme sonrası ...
Tire Süt 'ette de varım' dedi! Bölgenin en modern tesisi...
Süt ve süt ürünleriyle, Türkiye’nin en güvenilir markalarından biri haline ...
Zeytinde Afrin sancısı! Üretim yüksek ama...
Zeytinyağı sektörü, bu yıl ki üretim artışından memnun. Ancak Suriye Afrin'den ...
 
Vatandaş şokta... Elektronik haciz!
Ekim aynda 3.3 milyon kişiye gönderilen e-hacizlerde ikinci dalga dün ...
İzmir'de Gaziantep Günleri
İzmir'in Karşıyaka ilçesi Bostan Pazar Yeri'nde bu yıl ilk kez düzenlenen ...
Dolar yeni haftaya nasıl başladı?
Piyasa çarşamba günü Washington'da gerçekleşecek Erdoğan-Trump görüşmesini ...
 
Yeni zamlar yolda
Bitmek bilmeyen gıda zamları yurttaşın belini bükmeye devam ediyor.
Binlerce borçlu için umut veren açıklama
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan binlerce esnafı ilgilendiren sicil affının ...
Keskinoğlu'nun zor günleri! Bu kez son uzatma...
Keskinoğlu Tavukçuluk konkordato süresini 6 ay daha uzattı. Akhisar 1. ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri