ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5202
    Dolar
  • Euro
    34,9164
    Euro
  • Altın
    2.432,240
    Altın
  • Bist-100
    9.719,00
    Bist-100
  • ADANA
    22/36°
    ADANA
  • ANKARA
    18/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    22/30°
    ANTALYA
  • BURSA
    17/27°
    BURSA
  • ISTANBUL
    17/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/24°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Rezidansta kadın cinayeti!
Rezidansta kadın cinayeti!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
13 Kasım 2019 Çarşamba - 13:34

İzmir'de jeotermal isyanı! Havama, suyuma, toprağıma dokunma...

İzmir Valiliği'nin 16 ilçedeki 33 jeotermal sahasını kiralama girişimi, çevre örgütlerini ve köylüleri ayağa kaldırdı. Konak Meydanı'nda toplanan, aralarında Karaburun Belediye Başkanı CHP'li İlkay Girgin Erdoğan'ın da bulunduğu yüzlerce kişi, "Jeotermal istemiyoruz", "Havama suyuma toprağıma dokunma" şeklinde sloganlar attı. Eylemciler, 1 milyon dönüm tarım arazisini risk altında bırakacak olan jeotermal ihalesinin iptali için İzmir Valiliği'ne çağrı yaptı.

İzmir de jeotermal isyanı! Havama, suyuma, toprağıma dokunma...

Abdullah ÇELEBİ/SONKALEİZMİR- Çeşme, Karaburun ve Urla'dan Tire, Ödemiş, Menemen ve Foça'ya kadar 16 ilçedeki 33 jeotermal sahasının kiralanma planı, İzmir'in köylülerini ve çevre örgütlerini isyan ettirdi. İzmir yüzölçümünün yüzde 8'ine denk gelen, toplam 95 bin 330 hektarlık alanı kapsayan jeotermal arama ihalelerinin iptalini isteyen çevre örgütleri Konak Meydanı'na çıktı. EGEÇEP öncülüğünde bir araya gelen, aralarında İzmir Barosu, İzmir Ziraat Odası, İzmir Düşünce Topluluğu, CHP İl Tarım Komisyonu, Ödemiş, Çeşme, Foça, Karaburun ve Karşıyaka kent konseylerinin de bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, köylüler ve yurttaşlar da eyleme destek verdi.

BAŞKAN ERDOĞAN DA DESTEK VERDİ
Karaburun Belediye Başkanı CHP'li İlkay Girgin Erdoğan'ın da yer aldığı yaklaşık 400 kişi, İzmir'deki 3 buçuk milyon dönüm tarım arazisinden 1 milyon dönümünü risk altında bırakacağı öne sürülen jeotermal arama ihalelerinin derhal iptal edilmesini istedi.

TARIM HAVZALARINDA JEOTERMAL İSTEMİYORUZ
"Havama suyuma toprağıma dokunma", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Jeotermal istemiyoruz" ve "Termal yapma boşuna yıkacağız başına" gibi sloganlar atan eylemciler, "Susma Haykır Jeotermale Hayır", "Küçük Menderes Ölürse Türkiye de Ölür" ve "Tarım Havzalarında Jeotermal İstemiyoruz" yazılı pankartlar taşıdı.

BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Gündoğan, İzmir Valiliği'nin ihalelere ilişkin kararını acilen gözden geçirmesi gerektiğini belirtirken, "Organik tarımın yapıldığı bölgelerde bu karar alındı. Bu karar tüm bölgelerimizde ve Karaburun'da da tarımı tamamen bitirecektir. Buna izin vermeyeceğiz" görüşünü dile getirdi.

TARIMIN YANI SIRA HAYVANCILIK DA OLUMSUZ ETKİLENECEK
Grup adına bir açıklama yapan EGEÇEP Eş Sözcüsü Alime Yalçın Mitap ise "Jeotermal arama ve işletme faaliyetinin Ege bölgesinin geleneksel tarım ürünleri olarak bilinen ve büyük oranda ihraç edilen incir, üzüm, zeytin ve kestane gibi birçok ürünün geleceğini tehlikeye atacağı açıkça ortadadır. Bu alanlarda bulunan zeytinliklerin coğrafi etikete konu olmuş hurma zeytini, enginar ve nergis çiçeği gibi tarımsal ürünlerin yanı sıra koyun ve keçi sütüne dayalı süt ürünlerinin üretildiği bölgeler de jeotermalden olumsuz etkilenecektir" dedi.

TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLAR DOĞURACAK
Aydın ve Manisa'da jeotermalin tarıma ve insan sağlığına ne tür zararlar verdiğinin görüldüğünü aktaran Mitap, "İzmir halkını, çiftçilerimizi, turizmcilerimizi ve tüm duyarlı kesimleri İzmir'in büyük bölümünde telafisi olanaksız zararlar doğuracak jeotermallere karşı çıkmaya ve ihalelerin iptalini istemeye çağırıyoruz" diye konuştu.

BELEDİYELERE ÇAĞRI
Mitap, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerini de bu konuda duyarlı olmaya çağırırken, "Belediyeler ve belediye birlikleri bu konunun takipçisi, açılacak davaların müdahili olmalılar" dedi.

İHALE GÜNÜ İMZA KAMPANYASI
İhalelerin acilen iptal edilmesini istediklerini vurgulayan Alime Yalçın Mitap, tüm yurttaşları, ihalenin de yapılacağı gün olan, yarın sabah 09.00'da başlatacakları imza kampanyasına katılmaya çağırdı.

SOYER, 'ÇOK SARSICI' DEMİŞTİ
İzmir Valiliği'nin 33 sahada jeotermal enerji araması yapılması ve mevcut 2 sahada işletme devrine ilişkin ihalesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de tepkisini çekmişti. Jeotermal planını gündeme getiren SONKALEİZMİR'e konuşan Başkan Soyer, "Bu girişimin İzmir için çok sarsıcı olduğunu düşünüyorum. Çünkü söz konusu olan çok büyük bir alan. Üstelik tarım arazilerinin çok yakınında... Bu konuda sivil toplum örgütlerine çok iş düşüyor diye düşünüyorum. Yeteri kadar güçlü bir şekilde, bu jeotermal planına karşı çıkacaklarını umuyorum. Çünkü, bu konu bizim görev ve yetki alanımızda değil. Ama sivil toplum örgütlerinin girişimlerini ben de herkes gibi sabırsızlıkla bekliyorum" demişti.

 

 
İzmir'de vahşet... Aynı aileden dört kişiyi öldürdü
 
Karşıyaka'da primler Tugay'dan
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diyabet tedavisine aile desteği
Endokrinolog Prof. Dr. Mitat Bahçeci,  diyabetin önlenmesinde, diyabetli ...
Yanlışlıkla verilen ikramiye kuponunu iade etti
Karabağlar'da atık plastik kasa toplayarak geçimini sağlayan Cumhur Koşan ...
İYİ Parti'li Kavuncu'nun koruma kararı kaldırıldı!
İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’nun koruma kararı kaldırıldı. ...
 
Uzman Çavuş, tartıştığı kız arkadaşını öldürdü
Bursa Jandarma Astsubay Okulu'nda görevli Jandarma Uzman Çavuş Aydemir ...
CHP'li Sertel'den jeotermal isyanı... BU YANLIŞTAN DÖNÜN!
İzmir'deki 3 buçuk milyon dönüm tarım arazisinden 1 milyon dönümünü risk ...
Rusya ile 5. ortak devriye tamamlandı!
Ayn el Arap bölgesinde, Türk ve Rus askeri unsurlarının, dörder araç ve ...
 
Güzellik salonunda kıskançlık cinayeti!
İzmir'in Bornova ilçesinde, iddiaya göre Hasan Y., eşi S.Y.'nin güzellik ...
Karaburun'dan jeotermale imzalı tepki
İzmir Valiliği'nin jeotermal sahalarını kiralama hamlesi Karaburun köylülerini ...
Ahmet Altan gözaltına alındı!
Savcılığın tahliyesine ettiği itirazın ardından hakkında yakalama kararı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri