ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3778
    Dolar
  • Euro
    34,7353
    Euro
  • Altın
    2.434,720
    Altın
  • Bist-100
    10.056,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/31°
    ADANA
  • ANKARA
    14/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
5 Kasım 2023 Pazar - 10:32

İzmir'de rafta unutulan dava 45 yıl sonra devam edecek!

İzmir'de Yargıtay'ca 1977'de bozulup yerel mahkemeye gönderilen tapu iptali ve tescil davası dosyası, rafta unutuldu. Tarafların ve taraf avukatlarının hayatını kaybettiği, şans eseri ortaya çıkan davanın görülmesine 45 yıl 9 ay 11 gün sonra yeniden yerel mahkemede devam edilecek.

İzmir de rafta unutulan dava 45 yıl sonra devam edecek!

Menderes'te oturan Gülizar C. ile 4 akrabası arasında ilçedeki bir arsa nedeniyle anlaşmazlık çıktı. Bunun üzerine Gülizar C., 1974'te durumu yargıya taşıyıp, tapu iptali ve tescil davası açtı. İzmir 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi, 1 Kasım 1976'da davanın reddine ve söz konusu taşınmazın davacı lehine tesciline karar verdi. Kararın ardından tarafların itirazları üzerine dosya, Yargıtay'a taşındı. Dosyayı inceleyen Yargıtay, 4 Mayıs 1977'de İzmir 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını bozup, dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi. Fakat taraflara ve avukatlara bir daha tebligat yapılmadı. Yargıtay'ın bozma kararının ardından yerel mahkeme tarafından da hiçbir işlem yapılmadı.

TARAFLAR HAYATINI KAYBETTİ

Rafta unutulan dosya, şans eseri ortaya çıktı. Mirasçılar, geçen günlerde aynı taşınmazın satılması ile ilgili bir dava daha açtı. Davanın görüldüğü Menderes Sulh Hukuk Mahkemesi, taşınmazın üzerinde tedbir olduğunu tespit etti. Araştırmalar neticesinde taşınmaz için açılan davanın 1976'dan bu yana açık olduğu, bu nedenle de taşınmaz üzerinde tedbir görüldüğü belirlendi. Bu süre zarfında tarafların ve hatta taraf avukatlarının da hayatlarını kaybettiği ortaya çıktı. Kimlik çalışmaları sonucunda 40 mirasçıya ulaşılırken, 15 Şubat 2024'e duruşma günü verildi. 4 Mayıs 1977'de Yargıtay'dan dönen dosyaya, 45 yıl 9 ay 11 gün sonra yeniden İzmir 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi'nde kaldığı yerden devam edilecek.

'KARAR DEFTERİNDE KAPANMADIĞINI GÖRDÜK'

Unutulan dosyayı ortaya çıkaran avukatlardan Erdoğan Zeren, süreci anlattı. Zeren, "Menderes Sulh Hukuk Mahkemesi'ndeki davada taşınmaz üzerinde tedbir olduğu görülüyor. Mahkeme de tedbirin kaldırıp, kaldırılmadığı ile ilgili yazı yazıyor. İlgili mahkeme yazıya cevap vermeyince müvekkiller, bu işlemin görülmesi ve hızlandırılması için bize müracaat etti. Dosyaya dahil olduktan sonra mahkemeye gidip, araştırma yaptım ve karar defterinde bu dosyanın kapanmadığını gördük. Dosyanın araştırılmasını istediğimizde adliyenin taşınması sırasında rafa kaldırıldığı ve yıllarca orada kaldığı ortaya çıktı. Dosyanın Yargıtay dönüşünde taraflara tebligatların yapılmadığı, dolayısıyla da bırakıldığı tespit edildi" dedi.

'UYAP'A KAYDI YAPILDI'

Dava dosyasının İzmir Adliyesi'ndeki en eski dosya olduğuna vurgu yapan Zeren, "45 yılı aşkın bir süredir rafta bekleyen bir dosya. Onlarca teftiş görüyor. İnceleme denetleme görüyor. Her yıl sonunda da dosya tasvibi yapıldığında açık dosya olarak sistemde görülmesi gerekiyor. Ancak dosya atlatılmış. Karar düzeltme yolunun bitirilmesi için usulü tebligatların yapılması gerekiyordu. Mahkeme de bizlerden yardım istedi. Dosya incelemesi yaptık. Davacının mirasçılarını tespit ettik. Davalıların ve ölen davalıların mirasçılarını tespit ettik. Taraf teşkili sağladıktan sonra dosyanın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) girişini yaptık. Artık dosya 2023 yılında 1974 esasıyla UYAP'a kaydı yapılmış oldu. Tahminimce, İzmir Adliyesi'ndeki en eski dosyadır. En eski olmasının sebebi çetrefilli olması değil; tamamen rafta unutulmuş olmasıdır. Usulen karar düzeltmeye herhangi bir başvuru yapılmadı. Bu nedenle 15 Şubat'a duruşma günü verildi. İlk derece mahkemesinde yargılama sürecek" diye konuştu.

'YARGITAY KARARI DAKTİLO İLE YAZILMIŞ'

1974 esaslı dosyaya bakacak olmanın kendisi için ilginç olduğunu belirten Zeren, "Yargıtay kararı daktilo ile yazılmış. Üzerinde hiçbir çizik yok. Çok düzenli yazılmış. Sade bir Türkçe kullanılmış. Benden yaşça büyük bir dosyaya bakıyor olmak; çok ilginç geldi. Tabii dosyaya bakan meslektaşlarımızın yaşamlarını yitirmesi de çok üzücü. Bu dosyayı onların sonlandırmasını isterdim. Bu da mesleğimizin cilvelerinden" dedi.

 
Özgür Özel kazandı, Barış Yarkadaş'ın o sözleri gündem oldu
 
Sokaklardan günde 20 tona yakın atık toplanıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dilan Polat ve Engin Polat tutuklandı!
Haklarında kara para aklama ve vergi kaçırma gibi iddialara ilişkin başlatılan ...
İzmir'de sağanak etkili oldu...
İzmir'in Karabağlar ilçesinde sağanak nedeniyle derenin taşması sonucu ...
CHP'de kurultay heyecanı... İşte İzmir sandığı sonuçları!
CHP'de Özgür Özel'in zaferle çıktığı kurultayda İzmir delegelerinin tercihi de belli oldu.
 
Comanchero yöneticileri İstanbul’da yakalandı!
Interpol kırmızı bülteniyle aranan ve Comanchero suç örgütünün yöneticilerinden ...
CHP Kurultayı'nda seçim ikinci tura kaldı!
CHP Kurultayı'nda seçim ikinci tura kaldı. CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda ...
İzmir açıklarında 90 kaçak göçmen yakalandı!
İzmir'in Çeşme ve Karaburun ilçesi açıklarında 90 kaçak göçmen yakalandı.
 
Irak'ın kuzeyine hava harekatı!
MSB, Irak'ın kuzeyindeki Hakurk'a yönelik hava harekatında, içerisinde ...
Özgür Özel'den sert sözler: CHP'de hançerleyecek kimse yok!
CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel, partisinin 38. Olağan Kurultayı'nda konuştu...
Acı haber: 1 asker şehir oldu!
Milli Savunma Bakanlığı, Van’da bir askerin şehit olduğunu açıkladı.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri