ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4540
    Dolar
  • Euro
    34,8164
    Euro
  • Altın
    2.421,780
    Altın
  • Bist-100
    10.046,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/27°
    ADANA
  • ANKARA
    10/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Genç futbolcu hayatını kaybetti
Genç futbolcu hayatını kaybetti
FED faiz kararını açıkladı.. Altın piyasası hareketlendi!
FED faiz kararını açıkladı.. Altın piyasası hareketlendi!
Ankara'da sel felaketi!
Ankara'da sel felaketi!
LPG'ye indirim geliyor!
LPG'ye indirim geliyor!
18 Nisan 2024 Perşembe - 15:40

İzmir'deki TOKİ inşaatında şok görüntüler...

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Aliağa'da yapımı süren 614 konut, 32 dükkan ve 1 cami inşaatıyla ilgili uyarıda bulundu. Şikayet üzerine inceleme yapılan inşaatlarda imalat hataları olduğuna dikkat çekilirken çarpıcı fotoğraflar yayınlandı. Açıklamada, "Tespit edilen imalat hataları, deprem tehdidi altında olan kentimiz ve vatandaşlarımız adına endişe vericidir" denildi.

İzmir deki TOKİ inşaatında şok görüntüler...

SONKALEİZMİR-İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, hak sahiplerinin şikayetleri üzerine Aliağa'da yapımı süren TOKİ inşaatlarında incelemelerde bulundu.

İnşaatlarla ilgili çarpıcı fotoğraflar yayınlayan oda yönetimi imalat hatalarına dikkat çekerek yetkilileri göreve çağırdı. Oda yönetiminden yapılan yazılı açıklamanın tamamı şöyle:

"T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı/Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 31.03.2020 tarihinde yapım işi ve sonrasında ikmal işi olarak ihale edilen ‘’İzmir İli, Aliağa İlçesi, Aliağa Mahallesi 614 Konut, 32 Dükkân ve 1 Adet Cami İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi’’ ile ilgili Şubemize hak sahipleri tarafından imalatla ilgili fotoğrafları da içeren şikâyet dilekçesinin iletilmesi sonrasında Şubemiz tarafından proje sahasında yerinde incelemelerde bulunulmuştur.
Tespit edilen imalat hataları, deprem tehdidi altında olan kentimiz ve vatandaşlarımız adına endişe vericidir. Yapılan incelemede, betonarme elemanların yapımında tünel kalıp sisteminin kullanıldığı anlaşılmaktadır. Taşıyıcı elemanların deprem kuvvetleri etkisi altında kritik öneme sahip alt ve üst uç birleşim bölgelerinde hayati tehlike arz edecek şekilde imalat hataları görülmektedir. Bu kusurların uygulamadaki hatalardan ve denetim eksikliğinden kaynaklandığı şüphesizdir. Deprem tehdidi altındaki bir bölgede, kurulma amacı özellikle dar ve orta gelirli vatandaşın nitelikli konut ihtiyacını karşılamak olan TOKİ tarafından inşa edilmekte olan bu yapılarda dikkatsiz ve özensiz imalatlar telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir.


Binalar, güncel yönetmeliklere uygun şekilde tasarlanmış olsa da yerinde projesine ve fen-sanat kurallarına uygun şekilde imal edilmediği, imalat sonrası bakımları ve denetlemeleri yapılmadığı takdirde hayati tehlike oluşturacak sonuçların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Üstelik bu tür imalat hatalarının, olası bir deprem sonrası binanın yıkılması durumunda tespitinin de oldukça zor hatta imkânsız olduğunu ifade etmek isteriz. Dolayısı ile imalat aşamasındaki denetim de bu nedenle son derece önemlidir. Devam eden bloklarda aynı durumların oluşmaması için; kullanılan kalıp malzemesinin teknik dokümanları, kurulum projesi, hesap raporu, işçilerin mesleki yeterlilik belgeleri ile imalatları teslim alan teknik personellerin imzaladıkları tutanaklar incelenmeli ve tüm sürecin mevzuata uygun olarak devam etmesi sağlanmalıdır. Denetim konusunda yaşanabilecek herhangi bir zafiyetin bedelinin ne kadar yıkıcı olabileceğini 30 Ekim 2020’de İzmir’de ve 6 Şubat 2023’te on bir ilimizde yaşadık.


Yetkilileri uyarıyoruz ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz. Konuya dair Şubemize ulaşan şikâyet sonrasında söz konusu durum, ivedi bir şekilde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Aliağa Belediyesine iletilmiştir ancak ilgili kurumlar tarafından bugüne kadar sahada herhangi bir denetim yapılmadığı bilgisi Şubemize ulaşmıştır. 
Ayrıca bu süreç içerisinde sahada söz konusu kusurlu imalatlara taş dolgu ve basit sıva tamiratı yapıldığına dair bilgiler iletilmektedir. Taşıyıcı sistemin bütünlüğünü etkileyen bu tip bir yapısal hasara el yordamı yama yöntemi ile müdahale edilmesi sorunu çözmeyecek, sadece örtbas edecektir. Güvenilir onarım yöntemi, konusunda uzman yetkin bir inşaat mühendisinin yönlendirmesiyle yapılacak hesap ve analizlerle belirlenecek bir malzeme ile kontrollü şekilde ve literatürde kabul görmüş testlerin de yapılıp raporlanmasıyla ve denetlenmesiyle mümkün olabilir. 


Halihazırda yapılmış bir tamirat var ise kalite kontrol testlerinin yapılarak sonuç raporlarının paylaşılması gerekmektedir. Ayrıca bu tür kritik imalat hataları yapılan binaların, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği Bölüm 15’teki “Deprem Etkisi Altında Mevcut Bina Sistemlerinin Değerlendirilmesi ve Güçlendirme Tasarımı İçin Özel Kurallar” bölümüne uygun değerlendirmelerle tahkik edilerek performansının belirlenmesi ve sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması beklenmektedir. Bu koşulların sağlanmadığı hallerde ise tamiri ve güçlendirilmesi mümkün olmayan noktalarda yıkım ve yeniden yapım yoluna gidilmesi kaçınılmaz olacaktır. 


Fotoğraflara yansıyan ve yansımayan, şimdiye kadar yapılan imalatların hatalı olup olmadığının denetlenmesinin, denetleme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasının, usul ve yasalara, projesine ve fen-sanat kurallarına aykırı imalatların tespiti halinde gereğinin yapılmasının idari makamların sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz.
Yapı üretim süreçlerinde “etkin denetimin” önemini bir kez daha hatırlatarak sorumluluğu bulunan kurumları göreve davet eder, konunun kamu adına takipçisi olacağımızı saygılarımızla bildiririz.

 

 
Et fiyatlarına büyük zam!
 
Çeşme Alaçatı'da Ot Festivali coşkusu...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mahkemeden küfür kararı... Karşılık vermek normal!
İzmir'de argo ve küfürlü ifadeler kullanmasından duyduğu rahatsızlık nedeniyle ...
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
Antalya'nın Manavgat ilçesinde Denizbank şubesinde, müşterilerin hesaplarından ...
11 ilde silah kaçakçılığı operasyonu: 41 gözaltı!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yasa dışı silah imalatı ve silah kaçakçılığı ...
 
Sapık baba, kendi kurduğu tuzağa düştü!
Ankara'da Satılmış B.'nin engelli kızı Gizem'e 4 yıl boyunca cinsel istismarda ...
İZBETON'da büyük kriz...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin lokomotif şirketlerinden İZBETON'da mali ...
Beydağ Belediye Başkanı Başaran'ın acı günü!
Beydağ Belediye Başkanı Şakir Başaran'ın babası Mustafa Başaran yaşamını yitirdi. 
 
Flaş İncirlik kararı... Ana Jet Üssü oldu!
Adana'daki 10. Tanker Üs Komutanlığı (İncirlik Üssü), Ana Jet Üs Komutanlığı'na ...
CHP'nin acı günü!
CHP'de son 14 yıldır TBMM Grup Müdürlüğü yapan Levent Bayraktar, yaşamını yitirdi.
CHP'li Deniz Yücel'den Aliağa tepkisi!
İtalyan donanmasına ait iki devriye gemisi ile iki firkateynin ardından ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri