ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'a sahte anketler sunuldu!
Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'a sahte anketler sunuldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
27 Nisan 2022 Çarşamba - 14:16

İzmir'den TUS kontenjanlarındaki artışa tepki: "DÜZELTİLEMEZ BİR HATA"

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) 2022 yılı kontenjanlarının öncesi yıla göre iki kat artırılarak 12 bin 294’e çıkarılmasına tepki gösterdi. Kaynak, “Cumhurbaşkanının “giderlerse gitsinler, biz asistanlarla idare ederiz “ sözleriyle ilişkilendirilebilecek bu anlamsız kontenjan artışının olumsuz sonuçları olacak. Kışkırtılmış hasta talebini ucuz maaşlar ve uzun sürelerle çalıştırarak çözmek onlarca yıl düzeltilemez bir hatadır” dedi.

İzmir den TUS kontenjanlarındaki artışa tepki:  DÜZELTİLEMEZ BİR HATA

SONKALEİZMİR-İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte, odanın Alsancak’taki binasında basın açıklaması yaptı. Şubat 2021’de 6 bin 300 olan Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) kontenjanının Mart 2022’de 12 bin 294 olarak açıklandığını belirten Kaynak şöyle konuştu:

“Eğitim kurumlarının kapasitesinde anlamlı bir değişiklik olmamakla birlikte bir anda kontenjanların iki katına çıkarılmasının, eğitim kalitesini çok olumsuz etkileyeceği endişesi yaratmış bulunmaktadır. Bir dönemde yaklaşık olarak 6136 olarak açılmış kontenjanların aniden iki katına çıkarılmasının muhtemelen asistan sayısının hızlı artırılması gibi bir amaçtan kaynaklandığı düşünülebilir. Cumhurbaşkanının 'Giderlerse gitsinler, biz asistanlarla idare ederiz' sözleriyle ilişkilendirilebilecek bu anlamsız kontenjan artışının bir çok olumsuz sonucu olacaktır.”



"HEKİMLİK KALİTESİ DÜŞER"

Asistanlığın bir eğitim süreci olduğuna dikkat çeken ve çözüm önerilerini anlatan Kaynak şöyle devam etti:

“Asistanın önünde eğitici konumundaki öğretim üyelerinin olmaması eğitiminin yapılamayacağı anlamına gelir. Bu nedenle ‘Asistanlarla işi yürütürüz’ düşüncesi bu konu ile ilgili vahim bir bilgi eksikliğinin eseridir. Asistanlığı, ucuz iş gücü olarak görmek ve sağlıkla dönüşüm garabetinin ürettiği ‘Yoğun kışkırtılmış hasta talebini’ asistanları emir komuta zinciri içinde ucuz maaşlarla ve uzun sürelerle çalıştırarak çözmek yapılacak en büyük hatadır. Bu hata on yıllarca düzeltilemez. Nitelikli eğitim ortamları hazırlanmaksızın asistan kadrolarını artırmak sorunların çözümüne değil, artmasına yol açar. Hekimlik kalitesinin hızla düşmesine neden olur. İnsan gücü israfına yol açar.

"ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ"

Tıp eğitimine uygun olmayan, donanım ve kadrosu yetersiz tıp fakülteleri kapatılmalı, öğrenciler mağdur edilmeden nakilleri sağlanmalıdır. Tıp fakültelerine ayrılan yıllık 17 bin 550 dolayında öğrenci alımı azaltılmalıdır. Bu elimizdeki eğitim altyapısının kaldırabileceği bir rakam değildir ve hızla kalite düşmektedir. Asistan kadroları azaltılmalı ve kurumların optimal ihtiyacına göre belirlenmelidir. Hastane ve eğitim kurumlarında insan iş gücü, ara eleman, teknisyen, sekreter ve diğer çalışanların sayısının artırılması ile hekimlerin verimli olarak çalıştırılması sağlanmalıdır. Öğretim üyesi yetiştirme politikası tümüyle değiştirilmeli, doçentlik sınavları eskiden olduğu gibi kademeli haline getirilmeli ve yayın üzerinden yapılan değerlendirmeler yerine daha geniş tabanlı ölçme ve değerlendirme sistemleri kullanılmalıdır. Hekimlerin özlük hakları ve yaşam standartlarının artırılması şarttır."

"RİSK GRUPLARINDA ÖLÜMLER AZIMSANMAYACAK DÜZEYDE"

Basın açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kaynak, Sağlık Bakanlığı'nın maske zorunluluğunu kaldırması ve İzmir Şehir Hastanesi'nin son durumuna değindi. Kaynak şunları söyledi:

"Günde 25 ile 50 bandında hasta kaybediyoruz. Yaygın bir şekilde pandemi devam ediyor. Yoğun bakım ve ölüm oranları azaldı, doğru. Geçtiğimiz döneme göre pandeminin hafiflediğini söyleyebiliriz. Artık birçok basın organında ölümlere bile yer verilmemeye başlandı. Test sayıları çok azaldı. Risk gruplarında ölüm sayısı azımsanmayacak kadar. AVM'ler, otogarlar, havaalanları, camiler her zamankinden fazla olacak. Vatandaşlarımızdan maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmelerini tavsiye ediyoruz.

İzmir Şehir Hastanesi'nin ne zaman açılacağına ilişkin bir tarih yok. Kısa vadede açılması mümkün görünmüyor. Hastanenin köşesinde bir poliklinik açalım diye düşünülüyorsa bu olabilir. 2060 yataklı bir hastaneden bahsediyoruz. Günlük sirkülasyon 40 bin olacaktır. Ulaşım ve insan hareketi açısından hızlı dengesizliklerin ortaya çıkmasına neden olacak."

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Uzm. Dr. Yüce Ayhan da yeni çıkabilecek varyantların tehlike yaratabileceğine dikkat çekti.

 

 

 

 
Karaburun'da vandallar iş başında!
 
Babacan duyurdu... DEVA'dan flaş seçim kararı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Sözbilir'den tsunami uyarısı!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) ...
SKANDAL OLAY... AK Partili vekilin oğlu, babasının TBMM araç kartını bir Suriyeli'ye satmış!
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Akay’ın oğlu Hasan Akay’ın, babasının ...
İçişleri Bakanlığı’ndan ‘maske’ genelgesi!
İçişleri Bakanlığı, kapalı alanlarda maske kullanımına ilişkin genelge yayımladı.
 
Araştırma sonucu açıklandı: "Suriye'ye geri dönmem" diyenlerin oranı yüzde 78 oldu!
Sığınmacı tartışması devam ederken Birleşmiş Milletler Göçmen Ofisi'nin ...
Eşi tweet attı, valinin görev yeri değişti!
Dün attığı tweet'lerle Gezi Davası kararlarını eleştiren AK Partili eski ...
Hizbullah'ın üç tetikçisi daha serbest!
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde Hizbullah terör örgütünün askeri kanat ...
 
3 yıl sonra maskesiz ders!
Kapalı mekanlarda ve okullarda maske kullanım zorunluluğunun kaldırılmasının ...
İstanbul-Londra hattında büyük Bitcoin vurgunu!
İstanbul'da güncel değeri 7,5 milyon lira olan Bitcoin'lerinin kendi rızası ...
CHP'li Polat: Küme düşme kaldırılmalı!
CHP İzmir Milletvekili ve Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Mahir Polat, Türk ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri