ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4233
    Dolar
  • Euro
    34,7911
    Euro
  • Altın
    2.432,470
    Altın
  • Bist-100
    10.083,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/32°
    ADANA
  • ANKARA
    14/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/29°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
29 Ekim 2021 Cuma - 09:43

İzmir depreminin yıldönümünde, depremzedenin bitmeyen çilesi...

İzmir'de 117 kişinin yaşamını yitirdiği depremin yıldönümünde Yücel Yılmaz Apartmanı'nda oturan depremzedelerin çilesi bitmedi. Bakanlığın ağır hasarlı deyip yıktığı binaya DASK, yaklaşık iki hafta sonra az hasarlı raporu çıkarıp 6 bin ile 13 bin 580 TL arasında değişen tadilat ödemesi yaptı. Depremin travmasını halen üzerinden atamayan kat malikleri ise kendilerine yeni bir mağduriyet yaratıldığını söylediği. Bir yurttaş, "DASK'ın verdiği para ile olmayan binanın neresini tamir ettireyim" dedi

İzmir depreminin yıldönümünde, depremzedenin bitmeyen çilesi...

SONKALEİZMİR (ÖZEL)- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir'de 30 Ekim Depremi sonrası Bayraklı Mansuroğlu Mahallesi'ndeki 64 daire ve 13 dükkandan oluşan Yücel Yılmaz Apartmanı'na 12 Kasım 2021'de 'Ağır hasarlı' raporu verdi. Mühürlenen binanın ağır hasarlı olduğuna dair resmi tebligat da 12 Kasım'da kat maliklerine yapıldı. 

(Yücel Yılmaz Apartmanı sakinleri tepkili)

Bakanlık yetkilileri, 1 Aralık 2021'de ise Yücel Yılmaz Apartmanı'nı riskli yapı olduğu gerekçesiyle yıktı. Ancak yine 12 Kasım tarihinde binada incelemeler yapan DASK yetkilileri ise 'Az hasarlı' raporu çıkardı. Binaları yıkıldıktan yaklaşık iki hafta sonra Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) 'Az hasarlı' raporu verdiğini öğrenen kat malikleri ise büyük şaşkınlık yaşadı. DASK, kendi raporuna dayanarak Yücel Yılmaz Apartmanı sakinlerine 6 bin ile 13 bin 580 TL arasında değişen düşük miktarlarda tadilat ödemesi çıkardı. 117 yurttaşın hayatını kaybettiği, 1032 kişinin yaralandığı ve 1500'e yakın binanın hasar aldığı depremin travmasını üzerlerinden halen atamayan Yücel Yılmaz Apartmanı sakinleri DASK'ın kendilerine mağduriyet yarattığını söyledi.

(DASK tarafından Yücel Yılmaz Apartmanı sakinlerinden Türkan Değirmencioğlu'na yapılan ödeme)

"OLMAYAN BİNAYI NASIL TAMİR ETTİREYİM"

SONKALE'ye konuşan kat maliklerinden Türkan Değirmencioğlu, DASK'tan binayı incelemeye gelen ekiplere tepki göstererek şöyle konuştu:

"Bakanlığın ağır hasarlı tebligatı sonrası DASK ekipleri geldi. Binadaki daireleri inceledikten sonra en son benim daireme geldiler. Dairem berbat durumdaydı. Banyo kapısı yan dönmüş, mutfak dolapları kaymış, duvarlar çatlamış. Duvarlardan içeriye güneş ışığı sızıyordu. Buna rağmen DASK eksperi bize tadilat parası uygun görmüş. Biz bunu öğrendiğimizde binamız tamamen yıkılmıştı. 1 Aralık'ta Çevre Şehircilik Bakanlığı binamızı yıktı sonra da 'Ya pardon, sizin binanız aslında az hasarlıymış, biz tebligatı size yanlış yapmışız' diye sözlü olarak bildirim yaptılar. DASK'ın yıkılmış olan bina için verdiği 13 bin lira ile olmayan binanın neresini tamir ettirebilirim. 15-20 kez, ayrı ayrı maillerle ve yazılı başvurular yaptık. En son avukatımız yasal bir başvuru yaptı. Tamamına ret cevabı verdiler. Bize, "DASK olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlıyız. Binanızın yıkım kararını Çevre Şehircilik Bakanlığı verdi, biz o kararı tanımıyoruz" diyorlar. Devlet aynı devlet. Devletin bir kurumunun aldığı kararı diğeri tanımıyor. Onların arasındaki çelişki nedeniyle vatandaş mağdur oluyor. İzmir olarak devletiyle mahkemelik olmayı seven bir halk değiliz. Maalesef şu an DASK ile mahkemeliğiz. 17 yıldır düzenli DASK poliçesi yaptıran biriyim. DASK televizyonlarda ünlülerle boy boy reklamlar yaptırıyor. Keşke o reklamlara harcadığı paraları poliçesini yaptırmış sigortalılarına vermiş olsaydı. Artık mecbur olmadıkça sigorta yaptırmam diye düşünüyorum."

(Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan Yücel Yılmaz Apartmanı'nın ağır hasarlı olduğuna dair tebligat)

MAHKEME SÜRECİ BAŞLADI

20 yıldır oturduğu Yücel Yılmaz Apartmanı'nın bakanlık tarafından yıkıldığını anımsatan Muhammet Kurşun, "DASK bana 6 bin 438 TL ödeme yaptı. DASK'taki arkadaşlarla iletişime geçtik. 'Muhatabınız bakanlık' dediler. Yazışmalarda bize depremin binamızda hasar yaratmadığı ve hafif hasarlı bina için ödeme yapamayacaklarını söylediler. Aylar geçtikten sonra Çevre Şehircilik İlçe Müdürlüğü'nde yetkili müdür arkadaşımız DASK'ı mahkemeye verin dedi. Şu an mahkeme sürecini başlattık" dedi.



"BİR YILDIR ELİMİZDEN TUTAN YOK"

Bir diğer kat maliki Armağan Birsen de kimseye dertlerini anlatamadıklarını söyledi. Birsen şunları kaydetti:

"Bir yıl oldu, hala elimizden tutan yok. Evimiz yıkılmış. DASK bize sadece dekoratif çatlaklardan dolayı 6 bin küsür ödeme yaptı. Çevre Şehircilik Bakanlığı ağır hasarlı olduğunu söylüyor ve binamızı yıkıyor. DASK bunu kabul etmiyor. 'Hayır az hasarlı' diyor. O zaman niye yıkıldı bizim binamız. Çevre Şehircilik Bakanı söz veriyorum demişti. '105 metrekare brüt, 85 metrekare net yeni evleriniz olacak' demişti. Şu an 65 metrekareymiş daireler. Bizim evimiz 135 metrekareydi. Ben şimdi 2 çocuğumla ailemle orada nasıl oturacağım. Halen evimi nereden alacağım belli değil. Bu ev için ayrıca para ödeyeceğim dediğimde saçmalama diyorlar bana. İnsanlar bunu bilmiyorlar. Ne kadar ödeyeceğimiz de belli değil. Keşke proje alanında olmasaydık. Devletin koruması altındaki proje alanında olduğumuz için mi mağdur ediliyoruz. Ben bu kadar sıkıntı yaşıyorken devlet beni nasıl koruyor. Yıllardır aksatmadan ödediğim DASK böyle mi iş yapıyor?. Boşuna mı güvendim ben."

(Yücel Yılmaz Apartmanı 1 Aralık 2021'de böyle yıkılmıştı) 

"ÇÖZÜM BEKLİYORUZ"

Bir diğer mağdur yurttaş Mehmet Özçevik ise "Depremden beri mağduruz. Evimiz yıkıldı. DASK'ın ödediği 6 bin lira tadilat parası. Bu ne boyaya ne de badanaya yeter. Zaten binamız devlet tarafından yıkıldı, yerle bir oldu. Katlarımız bile belli değil, ne alacağımızı bilmiyoruz. Çok mağduruz. Bir an evvel bunun çözülmesini istiyoruz" diye konuştu.

 

 
Muhtarlık icra ve boşanma tebligatlarıyla doldu
 
Çiğli'de deprem anıtı açılıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muhtarlık icra ve boşanma tebligatlarıyla doldu
İzmir'de çok sayıda muhtarlık icra ve boşanma tebligatlarıyla doldu. Sadece ...
Liseler için yeni sınav kararı
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından lise 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri ...
Kuzey Irak'tan acı haber geldi
Milli Savunma Bakanlığı, Pençe Yıldırım Operasyonu bölgesinde teröristlerce ...
 
229 can kaybı daha
Sağlık Bakanlığı’nın 28 Ekim’e ilişkin koronavirüs verilerine göre; son ...
Bayramda sağanak yağış uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yarın Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeyi ...
Muğla'da 620 milyon liralık toplu açılış ve temel atma
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ...
 
Ada'da Cumhuriyet coşkusu
Kuşadası’nda Cumhuriyet’in ilanının 98’inci yıl dönümü kutlamaları Atatürk ...
Çerçioğlu'ndan öğrencilere hediyeler
Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ...
Aydın'da kara kışa hazırlık tamam!
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, yaklaşan kış mevsimine ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri