ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3310
    Dolar
  • Euro
    34,8365
    Euro
  • Altın
    2.388,340
    Altın
  • Bist-100
    10.277,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/28°
    ADANA
  • ANKARA
    11/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/26°
    IZMIR
  • KONYA
    10/20°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Seçil Erzan davasında yeni gelişme... İki yeni iddianame hazırlandı!
Seçil Erzan davasında yeni gelişme... İki yeni iddianame hazırlandı!
Türkiye'de kaza yapmıştı... Sudan cumhurbaşkanının oğlundan kötü haber!
Türkiye'de kaza yapmıştı... Sudan cumhurbaşkanının oğlundan kötü haber!
O ülke de İsrail ile ilişkilerini kesti!
O ülke de İsrail ile ilişkilerini kesti!
CHP'li Bülent Tezcan hastaneye kaldırıldı!
CHP'li Bülent Tezcan hastaneye kaldırıldı!
29 Aralık 2020 Salı - 10:33

İzmir esnafı: 2020 vurgun yılı oldu, umutlar 2021'de...

Esnaf ve Sanatkarlar açısından 2020’yi değerlendiren İzmir Esnaf Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Covid salgını ve yıl sonuna doğru yaşanan deprem nedeniyle üyelerinin çok zor günler geçirdiğini söyledi. Mutlu, "2020 vurgun yılı oldu, umutlar 2021 yılına kaldı" dedi.

İzmir esnafı: 2020 vurgun yılı oldu, umutlar 2021 de...

ESNAF VE SANATKARLAR PERSPEKTİFİNDEN

2020’yi kayıp yıl olarak nitelendirdiklerini kaydeden Başkan Mutlu, "Pandemi önlemlerine ilk günden beri saygılıyız ve uyguluyoruz. Ama üyelerimiz için bu önlemlerin tahribatı da oldukça ağır oldu. 9 aydır hiç çalışamayan üyelerimiz var. Pek çok meslek kolunun faaliyetleri durduruldu veya sınırlandırırdı. Herhangi bir sınırlamaya tabii olmayan küçük işletmeler de insanların uzun süre sokağa çıkmaması, gıda ve sağlık dışında alışverişlerin durması nedeniyle zor durumda" diye konuştu.  

Salgının başlangıcında insanların can derdine düştüğü, ekonominin geri plana bırakıldığını ifade eden Mutlu “Salgın uzadıkça özellikle esnafımız canı ile ekmeği arasında kaldı. Çoğu kiralık dükkanda faaliyet gösteren, hem ailesinin hem de yanında çalıştırdığı birkaç kişinin geçimini sağlayan esnafımızın çarkları ya durdu ya da çok eksik döndü. Yılın dokuz aylık bölümünde ekonomi binde beş gibi düşük bir oranda da olsa büyürken hizmetler sektörünün yüzde 7,1 oranında küçülmesi, bu etkilenmenin derinliğini açık olarak ortaya koymaktadır. Devlet imkanlar ölçüsünde tüm toplum kesimleri gibi üyelerimize de yardımcı oldu. Ancak bu yardımlar yeterli olamamıştır. Yeni yılda daha güçlü önlemlerin hayata geçirilmesini bekliyoruz" dedi.

Ümidimizi canlı tutuyoruz

Yeni yıla zirve yapmış belirsizliklerle girildiğini belirten İESOB Başkanı Mutlu, "En büyük beklentimiz virüse çare olacak bir aşının üretilmesi ve normalleşme yolunun açılmasıdır. Bu durumda bile normalleşme zaman alacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte tüm kesimlerin bakış açılarını ve stratejilerini yenilemeleri gerekmektedir. Yolumuz hem uzun, hem dik yokuşludur. Ancak, ümidimizi canlı tutmamız, elbirliğiyle her zamankinden çok çalışmamız gerekiyor. Bu çerçevede esnaf camiası olarak  her zaman olduğu gibi, ülkemiz ve insanımız için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

İlk çeyrek önemli

Yeni yıla girerken yaşanan  ekonomik zorluklara değinen Mutlu, "Enflasyon, faizler ve döviz kurları yüksek seyretmekte, hem bütçe hem de cari açık artmaktadır. Merkez Bankası’nın rezerv sorunu nedeniyle bir yıl içinde vadesi gelecek borçlar endişe yaratmaktadır. Yeni yıla ekonomi politikalarında yenilenme ihtiyacıyla girilmektedir. Geçen yılın baz etkisiyle yılın ilk çeyreğinde ekonomi büyümekte zorlanacaktır. Hem iç hem de dış talepte canlanma olasılığı düşüktür. Aşıların işe yaraması ve geniş kitlelere ulaştırılması durumunda bahar ve yaz aylarında kısmi bir toparlanma başlayabilecektir. Ancak, tüm kesimlerin üzerinde aşırı bir kredi geri ödeme yükü bulunmaktadır. İşsizliğin büyümesi olasıdır. Bu nedenle devletin başta üyelerimiz olmak üzere tüm ihtiyaç sahiplerine yeterli desteği vermesi, kredilerin faizsiz olarak ötelenmesi uygun olacaktır" dedi.

Esnafa özel paket

Esnaf sanatkarların ülkenin en büyük sosyo-ekonomik kesimini ve toplumun sigortasını oluşturduğunu hatırlatan Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Üyelerimiz için de müstakil bir destek paketi açıklanmalıdır. Evet, kesime yönelik bazı tedbirler alınmıştır ama ekonomik krizin sosyal krize dönüşmemesi için üyelerimizin daha güçlü önlemlerle desteklenmesi gerekmektedir.

Bu doğrultuda beklentimiz, vadesi gelmiş ödemelerimizin en az bir yıl süreyle ertelenmesi, camiamıza 3 yıl vadeli, bir yıl geri ödemesiz, sıfır faizli kredilerin tahsisi, işyeri kapalı olan üyelerimize elektrik, doğalgaz gibi girdiler için faturalandırılma yapılmaması, gelir vergisinden ve hak kaybına uğratılmadan 2020 yılı SGK primlerinden muaf tutulmamız, şoför esnafının kullandığı akaryakıttan ÖTV alınmaması yönünde olacaktır. Beklentilerimiz için Ticaret Bakanlığı meslekler bazında detaylı çalışmalar yapmalı, yeni önlemler bu çalışmaların neticesinde hayata geçirmelidir."

 
Çin aşısının geleceği tarih belli oldu
 
Soyer ve Selvitopu sahada... SOKAK SOKAK İNCELEME!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolarda son durum
Yatırımcıların piyasadan yeni yıl öncesi büyük ölçüde çekilmesiyle hacimler ...
Asgari ücret belli oldu
2021 yılında uygulanacak asgari ücret bekar bir işçi için net 2.825 lira ...
Dolar haftaya nasıl başladı?
Politika faizinde geçen hafta beklentilerin üzerinde artış yapan Merkez ...
 
Ödemiş'te kış patatesi hasadı sürüyor
İzmir'in Ödemiş ilçesinde hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından ...
Türk-İş asgari ücret için rakam verdi
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “İşveren ve hükümet, asgari ücretle ...
İzmir’in çekişte zeytin yağına tescil belgesi
İzmir Ödemiş'te yetişen ve geç olgunlaşan 'çekişte zeytini'nin yağına ...
 
Yemek çekiyle alışveriş yapanlara zamlı tarife!
Artan salgın etkisi, halkın gelirlerinde büyük erozyon yaratırken, kurdaki ...
2021'de konut fiyatları el yakacak!
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ...
İzmir'de balıkçılara ilgi
İzmir'de salgın nedeniyle hafta sonu uygulanan kısıtlamadan muaf tutulan ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri