ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5213
    Dolar
  • Euro
    34,7970
    Euro
  • Altın
    2.421,690
    Altın
  • Bist-100
    9.709,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/35°
    ADANA
  • ANKARA
    17/29°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    19/29°
    BURSA
  • ISTANBUL
    18/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    18/26°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Yargıtay'daki düğüm yine çözülmedi!
Yargıtay'daki düğüm yine çözülmedi!
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
CHP'li Kılıç: Vaad kopya, sonuç fiyasko!
CHP'li Kılıç: Vaad kopya, sonuç fiyasko!
15 Ekim 2019 Salı - 09:52

İzmir'in akciğerlerine hançer

İzmir'de geniş ormanlığa sahip olan ve 'kentin akciğerleri' olarak adlandırılan Buca ilçesinin Kaynaklar bölgesi, rantçılar tarafından kullanılmaya başlandı. Bölgede bazı kişilerce hazine arazileri üzerindeki yüzyıllık çamlar kesiliyor, ağaçtan arındırılan bölgeler ya hobi bahçesine dönüştürülüyor ya da arazi üzerine ev yapılıyor. Muhtarlar, Çiftçi Malları Koruma Meclis Başkanlığı ve jandarma ile doğaseverlerin mücadelesi, zaman zaman yetersiz kalıyor.

İzmir in akciğerlerine hançer

Buca'nın Kaynaklar bölgesinde 'kentin akciğerleri' olan, hazineye ait ormanlık alanlar, rantçılar tarafından talan ediliyor. Yüzyıllık çam ağaçlarını kesen bazı kişiler, ağaçlardan arındırdıkları alanları ya hobi bahçelerine çeviriyor ya da arazi üzerine ev yapıyor. Kaynaklar Mahallesi Söğütlük mevkisindeki 2 dönümlük ormanlık alan, yakın zamanda kimliği belirsiz kişilerce talan edildi. Ağaçları kesenler, çevre sakinlerince durduruldu. Ağaç kesimi yapıldığı sırada yakalananlara, kaymakamlığa bağlı Kaynaklar Çiftçi Malları Koruma Meclis Başkanlığı'nca 'Kabahatler Kanunu' kapsamında 4800 TL'lik idari para cezası kesiliyor. Ayrıca bu kişiler hakkında dava da açılıyor. 'İmar barışı'ndan yararlananlar, hobi bahçelerine su ve elektrik bağlandığına dikkat çekerken, beyan esas alınmadan yerinde denetim yapıldığı için düzenleme kapsamı dışında kalan hobi bahçelerinin yıkımı ise sürüyor.

'DOĞAYA SAHİP ÇIKMALIYIZ'

Kaynaklar'da 30 yıldır yaşayan, emekli Remzi Tırpancıoğlu (70), doğanın ve yeşilin korunması için mücadele ettiklerini söyledi. Tırpancıoğlu, hazine ve orman yerlerine saldırmak isteyenlerin, kepçeleri ve paletlileri getirip, kendilerine 1- 2 dönüm yer açtıklarını daha sonra buraları ya sattıklarını ya da yer sahibi olmak için çevirdiklerini anlattı. Yeşilin korunması için öğrencileri getirip, bölgede gezi yaptırdıklarını ve ağacı, böceği tanıttıklarını belirten Remzi Tırpancıoğlu, şunları söyledi: 

"Yemyeşil güzel doğamızın yok olmasını istemiyoruz. Çam ağaçlarımızı kurutuyorlar. Biz böceğimize bile sahip çıkıyoruz. Buralara fıstık çamı ekiyoruz. Okulları getiriyoruz, doğaseverleri getirip yeniden ağaçlandırıyoruz. Kızılçam ekiyoruz. Biz buraları güzelleştirmeye çalışıyoruz ama birileri devamlı Milli Emlak Müdürlüğü veya Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait olan alanlara giriyor. Günah; bir çam kaç senede büyüyor? En az 60- 70 senede bu ağaçlar bize oksijen vermeye başlıyor. Doğamızı sevmeliyiz, sahip çıkmalıyız. İzmir'in can damarı burası. Burada kendin su kaynakları var. Herkes Kaynaklar'da yer sahibi olmak istiyor. Nereye kadar bu böyle gidecek? Biz burada doğaya sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bizim gibi doğayı koruyanlar olmasa, nefes alacak yer kalmayacak. Yetkilerin bu soruna sahip çıkması lazım."

'ORMANLARI YOK EDİYORLAR'

Doğancılar Mahallesi'nin muhtarı Nebahat Coşkun da kısa bir süre önce mahallesinin yoğun ormanlık alanlarında ağaç kesimi yapıldığı yönünde ihbar aldıklarını, bunun üzerine jandarmaya da haber vererek, olay yerine gittiklerini belirtip, ağaçları kesenleri kıl payı kaçırdıklarını söyledi. Coşkun, "Ormanları kesip, yok ediyorlar. Kimi hobi bahçesine çeviriyor kimi kendine ev yapıyor. Biz bunları istemiyoruz. Köyümüzün köy olarak kalmasını istiyoruz. Biz şehir hayatını yaşamak istesek şehirde dururduk. Köylerimiz bizim için önemli. Bir şeyler yapalım, yetiştirelim, köylümüz kalkınsın. Buralara talancıları sokmak istemiyoruz" diye konuştu.

Muhtar azası İbrahim Yılmaz  (61) ise ağaçların kesilerek, bölgenin hobi bahçelerine dönüştürüldüğünü, kendilerinin sürekli talancılarla mücadele ettiklerini söyledi. Yılmaz, "Tüm bu olanlardan rahatsızız. Buralarda tarım yapılsın. Arazileri alanlar, hobi bahçesi değil tarım yapsın. Hayvancılık yapsın. Ormanlarımızın kesilmesini istemiyoruz. Ormanlar cennet. Bu ağaçlar kolay kolay yetişmiyor. 60 yılda yetişen ağaçlar 1 günde yok oluyor sonra hayat bitiyor" dedi.

 
İzmir'de üniversiteli kızların taciz isyanı!
 
Akdeniz’in yeni antik tiyatrosu Konak’ta doğuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de üniversiteli kızların taciz isyanı!
Ege Üniversitesi Kampüsü'nde önceki akşam yurda gitmeye çalışan bir kız ...
Pekmez kazanına düşen adam can verdi!
Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde, kaynayan pekmez kazanına düşmesi ...
Cinayetin altından yasak aşk çıktı...
Denizli’nin Buldan ilçesinde 4 Ağustos 2014 yılında üzüm bağında tabancayla ...
 
Trump, Türkiye yaptırımlarını açıkladı!
ABD Başkanı Donald Trump, "Yakında Türkiye'ye yönelik yaptırımlara izin ...
Kaz Dağları talanı 'ertelendi'
Çevrecilerin tepkileri ses getirdi. Kaz Dağları'nda siyanürlü madencilik ...
Srebrenica Anneleri'nden, 'Diyarbakır Anneleri'ne destek
Diyarbakır'da çocukları PKK terör örgütü tarafından dağa kaçırılan annelerin, ...
 
Folkart Gallery’de ‘Gece Sirenleri'
Kalem ve fırçanın eşsiz buluşması, usta sanatçılar Selim İleri ve Ali ...
Ticaret Odası başkanının çalışmaları tez oldu
Ege Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı öğrencisi Aliosman ...
İstanbul'a dev ziyaretçi!
İtalya'dan yola çıkan Bahama Adaları Bandralı “Seven Seas Voyager" isimli ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri