ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
26 Şubat 2023 Pazar - 14:45

İzmirli depremzedeler isyanda... Çadır kurup, kefen giydiler!

İzmirli depremzedeler, TMMOB tarafından açılan dava sonucu emsal artışıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verilmesine kefen giyip, çadır kurarak tepki gösterdi. İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, "Mahkemenin almış olduğu yürütmeyi durdurma kararı haberi bizleri yıktı, yolumuzu kapattı, umut ışığımızı söndürdü" dedi.

İzmirli depremzedeler isyanda... Çadır kurup, kefen giydiler!

SONKALEİZMİR-İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği'nin (İZDEDA) Bayraklı'daki hizmet ofisi önünde toplanan depremzedeler emsal artışıyla ilgili verilen yürütmeyi durdurma kararına tepki gösterdi. 
30 Ekim Depremi'nin üzerinden 2 yılı aşkın sürenin geçmesine rağmen evlerine kavuşamayan depremzedeler, kefen giyip çadır kurarak emsal artışının iptal edilmemesini istedi. 



İZDEDA Başkanı Haydar Özkan depremzedeler adına açıklama yaparak "Mahkemenin almış olduğu yürütmeyi durdurma kararı haberi bizleri yıktı, yolumuzu kapattı, umut ışığımızı söndürdü" dedi. Özkan'ın yaptığı açıklama şöyle:

"30 Ekim 2020’den bu yana sadece Bayraklı bölgesinde 2 apartmanın inşaatı bitti, 75 adet ruhsat alındı. Buca bölgesinde ve diğer ilçelerimizde 10 adet inşaatımız devam etmekte. Bu inşaatlar belediyeden almış olduğumuz emsal artışı sayesinde hareketlendi. Mahkemenin almış olduğu yürütmeyi durdurma kararı haberi bizleri yıktı, yolumuzu kapattı, umut ışığımızı söndürdü. 



Oysaki emsal artışı ve kredi faizlerinin aşağı çekilmesiyle belediyelerimiz ortaklığıyla kurulan Halk Konut Kooperatifimiz bir taraftan, müteahhitler bir taraftan, Emlak Konut bir taraftan inşaatların yapılmaya başlaması bizim için yeni bir başlangıçtı.  Şimdi tekrar 28 ay öncesine döndük. Biz emsal artışını isterken hep dedik ki, ' 'Rantçı değiliz, depremzedeyiz. Mağduruz, ekonomik gücümüz yok. Günümüz şartlarında 110 metrekare bir daire 1 milyon 600 bin TL maliyetle inşa edilirken, emsal artışı ile birlikte bu değer 600 bin TL ye düşmektedir. Buradan hareketle emsal artışı isteğimiz olmuş ve belediyemiz tarafından olumlu karşılanmıştır. Fakat TMMOB’un itirazı ve süreci mahkemeye taşıması ile bizim için belirsizlik başlamıştır. TMMOB’un bu konu hakkındaki savunması ilginçtir. 
Diyorlar ki: Nüfus yoğunluğu olur, kent kaldıramaz. Bayraklı gibi düzenli yeşil alanları ve okullarıyla bu kent kaldıramazsa. TMMOB'un 17 katlı binasının yanında benim 7 katlı binam yoğunluk yapıyorsa ne diyeyim bilemedim. 



Diyorlar ki: Evleriniz devlet tarafından yapılsın, İstanbul’daki köprüler ve yollar yapılmasaydı bu evleri devletin yapabilmesi için para çıkardı.  Biz bunu bilemeyecek kadar cahil miyiz? Biz bunu istemeyecek kadar bilinçsiz miyiz? 6 Şubat’ta deprem olan 11 ilde afet ilan edildi. Buna rağmen evlerin inşasında yüzde 60 devlet yüzde 40 depremzede karşılayacak şekilde açıklama yapıldı.

Diyorlar ki: Yüksek kat öldürür. Benim evim 7 katlı yıkıldı. Yan binam 7 katlı yıkılmadı. Aynı yıl yapılmış, aynı kat. Birçok bina varken bir kısmının yıkılması yüksek kattan mı, imalat hatası mı? Yüksek katsa, Folkart'lar Mistral'ler ayakta durmamalıydı. Son depremde gördük ki, yeni yapılan ya da eski yapılan değil çok katlı ya da az katlı değil vicdansızların yaptığı binalar yıkıldı. İlim ve fenne göre yapılan binalar ayakta. Onların iddiasına göre Japonya’daki yüksek katlar, Amerika’daki yüksek katlar her an yıkılmalı. Çünkü orası da deprem bölgesi. 

Bizim yapacağımız bir nevi kentsel dönüşüm. Detaylı zemin etüdü, fore kazığı, jetgrou, radya temeli, zorunlu bodrum katı, son teknoloji ile büyük bir dönüşüm hikayesidir. Bu hikâyede yer almak isteyenler yanımızda olanlardır.  TMMOB bu fırsatı tepmiş ve kamudan halktan ne kadar uzak olduğunu göstermiştir. Zira bize gösterdikleri ihtimamı, özeni aynı bölgede yapılan 48 katlı binalara göstermemişlerdir ve onlar gözümüzün içine baka baka yükselmeye devam etmekte, satışlar yapmakta, insanları oturtmaya başlatmışlardır. Kendilerini vicdana davet ediyorum. 

Diyorlar ki: istemezük! Diyoruz ki: Neyi istediniz? Çözümünüz ne! Bugüne kadar neye çözüm ürettiniz. Bize çözümle gelin başımızın üstüne gelin. Ütopik fikirler Popülist söylemler ile gelmeyin. Biz sizlerle masaya oturmaya her türlü fikre, görüş alışverişine, dertlerimizi ilk ağızdan anlatmaya ve ortak çözüm yolu bulmaya hazırız.

Bizler artık yorulduk, tükendik, yaşama ümidimizi kaybettik. Bir an önce siyasilerimiz İzmir depremzedelerine kulak vermeli ve bizlerin diğer illerde olduğu gibi afetzede olarak görmelidir. Ağır hasarlılara yaptığı gibi, orta ve az hasarlılarımıza da gerekirse ücreti mukabilinde evlerini yapmalı. Ağır hasarlı depremzede kiracılarımızı da çözüm üretip kira derdinden kurtarmalı. Rezerv alan bölgesine şu anda 3600 konut yapılmıştır daha önce söylendiği gibi 8500 konut yapımı tamamlanmalıdır. 

Orta hasarlılarımıza rezerv alan bölgesinden söz verildiği gibi konutları verilmeli bölgeye İzmir Depremzedesi hariç kimse sokulmamalıdır.  Afet bölgesinde olduğu gibi evler yapılana kadar 5 bin TL kira desteği sağlanmalı.
O yer kavramıyla mağdur olan vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü için TBMM’de çözüm üretilmelidir.
Bizlere 0 faizli 2 yıl ödemesiz 20 yıl ödemeli deprem destek kredisi tanımlanmalı, kentsel dönüşüm kredisi sarmalından çıkartılmalıdır."

 
CHP'den Cumhurbaşkanı adayı için flaş karar
 
Karşıyaka Belediyesi’nden iki afet kentine aşevi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yargıtay'dan emsal deprem kararı!
Yargıtay'dan Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde yıkılan binalara ...
İzmir’den Hatay’a ‘iyilik’ elçisi
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Fizik Bölümü öğrencisi Berfin Kolcu, ...
AFAD'dan dere yatağına konut!
Elazığ’da 2020 yılında meydana gelen 6,8’lik depremin ardından AFAD tarafından ...
 
Kızılay AHBAP'a çadır satmış!
Kızılay'ın AHBAP'a deprem sonrası 2050 adet çadır sattığı iddiası doğrulandı.
Naci Görür uyardı: Son derece sakıncalı!
11 ili etkileyen depremlerde enkaz kaldırma çalışmaları ve artçılar devam ...
İşte binlerce kişinin ölümüne neden olan hainlik!
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binaların taşıyıcı sistemine ...
 
Savaştan kaçmışlardı, depremde öldüler!
Ukrayna'daki savaştan kaçıp, Türkiye'ye sığınan Yulia Petrov (46) ile ...
Depremden kurtarılan can dostlar yeni sahiplerini bekliyor
İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Kurtarılmış Çiftlik Hayvanları Barınağı'nda, ...
Ege Denizi için 'fırtına' uyarısı
Ege Denizi'nde yarın için fırtına beklendiğine dair uyarı yapıldı. Deniz ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri