ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5031
    Dolar
  • Euro
    34,8485
    Euro
  • Altın
    2.439,430
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    15/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
24 Ekim 2023 Salı - 17:15

KEDİ Otizm'in ''Sınıflara kamera'' talebine KDK onayı...

Özel gereksinimli çocukların eğitim kurumlarında uğradığı psikolojik ve fiziki şiddet konusunda mahkeme salonlarına yansıyan şikayetler üzerine harekete geçen KEDİ-Kabul, Eşitlik, Dahil olma, İstihdam-Otizm Derneği’nin, özel eğitim sınıflarına kamera konulması talebiyle Kamu Denetleme Kurumu'na (KDK) yaptığı başvuru kabul edildi. 

KEDİ Otizm in  Sınıflara kamera  talebine KDK onayı...

KEDİ Otizm Derneği’nin çocukların eğitim alanlarında her türlü şiddetten korunması için sınıflara kamera konulması talebini içeren dilekçesi, KDK tarafından kabul edildi. KDK, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB), güven ilişkisinin kurulması için çalışma yapmasını önerdi. MEB’in tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde tavsiye kararına çözümüyle birlikte yanıt vermesi gerekiyor.

İzmir’de özel eğitim ana sınıfındaki 3 öğrenciye fiziksel ve psikolojik şiddet; bir dernek binasındaki müzik eğitimi sırasında bir öğrenciye cinsel taciz iddiasıyla açılan iki dava izlediklerini belirten KEDİ Otizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu, “Özel gereksinimli çocukların eğitim kurumlarında uğradıkları fiziksel ve psikolojik şiddete dair gerek sosyal medyada gerekse veli gruplarında çokça örnek olay da paylaşılıyor. Çocukların güvenliği için, eğitimlerin kapalı kapılar ardında yapılmasını istemiyoruz” dedi. 
Sınıflara kamera konulması taleplerinin özel bilgi gerekçesi ile reddedildiğinine vurgu yapan Ahmetoğlu, “Sınıflar özel alan değil, aksine kamusal alandır. Marketlerde bile kamerayla izleniyoruz. Üstelik, talebimizin özünü çocukların güvenliği oluşturuyor. Bir çok olay hatta davalar çocukların ifade konusunda yaşadığı sorunlar nedeniyle cezasız kalıyor” diye konuştu. 

(Serap Dikmen Ahmetoğlu)

Başvuruyu önce 22 Mart 2023 tarihinde CİMER aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na yaptıklarını  belirten Dikmen Ahmetoğlu, başvuru süreci hakkında şu bilgileri verdi: 

“MEB, diğer öğrencilerin özgürlüğüne müdahale ve diğer öğrencilerin deşifre edilmesi söz konusu olacağından etik bir durum değildir, öğrencilerin sınıf içi durumları kişisel verilerin korunması açısından özel bilgidir herkese açılamaz, gibi bir gerekçe sundu. Eğitim etkinliklerinin kameralı sistemle izlenmesinin uygun olmayacağını savundu. Bu cevabın ardından hukuksal mücadelemizdeki  ikinci aşamaya geçtik ve 11 Nisan 2023 tarihinde KDK’ya başvurduk.”

Sınıflardaki kameranın çocukların güvenliğinin yanı sıra, öğretmenler için de güvence olacağına dikkat çeken Dikmen Ahmetoğlu, “KDK’nın MEB’e verdiği tavsiye kararında kamera konulmalı demiyor, ancak sınıf güvenliğinin sağlanması ile özel hayat gizliliğinin korunması arasında denge sağlanarak, multidisipliner bir yaklaşımla bir çözüm üretilmesi isteniyor. Ancak bizim kamera konusundaki ısrarımız ve hukuksal mücadelemiz sürecek” dedi. 

KEDİ Otizm Derneğinin talebi: 

T.C. Anayasası, ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmeler uyarınca özel gereksinimli bireylerin yaşam haklarının, eğitim ve eğitime erişim haklarını korunmasına yönelik toplumsal bir ihtiyaç haline gelmiş bulunan özel eğitim sınıflarına, özel eğitim okulları dersliklerine ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi dersliklerine ailelerin de eğitim sürecine erişimlerini sağlayacak şekilde kamera yerleştirilmesi uygulamasının hayata geçirilmesi.

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun Kararı:

Ulusal ve uluslararası mevzuat kapsamında, sınıf güvenliğinin sağlanması ve özel hayatın gizliliğinin korunması arasındaki dengenin, özel gereksinimli çocukların eğitim haklarına erişim sürecinde, üstün yararları önceliklendirilerek kurulması gerektiği; bu bağlamda, çocukların her türlü ihmal, istismar ve şiddete karşı korunmalarında video kamera uygulamasına nazaran çocukların ve öğretmenlerin temel bir hak olan kişisel verilerinin korunması hakkını daha az sınırlandıran ve okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve aileler olmak üzere tüm ilgililerin sürece katılımını ve iletişimlerini kuvvetlendirerek aralarında güven ilişkisinin tesis edildiği etkin bir mekanizmasının oluşturulması amacıyla, multidisipliner bir yaklaşımla işbirliği içerisinde gerekli  çalışmaların yapılması gerektiği yönünde, Milli Eğitim Bakanlığına Tavsiyede Bulunulmasına, Kararın başvurucuya ve Milli Eğitim Bakanlığına tebliğine, 6328 sayılı Kanunun 20’nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu karar üzerine tesis edilecek işlemin otuz gün içinde Kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğunun idareye hatırlatılmasına, Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi.

 
660 bin liralık borcu madeni parayla ödedi!
 
Genç piyanist İlyun Bürkev'den Münih Başkonsolosu Süalp Erdoğan'a ziyaret..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan ve Putin'den Gazze görüşmesi!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.
Evinde kenevir yetiştiren şahıs yakalandı!
İzmir'in Karaburun ilçesinde evinde kenevir yetiştirdiği iddiasıyla gözaltına ...
İzmir'de kaçakçılık operasyonları!
İzmir'de kaçakçılıkla mücadele kapsamında düzenlenen operasyonlarda 19 şüpheli gözaltına alındı.
 
Adalet Bakanı’ndan Dilan Polat açıklaması!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Dilan Polat ve Engin Polat hakkında yürütülen ...
Polis memurundan acı haber!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, elektrikli şofbendeki kaçak nedeniyle akıma ...
Başkan Batur: Tek çözüm Belediye Gelirleri Yasası!
Türkiye Belediyeler Birliği ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin Kuşadası’nda ...
 
Erdoğan ve Bahçeli'den sürpriz görüşme!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ...
Büyükelçilik aracından eroin çıktı!
Edirne üzerinden Türkiye'ye giriş yapan Güney Amerika'daki bir ülkenin ...
Petkimspor Leyla'ya ağlıyor!
Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Yardımcı Antrenör ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri