ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/29°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Akşener'den veda konuşması...
Akşener'den veda konuşması...
Flaş asgari ücret açıklaması.. İkinci zam yapılacak mı?
Flaş asgari ücret açıklaması.. İkinci zam yapılacak mı?
Milyonluk soygun... Sevgilisine dedesine soydurdu
Milyonluk soygun... Sevgilisine dedesine soydurdu
Ünlü fenomen öldürüldü!
Ünlü fenomen öldürüldü!
7 Nisan 2023 Cuma - 13:33

Kani Beko: 'İnadınız, insanlarımızı öldürüyor'

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun, Amasra müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 10 işçinin de yaralandığı faciaya ilişkin TBMM genel kurulunda söz alan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, "Türkiye'de üzülerek söylüyorum, maalesef metan gazı drenajı olmuyor. Peki, neden olmuyor? Burada 8 uzman arkadaşımızın raporu var. ‘Kesinlikle metan gazı drenajı Türkiye Taş Kömürlerinde olması gerekir’ diyor. Ama maalesef sizin bu inadınız, insanlarımızı öldürüyor” dedi.

Kani Beko:  İnadınız, insanlarımızı öldürüyor

TBMM'de tüm partilerin katılımıyla kurulan Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu'nda görev alan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, TBMM Genel Kurulu'nda Amasra maden faciasıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Beko konuşmasında, 3 kez iptal edilen havalandırma sistemi ihalesine de dikkat çekerek, “Amasra maden ocaklarında çok uzun süredir devam eden hayati önemde sorunlar var. Bartın Amasra'da bir patlama meydana geldi, 42 arkadaşımız maalesef öldü. Baktığımızda, kırk yıl önce bir havalandırma yapılmış, kırk yıl sonra bu havalandırma evsafını yitirmiş yani çürümüş. Şimdi, yetkililer demiş ki: "Bir ihale yapalım." Son dört yılda 3 kez ihale yapılmış; ihale yapıldıktan sonra iptal, ihale yapıldıktan sonra iptal, ihale yapıldıktan sonra iptal! Sorulduğunda ise; "Niye bu ihale dört yılda 3 kere iptal olmuş" diye, bize dediler ki: "Adrese teslim olmadığı için." Ama ne oldu? Adrese teslim olmadığı için siz bu ihaleleri iptal ettiniz ama sonunda 42 maden işçisi arkadaşımızın ölümüne neden oldunuz” dedi.

"LİYAKATSİZ ATAMALAR FACİA NEDENLERİNDEN BİRİ"
 
CHP’li Beko Amasra Madenlerindeki liyakatsiz atamalara da değindiği konuşmasında; “Madenlerde tam kırk üç yıldan beri yöneticilik yapan, bu yönetici arkadaşlarımızın bazıları madenlere bile inmemiş, ben arkadaşlarımla beraber bugüne kadar tam 5 kez madenlere girdim, ben madenci değilim, ben sendikacıyım. Ama güzel bir söz var, nedir biliyor musunuz? "Deneyim, tecrübe, birikim; aklın öğretmenidir, zor zamanda bize yol gösterir." Yani liyakatsiz insanların yönettiği Türkiye'de, memleket maalesef bu noktaya geldi. Bu faciaların bir nedeni de liyakatsiz atamalardır. Zonguldak'ta -az önce arkadaşım da bahsetti- Kozlu'da bir maden cinayeti oldu, Sendika Başkanı İken ben oraya da gitmiştim ve orada arkadaşlarımız öldü. Ve orada yöneticilik yapan, bu yönetici arkadaşımıza önce hapis cezası geldi, daha sonra da hapis cezası para cezasına çevrildi, sonunda bu arkadaşımızın aslında cezaevine gönderilmesi gerekirken peki, ne yaptılar? Bu vatandaşı Bartın, Amasra madenlerinin yönetimine getirdiler. Şimdi görüyoruz ki, iş cinayetlerinde Avrupa'da 1 inciyiz, dünyada da 3 üncüyüz. Neden iş cinayetlerinde bu hâle geldiğimizi herhâlde anlamışsınızdır” dedi.

"ÖNÜMÜZDE SEÇİM VAR, BİZE KÖMÜR LAZIM"

Siyasi iktidarın seçim uğruna bu ihmallere göz yumduğunu iddia eden Beko; “Madenleri denetleyen müfettişler tekrar Bartın Amasra madenlerine girer, tehlikeli ve riskli iş yeri olduğunu söyler ama oraya giden siyasi iktidar yetkilileri ne der biliyor musunuz? "Önümüzde seçim var, bize kömür lazım, biz bu madenleri kapatamayız." Yani Bartın Amasra madenlerine bir dönem giden müfettişler "Bu madenlerin kapatılması gerekir." demesine rağmen siyasal iktidar mahkemede gücünü kullanarak maalesef madenlerin açılmasına neden olur. Daha sonra müfettişler tekrar gider, sorumlu arkadaşlarımız -ben bunlarla da görüştüm- "Başkan, biz gittik, bu sefer para cezası kestik ama gözü dönmüş yöneticiler maalesef üretimi durdurmadılar." dedi.

"BARTIN AMASRA MADENLERİNDE EKSİK ELEMANLA ÇALIŞILMIŞ"

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Türkiye Taşkömürü Genel Müdürlüğü ve Bakanlığın yıllardır burada eksik personelle çalışılmasına göz yumduğunu, denetlemediğini ve talepleri görmezden geldiğini belirterek; “Bartın Amasra madenlerinde yaralanmış olan arkadaşlarımızı biz Sibel Hocamla birlikte Çam ve Sakura Hastanesinde ziyaret ettik ve o arkadaşlarımızın ailelerini yakından gördük, izledik ve dinledik. Aldığım bilgiye göre, bugün de bir arkadaşımız maalesef vefat etmiş, Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına da sabır diliyorum. Bartın Amasra madenlerinde üretim zorlamasını her defasında söylemiştik. Bartın Amasra madenlerinde çalışan 2 bine yakın işçi arkadaşımızı 400'e çekmişler ve üretim zorlaması sonrasında maalesef bu yerlerde böyle bir cinayet işlendi. Şimdi, bizim yaptığımız araştırmalara göre Bartın Amasra madenlerinde en az 5 bine yakın işçi arkadaşımızın çalışması gerekirdi” değerlendirmesini yaptı.
 
"MADEN YASASI UYGULANSAYDI İŞÇİLER ÖLMEZDİ"

Beko konuşmasında uygulanmayan Maden Yasasına atıfta bulunarak şunları kaydetti:

“Benim çok önem verdiğim bir konu; ben Cenevre'ye tam 7 kez gittim ve her seferinde çalışma bakanları 176 sayılı Maden Yasasını orada imzalıyorlar, Türkiye'ye gelince de uygulamıyorlar. Eğer siz Cenevre'de imzalamış olduğunuz 176 sayılı Maden Yasasını uygulamış olsaydınız bize göre bu insanlar ölmezdi” demiştir. Ayrıca, 'Buradan biz defalarca söyledik, rödovans sisteminin ve taşeron sisteminin kesinlikle yasaklanması gerekir. Eğer bu rödovans sistemi ve taşeron sistemi böyle devam ederse işçileri ölümden hiç kimse kurtaramaz. Bartın Amasra'daki işçi kardeşlerimizin evlerini hep beraber ziyaret ettik, bize söyledikleri şey "Başımız ağrıyor." "Başımız ağrıyor." idi; işçilerin başı niçin ağrır? Metan gazı olduğu için. E be kardeşim, siz eğer metan gazı drenajını Bartın Amasra madenlerine yapmış olsaydınız hem bu arkadaşlarımızın başı ağrımayacaktı hem de bu güzelim insanlar ölmeyeceklerdi.”

"BİZİM İSTEDİĞİMİZ TEK ŞEY VAR: ADALET, ADALET, ADALET"

Konuşmasının sonunda milletvekillerine seslenen CHP’li Kani Beko, “biz gelecek dönem oluruz veya olmayız, şu notu lütfen alın: İşçi sağlığı, iş güvenliği uzmanları eğer patronlardan maaş almaya devam ederse işyerlerinde işçi kardeşlerimiz ölmeye devam edecektir. Yani bugüne kadar olan şey ne? Mevcut siyasal iktidar işçi sağlığı, iş güvenliği önlemlerinin alınmamasıyla ilgili ellerinden ne geliyorsa yaptılar ve milyonlarca insanımızın ölümüne neden oldular maalesef. Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, istifa etmeniz için Türkiye'de daha kaç işçi ölmesi gerekir? Anaların acılarının, gözyaşının dinmesini istiyorsak mutlaka ama mutlaka bu sorunların yargı önüne çıkarılması gerekir düşüncesi içerisindeyim,’’ dedi.

 
CHP'li Polat'tan etiket gözaltısına tepki: "İnsanları yargı sopasıyla sindirmeye çalışmayın''
 
CHP'li Özgür Özel mecliste keşif yaptı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Polat'tan etiket gözaltısına tepki: "İnsanları yargı sopasıyla sindirmeye çalışmayın''
CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Cumhurbaşkanı ...
AK Partili Saygılı: ''AK Parti İzmir'in motivasyonu tam!
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, teşkilat buluşmalarına devam ...
Muharrem İnce kapıları kapattı!
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kendisine teklif gelip gelmediği tartışmalarının ...
 
YSK açıkladı... EMEP de o ittifakta!
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Emek Partisi Genel Başkanlığı'nın kendilerine ...
AK Parti’de FETÖ iltisaklı aday krizi!
AK Parti’de milletvekili aday adayları arasında FETÖ iltisaklı isimler krize neden oldu.
Millet İttifakı'nın İzmir il başkanları buluştu
Millet İttifakı'nı oluşturan 6 partinin temsilcileri, DEVA Partisi ev ...
 
Sarıgül’den Kılıçdaroğlu’na tam destek
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye Değişim ...
4 parti CHP listesinden seçime girecek!
Millet İttifakı cephesinde milletvekili aday listeleri üzerinde çalışmalar ...
CHP'li Sertel gündeme getirdi: ''PTT'den o şirkete 20 milyonluk kıyak''
CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, her yıl zarar ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri