ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2493
    Dolar
  • Euro
    34,8203
    Euro
  • Altın
    2.429,750
    Altın
  • Bist-100
    10.056,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/26°
    ADANA
  • ANKARA
    3/14°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    2/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/24°
    IZMIR
  • KONYA
    6/16°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Düşük not aldığı için öğretmenini bıçakladı!
Düşük not aldığı için öğretmenini bıçakladı!
Bir sigara grubuna daha zam!
Bir sigara grubuna daha zam!
Nihal Candan: Cezaevinde 7 vakit namaz kılıyordum!
Nihal Candan: Cezaevinde 7 vakit namaz kılıyordum!
Köprü ayağına çarptı: 3 ölü, 2 yaralı!
Köprü ayağına çarptı: 3 ölü, 2 yaralı!
8 Kasım 2020 Pazar - 11:00

Karademir'in 2007'deki deprem soruları ve bugün!

İzmir'de 2005 yılında meydana gelen depremler zincirinin ardından dönemin CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir'in TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesindeki dikkat çektiği noktalar bugün yeniden gündemde. O dönem kritik soru önergenin hazırlanmasında emeği olan gazeteci Muzaffer Ayhan Kara, 114 canı yitirdiğimiz bu güne gelinen süreci sordu. İşte Muzaffer Ayhan Kara'nın o dikkat çeken yazısı...

Karademir in 2007 deki deprem soruları ve bugün!

Önceki gün İzmir’de 2005’te meydana gelen ve büyüklüğü 5,9 olan zincirleme depremi zamanın CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir’in TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi üzerinden kaleme almıştım. Amacım, 15 yıl önce yaşananların ne kadar da çabuk unutulduğu ve iktidarın nasıl kulağının üstüne yattığının görülmesiydi. Umarım son yaşanan ve 114 cana, onca hasara ve maddi kayba yol açan depremin de unutulmamasıydı tabii bir de…

Bu yazı sonrasında Karademir aradı ve 4 Şubat 2007’de zamanın başbakanı R.Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması isteğiyle TBMM Başkanlığına verdiği yine depremle ilgili başka bir soru önergesini iletti.

Karademir, Ulusal Deprem Konseyi’nin lağvedilmesini konu alan soru önergesinde aşağıdaki açıklamadan sonra da Erdoğan’a 11 soru yöneltiyor. “Memlekette neler oluyor, neler” dedirten bilgiler var soru önergesinde. İşte o soru önergesindeki açıklama ve sorular (Ara başlıklar tarafımdan konulmuştur)…

Ulusal Deprem Konseyi Neden Lağvedildi?

“17 Ağustos depreminden sonra, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, depremle ilgili politika ve stratejiler üretilmesi ve depremle ilgili çalışmaların bilim adamları tarafından koordine edilmesi amacıyla oluşturulmuş olan Ulusal Deprem Konseyi (UDK), “uygulama alanı kalmadığı” gerekçesiyle 6 Ocak 2007 tarihli resmi gazetede yayımlanan bir genelge ile lağvedildiği, 03.02.2007 tarihli ulusal basınımızda yer alan haberlerden öğrenilmiştir.

Yüzde 98’i deprem kuşağında olan ülkemizde, “deprem zararlarını azaltacak, bu konuda yol gösterecek, yasalara yön verecek bir kurumun” konsey üyelerine dahi haber verilmeden lağvedilmesinin, ‘Dünya Bankası başta olmak üzere, birçok yurt dışı kurum ve kuruluştan sağlanan ve afet zararlarının azaltılması ve afetlere hazırlık konularını da içeren finansal kaynakların kullanılmasından’ kaynaklandığı iddia edilmektedir.  Bu bağlamda;

Kime Sordunuz?

1- Marmara Depremi Acil Yeniden Yapılandırma Projesi (MEER- 505 milyon ABD dolar bütçeli), Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden Yapılandırma Projesi (TERRA- 410 milyon Euro bütçeli), Marmara Depremi Rehabilitasyon Programı (MERP- 20 milyon Euro bütçeli- hibe) ve İstanbul Sismik Riskin Etkilerinin Azaltılması ve Acil Durum hazırlık Projesi (İSMEP-310 milyon Euro’luk bütçeli) gibi projeler, Türkiye’ nin borçlandırılması ile sağlanan finansmanla yürütülmektedir. Söz konusu kaynakların nasıl ve nerelerde kullanılacağı konusunda Türkiye’de hangi yetkin kuruluş ve kişilerin görüşlerinden yararlanılmıştır?

2- Finansmanı Dünya Bankası’ndan sağlanan 310 milyon Euro/400 milyon dolar’lık bütçeye sahip İSMEP projesinin hazırlanması sırasında, Ulusal Deprem Konseyinin görüşlerinin alınmama nedenleri nedir?

3- İSMEP projesinin hazırlanması ve hangi çalışmaların yapılacağına ilişkin alınacak kararların, bu konuda yetkin olmayan Başbakanlık Proje Uygulama Birimi (PUB) tarafından alındığı iddiaları doğru mudur?

Ülke Kaynakları Heba mı Ediliyor?

4- Ülkemizin borçlanarak sağladığı finansmanlarla yürütülen projelerin, konularında yetkin olmayan firmalara verilerek ülke kaynaklarının heba edildiği iddialarına katılıyor musunuz?

5- İSMEP projesi başta olmak üzere diğer projeleri alan firmalar kimlerdir?

6- İSMEP projesi ve diğer projeleri alan firmaların yeterliliğinin UDK yerine dışarıdan bir kuruluş tarafından irdelendiği ve değerlendirildiği iddiaları doğru mudur?

7- PUB dışından, ihaleyi alan firmaların yeterliliğini irdeleyen firmanın adı nedir?

Kamuoyu Merak Ediyor

8- Söz konusu projelerin ihalelerine ilişkin bilgilerin ve elde edilen sonuçların kamuoyuna duyurulmama nedenleri nedir?

9- Bayındırlık ve İskan Bakanı sayın Faruk ÖZAK’ın tarafıma gönderdiği 29.11.2006 tarih 610/1945 sayılı yazıda, 31 Aralık 2006 itibari ile tamamlanacağı ifade ettiği ‘MEER’, ‘TERRA’ VE ‘MERP’ projelerinin sonuçlarının bugüne kadar kamuoyuna açıklanmama sebepleri nedir?

10- Projelerin hazırlanması aşamasında, Ulusal Deprem Konseyine, ulusal raporlara ve uzman danışmanlara başvurulmamasının özel bir nedeni var mıdır?

11- UDK’nin lağvedilmesinin, iddia edildiği gibi Dünya Bankası başta olmak üzere, birçok yurt dışı kurum ve kuruluştan sağlanan finansal kaynakların kullanılması ile bir ilgisi var mıdır?”

Artık İktidara Mecliste Soru Soramıyorsunuz!

Şimdi artık Mecliste soru önergesi vb. yok! Parlamenter sistem geri gelirse yine olacak. Haliyle milletvekilleri değil Cumhurbaşkanına, bakanlara dahi soru sorma imkanına sahip değil. Sorularını ancak sosyal medyadan veya medyadan kamuoyu ile paylaşabiliyorlar.

Deprem Paraları Depreme Harcanmalı

30 Ekim 2020 İzmir depremi ile ilgili gelişmeler için Mecliste bir komisyon kuruldu. Biz o komisyonları iyi biliriz. Ve o komisyona havale edilen konuların ne olduğunu da… Ancak bu kez tek güvence kamuoyu ve özellikle sosyal medya ve hükümete göre ayar yapmayan medya kuruluşları. Bakalım İzmir’de iktidarın vereceği sözler tutulacak mı? Bakalım DASK’ta veya başka araçlarla toplanan deprem paraları deprem için harcanacak mı?

Sözler Tutulacak mı?

İzmirli takip edecek; bütün Türkiye takip edecek; Evleri başına yıkılan ya da ağır hasara uğrayıp yıkılacak olanların başları yeniden bir yıl içinde bir eve girecek mi? Maliyetin yüzde 40-50’si mi alınacak 18 yılda faizsiz olarak? Bayraklı’da 2+1, orman arazisinde 3+1 mi olacak daireler. Binalar zemin+5 kat mı olacak? Kira ve taşıma için nakit yardım gerçekleşiyor mu? Orta ve hafif hasarlı binalarda oturanlar ne olacak? Bayraklı’da bundan sonra 5+1’den fazla bina ve “kule” izni verilecek mi?

 
Adı Şans, kendisi şanslı
 
Deprem uzmanı; bu tsunami 6.6 ile olmaz!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adı Şans, kendisi şanslı
Kaybolan ve bu süreçte trafik kazası sonucu yaralanan Şans isimli yavru ...
O kareleri çeken fotoğrafçı konuştu!
İzmir'de yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremde mucizeler de meydana geldi. ...
Çapkın 8 gün sonra sahibiyle buluştu!
Hasarlı binadaki muhabbet kuşunu itfaiye ekipleri kurtardı
 
Prof. Dr. Ercan gelecek 100 yılın olası depremlerini sıraladı
Tutarlı deprem tahminleriyle tanınan Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. ...
Yıkılan bina önünde eşya nöbeti sürüyor!
İzmir’in Bayraklı ilçesinde bulunan ve depremden sonra bir kısmı yıkılan ...
Depremzedeler için 'Sosyal market'
İzmir'de yıkıma neden olan 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından, Türkiye'nin ...
 
81 can kaybı, 2 bin 483 yeni hasta
Sağlık Bakanlığı, güncel koronavirüs tablosunu paylaştı. 7 Kasım Cumartesi ...
İZMİR'DE UTANDIRAN GÖRÜNTÜLER! Enkaz alanında polis müdahalesi!
İzmir polisi, 114 insanın yaşamını yitirdiği depremin ardından Halkevleri ...
Ayda taburcu oldu...
İzmir'deki depremde 91 saat sonra kurtarılan ve kaldırıldığı hastanede ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri