ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3295
    Dolar
  • Euro
    35,0907
    Euro
  • Altın
    2.298,580
    Altın
  • Bist-100
    9,04
    Bist-100
  • ADANA
    12/24°
    ADANA
  • ANKARA
    8/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/20°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/23°
    IZMIR
  • KONYA
    9/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Okullar 1 Nisan'da tatil!
Okullar 1 Nisan'da tatil!
Erdoğan'dan emekli maaşı açıklaması!
Erdoğan'dan emekli maaşı açıklaması!
Dilan Polat şikayetini geri çekti... Duruşma boyunca ağladılar!
Dilan Polat şikayetini geri çekti... Duruşma boyunca ağladılar!
O oyuncak için toplatma kararı!
O oyuncak için toplatma kararı!
28 Ocak 2020 Salı - 21:13

Kemeraltı için 350 milyon TL

İzmir Ticaret Odası'nın Ocak ayı olağan meclis toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Dünya kenti İzmir” hedefi için güçbirliği çağrısı yaptı. Soyer, Kemeraltı'nda kamulaştırma için 350 milyon TL ayırdıklarını belirtirken, İzmir'i depreme de hazırlayacaklarını ifade etti

Kemeraltı için 350 milyon TL

İZTO ocak ayı olağan meclis toplantısı CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Genel Sekreteri Buğra Gökçe'nin katılımıyla gerçekleşti. Başkan Soyer, seçimden sonra oda üyeleri ile 7'nci kez bir araya geldiklerini söyleyerek birlikte çalışma konusunda bu toplantıların anlamlı olduğunu dile getirdi. Elazığ depreminin ardından büyük bir acı yaşandığını ama güçlü bir enerjinin doğduğunu söyleyen Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi kurtarma ekibinin de çalışmalara katılarak destek verdiğini kaydetti. Soyer, "6 kamyon, battaniye, kuru gıda, giysi ve temizlik malzemesi gönderdik. Ardından meyve sebze hali el le verdi 3 tır yola çıkardı. Desteklerimiz devam ediyor. Herkes duyarlılık gösterdi. İzmir'e yakışan hassasiyet ortaya çıktı" dedi. İzmir'de iklimi değiştirmeye gayret ettiklerini işbirliği alanlarını geliştirme telaşında olduklarını belirten Soyer, "Biliyoruz ki bu küresel ekonomik dünya savaşlarla çok kırılgan ve birbirine bağlı. Bu tablo doğal olarak bizi de etkiliyor. 2020'de umuyoruz ekonomik büyüme ve ihracat fazlası gerçekleşsin. Ama bazı göstergeler ürkütücü tablolar sunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak devletin topladığı vergilerden pay alıyoruz. Her geçen ay bu kaynakta düşüş var. Vergi toplamada sıkıntı var. Ekonomik siyasi krizlerin faturasını bizler ödüyoruz. Ama güçler birleşirse fatura hafifliyor. Birlikte İzmir olma iradesini güçlendirmeliyiz. Daha çok ortak proje geliştirmeliyiz. Tek çıkış yolu budur" diye konuştu.

İzmir'in en büyük sorununun dünya kenti olamamaktan geçtiğini kaydeden Başkan Tunç Soyer, İzmir'in hak ettiği yere çıkmasının dünya markası olmasıyla mümkün olduğunu belirtti. Başkan Tunç Soyer şunları söyledi:

"Birinci öncelik İzmir'i dünya kenti yapmaktır. Yüzlerce yıl böyle oldu. Dünyanın en önemli liman kentiydi. İzmir ticaretle büyüyen bir kentti. İzmir, limanı tarımı ve turizmi ile büyüyecek. Göreve 10 ay önce geldik. 2 ay sonra 1 yılın muhasebesini yapacağız. Bunu sizlerle paylaşacağız. İzmir iki yılda bir yapılan dünyanın en büyük gastronomi fuarına 2021'de ev sahipliği yapacak. Ayrıca Avrupa gençlik başkenti olmak için yola çıktık. İzmir 180 bin civarında üniversite öğrencisi olan bir kent. 2026 yılında botanik Expo'su yapmak için yola çıktık. İzmir bir ucunda Efes bir ucunda Bergaması ile güçlü gastronomisiyle dünya kenti. Ama bunu dünyaya anlatmalıyız. Bunun önünde bir engel yok."

KEMERALTI'NDA KAMULAŞTIRMA

Buca metrosunun İzmir tarihinin en büyük yatırımı olacağına dikkat çeken Soyer, olağanüstü bir hızla çalışacaklarını belirterek "Buca metrosu İzmir'in en sıkışık olduğu noktada yaşam kalitesini yükseltecek. Buca'da metroyla beraber yaşam değişecek. Hafi raylı sistemlerin, alt geçitlerin, kent içinde deniz ulaşımının artmasıyla yaşam kalitesi artacak. Katı atık bertarafı için Harmandalı'da elektrik üretmeye başladık. Çağdaş yöntemlerle enerji üreteceğiz. Bu kentin daha çok kültür sanat şehri olması için girişimlerimiz var" diye konuştu. Kemeraltı projesinin de büyük heyecan verdiğini savunan Soyer, "Kemeraltı İzmir kentinin dünya kenti olması için en güçlü enstrüman. Dünyanın en büyük en eski açık hava alışveriş merkezi dünya kenti yapacak bizi. Çok büyük ve yüz yıllardır kesintisiz yaşayan bir mucizenin içindeyiz. Bunu dünyaya anlatmalıyız. Zemin malzemesi alt yapısı değiştirilip 24 saat çalışan bir yere dönüşecek. 3 yıl içinde 6 bin metreye ulaşan sokak sağlıklaştırması yapacağız. İzmir için bir kaldıraç olacak . Kemeraltı'nda kamulaştırmalara ciddi kaynak ayırdık. 350 milyon lirayı önümüzdeki 4 yıl için ayırdık" dedi. Kadifekale'de 20 bin oturma kapasiteli bir amfi tiyatro bulunduğunu dile getiren Başkan Soyer, 29 Ekim 2023'de dev bir organizasyona ev sahipliği yapılacağını belirterek şöyle devam etti:

"Tarkan ile anlaştık. 29 Ekim 2023'de Kadifekale anfi tiyatroda konser verecek. Efes bizim burnumuzun dibinde. Kadifekale'de bu var. Derya içinde olup bunun değerini bilmedik" dedi.

OTOPARK İÇİN YENİ PLANLAMA

Meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Başkan Tunç Soyer, İzmir'deki ruhsat talepleriyle ilgili odalarla beraber yeni yönetmelik hazırladıklarını kaydetti. İzmir'in 30 ilçesinde başvuru süreçlerinin aynılaştırılacağı bir yönetmelik hazırlandığını vurgulayan Soyer, İzmir'in hangi ilçesinde ruhsat talebinin ne sürede sonuçlanacağının herkes tarafından bilineceğini dile getirdi. Otopark meselesinin İzmir'in kronik bir sorunu olduğuna dikkat çeken Soyer, "Yeni çareler arıyoruz. Bunlardan biri bazı imar parsellerinde vatandaşa otopark yapma hakkını tanıyacağız. Planlama dairesi çalışıyor. Boş alanda vatandaş özel otopark yapabilecek. Bununla ilgili talepler var. Sadece Alsancak değil Karşıyaka ve Konak'ta da yeni otoparklar yapılmalı. Önümüzdeki günlerde Bayraklı ve Karabağlar'da 2 otoparkı hizmete açacağız" diye konuştu.

'İZMİR'İ DEPREME HAZIRLAYACAĞIZ'

Karşıyaka ilçesi Mavişehir bölgesindeki su baskınlarıyla ilgili de soruyu yanıtlayan Başkan Soyer, konuyla ilgili proje hazırlığının tamamlandığını söyleyerek mutabakatın sağlandığını ve ihale sürecinin başlatıldığını açıkladı. Soyer sorunun çözümü için hazırlanan projenin kısa sürede hayata geçirileceğini ifade etti.

Deprem konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlıklı olduğunu anlatan Başkan Tunç Soyer, tedbirler alındığını ve araç gereç hazırlıklarının tamamlandığını kaydetti. Ancak İzmir'in depreme  hazır olmadığının altını çizen Soyer, " Biz hangi toplanma alanlarında ne yapacağımızı biliyoruz. Bunun için uzun soluklu bir çalışma gerekiyor. Hem sahilde hem fay hattı üzerinde bir çok yapı var. Kentsel dönüşüm adı altında çözüm bulunmalı. Hazırlıklarımızı en kısa sürede İzmirlilerle paylaşacağız. Çocuklara deprem farkındalığı öğretmek için eğitime alacağız. Deprem simülasyon merkezi var. Depreme karşı hazırız. İzmir'i hazırlamak için de yola çıktık" dedi.

MENDERES'E ÇÖP TESİSİ

Menderes'teki çöp tesisi ile ilgili de konuşan Başkan Soyer, " Vahşi depolama alanlarıyla ilgili geçmişteki kaygılar nedeniyle herkes tedirgin. Ama dünyada kent merkezlerinde çok örneği var. Mersin gibi bazı büyükşehirlerde bu var. Menderes ile ilgili hiçbir sıkıntı olmayacak. Aksine istihdam ve ekonomik güç ortaya çıkacak. Bunu yapmazsak bütün İzmir'in çöpünü Harmandalı'ya taşımak zorunda kalırız. Mazotu babamızın parasıyla almıyoruz. İsraftan kurtulmalıyız. Lokal bertaraf tesisleriyle temiz enerji üretmek de mümkün" dedi.

Başkan Tunç Soyer, deniz ulaşımı konusunda da şunları anlattı:

İzmir'deki toplam trafiğin yüzde 3'ü deniz trafiğine ait. Bu oran çok düşük. İki yeni feribot alındı. Hedefimiz 4 yıl içinde yeni hatlar ile deniz trafiği oranını yüzde 14'ün üzerine çıkmak. Bunu sağlarsak trafik de ciddi rahatlar."

'10 YILDA 1 MİLYON ELEKTRİKLİ OTOMOBİL'

Toplantının açılışında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Elazığ'da yaşanan, Malatya ve çevre illeri de etkileyen şiddetli depremin herkesi derinden sarstığını söyleyerek Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası işbirliğiyle, depremden etkilenenlere ulaştırılmak üzere, temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan ilk yardım kamyonunun yola çıktığını ifade etti. Çin'in Wuhan kentinde başlayan birkaç hafta içerisinde hızla diğer ülkelere de yayılan ölümcül Corona virüsü ile mücadeleye de değinen Özgener, Standard and Poor's'un raporuna göre; Corona virüsünün yayılmaya bu hızla devam etmesi halinde başta Çin ekonomisi olmak üzere, tüm dünya ekonomilerinin olumsuz etkileneceğini ifade etti. Ülke ekonomisinin olumlu seyrini sürdürdüğünü dile getiren Özgener, "Balık, yumurta ve mobilya sektöründe gerçekleştirilen KDV indirimleri ile büyük bir talebe yanıt verildi. KDV oranları, balık ve yumurtada yüzde 1, mobilyada yüzde 8'e düşürüldü. Odamızca, balıkta yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesine ve mobilya sektöründe KDV oranının düşürülmesi konularına ilişkin girişimimizi Hazine ve Maliye Bakanlığımıza iletilmek üzere TOBB'a göndermiştik.  Böylelikle, üyelerimizin önemli bir beklentisi yerine gelmiş oldu. Ekonomimiz ve ticaretle ilgili önemli bir gelişme ise yerli otomobilin görücüye çıkmasıydı. Ülkemiz için fabrika açtıracak, istihdam yaratacak her türlü girişimin yanındayız. 10 yıl içerisinde 1 milyon elektrikli otomobilin piyasada yer alması, sektörde büyük bir gelişime yol açacak" diye konuştu. Yeni yıla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret ederek başladıklarını anlatan Başkan Özgener,  Kasım, Aralık ve Ocak ayında peş peşe 3 toplantıda üyelerin sorunlarını aktardıklarını ve 70'in üzerinde konuyu hem sözlü olarak hem de dosya ile ilettiklerini açıkladı. Hocazade Cami-Havagazı Fabrikası ve daha sonra Karşıyaka Çarşı geçişlerinin yer altına alınması, Akçay Caddesi'ne alternatif olacak yolların oluşturulması, Halkapınar Transfer Merkezi'nin bir yaşam alanı haline dönüştürülmesi gibi çalışmaları memnuniyetle desteklediklerini anlatan Mahmut Özgener şöyle devam etti:

"Sayın Soyer'in de ifade ettiği gibi, İzmir olarak fuar konusunda çok eksiğiz. Sadece az sayıda uluslararası fuara ev sahipliği yapıyoruz. Bu konuda, birlikte daha yoğun çalışmalıyız. Sayın Soyer, Kongre Merkezinin yapımına Fuar İzmir'in bulunduğu alanda başlayacaklarını ve Havaalanı-Fuar-Kongre Merkezi hafif raylı sistemini yapacaklarını ifade etti. Biz de oda olarak, kentimize bir Kongre Merkezi kazandırılmasını ve bunun Fuar İzmir ile entegre olarak hayata geçirilmesini dile getirmiştik. Torbalı'da çalışmaları devam eden Mobilya OSB'ye ciddi talep geldi. Dikili'ye de 4 kat fazla talep geldi. Şehrimizde bu tip çalışmalara büyük ilgi var, yer ihtiyacı çok büyük, şehir içinde verimsiz şartlarda faaliyet gösteren üyelerimizin modern, toplu iş yeri ihtiyaçları var. Belediyemizin de bu konuda tam desteğini bekliyoruz."

Ocak ayında Vali Erol Ayyıldız başkanlığında Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla İzmir Deniz Ulaşımı Toplantısı gerçekleştirdiklerini söyleyen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, "Toplantıda, İzmir Alsancak Limanı'nın geleceği görüşüldü ve Ro-Ro taşımacılığının İzmir Alsancak Limanı'ndan yeniden başlatılması hususunda İzmir'in tüm kurumlarından destek beklediğimizi bir kez daha yeniledik. Lojistik sektöründeki bir diğer önemli gelişme ise, yük taşımalarında, Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girmesiydi. Bu girişimimiz olumlu sonuçlanarak, yük taşımacılığında U-ETDS Sistemi uygulama tarihi 1 Ocak 2021 tarihine ertelendi. Ayrıca, sayısal takograf ünitelerindeki verilerini Bakanlığa bildirme zorunluluğu da uluslararası taşıma yapanlar için 1 Ocak 2021 tarihine, yurt içi taşıma yapanlar için de 1 Ocak 2024 tarihine uzatıldı" dedi.  Gürsel Aksel Stadı'nın, kente ve Göztepe Spor Kulübü'ne hayırlı olmasını dileyen Özgener en kısa zamanda Alsancak Stadı'nın da tamamlanmasını istedi. Gürsel Aksel Stadı'nın ilk maçında yaşanan tablonun kendisini çok mutlu ettiğini kaydeden Özgener, "İnanıyorum ki orada yaşanan tablo, Karşıyaka Stadı ile ilgili sorunların da uzlaşı kültürümüzle en kısa zamanda çözüleceğini gösteriyor" dedi.

 

 
İzmir'de rahatlatan virüs açıklaması
 
İzmir derbisinde kazanan Kaf-Kaf
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornovalı kadınlar için dev işbirliği
Bornova Belediyesi, Bornovalı kadınlara istihdam yaratmak amacıyla Altın ...
Başkan Batur Elazığ’da
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 6.8 şiddetinde depremle sarsılan ve ...
Bornovalı çocuklara özel tiyatro
Bornova Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerle yarı yıl tatillerini ...
 
Bayraklı sokak lambasıyla nefes alacak!
Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulu öğrencileri Bayraklı Belediye Başkanı ...
Büyükşehir'den grip alarmı
İzmir Büyükşehir Belediyesi özellikle kış aylarında artan grip hastalığına ...
Karabağlar'da 3'ü bir arada
Karabağlar’da baştan sona yenilenen 3 parkın açılışı aynı anda yapılacak
 
'Zilli Zarife' beğeni topladı
Narlıdere Belediye Tiyatrosu trafından bu yıl ilk kez sahnelenen Zilli ...
Bornova’da atıklara ikinci hayat
Bornova Belediyesi, Avrupa Komisyonu Ufuk 2020 (Horizon 2020) programı ...
Yüz yıllık hayal gerçek oluyor
Ödemiş Belediyesi, Hacıhasan-Kemer-Yılanlı bölgesini doğrudan Bozdağ-Salihli ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri