ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    45,4007
    Dolar
  • Euro
    53,3071
    Euro
  • Altın
    6.833,540
    Altın
  • Bist-100
    14.780,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/27°
    ADANA
  • ANKARA
    12/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/27°
    BURSA
  • ISTANBUL
    17/24°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/27°
    IZMIR
  • KONYA
    11/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
CHP lideri Özgür Özel'den Burcu Köksal açıklaması: ''Sakın gelip kapımızda yalvarma...''
CHP lideri Özgür Özel'den Burcu Köksal açıklaması: ''Sakın gelip kapımızda yalvarma...''
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen beraat etti
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen beraat etti
Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı gözaltına alındı!
Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı gözaltına alındı!
Tutuklu Özkan Yalım ek ifade vermek istedi!
Tutuklu Özkan Yalım ek ifade vermek istedi!
17 Temmuz 2020 Cuma - 12:52

Kendini dezenfekte eden kapı kolu!

İzmir'in Bayraklı ilçesindeki bir grup öğretmen, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında ultraviyole ışınlarıyla kendi kendini dezenfekte eden akıllı kapı kolu geliştirildi.

Kendini dezenfekte eden kapı kolu!

Gazeteci Çetin Altan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki Elektrik-Elektronik ve Bilişim Teknolojileri alanı öğretmenleri Caner Kurt, Vahap Doğan, Mehmet Nuri Toplu, Mehmet Emin Erkan, Kovid-19 sürecinde bir araya gelerek, Ar-Ge grubu oluşturdu. Bu kapsamda virüs ve bakteri gibi mikroorganizmaların en çok temasla bulaşmasından yola çıkan öğretmenler, kapı kollarının sterilizasyonu üzerine yoğunlaştı. Öğretmenler, yaklaşık bir ay süren çalışma sonucu ultraviyole ışınlarıyla kendi kendini dezenfekte eden akıllı kapı kolu tasarladı.

PATENT İÇİN BAŞVURU YAPILDI

Kolay monte edilebilen ve halihazırdaki kapı kolu sistemlerine uyumlu olan ürün, sensör ve mikro kontrolcü elektronik devre aracılığıyla, bırakıldıktan kısa süre sonra kendini temizliyor. Ürünle, sosyal ve kamusal alan hareketliliğinin yoğun olduğu noktalarda izolasyonun etkin kontrolü amaçlanıyor. Düşük maliyetli cihaz için patent başvurusunda bulunan öğretmenler, sonrasında seri üretime geçmek istiyor. Aynı zamanda okul müdürü olan Caner Kurt, koronavirüs sürecinde meslek liselerinin öneminin daha iyi anlaşıldığını belirtti. Kapı kollarının günlük hayatta en çok kullanılan yerlerden olduğunu ve gözle görülmeyen virüs, bakteri, mantar, küf sporları gibi mikroorganizma türlerinin buradan rahatlıkla bulaştığını anlatan Kurt, şunları söyledi: "Ürünümüzü, sadece koronavirüse değil tüm bakteri ve virüslere karşı etkili olacak şekilde tasarladık. Bu ürün, temastan belli bir süre sonra üzerinde bulunan yüzeyi tamamen dezenfekte edip virüslerin yayılmasını engelleyen akıllı kapı kolu. Çalışmalarımız devam ediyor. Umarım ülkemize ve dünyaya faydalı bir ürün olur."

50-70 TL MALİYETYE YAPILDI

Bilişim Teknolojileri öğretmeni Vahap Doğan da kapı kollarının virüsün bulaşması noktasında en önemli etkenlerden biri olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda bulaşmayı önlemeye yönelik bir çalışma yapmak istediklerini belirten Doğan, şöyle konuştu: "Ultraviyole ışınlar, bilimsel olarak kanıtlanmış yüzde 98 oranında virüsü etkisiz hale getiriyor. Bu bağlamda cihazda da ultraviyole ışınlarını kullanarak virüsü etkisiz hale getirmeyi düşündük. Bunun için hareket sensörü ve ultraviyole ledlerden yararlandık. Cihaz, kapıdaki açma-kapama hareketini algılıyor ve belli bir süre sonra aktif hale gelip ultraviyole ışınlarla kendini temizliyor. Çalışma mantığı bu şekilde. Bunu 50-70 lira maliyetle hazırladık. Ama seri üretime geçtiğinde maliyet daha da düşecektir. Özellikle otel, hastane, okul gibi işlek yerlerde rahatlıkla kullanılabilir. Ciddi anlamda da virüsün bulaşmasını önleyeceğini düşünüyoruz." 

Mehmet Nuri Toplu ise ürünün montajının çok kolay olduğunu bildirdi.

Kapı kolunun kullanılmadığında bekleme modunda kaldığını anlatan Toplu, "Kapı açıldıktan sonra hareket sensörünün etkisiyle ultraviyole ışınlar harekete geçiyor ve yüzey üzerindeki bakteri, virüs gibi zararlıları temizliyor. Bu şekilde yaygın kullanılan yerlerde kendi kendini dezenfekte eden akıllı bir sistem. İçinde mikro kontrolcü var, bundan dolayı akıllı diyoruz." ifadelerini kullandı.
 

 
Karşıyaka'da şampiyonluk primi belli oldu
 
Türk zeytinyağını tanıtmak için ABD'deki kariyerini bıraktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Kasapoğlu'dan şehit Samet Güzelay'ın ailesine taziye ziyareti
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Van'da keşif uçağının ...
İki bebek, iki kahraman baba
Safra kanalları yokluğu nedeniyle biri 4, diğeri 6 aylık iki bebek babalarından ...
Bahçeşehir Koleji İzmir'den 3 LGS birincisi...
20 Haziran’da yapılan Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) Bahçeşehir Koleji’nden ...
 
İzmir'de kritik deprem araştırması...
İzmir'de deprem uzmanları, Urla Yağcılar köyünde yaklaşık 20 kilometre ...
Deprem sırasında paniğe kapılıp, 7'nci kattan atladı
İzmir'de dün akşam meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremin hissedildiği ...
Davutoğlu'ndan İmamoğlu'na Kanal İstanbul desteği!
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un en önemli 3 sorunundan biri olarak ...
 
Şamil Tayyar'dan zehir zemberek sözler!
Geçtiğimiz günlerde aktif siyaseti bıraktığını açıklayan Eski AK Parti ...
İzmir'li Melis Yunanistan'a iade edilmeyecek!
İzmirli Dilek Tsakiridis'in kızı Melis'in Yargıtay tarafından Selanikli ...
Darp edilen genç yaşamını yitirdi!
Bursa'nın Gürsu ilçesinde çıkan kavgada darbedildikten sonra fenalaşan ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 33 24 5 4 77 29 48 77
2 Fenerbahçe 33 21 10 2 74 34 40 73
3 Trabzonspor 33 20 9 4 61 36 25 69
4 Beşiktaş 33 17 8 8 57 38 19 59
5 Göztepe 33 14 13 6 42 29 13 55
6 Rams Başakşehir 33 15 9 9 56 34 22 54
7 Samsunspor 33 12 12 9 43 45 -2 48
8 Çaykur Rizespor 33 10 10 13 44 50 -6 40
9 Tümosan Konyaspor 33 10 10 13 42 48 -6 40
10 Corendon Alanyaspor 33 7 16 10 40 39 1 37
11 Kocaelispor 33 9 10 14 26 37 -11 37
12 Gaziantep FK 33 9 10 14 42 56 -14 37
13 ikas Eyüpspor 33 8 8 17 30 45 -15 32
14 Kasımpaşa 33 7 11 15 32 49 -17 32
15 Natura Dünyası Gençlerbirliği 33 8 7 18 33 47 -14 31
16 Hesap.com Antalyaspor 33 7 8 18 32 55 -23 29
17 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 33 7 6 20 29 53 -24 27
18 Zecorner Kayserispor 33 5 12 16 25 61 -36 27
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri