ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2629
    Dolar
  • Euro
    34,6917
    Euro
  • Altın
    2.400,530
    Altın
  • Bist-100
    10.337,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/27°
    ADANA
  • ANKARA
    7/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/30°
    IZMIR
  • KONYA
    10/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Okuldan atılan öğrenci müdürü vurdu!
Okuldan atılan öğrenci müdürü vurdu!
Bahadır Erdem CHP'ye katıldı... Rozetini Özel taktı!
Bahadır Erdem CHP'ye katıldı... Rozetini Özel taktı!
Tarifsiz acı... Yan yana gömüldüler!
Tarifsiz acı... Yan yana gömüldüler!
Ablasını bıçaklayarak öldürdü!
Ablasını bıçaklayarak öldürdü!
25 Temmuz 2021 Pazar - 10:43

Kıbrıs'tan Erdoğan'a beton ve yandaş müteahhit tepkisi

KKTC Türkleri, adanın betona gömüldüğünü belirtti. KTMMOB Genel Başkanı Seran Aysel, adada inşaatların Türkiye’deki yandaşlara verildiğini vurgulayarak kalkınma öncelikli projelere yatırım yapılmasını istedi.

Kıbrıs tan Erdoğan a beton ve yandaş müteahhit tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjde olarak açıkladığı KKTC’ye “külliye ve millet bahçesi” projesinin yapılması planlanan askeri alanda daha önce büyük bir park projesi hazırlandığı ortaya çıktı.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odası Birliği (KTMMOB) Genel Başkanı Seran Aysel, halkın önceliği ve ihtiyacının “külliye” olmadığını vurgulayarak “Adada şehir içlerinde tek yeşil alanlar askeri alanlar kaldı. Kıbrıslı Türkün ihtiyacı olan ne Cumhurbaşkanlığı Sarayı’dır ne Meclis binasıdır ne de millet bahçesidir. Kıbrıs’ın tek ihtiyacı varlığına ve iradesine saygıdır. Bizim ihtiyacımız olan çevredir, yeşildir, kültürümüzü geliştirmektir, bizlerin belirleyeceği alanların gelişimine katkı ve yardımdır. Geleceğe bırakacağımız en güzel miras da ormanlarımızdır” dedi. KKTC’de yaşayan biyolog Hasan Sarpten de Ada’da inşaat patlaması olduğuna dikkat çekerek “Asfalta, betona dayalı ekonomi kurgulandı. Beton yapılmayan nokta kalmadı. Bir askeri bölgeler kaldı. Oraya da şimdi külliye projesi çıktı. Biz askeri alanların yeşil kalmasını istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın yıldönümü dolayısıyla ziyaret etttiği KKTC’de parlamento özel oturumunda milletvekillerine seslendi. Ziyareti öncesinde KKTC’ye “müjde” vereceğini açıklayan Erdoğan konuşmasında, “KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın ne doğru dürüst bir cumhurbaşkanlığı binası veya külliyesi var veyahut da doğru dürüst bir parlamento binası var. Biz bunu KKTC’ye yakıştırmıyoruz” dedi. Cumhurbaşkanlığı binası için “malum İngilizlere ait bir gecekondu” ifadesini de kullanan Erdoğan, “müjde” olarak Metehan bölgesinde askeri alanda “külliye ve millet bahçesi” yapılacağını ilan etti.

‘YANDAŞA VERİLDİ’

Cumhuriyet'e değerlendirmelerde bulunan KTMMOB Genel Başkanı Seran Aysal, külliye ve millet bahçesi yapılmak istenen alana Sibel Siber’in KKTC Meclisi başkanı olduğu dönemde büyük bir park projesi planlandığını hatta araziyle ilgili anlaşmaların da askerle yapıldığını söyledi. Külliye projesinin kendileri için sürpriz olduğunu belirten Aysal, “Sonrasında hükümet değişti, meclis başkanlığı değişti, o anlamda bir ilgi olmadı. Şimdi aniden bir külliye sürprizi çıktı. Bizim kültürümüzde külliyenin K’si bile yoktur. Külliye ve millet bahçesi denilince biz düşünürüz acaba neden bahsediyor diye. Bunlar Kıbrıslı Türk kültürüne ve kimliğine uzak kelimeler, uzak yapılar ve konular” dedi. Aysal, Türkiye’nin, KKTC hükümeti ile birlikte inşaata yatırım yaptığının altını çizerek “Sanki inşaat yapmakla ülke ekonomisi gelişecekmiş gibi bir yanılgı içerisine girildi ki Türkiye ekonomisnini geldiği durum ortada veinşaatları yapan yandaşların çoğu da  Türkiye’deki yandaşlar. Taş Yapı’ya havalimanını, Limak’a otel yeri, ötekine farklı yatırım imkânları, marina imkânı derken tabii ki şu anda bizim ihtiyaç duyduğumuz kapasitenin çok üzerinde bir konut var. Bir yasa tanımazlık ve plansızlıktır gidiyor. Öyle bir duruma düştük ki yeşil olarak korunan alan askeri bölgeler kaldı. İmar planlarında askeri alanlar yeşil alan olarak işaretlenir. Oraları park alanı olarak, yeşilin bir parçası olarak koruruz. Yasaları değil, anayasayı dahi tanımayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Her şey maalesef çok kötü yönetiliyor” diye konuştu. Kalkınma amaçlı yatırımlara ihtiyaç bulunduğunu söyleyen Aysal, “Burada bir şey yapılacaksa da buradaki insanlar yapmalı. Bizimdir burası. Günün sonunda millet bahçesi olmasın. Kıbrıs’a ait bir şey olsun” ifadelerini kullandı.

‘BİZE HASTANE LAZIM’

Biyolog Hasan Sarpten, “Adada yıkım var. Beton yapılmayan nokta kalmadı. Askeri bölgelere bir tek inşaat yapılmıyor. Külliye projesi çıktı şimdi. Kimsenin haberi yoktu. Millet bahçesi adı geçse de askeri alanda yapılaşma hamlesi bu. Böyle bir ihtiyaç yok burada. Bizim çok daha önemli ihtiyacımız hastane. Paranın bu tür külliye projelerine harcanması anlamsız” dedi. (Cumhuriyet)

 
Bornova’da hedef 'Sıfır Atık'
 
Başkan Soyer'den çocuklara söz...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanından uyarı: Hipertansiyon yaşı düştü
Hipertansiyonla Mücadele Derneği Başkanı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ...
Dini dernek patlaması!
İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Karabük, Erzincan, Bitlis, Düzce, ...
Adalet ve eğitimde dibe vurduk!
Son 10 yılda Türkiye’de eğitim hizmetlerinden memnuniyet ve adalete güvende ...
 
Gündoğdu'da 'sema' gösterisi
İzmir'de, Tasavvuf Vakfı İzmir Temsilciliği semazenleri gün batımı sırasında ...
Ünlü aktör Muğla'da ölü bulundu!
İskoçyalı aktör Michael Holmes Mitchell, Muğla'nın Fethiye ilçesinde kaldığı ...
Yüzüne kezzap atılmıştı! Ölü bulundu!
Kahramanmaraş'ta, eski kız arkadaşı Fatma Özdaş (44) tarafından yüzüne ...
 
Akılalmaz ölüm! Arkadaşı zili duymayınca...
Kayseri'de, zil sesini duymadığı için kapıyı açmayan arkadaşı M.M’nin ...
İzmir trafiğine helikopterli denetim!
İzmir Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, Kurban Bayramı tatilinin sonuna ...
İzmir trafiğine helikopterli denetim!
İzmir Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, Kurban Bayramı tatilinin sonuna ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri