ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
2 Ekim 2019 Çarşamba - 10:43

Kıdem tazminatı gitti, köle işçilik yolda

İşçinin ‘kırmızı çizgi’ çektiği, işverenlerin soğuk baktığı kıdem tazminatı YEP’ten çıktı. Kıdem tazminatı ile ilgili tek satırın yer almadığı yeni YEP’e köle işçilik diye bilinen esnek çalışma girdi.

Kıdem tazminatı gitti, köle işçilik yolda

İşçi ve işveren sendikaları karşı çıktığı halde kamuya kaynak sağlamak için ısrarla getirilmeye çalışılan kıdem tazminatı fonu sistemi sürpriz bir kararla Yeni Ekonomi Programı'ndan (YEP) çıkarıldı. 2020-2022 dönemini kapsayan YEP'te kıdem tazminatı fonunun adı dahi anılmazken, bu sefer de işçi sendikalarının ‘köle işçilik' diye tepki gösterdiği esnek çalışma modelinin yaygınlaştırılmasına karar verildi. Yeni YEP'te vergilere zam, kamu çalışanları ve emeklilerin zammına hedef enflasyon ayarı, tartışmalı Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerine bütçe engeli ve taşıt saltanatı gibi çok sayıda yeni düzenleme yer alıyor.

KIDEMİME DOKUNMA

Ekonomi yönetimi, kıdem tazminatı fonunu kurup İşsizlik Sigortası Fonu gibi kolaylıkla kullanabileceği ikinci bir devasa kaynak yaratabilmek için yıllardır girişimlerde bulunuyordu. AKP geçen yıl yayımladığı ilk YEP'e “Sosyal tarafların mutabakatıyla kıdem tazminatı reformu gerçekleştirilecektir” hedefini koydu. Ancak, bu hedef işçi ve işveren sendikalarının tepkisiyle karşılaştı. En son Türk-İş, geçen 1 Mayıs'ta 100 bin işçiyle meydanlardan iktidara, ‘kıdemime dokunma' mesajı gönderdi. Kıdem tazminatı fonunun yeni YEP'e yazılmaması, kıdem konusunda sosyal taraflarla mutabakatın sağlanamadığı şeklinde yorumlanıyor.

Kıdem, YEP'ten çıkarılırken, işçi sendikalarının büyük tepki gösterdiği esnek çalışma modeline hız verileceği yeni YEP'e yazıldı. İşçi sendikalarının ‘köle işçilik' diye tanımladığı esnek çalışma YEP'te, “İşgücü piyasasında yasal düzenlemesi bulunan ancak yeterli uygulama alanı olmayan esnek çalışma biçimlerinin uygulanabilirliği artırılacaktır” hedefiyle yer aldı. Esnekleştirme adımlarının daha önce kıdemde denendiği gibi sosyal tarafların mutabakatıyla hayata geçirileceği sözü verildi. Esnek çalışma modeline düzenli gelirin yok olması, işyeri aidiyetinin kaybolması, emek sömürüsüne yol açması gibi nedenlerle karşı çıkılıyor.

Yeni YEP'te ülkenin geleceğini adeta ipotek altına alan KÖİ yatırımlarına kısmen sınırlama geleceği sinyali de yer aldı. Araç, yolcu, hasta, kira gibi garantiler verilerek KÖİ yöntemiyle özel sektöre yaptırılan yol, köprü, havaalanı, şehir hastaneleri ve santraller yüzünden bütçe üzerinde milyarlarca liralık geri ödeme yükü oluşmuştu. Mevcut projeler devam ederken yeni projeler için YEP'e, “KÖİ projeleri, kamu yükümlülükleri ve bütçe dengeleri dikkate alınarak planlanacak ve yürütülecek, yatırımların gerçekleştirilmesinde maliyet etkinliğinin sağlandığı durumlarda kullanılacaktır” ifadesi konuldu.

Dövizli BES başlayacak
Türkiye'de finansal istikrarın güçlendirilmesi amacıyla tasarrufları artırarak sermaye piyasaları için kaynak oluşturacak adımlar atılması planlanıyor. Yeni Ekonomi Programı kapsamında, aralarında her doğan çocuğa bir banka veya katılım finans şirketi hesabı açılması, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin sosyal tarafların mutabakatıyla hayata geçirilmesi, yurtdışı yerleşik Türk vatandaşlarına “Dövizli BES” uygulaması getirilmesinin de bulunduğu adımlar atılacak. Böylece dövize endeksli Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için ilk adım atılmış olacak. Ayrıca, Türkiye Emlak Katılım Bankası bünyesinde uzun vadeli tasarrufu teşvik edecek ve düşük maliyetle konut edinimi sağlayacak Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi'nin de kurulması planlanıyor.
 

 
‘Fahri sigara denetçiliği’ geliyor!
 
45 mesleğe erken emeklilik imkanı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yangın bölgesinde üzüm hasadı
İzmir'in Menderes ilçesinde, büyük bir alana zarar veren orman yangınının ...
Elektrik zamları yargıya taşınıyor
TÜKODER: Son yapılan yüzde 14,9 zam geri çekilsin. ÇETKODER: Geri çekilmezse yargıya gideriz.
Birleşik Kamu- İş: AKP IMF politikalarını dayatmaktan vazgeçsin
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, AK Parti iktidarının ...
 
İzmir'e KOBİ darbesi! 1 yılda tam 34 bin kişi eksildi
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) Sosyal Güvenlik ...
İncirde büyük oyun... Diren üretici!
Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya birincisi olduğu kuru incirde ...
Alıştık artık... Bir yılda 10 kez zam!
Türkiye'deki vatandaşlar artık akşam saatlerinde zam haberi almaya alıştı. ...
 
Yorgancılar: YEP'teki veriler memnuniyet verici
Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
Kestelli: Tarım lokomotif olabilir
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Hazine ...
Özgener'den YEP yorumu
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Hazine ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri