ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5849
    Dolar
  • Euro
    35,0684
    Euro
  • Altın
    2.457,590
    Altın
  • Bist-100
    9.821,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/33°
    ADANA
  • ANKARA
    15/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/24°
    IZMIR
  • KONYA
    17/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İmama cami önünde infaz!
İmama cami önünde infaz!
Doğu Perinçek’in danışmanı Emin Adanur tutuklandı!
Doğu Perinçek’in danışmanı Emin Adanur tutuklandı!
Motosikletliyi öldürdü, sevgilisini ve aracı bırakıp kaçtı!
Motosikletliyi öldürdü, sevgilisini ve aracı bırakıp kaçtı!
''Sarallar'' operasyonu... Çok sayıda gözaltı var!
''Sarallar'' operasyonu... Çok sayıda gözaltı var!
24 Mayıs 2020 Pazar - 13:21

Kiraz yüzleri güldürecek!

Kovid-19 salgınına rağmen kirazda mevsim şartlarının iyi gitmesi, hava kargo olanağı ve Çin pazarının açılmasıyla ihracatta önemli artış bekleniyor. İhracatçı Ali Uçak, "Geçen seneye göre yüzde 15-20 civarında rekolte artışını elimize ulaşan raporlarda gördük. Rekoltedeki bu artış, ihracata da paralel olarak yansıyacak... Bu yıl Çin'e ihracatımız bir önceki yıla göre 2 ya da 3 kat artacak" dedi.

Kiraz yüzleri güldürecek!

Türkiye'nin üretiminde ve ihracatında dünya lideri olduğu kirazda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen bu yıl mevsim şartlarının iyi gitmesi, Çin pazarının açılması ve hava kargoyla ihracatın yaygınlaşmasıyla yeni rekor bekleniyor. Geçen yıl 80 bin ton kiraza karşılık 183 milyon dolarlık dış satım gerçekleştiren ihracatçılar, bu yıl üründeki rekolte ve kalite artışıyla ihracatı geçen yılın da ötesine taşımayı hedefliyor. Türkiye'de erkenci kirazın üretim üssü Manisa'da ihracata yönelik yetiştirilen "Napolyon" ve "Ziraat 0900" cinsi kirazın hasadına başlandı. Üründeki verim ve kalite çiftçilerle ihracatçıyı umutlandırdı. 

Ortalama 30 bin dönüm arazide 50 bin ton kiraz üretiminin yapıldığı Şehzadeler ilçesinde üreticiler, parlak kırmızı rengi ve iri taneli yapısıyla ''Ziraat 0900'' cinsi kirazı kilogramı yaklaşık 40 liradan satıyor. 

Kiraz ihracatçısı, Kovid-19 salgınına rağmen hem hava şartlarının iyi gitmesi hem de Çin gibi büyük pazarların açılmasıyla Türk Hava Yolları'nın desteğiyle hava kargo olanağını kullanarak yoğun bir mesaiye başladı.

 

- ''Hem rekolte hem de kalitede iyi durumdayız''

Kiraz ihracatçısı Ali Uçak, ''Napolyon'' ve ''Ziraat 0900'' türü kirazlarda sezona başlamanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, "İlk ürünler bize yeni ulaşıyor, alımlara başladık. Bu yıl geçen seneden daha iyi bir rekoltemiz var. Herhangi bir afetle karşılaşmazsak hem kalite hem de rekolte anlamında geçen seneden daha iyi durumdayız." dedi.  

Geçen yıl kiraz ihracatında 183 milyon dolarla rekor kırıldığını anımsatan Uçak, "Geçen seneye göre yüzde 15-20 civarında rekolte artışını elimize ulaşan raporlarda gördük. Rekoltedeki bu artış, ihracata da paralel olarak yansıyacak. Virüs salgınına rağmen ihracatımız artacak çünkü mevsim güzel gitti, verim ve kalite güzel." diye konuştu.

Uçak, ihracatın Kovid-19 salgınından etkilenmediğine dikkati çekerek, "Koronavirüs tarımın önemini bir kez daha herkese gösterdi, insanların bilinçli gıda tüketimi arttı. İnsanlar evde kaldıkça vitaminli meyve ve sebzelere yöneldi. Salgının tarım sektörüne bu anlamda bir faydası oldu. İhracatımız etkilenmedi, pazarlarımızda bir sıkıntı yaşanmadı." ifadelerini kullandı.

- "Çin pazarında bu yıl daha da gelişeceğiz"

Geçen yıl ilk kez adım attıkları Çin pazarında bu yıl daha da gelişmeyi hedeflediklerini dile getiren Uçak, şunları kaydetti:

"Bu yıl Çin'e ihracatımız bir önceki yıla göre 2 ya da 3 kat artacak. Bunun bütün bağlantılarını yaptık. Uzak Doğu ülkelerine de uçak kargoyla kiraz gönderiyoruz. Devlet büyüklerimizden uçak kargonun nakliye ücretlerinde biraz daha bize destek olmasını bekliyoruz. Çünkü bir kilogram kirazın nakliyesi 2 dolara geliyor. Böyle olunca Uzak Doğu'ya çok mal satamıyoruz. Bu konuda bize destek sağlanır, nakliye ücretlerinde indirim olursa biz Rusya'ya sattığımız kadar Uzak Doğu'ya kiraz satarız."

- ''Uzak Doğu ve Avrupa'dan talep geliyor'' 

Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Suhip Kocagöbek de bu yıl Kovid-19 nedeniyle ihracatın olup olmayacağıyla ilgili endişelendiklerini ancak kaygılandıkları gibi bir durumla karşılaşmadıklarını söyledi. 

İhracatçıların uçak kargoyla yoğun olarak ürün gönderdiğine işaret eden Kocagöbek, şöyle konuştu:

"Uçak kargoyla ihracat yapılabilmesi hasebiyle ürünün fiyatı değerini korudu. Şu anda uçak kargonun devam etmesi dolayısıyla her gün ihracatlık mal alınıyor, ihracatımız hızlı gidiyor. Biz kuzey yarım kürenin en erkenci kirazını yetiştiriyoruz. Bu bölge mikro klima etkisiyle bütün üretim bölgelerinde daha erken ve daha yüksek aromalı ürün elde ettiğimiz için Uzak Doğu'dan Avrupa'dan ve Rusya'dan talep görüyoruz."

 

 
Bursalı ailenin ilginç bayramlaşma yöntemi gülümsetti
 
Milli boksör tartıştığı kız arkadaşını öldürdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Döviz ve altın alımında vergi arttı
Bankaların çıkardığı ve vergisi düşük olduğu için daha çok mevduat yerine ...
İTB'de normalleşme süreci konuşuldu
İzmir Ticaret Borsası Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı 22Mayıs 2020 ...
İşte yurttaşa verilen borç miktarı...
Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketinin maddi ...
 
Marketler tarlayı 5'e katladı
Koronavirüs salgınına denk gelen Ramazan ayı gıda talebinde büyük sıçramalar ...
Tarım Müdürlüğü'nden 'Hobi Bahçesi' açıklaması
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, İzmir'de yasal olarak planlama ...
Ziraat Bankası’ndan çiftçilere yeni kredi
Ziraat Bankası Pazarlama Grup Başkanı Ferhat Pişmaf: "Bu kredi ile çiftçilerimiz ...
 
Kamu işçilerinin ikramiyeleri bugün yatacak!
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kamu işçilerinin ...
Altın alım-satımına yüksek vergi geldi!
Bankalarda vadesiz veya yatırım hesabından yapılan altın ve gümüşün de ...
Türk mühendislerinden yerli ve milli cihaz üretimi
Koloğlu Holding tarafından kurulan Solarkol Enerji, güneş enerji sistemlerinde ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri