ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5706
    Dolar
  • Euro
    35,0212
    Euro
  • Altın
    2.428,750
    Altın
  • Bist-100
    9.722,00
    Bist-100
  • ADANA
    21/36°
    ADANA
  • ANKARA
    18/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/27°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/24°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Ünlü mekanın müdürü garsona tecavüz etti!
Ünlü mekanın müdürü garsona tecavüz etti!
Bungalov tartışması kanlı bitti:2 ölü!
Bungalov tartışması kanlı bitti:2 ölü!
Cezaevindeki Nihal Candan 37 kiloya düştü!
Cezaevindeki Nihal Candan 37 kiloya düştü!
7 ilde IŞİD operasyonu!
7 ilde IŞİD operasyonu!
24 Haziran 2020 Çarşamba - 16:05

Kısa çalışma ödeneği alanlara kredi verilmiyor iddiası

Tüketiciyi Koruma Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal, kısa çalışma ödeneğinden aylık 30 gün üzerinden faydalanan işçilerin Sosyal Güvenlik Pirimi Hizmet bildiriminde Pirime Esas Kazanç bildirimlerinin sıfır olduğunu ve bu yüzden bankaların kişilerin kazancını sıfır olarak gördüğü için kredi vermediğini söyledi. Koçal, “Bu eşitlik ilkesine aykırıdır” dedi.

Kısa çalışma ödeneği alanlara kredi verilmiyor iddiası

Kamu bankaları tarafından hazırlanan kredi paketi ile konut ve taşıt kredilerinde yapılan büyük indirimde ayrımcılık iddiaları gündeme geldi. Bazı mesleklerde kısa çalışma ödeneği alan vatandaşların kredi başvurularının geri çevrildiği iddia edildi. Söz konusu iddialar bugün Cumhuriyet gazetesi tarafından da gündeme getirildi. Tüketiciyi Koruma Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal söz konusu ayrımcılığın eşitlik ilkesine ve kredi tahsis amaçlarına aykırı olduğunu söyledi.

KAMU HİZMETLERİNDE VATANDAŞ EŞİTTİR

Sözcü'ye konuşan Koçal vatandaşın geçmişine değil mevcut gelir durumuna bakılması gerektiğini belirterek, “Kamu bankalarının bazı meslek grupları ve kısa çalışma ödeneği alan çalışanlara son pakette açıklanan düşük faizli ev kredisi verilmemesi, Anayasanın eşitlik ilkesine ve kredinin tahsis amaçlarına aykırıdır. Verilen kamu hizmetleri karşısında vatandaş eşittir. Vatandaşın sicil bilgilerinde sıkıntı yok ise -kaldı ki buda sorun olmamalı mevcut durumuna bakılmalı- kısa çalışma ödeneği aldığı için kredi tahsis edilmemesi verilen hizmette kusur oluşturur.” ifadelerini kullandı.

SGK KAYITLARINDA SIFIR KAZANÇ GÖRÜLÜYOR

Kısa çalışma ödeneği alanların SGK kayıtlarında aylık kazançlarının sıfır olarak görüldüğünü belirten Koçal, “Bilindiği üzere Covid-19 nedeniyle birçok iş yeri kısa çalışma ödeneğine başvurmuş ve çalışanları kısa çalışma ödeneğinden faydalanmıştır. Kısa çalışma ödeneğinden aylık 30 gün üzerinden faydalanan işçiler fiili olarak iş yerinde çalışmadıklarında Sosyal Güvenlik Pirimi Hizmet bildiriminde Pirime Esas Kazanç sıfır olarak beyan edilir. Kısmi kısa çalışma ödeneği alıp, kısmi çalışanlarda ise sadece çalıştıkları saat ücretleri beyan edilerek, eksik gün nedeni de kısa çalışma ödeneği kodu yazılır. Bankalar kişinin bilgilerine baktığında aylık kazancını sıfır gördüğü için kredi vermemektedir. Bunu yapan kamu bankaları sanırım mevzuatı da tam bilmiyor.” dedi.

HİZMETTE AYRIMCILIK YAPAMAZLAR

Kredilerin herkese tahsis edilmediğini, bankaların ayrımcılık yaptığını yineleyen Aziz Koçal, “Meslek sahibi kişi ya da çalışan iş yerinde çalışmaya devam ediyor, kısa çalışma ödeneği süresi bitince normal ücretleri SGK kayıtlarına yansıyacaktır. Kaldı ki kredi paketi 12 ay ödemesiz. Şu anda kişi yüksek maaşla bir iş yerinde çalışıyor ise kredi süresince çalışma garantisi var mı, o kişiye kredi veriliyor ise neden bazı meslek mensuplarına ve kısa çalışma ödeneğini alan çalışanlara verilmiyor. Kamu bankaları verdikleri hizmette ayrımcılık yapamazlar. Ama ne yazık ki, uygulamada yapıyorlar, krediler birileri aracılığı ile bankaya müracaat edenlere, sicili temiz geliri yüksek olanlara verilmektedir. Yani çok az kişiye verilmekte, bu da bizlere dostlar alışverişte görsün uygulamasını hatırlatıyor.” şeklinde konuştu.

BİRİLERİ KAMU BANKALARINA ANLATSIN

Ödeme gücü olmasına karşın geçmiş nedeniyle kredi tahsisi yapılmamasının akıl dışı olduğunu söyleyen Koçal, açıklamalarını şöyle sonlandırdı: “Kredi verilecek ise, ayrımcılık yapılmadan, ve mevzuatı iyi yorumlayarak, işi olan ve ödeme gücü olan herkese verilmelidir. Kişinin geçmişte ödeme gücü düşüktür, sicili de bozulmuş olabilir. Ama şimdiki gelir durumu düzelmiş ise ödeme gücünün de olduğunu belgeleyebiliyor ise sırf geçmişte bazı aksamaları olması nedeniyle bazı kredi imkanlarından faydalandırılmaması akıl işi değildir. Kısa çalışma ödeneği alan meslek mensuplarının ve çalışanlarının mevcut bir işinin olduğu, kısa çalışma ödeneği süresi bitince fiili çalışmaya başlayıp normal maaşlarını alacaklarını birileri kamu bankalarına anlatsın.” (SÖZCÜ)

 
Büyükşehir'den üreticiye yem desteği...
 
Belediye başkanına 6 yıl 3 ay hapis cezası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'ye kritik kredi uyarısı
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings Türkiye bankacılık sektöründeki ...
Dolar yeni haftaya nasıl başladı?
Koronavirüs salgınında küresel ikinci bir dalga olacağı endişesi doları ...
Son dakika: Benzine zam geliyor
Sektör kaynaklarından alınan bilgilere göre pazartesi günü motorinin litresine ...
 
İzmir'in yapı-kayıt raporu.. Rekor sayıda iptal!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İmar Barışı kapsamında İzmir'de, 2 bin ...
Genel grev açıklaması
Ülke genelindeki 34 sendika başkanıyla yapılan Türk-İş Başkanlar Kurulu ...
Yıl sonu dolar beklentisi değişti
Merkez Bankası beklenti anketine göre yıl sonu dolar beklentisi bir önceki ...
 
EBSO’dan firmalara Covid-19 antikor testi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ege Bölgesi Sanayi ...
"Pandemi, fuarcılıkta dijital dönüşümü hızlandırdı"
Küresel salgın nedeniyle bu yıl ilk kez sanal olarak düzenlenen Shoedex ...
Konaklama harcamalarında taksit sayısı arttı
Ticaret Bakanlığı, hava yolları, seyahat acenteleri ve konaklamaya ilişkin ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri