ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4561
    Dolar
  • Euro
    34,7893
    Euro
  • Altın
    2.428,020
    Altın
  • Bist-100
    10.083,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/32°
    ADANA
  • ANKARA
    14/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/29°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
26 Kasım 2019 Salı - 14:14

‘Komünist Başkan’dan yeni parti mesajı

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, Britanya’daki Oxford Üniversitesi’nde katıldığı panel sonrası konuştu.

‘Komünist Başkan’dan yeni parti mesajı

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, içinde yer aldığı siyasi platform Sosyalist Meclisler Federasyonu’nda (SMF) siyasi bir parti kurma tartışmalarının yapıldığını söyledi.

Diken'den Kemal Göktaş'ın haberine göre, bu konuda alınmış bir karar olmadığını belirten, “En azından dillendirilmeye ve tartışılmaya başlandı” diyen Maçoğlu, ‘Ovacık ve Dersim modeli’ni tüm ülkeye hakim kılma amaçlarının stratejik olduğunu, bunu örgütlemeye çalıştıklarını söyledi.

Maçoğlu, bazı basın gruplarının ‘Dersim’ ismi etrafında yaşanan tartışmayı kullanarak halkın kendilerine olan sempatisini bitirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Yeni parti ‘tartışılıyor’

Britanya’daki Oxford Üniversitesi’nde katıldığı panelden sonra Diken’e konuşan Maçoğlu, SMF üyesi olduğunu; TKP, Türkiye Komünist Hareketi (TKH), Emek Özgürlük Cephesi ve SMF’nin bir araya geldiği Halk Dayanışması’nın adayı olarak seçildiğini söyledi.

Maçoğlu, “Bundan sonraki hedefiniz ne? Ülke siyasetine dair bir hamleniz, girişiminiz olacak mı?” sorusuna verdiği yanıtta, 35 yıldır Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun bir parçası olduğunu ve hiçbir zaman bu siyasetin dışında bireyselci tarzla hareket etmediğini vurguladı.

Maçoğlu “İçinde bulunduğunuz siyasetin bir parti kurma, ülke siyasetinde kendinizi gösterme planı var mı?” sorusuna ise “Konuşuluyor, tartışmalar oluyor, görüşülüyor. Hani şöyle bir durum değil… ‘Oldu’, ‘Bu süreçte olsun’ değil. En azından dillendirilmeye ve tartışılmaya başlandı” karşılığını verdi. 

Türkiye’ye ‘Ovacık-Dersim modeli’

Maçoğlu, “Ovacık ve Dersim modelini Türkiye’ye hakim kılma amacınız var yani” denmesi üzerine de şu ifadeleri kullandı: “O bizim stratejimiz. O değişmez bir durum. Biz ülkede yaşayan bütün insanların eşit, adalet içerisinde, rahat yaşam sürdürdüğü, özgür olduğu, kadın-erkek hiç ayrılmaksızın, istihdamdan tutun da üretimden yönetime kadar söz sahibi olduğu bir ideolojiyi örgütlüyoruz. Hedefimiz de bu zaten.”

 ‘Kime sorsan ‘Dersimliyim’ der’

‘Komünist başkan’, Tunceli belediyesinin isminin değiştirilerek Dersim yapılmasına ilişkin belediye meclisi kararından sonra yapılan eleştirilere de şöyle yanıt verdi: “Dersim ismi belediye meclisinde bir önerge ile gündeme geldi. Önerge sonrasında çoğunluk sağlandı ve kabul edildi, biz de destek verdik. Halkın köklerine sarılarak geçmişteki durumu sahiplenen çok kabul edilir bir durumu var. O şehirde yaşayanların çoğu ‘Nerelisin?’ diye sorulduğunda ‘Dersimliyiz’ der. Bu konuyla ilgili gelen müfettiş de aynı şeyi gözlemledi.” 

‘Dersim tartışmasını kullanmak istediler’

Maçoğlu, Dersim tartışması nedeniyle, kendisine sempati ile bakan ulusalcı-sosyal demokrat kesimin de yoğun eleştirilerine maruz kalması ile ilgili olarak da şöyle konuştu: 

“Dersim’i ziyaret eden birçok insan da eleştirdi bizi. ‘Ben sizi seviyordum’ diye başladılar eleştirilerine. Ama kendilerine anlatınca anlamaya başladılar. Bu meseleyi kullanmaya çalışan bazı basın grupları, toplumun algısını değiştirmeye çalıştılar. Halkla olan ilişkimizi farklı bir şekilde göstermek ve bu sempatiyi bitirmek için bir çabaydı aslında. Sonuçta bu şehirdeki insanlar, özellikle gençler ulusalcı da olsa muhafazakar da olsa sorulunca ‘Dersim’ diyor.”

Komünist başkanın ‘aşk anlayışı’

‘Komünist başkan’, komünizm anlayışına ilişkin şunları söyledi: “Komünizm hayatın kendisidir. Haksızlığın, hukuksuzluğun reddedildiği, insanların eşit bireyler olduğu bir sistemdir. Ben sosyalistim daha çok. Sosyalist bir süreci örgütlemeye çaba harcayan biriyim ama hayalimiz ütopyamız komünizm.”

Mevcut aşk anlayışını eleştiren Maçoğlu, şunları dile getirdi: “Aşkı özel mülk olarak doğru bulmayan biriyim. Bireylerin birbirlerine sevgi saygı doğrultusunda, birbirlerini özel mülkleri haline getirmeden karşılıklı heyecanı sürdürmeleri olarak görüyorum. Halen birinin diğerini kendisine ait bir mal olarak gördüğü, kendisi dışındaki yaşamını reddettiği, sadece kendisinin istediği bir yaşamı dayattığı bir aşk anlayışı var. Bu her ülkede farklı biçimlerde oluyor ama  bizim gibi ülkelerde bu daha sert yaşanıyor.”

 
Erdoğan: Kılıçdaroğlu’dan daha ideali yok
 
İZSU'ya dev bütçe!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan: Kılıçdaroğlu’dan daha ideali yok
Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı ...
Vekilden vekillere kıyağa tepki!
Milletvekillerinin muhtaç durumda bulunma şartı aranmaksızın anne ve babaları ...
CHP'li Sındır: Fuhuş yüzde 800, uyuşturucu bağımlılığı yüzde 700 arttı!
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “2002 yılından bu tarafa fuhuş ...
 
"Ekranları BBG evine çevirdiniz"
Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ...
CHP'li Öztrak: CHP'de çete arayanlar...
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Bir tek CHP ...
CHP'li kadınlardan gösterili farkındalık
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Kadın Kolları tarafından 25 Kasım ...
 
Eren Erdem: Bana zulmedene benzememe yemini ile dışarı çıktım
CHP PM Üyesi Eren Erdem, 490 günlük tutukluluğunun ardından flaş açıklamalar ...
Kadına şiddet insanlığa ihanettir!
İzmir'de AK Parti Kadın Kolları İl Başkanlığı tarafından, Kadına Yönelik ...
CHP İzmir'den 24 Kasım için özel kutlama...
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı 24 Kasım Öğretmenler Günü ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri