ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3257
    Dolar
  • Euro
    35,0767
    Euro
  • Altın
    2.306,870
    Altın
  • Bist-100
    9,08
    Bist-100
  • ADANA
    12/23°
    ADANA
  • ANKARA
    8/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/20°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/26°
    IZMIR
  • KONYA
    9/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
7 Ekim 2019 Pazartesi - 11:58

Korkutan elektrik istatistikleri

2017-2018 yıllarında 14 milyon abonenin elektriğinin en az bir kez borcundan dolayı kesildiğine dikkat çeken EMO İzmir Şube Başkanı Uğurlu, elektriğe zam yapılacağını kaydetti.

Korkutan elektrik istatistikleri

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, ucuz enerjiye erişimin temel insan haklarından biri olduğunu vurgulayarak, artan enerji fiyatlarının ‘enerji yoksulluğu’ kavramını yarattığını belirtti. BirGün’e konuşan Uğurlu, 2017-2018 yıllarında 14 milyon 314 bin 375 abonenin elektriğinin en az bir kez borcundan dolayı kesildiğini ifade etti.

1 Ekim’de yapılan son zamla birlikte, 4 kişilik bir ailenin aylık asgari elektrik faturasının ortalama 163 TL’ye yükseldiğine dikkat çeken Uğurlu, bu rakamın 2020 TL olan asgari ücretin yüzde 8’ine denk geldiğinin altını çizdi. Sosyal yardıma muhtaç, geliri olmayan yurttaşların yanında asgari ücretle geçinen milyonlarca ailenin de elektrik faturalarını ödeyemeyeceğini belirten Uğurlu, “Kış aylarında ısınma amaçlı doğalgaz ve diğer yakıtların da eklenmesiyle, maaştan enerjiye ayrılması gereken pay yüzde 20’lerin üzerine çıkacaktır” dedi.

YENİ ZAMLAR YOLDA

BirGün’den Namık Alkan’ın haberine göre; seçim yatırımı niteliğindeki indirimler dışında enerji politikalarının düzenli olarak zam ürettiğine işaret eden Uğurlu, “Döviz kuru artışlarının, ekonomik sorunların yaşanmadığı dönemlerde bile elektrik fiyatları sürekli olarak arttı ve bu seviyelere kadar ulaştı. İthal kaynaklara dayalı ve alım garantileriyle şekillendirilen bu piyasa yapısının önümüzdeki aylarda enerji fiyatlarını daha yüksek seviyelere taşıması kaçınılmazdır. Bu nedenle sosyal yardımlar sadece yarayı pansuman edebilir, tam anlamıyla iyileşme için yapısal bir dönüşüm gereklidir” diye konuştu. Toptan elektrik enerjisi fiyatlarına EÜAŞ’nın yaptığı yüzde 70’lik zammın önümüzdeki aylarda yurttaşlara yansıyacağını belirten Uğurlu, yılsonuna kadar ekonomide olumsuz bir durum yaşanmasa bile en geç 2020 yılı başında elektrik fiyatlarının yeniden zamlanacağını kaydetti.

Kamunun elektrik üretiminden çekilmesi ve dağıtım bölgelerinin özelleştirmesinin ardından yapısal sorunların büyüdüğünü ifade eden Uğurlu, şunları söyledi: “Ocak 2019’dan bu yana gerçekleşen artış oranına bakıldığında perakende enerji bedeli yüzde 30 düzeyinde kalırken, dağıtım bedelindeki artış oranı yüzde 60’ı aşmıştır. Sonuç olarak fatura toplamında artış oranı yüzde 39,3 olmuştur. Enerji maliyetlerinin yüzde 30 artığı bir dönemde, dağıtım maliyetinin iki katı kadar artış göstermesi özelleştirilmeden kaynaklıdır. Dağıtım özelleştirmelerinin ardından dağıtım bedelinin payı faturada yüzde 29’a kadar yükselmiştir. Faturaların yalnızca yüzde 51’i enerji bedelinden oluşurken, geriye kalan yüzde 20’lik bölümü ise vergilerden oluşmaktadır.”

KAMULAŞTIRMA YAPILMALI

Uğurlu, “Asgari ücretle geçinen milyonlarca ailenin, gıda ile elektrik enerjisi arasında seçim yapmak zorlandıkları bugünlere bir daha geri dönmemek için yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanıldığı, tarifelerin kamu yararına belirlendiği bir yönetim anlayışına geçilmelidir. Kamulaştırma da dahil olmak üzere acil önlemlerin bir an önce planlanarak hayata geçirilmesi gerekir” diye konuştu. Uğurlu, 16-19 Ekim’de İzmir’de 5 binin üzerinde mühendis ve teknik elemanın katılımıyla 6’ncı Elektrik Tesisat Ulusal Kongresi’ni düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.
 

 
İŞİD'li terörist sayısı abartılı!
 
Zamlar bitmiyor... O ücretler de arttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geleceğin mesleği İHA pilotluğu
Gelişen teknolojinin günlük hayattaki rolünün artmasıyla birlikte halk ...
Dolar yeni haftaya nasıl başladı?
Küresel ve bölgesel gelişmelerin etkisiyle dövizler yeni haftaya hafif yukarı yönlü başladı.
Boğaz köprüleri ve otoyol geçiş ücretlerine yüzde 20 zam!
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde ...
 
Yol bitti, fiyatlar fırladı!
İstanbul-İzmir arasın 3.5 saate düşüren otoyol, İzmir'deki konut piyasası ...
Zamlar geldi! Enflasyon tek haneye düştü...
Tüketici Fiyat Endeksi eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde ...
Elektriğe yüzde 25 zam daha yolda!
Elektriğe peş peşe gelen zamları analiz eden ekonomist İbrahim Kahveci, ...
 
İzmir'in narı Uzak Doğu yolcusu
Selçuk ve Foça'ya bağlı kırsal mahallelerinde nar hasadı başladı. Bereketin ...
Türkiye sevindi, İzmir üzüldü! Volkswagen'in nereye yatırım yapacağı kesinleşti
Alman otomobil devi Volkswagen, aylardır süren incelemelerinin ardından ...
45 mesleğe erken emeklilik imkanı!
SGK, yıpranma hakkından yararlanan meslek sayısını geçtiğimiz günlerde ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri