ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3781
    Dolar
  • Euro
    34,7427
    Euro
  • Altın
    2.409,540
    Altın
  • Bist-100
    10.097,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    22/28°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İYİ Partili başkan istifa etti!
İYİ Partili başkan istifa etti!
Ekrandaki tartışma ayrılık getirdi!
Ekrandaki tartışma ayrılık getirdi!
Kılıçlı saldırgan dehşeti: Yaralılar var!
Kılıçlı saldırgan dehşeti: Yaralılar var!
Yargıtay'daki seçimde 29. turda da sonuç çıkmadı!
Yargıtay'daki seçimde 29. turda da sonuç çıkmadı!
25 Nisan 2020 Cumartesi - 10:59

Korona aşısı ve ilacı için tarih verildi

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Covid-19'a karşı aşı ve ilaç çalışmalarıyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. İlacın klinik öncesi çalışmalarının bu yaz ayları ya da öncesinde tamamlanıp, üretme noktasına gelinebileceğini dile getiren Mandal, "Aşı çalışmalarında ise 9 aylık bir zaman dilimi içinde klinik öncesi aşama tamamlanacak" ifadelerini kullandı.

Korona aşısı ve ilacı için tarih verildi

Dünyayı saran koronavirüs salgınına karşı çalışmalarını hızlandıran TÜBİTAK, aşı ve ilaç geliştirme projelerini sürdürüyor. Bu kapsamda TÜBİTAK desteği ile oluşturulan ‘Covid-19 Türkiye Platformu’ çatısı altında 25 farklı üniversite, 8 kamu araştırma kurumu, 8 firmadan toplam 225 araştırmacı, çalışma yürütüyor.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, korona ile mücadele kapsamında yürütülen aşı ve ilaç çalışmalarını anlattı.

“TOPYEKÜN BİR SEFERBERLİK”

Prof. Dr. Mandal, pandemi öncesinde son 5 yıl içinde TÜBİTAK olarak Türkiye’deki ilaç ve aşı geliştirmelerine 2,3 milyar TL kaynak ayırdıklarını kaydetti.

Mandal, “Bizim çalıştığımız kurumlarımız bu işe bugün başlamadı. Bu şu anda bizim kendimizi gösterme zamanımız. Araştırmacılarımız, firmalarımız olarak ve ülkemiz olarak biz bunu yapabileceğimiz noktasındayız. Ülkemizin en seçkin araştırma grupları, bilim insanları bu iş için çözüm üretme noktasında gece gündüz çalışıyor. Covid-19 Türkiye Platformu’nda yapılan aşı ve ilaç çalışmaları ve bu sürecin yönetilmesiyle ilgili topyekun bir seferberlik söz konusu” dedi.

“16 PROJE YÜRÜRLÜKTE”

Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK olarak, Covid-19 ile ilgili aşı ve ilaç çalışmalarına, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinesinde Aralık ayının sonundan itibaren başladıklarını ifade ederek, “Biz bununla ilgili hocalarımızdan 9 ay veya 12 aylık zaman dilimi içerisinde projelerini gerçekleştirilebilecek olanlardan önerilerini aldık. 10 günde projelerin alımı, değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması gerçekleştirildi. Başlangıçta 14 projeyle başlandı. Daha sonra 15 ve yakın zamanda da 16 proje şu an yürürlükte. Bu projelerden hem ilaçla hem aşısıyla ilgili gruplarımız var. Bu oluşan platformun en büyük özelliği bu yapılar birbirinden bağımsız çalışmıyor. Dolayısıyla hem ilaç grubundakiler hem de aşı grubundakiler bir sinerji halinde çalışıyor” diye konuştu.

“VİRÜSE ÇÖZÜM OLABİLECEK 26 MOLEKÜL”

İlaç grubundakilerin moleküllerinin modellenmesine 10 bin molekül üzerinden başlandığını belirten Prof. Dr. Mandal, şunları söyledi:

* İn silico çalışmalar sonrasında bu virüse çözüm noktası oluşturabilecek noktada 26 tane molekül belirlendi. Bununla ilgili şu an sentez çalışmaları başladı. Bir taraftan molekül çalışması gerçekleşti.

* Daha sonra bununla ilgili çalışmanın sentez ve takibinde de üretimle ilgili bir yapı başlamış oldu. Bunun memnuniyet verici bir gelişme olduğunu söyleyebilirim. Bunun arkasında çok farklı gruplarımız var.

“VİRÜSÜN GENETİK KARAKTERİZASYONUNU ÇIKARMIŞ OLACAĞIZ”

Prof. Dr. Mandal, Türkiye’de yapılan en başarılı çalışmaların değişik gruplar tarafından virüsün izole edilmesi aşaması olduğunu kaydederek, bunun takibinde izole edilmiş virüsün genetik karakterizasyonunun yapılması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Mandal şöyle konuştu:

* Yeni karşılaştığınız bir virüsle mücadele edebilmeniz için onu tanımanız ve doğru tanımlamanız lazım. Akabindeki tüm aşamalar buna bağlı. Bunun için de öncelikle bunun tüm dışsal koşullardan izole edilmesi ve takibinde de bu virüsün genetik karakterizasyonunun yapılması lazım.

* Gelecek hafta içerisinde bu virüsün genetik karakterizasyonunu çıkarmış noktasında olacağız. Bu durum, bu ülkenin yetkinliğini gösteriyor.

* Biz bu virüsü artık tanıyoruz ve bununla hem ilaç tarafında olsun hem aşı tarafında olsun nasıl mücadele edeceğimizin en önemli göstergeleri arasında olacak.

“BU YAZ ÜRETME NOKTASINDA OLACAĞIZ”

Aşı ve ilaç için tarih veren Prof. Dr. Mandal, sözlerini şöyle tamamladı:

* Klinik öncesi aşamaları ilaç için bu yaz aylarında belki daha da erken biz bunu sentezleme ve üretme noktasında olacağız. Aşı çalışmalarında ise 9 aylık bir zaman dilimi içinde klinik öncesi aşama tamamlanmış olacak.

* Takibinde sürecin yönetim başarısında örnek ülke noktasında olacağımızı düşünüyoruz. Şu soru hep soruluyor; ‘Ülkemizde aşı geliştirilebilir ama üretilebilir mi?’ Türkiye’de belki beşeri ilaç fabrikamız yok; ama daha önceki hazırlanmış Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığımızın ilgili yönetmelikleri kapsamında bizim hayvan aşısı üretimi için yetkin firmalarımız var.

* Bu yetkinlikteki firmalar gerekli koşulları sağladıklarında aynı zamanda beşeri ilaç ve aşı üretebilmek için de yetkilendirilebiliyorlar. Ülkemizde inşallah aşı çalışmaları araştırma noktasını tamamladığında aşı da üretilebilecek. 

 
40 bini aşkın Türk vatandaşı yurda getirildi
 
'Kuzey Kore lideri Kim öldü' iddiası sonrası Çin'den flaş hamle
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
40 bini aşkın Türk vatandaşı yurda getirildi
Dışişleri Bakanlığı koronavirüsle ilgili son durumu paylaştı. Bakanlık, ...
109 yurttaş vefat etti.. İyileşen sayısında artış
Koronavirüs salgını ile ilgili son verileri açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin ...
TMMOB: Gıda krizi ortaya çıkabilir
Uzmanlar korona nedeniyle Türkiye’nin bir gıda kriziyle karşı karşıya ...
 
Operatörlerden ücretsiz 1 GB internet
Bakan Karaismailoğlu açıkladı: Operatörler herkese ücretsiz 1 GB internet hizmeti sunacak.
Türk Tarih Kurumu Başkanlığı’na Ensar Vakfı yöneticisi atandı
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Türk ...
Vefat sayısı 2 bin 491'e yükseldi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgını ile ilgili son verileri ...
 
Canan Kaftancıoğlu hakkında soruşturma açıldı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un evinin fotoğraflanması ...
Bakan Koca son verileri açıkladı
Bilim Kurulu, koronavirüs salgınıyla ilgili son durumu değerlendirmek ...
Üniversite binasına Atatürk posterini ters astılar
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi Trabzon Üniversitesi'nde ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri