ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    43,4981
    Dolar
  • Euro
    51,3302
    Euro
  • Altın
    6.856,670
    Altın
  • Bist-100
    13.803,00
    Bist-100
  • ADANA
    11/16°
    ADANA
  • ANKARA
    1/6°
    ANKARA
  • ANTALYA
    11/17°
    ANTALYA
  • BURSA
    3/7°
    BURSA
  • ISTANBUL
    3/6°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    5/13°
    IZMIR
  • KONYA
    3/8°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Devlet okulu tuvaletinden kamera çıktı!
Devlet okulu tuvaletinden kamera çıktı!
CHP'li Kılıç'tan Epstein soruşturması açıklaması: 'Kim olursa olsun hesap sorulmalı'
CHP'li Kılıç'tan Epstein soruşturması açıklaması: "Kim olursa olsun hesap sorulmalı"
Bahçeli: Öcalan umuda, Demirtaş yuvasına dönene kadar kararımız net
Bahçeli: Öcalan umuda, Demirtaş yuvasına dönene kadar kararımız net
Mika Raun'un ifadesinin ardından gözaltına alınan Batuhan Can serbest bırakıldı
Mika Raun'un ifadesinin ardından gözaltına alınan Batuhan Can serbest bırakıldı
25 Mayıs 2024 Cumartesi - 09:47

Maden faciasının bilirkişi raporu tamamlandı!

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’e ait Çöpler Altın Madeni’nin liç sahasında meydana gelen kaymayla ilgili yayımlanan yeni bilirkişi raporunda olayın asli sebepleri arasında, Liç yığınının yapıldığı alanda kapasite artışına gidildiği belirtildi.

Maden faciasının bilirkişi raporu tamamlandı!

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı heyelana ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı.

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat tarihinde yaşanan ve 9 kişinin 10 milyon metreküp toprağın altında kaldığı maden faciası sonrasında İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından talep edilen bilirkişi raporu soruşturma dosyasına girdi.  

Olay raporda, “iş kazası” olarak değerlendirildi.

Olayın asli sebebi ise şöyle sıralandı:

-Liç yığınının yapıldığı topografyanın olumsuz koşullarda olmasına rağmen kapasite artışına gidilmiş olması.

-Projenin eksik ve yetersiz ve denetiminde bu durumun göz ardı edilmiş olması, takiibin yetersiz/ihmalkar bulunması.

-Olay günü erken uyarı veren heyelan olayının gerçekleşme saatine kadar iyi yönetilmemiş olması.

Raporda, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) izin belgeleri de değerlendirildi. ÇED olumlu raporunda imzası bulunan yetkililer bilirkişilerce asli kusurlu bulundu.

"Bazı kirletici parametrelerin sınır değerlerinin üzerinde olmasına rağmen ÇED izni verildiğine" dikkat çekilerek, "özellikle civa parametresinin alıcı ortamlarda yüksek olması faaliyetin kapasitesinin yüksek olduğunu göstermektedir. Buna rağmen kapasite artışına gidilmiştir" denildi. 

YERALTI VE YERÜSTÜ SULARINDA KİRLENME

Raporda, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında ve hava ortam numunelerinde “bazı parametrelerde aşılma olduğu" tespit edilirken, "Yüzeysel su kaynaklarında, YO-ÇKS ve MAK-ÇKS değerlerinin bazı parametrelerde aşılmış olduğu, yeraltı sularında, YO-ÇKS ve MAK-ÇKS değerlerinin bazı parametrelerde aşılmış olduğu, saha ve yakın çevresinden alınan toprak numunelerinde, jenerik kirletici değerlerin bazı parametrelerde aşıldığı, saha ve yakın çevresinde hava ortam numunelerinde, PM10 parametresi açısından sınır değerlerin aşılmış olduğu" böylece "çevre kirlenmesinin meydana geldiğine" dikkat çekildi. 

Öte yandan, maden ve Çevre Kanunu kapsamındaki yükümlüklerin yerine getirilmediği nedeniyle olayın “çevre kirliliğine sebep olduğuna” işaret edildi.

Raporda, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) izin belgeleri de değerlendirildi. ÇED olumlu raporunda imzası bulunan yetkililer bilirkişilerce asli kusurlu bulundu. “bazı kirletici parametrelerin sınır değerlerinin üzerinde olmasına rağmen ÇED izni verildiği görüldüğüne" dikkat çekildi. 

Olayın meydana gelmesinde, liç yığınlarında Faz4B’de “kapasite artışına gidildiği” “projede tasarımda eksikliklerin” bulunduğu ve “takip edilmediği” ifade edildi. Yine yığın liç Faz 5 inşaatı sırasında “yakın mesafelerde ve yüksek miktarda patlayıcı kullanıldığı”, “Uyarı sistemlerinin yetersiz olması”, “Çatlakların uyarı vermesi sonrası olayın etkin şekilde yönetilmesini sağlayacak sistemin bulunmamasının” etkili olduğu belirtildi. 

İHMALKÂRLIK

Liç yığınının yapıldığı topografyanın olumsuz koşullarda olmasına rağmen “kapasite artışına gidilmiş olması”, “projenin eksik ve yetersiz ve denetimde bu durumun göz ardı edilmiş olması” takiibin yetersiz/ihmalkar” bulunması ve olay günü “erken uyarı veren heyelan olayının gerçekleşme saatine kadar iyi yönetilmemiş olması “olayın asli sebebi” olarak değerlendirildi.

 
7 üniversiteye rektör atandı!
 
Gri kategorideki terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
7 üniversiteye rektör atandı!
Ankara Sosyal Bilimler, Başkent, Bilecik Şeyh Edebali, İstanbul Atlas, ...
Dogecoin hayatını kaybetti!
Dogecoin başta olmak üzere birçok kriptonun yüzü olan internet fenomeni ...
Hamburger yeme yarışması faciayla bitti!
Düzce'de ilkokulun kantininde, arkadaşlarıyla 'hızlı hamburger yeme' yarışına ...
 
İzmir'de otluk alanda yangın
Karşıyaka ilçesinde otluk alanda çıkan yangın söndürüldü.
İzmir’de Adana Şalgam-Kebap Festivali...
İzmir’de Adana Şalgam-Kebap Festivali 35 metre boyunda şişlere takılarak ...
47 öğrenci tavuktan zehirlendi!
Isparta'da bir lisenin yatılı pansiyonunda kalan 47 öğrenci, akşam yemeğinde ...
 
MİT'ten, eylem notlarını taşıyan 2 teröriste nokta operasyon!
Türk Silahlı Kuvvetleri harekat bölgelerine yönelik eylem talimatlarını ...
Irak ve Suriye'de 10 terörist öldürüldü!
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye'nin kuzeyinde Fırat Kalkanı bölgesinde ...
Kovalamaca sonucu yakalandı: 41 yıl kesinleşmiş cezası var!
İzmir'in Konak ilçesinde kovalamaca sonucu yakalanan şüphelinin hakkında ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 20 15 4 1 47 14 33 49
2 Fenerbahçe 20 13 7 0 45 17 28 46
3 Trabzonspor 20 12 6 2 38 23 15 42
4 Göztepe 20 11 6 3 27 12 15 39
5 Beşiktaş 20 10 6 4 35 25 10 36
6 Rams Başakşehir 20 8 6 6 34 21 13 30
7 Samsunspor 20 7 9 4 24 21 3 30
8 Gaziantep FK 20 6 7 7 27 34 -7 25
9 Kocaelispor 20 6 6 8 16 21 -5 24
10 Corendon Alanyaspor 20 4 10 6 20 22 -2 22
11 Gençlerbirliği 20 6 4 10 25 28 -3 22
12 Çaykur Rizespor 20 4 8 8 24 30 -6 20
13 Hesap.com Antalyaspor 20 5 5 10 19 33 -14 20
14 Tümosan Konyaspor 20 4 7 9 24 33 -9 19
15 ikas Eyüpspor 20 4 6 10 16 28 -12 18
16 Kasımpaşa 20 3 7 10 15 27 -12 16
17 Zecorner Kayserispor 20 2 9 9 16 41 -25 15
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 20 2 3 15 17 39 -22 9
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri