ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2247
    Dolar
  • Euro
    34,9384
    Euro
  • Altın
    2.418,500
    Altın
  • Bist-100
    10.677,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/28°
    ADANA
  • ANKARA
    10/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/29°
    IZMIR
  • KONYA
    12/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Katliam gibi kaza: 10 ölü, 30 yaralı!
Katliam gibi kaza: 10 ölü, 30 yaralı!
2023-24 sezonu Süper Lig şampiyonu Galatasaray!
2023-24 sezonu Süper Lig şampiyonu Galatasaray!
Ankaragücü veda etti... Emre Belözoğlu gözyaşlarına boğuldu!
Ankaragücü veda etti... Emre Belözoğlu gözyaşlarına boğuldu!
Türkiye hava sahasında türbülans dehşeti: 12 yaralı!
Türkiye hava sahasında türbülans dehşeti: 12 yaralı!
25 Ağustos 2020 Salı - 13:13

Maske şişmiyorsa işe yaramıyor demektir

Koronavirüs tehlikesinden korunmanın en etkili yöntemlerinden biri maske takmak. Peki maskenin virüsten koruyabilmesi için hangi özelliklerinin olması gerekiyor? Doğru maske kullanımına ilişkin tüyolar veren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, maskeyi şişirerek kalitesini anlamanın yolunu anlattı. Prof. Dr. Ceyhan, 'bambu maskeler etkili mi?', 'maskeyi buzdolabında tutmak sıcaklarda işe yarar mı?', 'maskenin rengi önemli mi?' gibi soruları da yanıtladı.

Maske şişmiyorsa işe yaramıyor demektir

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yaz aylarında maske kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

KOYU RENK MASKE TERLEMEYE YOL AÇIYOR

Ceyhan, kullanılan koyu renkli maskelerin giysilerde olduğu gibi güneş ışınlarını daha çok tutarak, terlemeye yol açabileceğini söyledi.

Ceyhan, koronavirüse karşı koruyuculuk göz önüne alındığında maskenin renginin önemli olmadığına vurgu yaparak şu bilgileri verdi:
“Maskedeki dokunun gözenekleri büyükse o zaman bulaştırıcılığı daha fazla yani koruyuculuğu düşük. Eğer gözenekleri küçükse daha iyi korur. Beyaz renkte klasik cerrahi maskelerin daha uygun olduğunu bilmemiz lazım. Gerek kağıt gerek kumaş maskeler ıslandığı zaman özelliğini kaybeder. Aşırı sıcaklarda terlediğinizde maskenin özelliğini de yitirdiğini düşünmeniz lazım”.

‘RAHAT NEFES ALIYORSANIZ MASKENİN İŞLEVİ YOKTUR’

Bambudan yapılan maskelerin daha az terletebileceğini belirten Prof. Dr. Ceyhan, “Bambu rahat nefes alıp vermek için değil bambu daha az terletir, sadece öyle bir avantaj olabilir. Rahat nefes alıp vermek dokunun içindeki deliklerin yani gözeneklerin büyüklüğü ile ilgili.

Maskeyi taktınız, çok rahat nefes alıp veriyorsanız maskenin çok işlevi yoktur; siz bütün gücünüzle üflediğinizde maskenin şişmesi lazım. Eğer şişmiyorsa maske işe yaramıyordur. Ama rahatlık, terlememek açısından tabi ki bambu ve pamuk maskeler daha rahat kullanılıyor” dedi.

‘ISLANAN MASKE ÖZELLİĞİNİ KAYBEDER’

Prof. Dr. Ceyhan, aşırı sıcaklara karşı maskeyi buzdolabı veya derin dondurucuda muhafaza ederek, kullanmayı kesinlikle önermediğini belirterek, şunları söyledi:

“Buzdolabına koyduğunuzda ne kadar süre sizi serin tutabilir, en fazla 1-1,5 dakika tutar sonra tekrar normal sıcaklığa döner. Ben bunun çok geçerli bir yol olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Buzdolabının içi nemli bir ortam, nemli ortama maskeyi bırakmak riske atmak olur.

1-2 dakikalık serinlik için maskenin özelliğini riske atmak çok kabul edilebilir gibi değil. Islatıp takmak zaten yanlış, ıslandığında maskenin özelliği mutlaka azalıyor. Hatta kumaş maskeler için ‘Islandı, o maske hiçbir işe yaramaz’ diyorum. Onu uygun bir yere koyun, eve gidince yıkayıp kurutun, kuruduktan sonra kullanın. Islanan hem kağıt hem de kumaş maske özelliğini kaybeder.”

“KORONAVİRÜS HALA ÇOK TEHLİKELİ”

Virüsün etkisinin azaldığı yönünde yanlış algı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, “Biz Türkiye’de böyle görmüyoruz. Oldukça yüksek oranda ağır hastamız var. Bu ölüm oranlarının azalmasının tek nedeni var; artık herkes daha hazırlıklı. O yüzden daha çok test yapıyorlar.

Siz 1000 kişi tarar, 300 hasta bulursanız ve bunun 10’u ölüyorsa, çok daha fazla taradığınızda örneğin; 10 bin kişi test yapıp, bunun içinde 500 tane vaka bulduğunuzda bunun belki 50’si, 30’u ölüyor ama payda büyüdüğü için oran düşük çıkıyor. Yoksa şu anda dünyada corona virüsünden ölüm sayıları açısından bir azalma yok, dünyanın genelinde böyle.

‘Daha hafif seyrediyor, korkulacak bir şey yok’ düşüncesi maalesef insanların tedbirleri gevşetmesine neden oluyor. Corona virüsü halen son derece tehlikeli, öldürücü ve yayılma hızı oldukça yüksek. Bulaştırıcılık kat sayısı 2 ile 3 arasında. Halen her corona virüsü enfeksiyonu geçiren kişi ortalama 2-3 kişiye bulaştırıyor. Yani bir vaka yeterince önlem alınmadığı takdirde 3 hafta sonra karşınıza 70-80 vaka olarak çıkabiliyor” diye konuştu. 

 
Formula 1 yeniden İstanbul’da
 
Konak'ta KHK'lı işçilere müjde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'e 6 milyon fidan!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde geçen yıl 18 Ağustos'ta çıkan, Menderes ...
Tahir Şahin'den ilk açıklama... KURGULANMIŞ BİR SALDIRI!
Foça'da bir restoranda yemek yerken uğradığı silahlı saldırı sonucu baldırından ...
Ege Üniversitesi'nde 50 bini aşkın test yapıldı
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesinde yapılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ...
 
Nesli tükendi sanılıyordu, yeniden bulundu
Ege Üniversitesi (EÜ) ve Hacettepe Üniversitesi iş birliği ile “Bakır ...
Türkiye Yunanistan gerilimi büyüyor
Yunanistan Navtex ilan ederek, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Girit Adası ...
Urla'da şehitlik yakınında yangın!
İzmir’in Urla ilçesinde şehitlik yakınındaki otluk alanda çıkan yangın ...
 
Buca'da LPG servisinde patlama!
İzmir'in Buca ilçesinde, otomobil LPG bakım ayar servisinde meydana gelen ...
Vaka sayısında büyük artış
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son bilgileri paylaştı.
Bakanlık açıkladı! 2025 yılında İzmir'in nüfusu kaç olacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri