ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    44,0619
    Dolar
  • Euro
    51,0739
    Euro
  • Altın
    7.229,830
    Altın
  • Bist-100
    12.702,00
    Bist-100
  • ADANA
    4/18°
    ADANA
  • ANKARA
    -1/9°
    ANKARA
  • ANTALYA
    8/18°
    ANTALYA
  • BURSA
    1/13°
    BURSA
  • ISTANBUL
    6/10°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    5/17°
    IZMIR
  • KONYA
    -1/7°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Erdoğan'dan İran füzesiyle ilgili ilk açıklama
Erdoğan'dan İran füzesiyle ilgili ilk açıklama
İran Dışişleri Bakanı Türkiye'ye çağrıldı
İran Dışişleri Bakanı Türkiye'ye çağrıldı
Türkiye'ye atılan ikinci İran füzesini NATO engelledi
Türkiye'ye atılan ikinci İran füzesini NATO engelledi
7 kişinin öldüğü fabrika yangınına ilişkin iddianame kabul edildi
7 kişinin öldüğü fabrika yangınına ilişkin iddianame kabul edildi
7 Mart 2026 Cumartesi - 09:56

Meslek Fabrikası kursiyeri üretici oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nın Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kursuna katılan Yasemin Erday Koç, başlangıçta yalnızca kendi tüketimi için salep yetiştirmeyi hedeflerken bugün üretime geçen ve ticarete hazırlanan bir kadın girişimci oldu. Kemalpaşa Ören’deki bahçesine ilk fidelerini diken Koç, “Meslek Fabrikası benim hayata bakış açımı değiştirdi. Kurslara kendim için bir şeyler yapmak amacıyla katılmıştım, ancak kendimi bahçede üretim yaparken buldum” dedi.

Meslek Fabrikası kursiyeri üretici oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kadınların yaşamın her alanında güçlü bir şekilde yer alması amacıyla yürüttüğü çalışmalar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde ilham veren başarı hikâyeleriyle taçlanıyor. Kemalpaşa Ören’de yaşayan Yasemin Erday Koç, yalnızca kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla salep yetiştirmeyi öğrenmek üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nın Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kursuna katıldı.

Kursu tamamladıktan sonra üretici olmaya karar veren Koç, kendisine ait bahçede ilk fidelerini toprakla buluşturdu. İlk hasadın ardından ticarete atılmayı hedefleyen Koç, yerel üreticilerin ve ev hanımlarının bu kurslara katılmasını istediğini belirterek, “Ev hanımları bahçe işleriyle uğraşıyor ancak bazı bitki türlerini tanımıyor. Özellikle salep içeceğinin hangi bitkiden elde edildiğini pek çok kişi bilmiyor. Tıbbi aromatik bitki yetiştiricilerinin artmasını çok isterim. Meslek Fabrikası benim hayata bakış açımı değiştirdi. Kurslara kendim için bir şeyler yapmak amacıyla katılmıştım, ancak bugün kendimi üretim yaparken buldum. Mesleği olmayan kişiler için de bu kursların önemli bir kariyer kapısı açacağına inanıyorum” dedi.



“2 bin fide ile dikime başladım”
Ziraat mühendisliği eğitimi alan ancak 26 yıl sınıf öğretmenliği yaptıktan sonra emekli olan  Yasemin Erday Koç, “Emekli olduktan sonra mesleğimi yapmak istedim. Ne yapabilirim diye düşünürken Kemalpaşa’daki bahçemizi değerlendirmek istedim. 2025 yılının ekim ayında Meslek Fabrikası’nda Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kursuna katıldım. Bu kurstan sonra kafamda salep bitkisi yetiştirme fikri uyandı. Aralık ayında ilk salep yumrularını bahçemize diktim. Bu yıl mayıs-haziran aylarında ilk ürünlerimizi toplamayı hedefliyorum. İlk etapta 20 metrekarelik alanda 2 bin fide ile dikime başladım, önümüzdeki yıldan itibaren fide sayısını artırmayı planlıyorum” diye konuştu.



“Bitkilerden yağ çıkarmayı öğrendim”
Salep dikiminin inceliklerini çevresindeki üreticilerle de paylaştığını belirten Koç, mahallede üç kişinin daha salep üretimine başlamasına öncülük etti. Öğrencileri bahçesinde ağırlayarak çocukların endemik bitkileri tanımasını hedefleyen Koç, “İlk baştaki amacım yalnızca kendi salebimizi üretip içmekti. Ancak eğitimci yönüm ağır basınca bu endemik bitkiyi çevreme tanıtmak istedim. Farkındalık oluşturmak için mahallemdeki üreticilerle iletişim kurdum” dedi. Bahçesinde farklı aromatik bitkiler de yetiştirdiğini anlatan Koç, “Lavanta, biberiye ve mercanköşk gibi bitkilerim vardı. Bu kurstan sonra o bitkilerden yağ elde etmeyi öğrendim. Elde ettiğim yağlarla kendi sabunumu üretmeye başladım” ifadelerini kullandı.

Meslek Fabrikası binası için ne gerekiyorsa yapalım”
Meslek Fabrikası’nın kadınlar ve gençler için büyük önem taşıdığını belirten Koç, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Meslek Fabrikası Halkapınar Kurs Merkezi binasına yönelik el koyma girişimlerine de değindi. “Halkapınar’daki binanın Meslek Fabrikası’nın beyni olduğunu düşünüyorum. Tüm çalışmalar oradan yönetiliyor. O binanın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kalması için ne gerekiyorsa yapalım. Hepimiz destekliyoruz. Hem tarihi yapısı hem de kursların yönetim merkezi olması nedeniyle çok önemli bir yer” ifadelerini kullandı.

 
İzmir’in kadınlarıyla tam yol ileri
 
İzmir'de 254 bin noktada yoğun ilaçlama!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in kadınlarıyla tam yol ileri
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplumsal cinsiyet eşitliği hedefi doğrultusunda ...
Efeler'de kadın odaklı proje ve çalışmalar
Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin’in projeleri ve çalışmaları ile ...
Başkan Ömer Eşki, iftarını Kızılay Mahallesi sakinleriyle yaptı
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, iftarını Kızılay Kent Lokantası’nda ...
 
Buca'da Mart ayı boyunca etkinlik rüzgarı esecek
Buca Belediyesi, 8 Mart ruhunu tüm ilçeye yayacak dolu dolu bir etkinlik ...
Çiğli'de 8 Mart'a dolu dolu program
Çiğli Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde ilçede düzenlediği ...
Buca’da Köşe Bucak Sağlık dönemi başlıyor
Buca Belediyesi, vatandaşların sağlığını korumaya yönelik çalışmalarına ...
 
Bereket sofrası bu kez Beydağ'da kuruldu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ramazan ayında Beydağ’da ...
139 yıllık gazete ilanı Egemenlik Evi gerçeğini ortaya koydu
İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki bazı taşınmazlara, Vakıflar ...
Konak’ın Kültürel Miras Rotaları çevrimiçi erişime açıldı
Konak Belediyesi Kültürel Miras Koruma Müdürlüğünün gerçekleştirdiği “Konak ...
 
urit, urla,
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 25 19 4 2 59 18 41 61
2 Fenerbahçe 25 16 9 0 57 25 32 57
3 Trabzonspor 25 16 6 3 51 29 22 54
4 Beşiktaş 25 13 7 5 45 30 15 46
5 Rams Başakşehir 25 12 6 7 44 27 17 42
6 Göztepe 25 11 9 5 28 18 10 42
7 Kocaelispor 25 9 6 10 22 25 -3 33
8 Samsunspor 25 7 11 7 27 30 -3 32
9 Çaykur Rizespor 25 7 9 9 32 35 -3 30
10 Gaziantep FK 25 7 9 9 31 41 -10 30
11 Corendon Alanyaspor 25 5 12 8 26 30 -4 27
12 Natura Dünyası Gençlerbirliği 25 6 7 12 28 34 -6 25
13 Tümosan Konyaspor 25 5 9 11 28 38 -10 24
14 Hesap.com Antalyaspor 25 6 6 13 24 39 -15 24
15 ikas Eyüpspor 25 5 7 13 19 36 -17 22
16 Kasımpaşa 25 4 9 12 21 36 -15 21
17 Zecorner Kayserispor 25 3 11 11 19 46 -27 20
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 25 3 5 17 22 46 -24 14
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri