ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Sinan Ateş cinayetinde kritik bir delil ortaya çıktı!
Sinan Ateş cinayetinde kritik bir delil ortaya çıktı!
Yeni salgın paniği: İneklerden insanlara geçiyor!
Yeni salgın paniği: İneklerden insanlara geçiyor!
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
22 Kasım 2023 Çarşamba - 17:06

Mevduat faizlerinde dikkat çeken artış!

TL mevduat faizleri geçen hafta yüzde 45'in üzerine çıkarken, bankacılar yıl sonunda yükselişinin süreceğini belirtiyor.

Mevduat faizlerinde dikkat çeken artış!

Ağustos sonunda yüzde 30 civarında seyreden mevduat getirileri aradan geçen yaklaşık üç ayda yüzde 46’ya yaklaşırken bankacılar Merkez Bankası’ndan (TCMB) beklenen likidite azaltıcı yeni önlemler ve yıl sonuna doğru bilanço makyajlama adımlarının etkisiyle, getirilerdeki yükselişin devam etmesini bekliyorlar.

Kur korumalı mevduat (KKM) hariç tutulduğunda TL cinsi mevduatın bankacılık sektöründeki toplam mevduata oranı son üç ayda 7 puan yükselişle yüzde 38’i aştı.

Ekonomi yönetimi mevduattaki dolarizasyonu kademeli olarak azaltmak istese de, ortaya çıkan TL likidite dönem dönem mevduat faizlerindeki yükselişin durmasına neden oluyor. Oluşan likidite TCMB’nin attığı adımlarla piyasadan çekiliyor.  QNB Finansbank tarafından bu sabah yayımlanan raporda, “TCMB’nin döviz alımları, swap fonlamasındaki artış ve Hazine’nin TCMB’deki TL mevduatındaki düşüşün etkisi ile bankalararası repo piyasasında tekrar likidite fazlası oluşma ihtimali gözlenmektedir. Bunu dengelemek için PPK toplantısında ek likidite tedbirleri alınabilir” görüşüne yer verildi.

TCMB konuyla ilgili Reuters’ın sorusuna cevap vermedi.

TCMB’nin güncel fonlama yapısına bakıldığında 1,7 trilyon TL’lik toplam fonlamanın sadece 30 milyar TL’si TL cinsi yapılan açık piyasa işlemleri geri kalanın tamamı ise swap işlemlerinden yani döviz cinsinden oluşuyor.

TCMB bu dönemlerde zorunlu karşılıklarda yaptığı artışlarla sistemi yeniden fonlar hale gelse de bankacılar genel seçimler sonrası piyasadan 1 trilyon TL likidite çeken zorunlu karşılık adımlarının devam edeceğini tahmin ediyorlar.

FAİZLERDEKİ ARTIŞIN SÜRMESİ BEKLENİYOR

Mevduat faizlerindeki yükselişin devamının beklenmesindeki diğer nedenler ise TCMB’nin devam etmesi politika faizi artışları ve her yıl sonunda yapılan daha bilanço makyajlama işlemlerinin etkisi.

Bir bankacı mevduat faizlerinde yıl sonuna kadar daha da artış beklendiğini belirterek, “Bunda yıl sonu yaklaşırken, bilançolara yönelik yapılan ve büyütmeye yönelik uygulanan bilanço makyajı da etkili olacak. Bu yüzden mevduat faizleri daha da yukarı gidebilir” dedi.

TCMB verilerine göre yılbaşında yüzde 15,5 civarında olan üç ay vadeli TL mevduatın ortalama faizi 10 Kasım haftası itibarıyla yüzde 45,85’e yükseldi. Mevduat faizi her ne kadar eylül sonunda yüzde 45’i aşmış olsa da, artan TL likiditesi nedeniyle ekim sonunda yüzde  42’nin altına inmişti.

Üç ay vadeli TL mevduatın ortalama getirisi dönem dönem TL likiditenin bollaşması etkisiyle düşüş gösterse de temmuz ayında gerilediği yüzde 28 seviyelerinden yüzde 45’in üzerine çıkmış oldu. TCMB verilerine göre aynı vadede sektörde ödenen en yüksek mevduat getirisi ise eylül sonunda 15 puan yükselerek yüzde 60 oldu.

HAKAN ARAN: ARTIK KKM’YE İHTİYAÇ YOK

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bugün katıldığı TÜSİAD’ın bir panelinde yaptığı konuşmada, artık KKM’ye ihtiyaç olmadığını düşündüğünü belirterek, “Şu anda gelinen noktada artık 92 günlük TL mevduat faizi yüzde 50’nin üzerinde. Önümüzdeki 92 gün boyunca öngörebildiğimiz enflasyon ve kur artışının üzerinde bir reel getiriyi, artık mevcut faiz politikasında biz TL olarak verebiliyoruz” diye konuştu.

Mevduat faizleri Kasım ayının ilk iki haftasında 413 baz puan yükseldi. TCMB’nin aynı döneme denk gelen zorunlu karşılık kararı, piyasadan 350 milyar TL likidite çekerek mevduat faizlerindeki düşüşün tersine çevrilmesine destek oldu. TCMB seçim sonrası piyasadan toplam 1 trilyon TL’ye ulaşan likidite çekti.

Bankacıların hesaplamalarına göre lokallerin eurobond, döviz mevduattan oluşan döviz varlıkları KKM’de dahil edildiğinde son üç ayda 25 milyar dolar azaldı. Bu süreç piyasada TL’nin daha yüksek maliyetle de olsa daha bol bulunmasına neden olurken şu ana kadar likidite çeken zorunlu karşılık adımların devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor.
 

Etiketler:
 
Hamas açıkladı... Gazze'de çatışmalara ara!
 
Arama yapılan otomobilden çıktı: 1 kilo 830 gram kokain, 3 bin 350 hap!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gram altın rekor tazeledi
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantı tutanakları sonrası ons altındaki ...
ABD'den Binance'a 4 milyar dolarlık fatura!
Dünyanın en büyük kripto borsası Binance'a, ABD'deki soruşturmada 4 milyar ...
Dolar/TL’de yeni zirve!
Dolar/TL, eylül başından bu yana devam eden günlük sınırlı yükselişini ...
 
Rusya’ya Türk Mobilyası çıkarması
Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu, Ege Mobilya, Kağıt ve Orman ...
ABD’den kripto para borsası Kraken’e dava!
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kayıt dışı faaliyet gösterdiği ...
Borsa İstanbul’da 3 hisseye tedbir!
Borsa İstanbul’da bu hafta İhlas Gayrimenkul (IHLGM), Tarkim (TARKM) ve ...
 
Dolar/TL’de yükseliş sürüyor!
Dolar/TL sınırlı değişimlerle 29 rekoruna doğru yükselişini sürdürürken ...
Oda ve Borsalar yürüdü, geleceğe ışık oldu...
İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası’nın ...
Elektrikli otomobillerde ÖTV matrahı düzenlemesi!
Elektrikli otomobillerde yüzde 10 özel tüketim vergisine tabi ve motor ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri