ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/28°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İYİ Parti'de karar günü...
İYİ Parti'de karar günü...
CHP'den 1 Mayıs hamlesi...
CHP'den 1 Mayıs hamlesi...
Yeni KDV düzenlemesi yürürlüğe girdi
Yeni KDV düzenlemesi yürürlüğe girdi
CHP'li Kılıç: 'Kaçak sarayın kaçak danışmanları var'
CHP'li Kılıç: "Kaçak sarayın kaçak danışmanları var"
23 Aralık 2021 Perşembe - 09:27

Mobilya sektörü kan ağlıyor: Fiyatlar 3 kat arttı, üretim düştü, satışlar yüzde 60 azaldı!

İzmir'de on binlerce kişiye iş ve gelir sağlayan mobilya sektöründe üretici ve esnaf zor günler geçiriyor. Üretimin yüzde 20'lere düştüğünü, fiyatların da son 1 yılda 3 kat arttığını belirten İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, "Hammaddenin yüzde 60'ı ithal. Eskiden 10 dolar olan şey, şimdi 18 dolar oldu. Dolar da artınca çarpanı 2-3 katı oldu" dedi. Mobilya üreticisi Tuncay Doğan ise Türk lirasının rekor değer kaybının ardından Almanya ve Fransa'dan siparişler aldıklarını söyledi.

Mobilya sektörü kan ağlıyor: Fiyatlar 3 kat arttı, üretim düştü, satışlar yüzde 60 azaldı!

SONKALEİZMİR (ÖZEL) - Türk lirasının döviz karşısında rekor değer kaybı, ara malda ithalata bağımlı olan mobilya sektörünü kalbinden vurdu. Türkiye'nin önemli mobilya merkezlerinden İzmir'in Karabağlar İlçesi'ndeki üreticiler ve esnaf, artan maliyetler ve düşen satışlar nedeniyle zor günler geçiriyor.

(İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan)

"KERESTE FİYATI ALDI BAŞINI GİDİYOR"

Sektörde yaşadıkları sıkıntıları SONKALE'ye anlatan İzmir Mobilyacılar Odası (İZMOD) Başkanı Hasan Özkoparan, dolar kurundaki artışın etkisine dikkat çekti. Pandemiyle birlikte başlayan sakıntıların giderek arttığını belirten Özkoparan şöyle konuştu:

"Pandemide esnafımıza çalışma izni çıkardık, üretim devam etti. Biraz rahatlama oldu ancak daha sonra malzeme sıkıntısı ortaya çıktı. Sonra da afaki fiyat artışları olmaya başladı. Mdf, sunta, kumaş, sünger, metal ve ağaç gibi malzemelerde artışlar oldu. Kerestenin fiyatı aldı başını gidiyor. 590 liraya ihaleye çıkılan kereste, bugün 2 bin 400 liraya alıcı bularak bize yaklaşık 5 bin TL maliyetle geliyor. Bu ihale sistemi değişmeli. Salonda değil, internet üzerinden yapılıyor. Oturduğunuz yerden ihaleye katılabiliyorsunuz. Katılan da çok olunca herkes almak istiyor ve afaki sonuçlar ortaya çıkıyor. Dolar artışından dolayı büyük sıkıntı var. Mobilya hammaddemizin yüzde 60'ı ithal. Böyle olunca kur bizi çok etkiliyor. Doların bizdeki çıkışının haricinde malın kıtlaşmasından dolayı da dünyada fiyat artışı var. Eskiden 10 dolar olan şey şimdi 18 dolar oldu. Dolar da artınca çarpanı 2-3 katı oldu. Belirsizlik de bizi mahvediyor. Her gün fiyatlarda artış var. Malzemeci malını satmak istemiyor. Çünkü 'Yarın aynı fiyata yerine koyamayacağım' diyor."



"ÇALIŞANLARI İZNE ÇIKARARAK ÜRETİMİ DURDURDULAR"

Yaşanan sürecin mobilya fiyatlarına direkt yansıdığını dile getiren Özkoparan şöyle devam etti:

"2020 ile 2021 arasına bakacak olursak mobilya fiyatları en az 3 katı arttı. Bugün evlenecek olan birisi vasat bir mobilyadan alsa bile en az 50 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Psikolojik bir durum da var. Her gün doların artmasından dolayı her şey zamlanınca insanlar 'Aman treni kaçırmayayım bari bu fiyattan alayım' diye düşünüyor. Ancak bu her gün satış portföyümüzde düşüş yarattı. Ocak ayında yanında çalışanları izne çıkarıp üretimi durduranlar bile oldu. Bayağı esnaf arkadaşımız var bu durumda olan. Kapasitelerini yüzde 20'ye düşürerek idare ediyorlar. Devletin alacağı tedbirler önemli. esnaf olarak ihracatı geliştirmemiz gerekiyor. Devletin doları ve malzeme fiyatlarını sabitlemesi gerekiyor."



"MOBİLYA AKADEMİ KAZANDIRACAK"

Karabağlar'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun övgüyle bahsedip açılışını yaptığı Mobilya Akademi binası ile ilgili de konuşan Özkoparan, "İzmir'de yaklaşık 200 bin kişi mobilya sektöründen ekmek yiyor. Ara eleman dediğimiz, geleceğimizi bırakacağımız gençlerimiz gelmiyor artık. Karabağlar Belediyesi isteklerimize cevap verdi. İzmir Kalkınma Ajansı da destekledi. Burada eğitimler verilecek. Gençler buradan çıktıklarında istihdam garantili iş olacak. Hem sanayici hem işsiz kalan gençler kazanacak" dedi.



"UCUZ GELDİĞİ İÇİN ALMANYA'DAN TALEP VAR"

Karabağlar'da 17 yıldır mobilyacılık yapan üretici Tuncay Doğan da malzeme fiyatlarındaki artıştan dert yandı. Doğan, "Malzemelerdeki artışlar bize büyük zarar veriyor. Her gün yeni bir zam haberiyle kalkıyoruz. Her şey zamlanıyor. Menteşe, plaka, diğer ürünler. Bu fiyatlara bir şekilde dur demeleri gerekiyor. Müşteriden kapora aldıktan sonra direkt malzemeye yatırıyoruz. Elimize para geçtikçe malzeme alıyoruz. Çünkü biliyoruz ki zam gelecek. İç piyasaya çalışıyorduk. Yurt dışı işlerimiz ufak ufak başladı. Almanya ve Fransa ağırlıklı oluyor. Bizim paramız değer kaybettiği için onlara biz daha ucuz geliyoruz. Mimar arkadaşlarımız var, ortak çalışıyoruz. Tasarımları yapıp buradan Almanya'ya TIR ile gönderiyoruz" diye konuştu.

(Tuncay Doğan)

"DOLAR DÜŞSE DE İNDİRİM YAPMIYORLAR"

Karabağlar'da 30 yıllık mobilyacı esnafı olduğunu vurgulayan Aydın Polat ise zamlardan ve dövizdeki artıştan dolayı sektörün büyük zarar gördüğünü belirtti. Polat şunları söyledi:

"Bariz sıkıntılar var. Mağaza ve imalatçı kesimi sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Bu bizi acayip derecede yıprattı. Artık bir yerde buna dur demeleri gerekiyor. Satış zaten geçen yıllara göre yüzde 40-50-60'lara varan oranda düştü. Döviz dalgalanıyor, zirve yapıyor. Malzemeciler fırsatçılık yapıyor. 'Malzeme yok, dolara zam geldi' diyorlar. Dolara yüzde 100-200 zam gelmedi. Bu malzemeci kesimi, stokçu diyorum ben onlara artık ellerini vicdanına koysun. Bunlar dolar yükseliyor diye bahane ediyorlar. Malzemeye yüzde 500-800 arası zamlar geldi. Dolar düşüyor ama indirim yapmıyorlar. Bu bizi çok yıprattı. Satışımıza engel oldu, müşteri portföyümüzü kırdı, eforumuz düştü. Artık ticaret yapmaktan zevk almıyoruz. Zaten para kazanmayı geçtik. Artık yorulduk yani. Müşteri kapıdan girdiğinde fiyat söylediğimizde otomatik olarak yüz ifadelerinden belli oluyor. Bu da bize olumsuz etki yaratıyor. 'Bir düşünelim, taşınalım' diyorlar bizi kırmama adına. Dolar 100 lira da olsa vatanımıza sahip çıkmak zorundayız. Fırsatçılık yapmamak lazım. Batarsak hepimiz gideriz. Denetimler çok az. Devlet önlem alıyor ama yetersiz."

(Aydın Polat)

 
Can dostlara konforlu kafesler!
 
Buca'da sokaklar yenilendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mağara gibi depoda yaşıyorlar!
Bursa'da evleri olmadığı için 3 aydır dere kenarındaki metruk binanın ...
İzmir'de feci ölüm!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde süt kamyonu ile çarpışan motosikletin sürücüsü yaşamını yitirdi.
İzmir'de ele geçirildi!
İzmir'in Menderes ilçesinde, polis ekiplerinin 2 farklı depoya yaptıkları ...
 
İzmir'de suç örgütü operasyonu!
İzmir'in Menemen ilçesinde, polis ekiplerince suç örgütüne yönelik 5 adrese ...
ABD-Türkiye arasında kriz: Yaptırım riski var!
Reuters, Etiyopya'da süre gelen iç savaşta, Etiyopya hükümetine karşı ...
Görüşme sona erdi... Memura ek zam gelecek mi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ...
 
Google zirveyi TikTok'a kaptırdı!
Teknoloji devi, şimdiye kadar web'in en popüler alan adına sahipti; ancak ...
İzmir'de minibüs ücretlerine zam!
İzmir'de akaryakıt fiyatlarındaki artış sonrası minibüs ücretlerine de ...
Ayşe Nazlı'nın katili için istenen ceza belli oldu
İzmir'de, cesedi ormanda battaniyeye sarılı bulunan Ayşe Nazlı Kınacı'yı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri