ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5441
    Dolar
  • Euro
    34,9160
    Euro
  • Altın
    2.423,500
    Altın
  • Bist-100
    9.722,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/36°
    ADANA
  • ANKARA
    18/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/27°
    BURSA
  • ISTANBUL
    16/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/24°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erdoğan'dan İsrail'le ticaret açıklaması!
Erdoğan'dan İsrail'le ticaret açıklaması!
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Yargıtay'daki düğüm yine çözülmedi!
Yargıtay'daki düğüm yine çözülmedi!
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
20 Haziran 2020 Cumartesi - 13:51

Mustafa Necati’nin yeğeni isyan etti! ÇOCUKLARIMA VASİYETİMDİR…

Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşı Mustafa Necati'nin adını taşıyan kültür evine şeriatçı yazar Nuri Pakdil'in adının verilmesine İzmir'den sürpriz bir tepki geldi. Necati’nin abisinin torunu Işık Doğusoy, “Büyük üzüntü duydum, herkese kızdım, kendime de” derken, tabelanın yerine konulmasını çocuklarına vasiyet ettiğini açıkladı. Necati adına bir kütüphane açılmasına katkı sunan CHP'li Bakan ise “Tarih de hafızalar da şeriatçı Pakdil’i değil, Atatürk’ün yoldaşı Mustafa Necati'yi yaşatacak" dedi.

Mustafa Necati’nin yeğeni isyan etti! ÇOCUKLARIMA VASİYETİMDİR…

Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR (ÖZEL HABER)- Altay Spor Kulübü'nün kurucusu, Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşı ve Milli Eğitim eski bakanı Mustafa Necati'nin adını taşıyan Ankara'daki Kültür Evi'ne şeriatçı yazar Nuri Pakdil'in adının verilmesine tepkiler dinmiyor. Milli Mücadele kahramanlarından Mustafa Necati Bey'in Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışladığı binaya, Cumhuriyet düşmanlığı ile bilinen ve Atatürk'e "Firavun" diyen Pakdil'in adının verilerek "Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi" tabelası asılmasına İzmir’den sürpriz bir tepki geldi. Henüz 35 yaşındayken öldüğünde, Atatürk'ün adeta dövüne dövüne “ah Necati, ah Necati” diye ağladığı Mustafa Necati’nin abisinin torunu olan ve İzmir’de yaşamını sürdüren Işık Doğusoy, gelişmelerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

(Fotoğrafta: Işık Doğusoy)

HERKESE KIZDIM, KENDİME DE

Doğusoy, “Mustafa Necati’nin evini Kültür Bakanlığı’na bağışlayan kardeşleriydi. Ben Mustafa Necati’nin abisinin torunuyum. Annemden, onun da babasından duyduğu, Mustafa Necati’nin ve Atatürk’ün hikayelerini dinleyerek büyüdüm. Tüm ömrünü ülkesi için harcamış bir büyük devrimcinin, Cumhuriyet devrimcisinin ismini yaşadığı evden silip, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ü içselleştirememiş birinin adını vermişler. İlk duyduğumda, büyük üzüntü duydum, herkese kızdım, kendime de... Bizler bu vatanın evlatlarıyız, hiçbirimiz bu vatana borcumuzu tam olarak ödeyemedik” diye konuştu.

(Fotoğrafta: Mustafa Necati)

ÇOCUKLARIMA VASİYETİM

İzmir’in bağrından çıkan Mustafa Necati’ye bugüne kadar tam anlamıyla sahip çıksaydı; fikirlerini, yaptıklarını anlatılıp öğretseydi bugünlere gelinmeyeceğini vurgulayan Doğusoy, “Kültür Bakanlığı’na ilk itiraz Yeni Kuşak Köy Enstitüleri’nden yapıldı. Sonrasında kurucusu ve ilk başkanı olduğu Altay Spor Kulübü ve dernekleri, bağımsız medya kuruluşları, siyasetçiler, yazarlar destek verdi, sosyal medyada da ciddi bir kamuoyu oluştu. Çok üzüldüm, adaletin yerini bir gün mutlaka bulacağına inanıyorum. Mustafa Necati’nin ismi, yeniden yaşadığı eve verilecektir. Çocuklarıma vasiyetimdir” ifadelerini kullandı.

(Fotoğrafta: Mustafa Necati, Atatürk ile birlikte)

ANNEM VE NECATİ AMCASI BANA GÜLÜYOR

Mustafa Necati’nin yeğeni Doğusoy, şöyle devam etti: “Ancak şunu da söylemek isterim; sayelerinde harf devrimini yapan, öğretmen eğitimini merkezine koyan, köy enstitülerinin temelini atan, karma eğitimi başlatan Mustafa Necati’yi tanımayan, tanıdıkça fikirlerine ve yaptıklarına hayran olmayan kalmadı! Çoban ateşini harladılar. Herkes, Altay Spor Kulübünün kuruluş amacını, Kuvayi Milliye kalpağını ilk kimin giydiğini, İzmir işgalinden bir gün önce İzmir Maşatlık’ta neler olduğunu, Kurtuluş Savaşı mücadelesinin nasıl başladığını öğrendi. Yukarıya baktığımda, annemin Necati amcasıyla birlikte bana gülerek baktığını görüyorum. Ve son olarak, vatana borcumuzu ödemede, her daim yanımızda olan ve fırsat veren İzmir vekilimiz sayın Murat Bakan’a teşekkürlerimle.”

(Fotoğrafta: CHP Milletvekili Murat Bakan)

MUSTAFA NECATİ’NİN ÇOCUKLARIYIZ

Diğer yandan, Işık Doğusoy ile birlikte, 6 Ocak 2018 tarihinde, İzmir’in Bayındır İlçesi’nde Milli Mücadele kahramanı Mustafa Necati adına kütüphane kurulmasına öncülük eden CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise siyasi iktidara yüklendi. CHP’li Bakan, “Ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yol arkadaşı, Kuvayı Milliyeci Mustafa Necati; hukukçu, Cumhuriyet’in ilk Adalet Bakanlarından, İzmir Atatürk Lisesi’nde öğretmen, Cumhuriyet’in ilk Milli Eğitim Bakanlarından… Altay Spor Kulübü’nün, Çocuk Esirgeme Kurumu’nun, Köy Enstitüleri’nin kurucularından… Harf Devrimi olduğunda Milli Eğitim Bakanı… Mustafa Necati’yi anlatmaya sayfalar yetmez. Mustafa Necati, Milli Eğitim Bakanıyken apandisit patlaması sonucu yaşamını yitiriyor. Cumhurbaşkanı Atatürk’ün, Mustafa Necati’nin vefatı üzerine çok üzüldüğünü, ağladığını biliyoruz. Bunu ilk kez Falih Rıfkı Atay’ın 1968’de yayınladığı Çankaya kitabında okuyoruz. Cumhuriyet’in idealiyle büyümüş, Cumhuriyet’in ilke ve değerlerini yaşatmak için mücadele eden bizler, hepimiz Atatürk’ün yol arkadaşı Mustafa Necati’nin çocuklarıyız” dedi.

HUKUKİ SÜRECİ İŞLETECEĞİZ

Kültür evinden Mustafa Necati’nin isminin kaldırılıp yerine şeriatçı Nuri Pakdil’in adının verilmesinin kabul edilemez olduğunu ve bu konuda hukuki süreci işleteceklerini açıklayan CHP’li Bakan, “Mustafa Kemal Atatürk’ün makamını temsil etmiş eski Genelkurmay Başkanı yeni Mili Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarıyla birlikte Nuri Pakdil’i ziyaret eder. Sağlık Bakanı, koşa koşa hastaneye ziyaretine gider. Evet, siyasi iktidarın Nuri Pakdil hayranlığı ve güzellemesi bize çok şey anlatıyor! Fakat şunu da en az bizim kadar iyi biliyorlar; tarih de hafızalar da, ‘şeriatçı Pakdil’i değil, bu ülke için yaptıklarını sayfalara, kitaplara sığdıramadığımız Atatürk’ün yoldaşı Mustafa Necati’yi yaşatacak” ifadelerini kullandı.

(Fotoğrafta: Bayındır'daki Mustafa Necati adına yapılan kütüphanenin açılışı) 

CUMHURİYET’E İHANETTİR

Murat Bakan, 2 yıl önce saha grubunda çalışan İzmirli gönüllü kadınlar ile birlikte Bayındır’da Mustafa Necati’nin ismini yaşatacak Cumhuriyet Kütüphanesi kurduklarını anımsatırken, “Bizler Mustafa Necati’nin ideallerini benimseyerek, Cumhuriyet sevdalısı gençlerin yetişmesine katkı sunmak isterken, adının kendi evinden kaldırılmak istenmesi aymazlık değil Cumhuriyet’e ihanettir. Kabul etmiyoruz, buna kalkışanları da affetmiyoruz” çıkışını yaptı.

(Fotoğrafta: Mustafa Necati'nin isminin kaldırıldığı kültür evi)

İZMİR’İ AYAĞA KALDIRMIŞTI

Ankara’daki Mustafa Necati’nin isminin kaldırılması İzmir’de büyük yankı bulmuştu. Change.org üzerinden imza kampanyası başlatan Altay taraftarları, “Altay Spor Kulübümüz'ün kurucusu, ilk başkanı, eski bakanlardan, kuvvacı rahmetli Mustafa Necati’nin Milli Eğitim bakanlığına bağışladığı evinin, müze yapıldıktan sonra, isminin değiştirildiğini basından takip ediyoruz. Bu durum biz Altay taraftarlarını derinden üzmüştür. Altay taraftarlarının içinde her partiden, kurumlardan arkadaşlarımız vardır. Durumun düzeltilmesini arz ederiz" ifadelerine yer vermişti.

Bunun üzerine Altay Spor Kulübü’nden de bir açıklama yapılmış, “Mustafa Necati’nin isminin kaldırılmasının kabul edilemez” olduğu vurgulanmıştı.

İZMİR'İ AYAĞA KALDIRAN DEĞİŞİKLİK

ALTAY'DAN SKANDAL DEĞİŞİKLİKLE İLGİLİ AÇIKLAMA

 

 
İzmir'in yapı-kayıt raporu.. Rekor sayıda iptal!
 
''Çeşme Damla Sakızı'' için flaş başvuru
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Emin Öztürk 20 Haziran 2020 Cumartesi 16:33

Siyasal İslamcılar, on sekiz yıldır Cumhuriyetin bütün varlıklarını sattılar ve iç ettiler. Tek bir değer üretmediler. Cumhuriyerin değerlerine çekirgeler gibi saldırdılar. Kuvayı milliyetçi, Atatürk''ün yoldaşı, efsane Milli Eğitim Bakanımız Mustafa Necati''nin devlete bağışladığı alın teri evine de çöktüler. Yahu sizin de içinizden birisi çıksın da bir mülkünü bağışlasın. Bu kadar mı doyumsuzsunuz? Bu kadar mı asalaksınız?

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Savunma Yürüyüşü'ne İzmir'den destek... ASLA UNUTULMAYACAK!
İzmir Barosu eski Başkanı Aydın Özcan, Ankara'ya 'Savunma Yürüyüşü' başlatan ...
İstanbul depremi için çarpıcı rapor!
İBB, İstanbul’un 39 ilçesi için ayrı ayrı “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini ...
BABAYA EN GÜZEL HEDİYE
Kök hücre vererek lösemi hastası oğlunu hayata bağlayan Ömer Faruk Çatal'ın ...
 
Rusya'dan İzmir'e korona tedavisi!
Sağlık Bakanlığınca tahsis edilen ambulans uçakla dün yurda getirilen ...
Baba olmak bunu gerektirir!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde yaşayan Kadir Acar, genetik ve nörolojik ...
Tam da kendine yakışanı yaptı!
Tam da kendine yakışanı yaptı!
 
"Teröristlerin inleri başlarına yıkıldı"
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Şu ana kadar teröristlerin inlerine, ...
Demirtaş’a tahliye yolu!
Demirtaş’ın avukatı Karaman, “Demirtaş, 6-8 Ekim olayları nedeniyle tutuklu ...
Kalp çarpıntısı ihmale gelmez!
Kardiyolog Hakan Erikçi, atrialfibrilasyon (AF)denilen kalp ritim bozukluğunun ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri