ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3374
    Dolar
  • Euro
    34,8108
    Euro
  • Altın
    2.393,270
    Altın
  • Bist-100
    10.277,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/24°
    ADANA
  • ANKARA
    10/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/14°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/14°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/20°
    IZMIR
  • KONYA
    10/17°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Trafik cezalarında patlama...
Trafik cezalarında patlama...
PKK firarisi atlara tecavüz ederken yakalandı!
PKK firarisi atlara tecavüz ederken yakalandı!
İliç'te 2 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı
İliç'te 2 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı
Ekmeğe zam geliyor!
Ekmeğe zam geliyor!
20 Mart 2020 Cuma - 10:08

Ofiste virüse karşı nasıl önlem alınmalı?

Koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında bazı şirketler evden çalışma kararı verirken bazıları ise yaptıkları iş dolayısıyla ofisten çalışmayı sürdürdü. Ege Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Temel Tıp Bilimleri Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Selda Erensoy, ofiste virüslerden korunmak için alınacak önlemleri anlatarak, "Bütün ortak kullandığımız alanlar başta masa olmak üzere temizliğine ve sosyal mesafeye dikkat etmek gerekli" dedi.

Ofiste virüse karşı nasıl önlem alınmalı?

Tüm dünyada etkili olan koronavirüsün Türkiye'de görülmesinin ardından yetkililer ve vatandaşlar önlemlerini artırdı. Yetkililer kamuya açık alanlarda ve toplu taşıma araçlarında dezenfekte işlemi yaptırırken, vatandaşlar da uzmanların önerileri doğrultusunda kişisel temizliğe dikkat edip, kalabalık ortamlardan kaçınmaya başladı. Uzmanların uyarıları üzerine şirketlerden bazıları evden çalışma kararı alırken, bazıları ise yaptıkları iş dolayısıyla ofisten çalışmaya devam ediyor. Çalışanlar da ofis ortamında virüsten nasıl korunabileceklerini düşünüyor. Ofiste korunma yollarıyla ilgili konuşan Ege Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Temel Tıp Bilimleri Bölümü'nde görevli, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) Başkanı Prof. Dr. Selda Erensoy, özellikle ortak çalışma alanlarında önlem alınması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Selda Erensoy, alınacak önlemleri ise şu sözlerle anlattı:

"Bu bir enfeksiyon hastalığı, bir mikrop. Solunum damlacıklarıyla bulaşıyor. Öncelikle hastalık kuşkusu olan kişilerin damlacıklarının bize bulaşmasını engellemeye çalışacağız. Bunun için neler yapacağız. Bütün ortak kullandığımız alanlar başta masa olmak üzere temizliğine dikkat etmek gerekli. Uygun dezenfektanlarla, alkol bazlı da olabilir; silerek temizlemek gerekiyor. Gözlük gibi kişisel eşyalarımız da önemli. Takıyoruz, çıkarıyoruz, burnumuza koyuyoruz. Bunların da temizliği önemli. Günde 2 defa minimum olmak kaydıyla kullanımın yoğunluğuna göre bu temizliği artırarak daha da fazla yapabiliriz. Ayrıca kullandığımız kalemler. Kalemlerin de silinmesi önemli. Bunun dışında bilgisayarımız, klavyemiz, mause ve özellikle telefona dikkat edelim. Çünkü telefonu başkaları da kullanabilir. Ofiste özellikle ortak kullanılan telefonlar var. Bunları da dezenfektanlarla, alkolle temizlemek gerekiyor. Çünkü ahizeyi doğrudan solunum alanımıza değdirmiş oluyoruz. Ahizenin uygun şekilde temizlenmesi önemli. Cep telefonuna da dikkat çekebiliriz. Çünkü sürekli kullanıyoruz. Cep telefonları da sağa sola koyduğumuz için riski araçlardan biri." 

'EL VE YÜZ TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ'

Ofis ortamında kişisel temizliğin de çok önemli olduğunu özellikle ellerin sürekli temiz kalması gerektiğini vurgulayan Erensoy, "Ellerimizi sabunlu suda iyice yıkamamız gerekli. Ayrıca tırnak temizliği önemli. Bilekten itibaren ellerimizi yıkamamız gerekli. Ellerimiz temiz olduğu zaman daha fazla güvendeyiz. El hijyeni ardından solunum hijyeni önemli. Hapşırma veya öksürme durumda ağzımızı kapatıp, mutlaka temiz bir peçede kullanıp, çöp kutusuna atmamız ve elimizi yıkamamız gerekiyor. Sosyal mesafe de çok önemli. En az 1 metre mesafeli oturmalıyız. Ortamın havalandırması önemli bir konu" dedi.

'GARGARA YAPMAYIN, MASKE KULLANMAYIN'

Doğru bilinen yanlışları da açıklayan Erensoy, "Sıcak suyla, tuzlu suyla gargara yapıp ya da içerek virüslerin yok edileceği bilgisi doğru bir bilgi değil. Bunun yerine virüsün bize yaklaşmasını önleyici tedbirleri almamız gerekli. Bunun dışında bazı bitkilerin ve maddelerin, virüsü inaktive ettiği bilgisi var. Bu konuda da kanıtlı doğru veriler olmadan kullanmamak gerekiyor. Sirkenin kullanıldığını duydum mesela gargara için. Sirke asit bir madde. Bunu uzun süre boğazımızda tutarken, o bölgeyi tahriş ederiz. Sonrasında birçok virüsün girişini kolaylaştırabiliriz. Bir diğer konu maske kullanımı. Sağlıklı kişilerin maske kullanması doğru değil. Sağlıklı kişilerin eldiven de kullanması doğru değil. Maskenin hastalar tarafından takılması gerekiyor. Ayrıca maskelerin hasta kişilere bakanlar ya da sağlık görevlilerince takılması gerekiyor" diye konuştu.

DOKTORLAR DA KURALLARA UYUYOR

Günlük ofis çalışmasında nelere dikkat ettiğini söyleyen Dr. Roza Çağlı (42), "Ellerimi sık sık yıkıyorum. Cep telefonu dizüstü bilgisayarı gibi aletleri temizliyorum. Kullandığım bilgisayar gibi teknolojik aletlerin ve masaların temizliğine dikkat ediyorum. Sık sık yıkıyorum" dedi.

Dr. Mehmet Soylu ise, "Çalışmaya başlamadan önce kalem gibi klavye gibi bunların temizliğini yapıyorum. Kapı kolları ve masa gibi yüzeyleri temizliyorum. Kişiler arası mesafeye uyum gösteriyorum. Ayrıca odanın günlük havalandırılması gibi konulara hassasiyet gösteriyorum" şeklinde konuştu.

 

 
Çiğli'de önlemler artıyor
 
CHP'li Sertel sordu, Bakan açıkladı... Gediz Nehri sınıf atlayacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahte dezenfektanlar virüs kadar tehlikeli
Türkiye’de koronavirüs vakalarının görülmesinin ardından, kolonya ve dezenfektanlara ...
Sunucu Burak Akkul yoğun bakımda!
Geçtiğimiz günlerde Koronavirüs'e yakalandığını ve test sonucunun pozitif ...
İdlib'den acı haber: 2 asker şehit oldu!
Milli Savunma Bakanlığı, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde bazı radikal ...
 
Tartıştığı 2 kişiye kurşun yağdırdı!
İzmir'in Çiğli ilçesinde Hasan S., iddiaya göre aralarında husumet bulunan ...
Yaşlı kadını itfaiye kurtardı!
İzmir'in Bornova ilçesinde, 2 katlı binanın 2'nci katında çıkan yangın, ...
Türkiye'de Koronavirüs'ten 4. ölüm!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki Koronavirüs vakalarına ilişkin ...
 
Türkiye'de Koronavirüs'ten 4. ölüm!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki Koronavirüs vakalarına ilişkin ...
Türkiye sağlık çalışanlarını alkışladı!
Türkiye'deki koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren sağlık çalışanlarına ...
Çeşme’de koronavirüs şoku!
İzmir’in Ulusoy Çeşme Limanı’ndaki Gümrük Müdürlüğü’nde görevli bir kadında ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri