ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2719
    Dolar
  • Euro
    34,7779
    Euro
  • Altın
    2.397,360
    Altın
  • Bist-100
    10.248,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/29°
    ADANA
  • ANKARA
    12/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/26°
    IZMIR
  • KONYA
    12/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Doğalgaz ve elektrik faturalarında yeni dönem!
Doğalgaz ve elektrik faturalarında yeni dönem!
Ünlü şarkıcı Kalben uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındı!
Ünlü şarkıcı Kalben uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındı!
Galatasaraylı baba ve kızına saldırıda istenen cezalar belli oldu!
Galatasaraylı baba ve kızına saldırıda istenen cezalar belli oldu!
Özgür Özel'den Taha Hüseyin Karagöz açıklaması!
Özgür Özel'den Taha Hüseyin Karagöz açıklaması!
2 Şubat 2022 Çarşamba - 14:43

Pakdemirli: Alkışlamayı bilir, yanında oluruz!

İzmir'de 17. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılış törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 'Başka bir tarım mümkün' söylemine yanıt verdi. Pakdemirli 'Yapılan işlerde alkışlamayı bilir, başkanın yanında oluruz' dedi.

Pakdemirli: Alkışlamayı bilir, yanında oluruz!

Bakan Pakdemirli, Gaziemir Fuar İzmir'de Türkiye'nin tarımsal üretim hedeflerine yönelik açıklamalar yaptı. 17. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise dört büyük tarım fuarından biri olduğunu belirten Pakdemirli, "İzmir'in ve ülkemizin tarımsal potansiyelini gün yüzüne çıkaran bu fuarı çok önemsiyorum" dedi.

"DÜNYANIN 10. BÜYÜK TARIM ÜLKESİ TÜRKİYE"
Pandemi ve iklim değişikliği ile tarım anlayışının yeni bir boyut kazandığını belirten Bakan Pakdemirli şöyle konuştu: 

"Tarımsal üretimi, son 20 yıldır olduğu gibi siyaset üstü bir mesele şeklinde görerek adımlarımızı attık. Ülkemiz doğu ile batının, kuzey ile güneyin tam kesiştiği özel bir konuma sahip. Dünyanın tam merkezinde yer alıyor. Hava, kara ve deniz yollarının tam birleştiği noktada. Bu konum, ülkemize ticaret açısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Ülkemiz 1.5 milyar insana ve 20 trilyon doların üzerindeki ticaret hacmine sadece 4 saatlik uçuş mesafesinde. Ülkemiz; Akdeniz'i Karadeniz'e bağlayan, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Doğu'yu birleştiren bir köprü vazifesi görüyor. Bu avantajlara sahip olan ülkemizi, dünyanın tarımsal üretim üssü yapmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Fındıkta, kirazda, incir ve kayısı üretiminde dünya lideriyiz. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan varlığında Avrupa'da birinciyiz. Su ürünleri yetiştiriciliğinde Avrupa'da birinci sıraya yükseldik.  Tarımsal alan bakımından, dünyada 31. sırada olmamıza rağmen, tarımsal hasılada Avrupa'da lider, dünyada ilk on ülke içindeyiz. Diğer bir ifadeyle; Türkiye, 25 milyar dolarlık ihracat ve 48 milyar dolarlık tarımsal hasılasıyla dünyanın en büyük onuncu tarım ülkesi."

"YERLİ TRAKTÖR SERİ ÜRETİME HAZIR"

Türkiye küresel tarım ekonomisinde güçlü bir aktör olduğunu söyleyen Pakdemirli şöyle devam etti:

"Tarım ve hayvancılık yatırımları düşünüldüğünde bu bölgede en uygun ve en avantajlı ülke, Türkiye'dir. Kıtaların ve çıkar mücadelelerinin kesiştiği bir coğrafyada yer alan ülkemizin, tarım sektörünü, yaptığımız çalışmalarla bölgesinde lider, dünyada söz sahibi konuma getirdik. Son 20 yılda, reel rakamlarla toplam 462 milyar lira destek ödemesi yaptık. 2017 yılında 12,9 milyar lira olan tarımsal destek miktarını 2 kat artırarak 2022 yılında yaklaşık 25.8 milyar liraya çıkarmıştık. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu haftaki kabine toplantısı sonrası 2022 yılında 25. 8 milyar lira olarak planladığımız tarımsal destekleme bütçesini, 3.2 milyar liralık ilave ile 29 milyar liraya çıkardığımızın müjdesini verdi. Böylece tarımsal destekleri son 3.5 yılda yüzde 125 oranında artırmış olduk. Türkiye'nin ilk yerli ve milli elektrikli traktörünü seri üretime hazır hale getirdik. Geçen yıl lansmanını yaptığımız Elektronik Hayvan Takip Sistemimiz, yani diğer adıyla Elektronik Küpe, ülkemizin milli sermaye ve milli AR-GE ile geliştirilen ilk hayvan takip sistemidir. 

"CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU KIRILDI"
Ak Parti Hükümetleri döneminde sürdürülebilir bir ivme yakalayan tarım sektörü, oluşturduğumuz güçlü altyapı ile son 20 yılda önemli bir tarımsal büyüklüğe ulaştı. Tarımsal hasılamız ise son 3 yılda yüzde 78 artışla, 2020 yılında 337 milyar liraya ulaşarak,  Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. 2021 yılında ise tarımsal ihracatımız, 
geçen yıla göre yaklaşık yüzde 21 artışla 25 milyar dolara, dış ticaret fazlamız ise yüzde 31 artışla 7,2 milyar dolara yükseldi. Ayrıca, Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC)'nin 2020 yılında yayınladığı ülkeler bazında kendi kendine yeterliliğe baktığımızda Çin'de yüzde 46, Almanya'da yüzde 78, ABD'de yüzde 88 iken, bu oran Türkiye'de yüzde 136 olarak gerçekleşmiştir. "

"İZMİR'E 22.5 MİLYAR TARIMSAL DESTEK VERDİK"
İzmir'e yönelik tarımsal yatırımlarla ilgili de konuşan Bekir Pakdemirli şunları söyledi:
"Egenin incisi İzmir'imize Bakanlık olarak, bu coğrafyayı daima stratejik tarımsal üretim alanlarından biri olarak görüyoruz. İzmir'e son 19 yılda 22,5 milyar lira tarımsal destek verdik ve yatırım yaptık. Kırsal Kalkınma desteklerimiz kapsamında İzmir'e yaklaşık 232 milyon lira hibe desteği ödedik. Son 19 yılda 155 milyon fidanı toprakla buluşturduk. 

65 mesire yeri ve 22 bal ormanı tesis ettik. Yine son 19 yılda İzmir'e toplam 7,2 milyar lira yatırım yaparak, 4 içme suyu, 33 baraj, 8 gölet, 570 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayan 44 sulama tesisi ve 100 taşkın koruma tesisini hizmete aldık. Tabii bundan sonra da İzmir'i bölgesinin parlayan bir yıldızı olarak görmek için destek ve yatırımlara devam edeceğiz'' 

TUNÇ SOYER'E MESAJ: FİKİRLERİ VARSA BİZİMLE PAYLAŞSIN
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in konuşmasına değinen Bakan Bekir Pakdemirli sözlerini şöyle tamamladı:

"Sayın başkanım bahsetti. 'Başka bir tarım mümkün' dedi. Fikirleri varsa gelip bizimle paylaşsın. Biz belediyelerin de bu işlerin içinde olmasını katkı olarak görürüz. Belediyelerin genel itibariyle oy kitlesine güzel gözükmek için ilgili ve alakalı olduğunu biliyoruz. Bir şeyler yapma gayreti içindeler. Bu gayretlerin belediye bütçelerinden yüksek paylarla yapılmasını arzu ediyorum. Yapılan iyi işleri alkışlarız. Bakanlık ve hükümet olarak bu işlere ciddi kaynak ayırıyoruz. 30 milyarın üzerinde bir kaynak ayırdık. Sulama, sübvanse kredilerini de düşünün belki 60 milyar liraya varan kaynak ayırdık. Belediyelerin de ekstra kaynak ayırması, vatandaşın ayağına gitmesi bizi memnun eder. Ancak yapılan işlerin ayak izinin daha büyük olmasını arzu ediyoruz. Değerli başkanımdan da arzu ediyorum. Yapılan işlerde alkışlamayı bilir, başkanın yanında oluruz. Medyaya gösterdiğimiz kısmından daha büyük ayak izlerinin olmasını arzu ediyorum. Bir İzmirli olarak bunu arzu ediyorum."

 
Agroexpo'ya görkemli açılış... Başkan Soyer: "ATALIK TOHUMLARLA VE KÜÇÜK ÜRETİCİ İLE ŞEHİRLERİ DOYURABİLİRİZ"
 
Çiğli, o ödülü yine kaptırmadı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Agroexpo'ya görkemli açılış... Başkan Soyer: "ATALIK TOHUMLARLA VE KÜÇÜK ÜRETİCİ İLE ŞEHİRLERİ DOYURABİLİRİZ"
Avrupa ve Türkiye'nin en büyük tarım fuarlarından biri olarak gösterilen ...
Ekrem Oran, koronavirüse yakalandı!
Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran koronavirüse yakalandı. 
9 göçmen donarak can verdi!
Edirne Valiliği, İpsala ilçesi Paşaköy Mandakoru mevkiinde 9 göçmenin ...
 
Canımıza kastedilmesini kabul etmiyoruz!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görev yapan güvenlik görevlileri Basmane ...
CHP'li Veli Aksoy'a son veda
İzmir'de 72 yaşında hayatını kaybeden, CHP eski MYK üyesi ve 18, 19, 20. ...
İlber Ortaylı'dan Erdoğan'a 'zevzek' tepkisi!
Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Trabzon'da Erdoğan'ın mikrofon ...
 
Dünyaca ünlü üniversiteye İzmirli akademisyen!
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunu Lena Çavuşoğlu, ailesinin sahibi ...
İzmir merkezli FETÖ operasyonu!
İzmir ve İstanbul'da terör örgütü FETÖ soruşturması kapsamında gözaltı ...
Alzheimmer hastası kadın ailesini korkuttu!
İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde gece yarısı evden ayrılan 68 yaşındaki alzheimmer ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri