ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    45,5974
    Dolar
  • Euro
    52,9190
    Euro
  • Altın
    6.570,440
    Altın
  • Bist-100
    13.935,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/21°
    ADANA
  • ANKARA
    13/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    16/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    15/22°
    IZMIR
  • KONYA
    11/15°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Belgrad Ormanı'nda kaybolmuştu: Ece Gürel'in ölüm nedeni kesinleşti!
Belgrad Ormanı'nda kaybolmuştu: Ece Gürel'in ölüm nedeni kesinleşti!
Bakan Çiftçi'den Malatya depremi açıklaması: 'Olumsuz bir durum bulunmamaktadır'
Bakan Çiftçi'den Malatya depremi açıklaması: "Olumsuz bir durum bulunmamaktadır"
Malatya'da 5.6 büyüklüğünde deprem!
Malatya'da 5.6 büyüklüğünde deprem!
'Daltonlar'dan mahkeme başkanına tehdit: 'Biz de senin sülalendeki erkekleri alacağız'
'Daltonlar'dan mahkeme başkanına tehdit: 'Biz de senin sülalendeki erkekleri alacağız'
22 Aralık 2019 Pazar - 13:00

Patronlardan asgari ücret açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücretle ilgili olarak, "Geldikleri noktayı görelim jestimizi yaparız" demesinin ardından bir açıklama da Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan (TİSK) geldi. TİSK, ekonomik tablonun üretim, istihdam ve rekabet edebilirlik açısından vergisini düzenli ödeyen, çalışanın sigorta primini düzenli yatıran işletmelerin varlığını sürdürebilmesini gerekli kıldığını belirterek, ücretin dengeler gözetilerek belirlenmesinden yana olduklarını bildirdi

Patronlardan asgari ücret açıklaması

Geçen yılki yüzde 26’lık artışta işverenler olarak kendilerinin de katkı verdiği anımsatılan TİSK açıklamasında, şu ifadeler yer aldı: “Ülkemizin bugün ulaştığı ekonomik değerde, işçinin de işverenin de çok büyük payı var. Çalışanların yaşam koşullarının da farkındayız. Gönül ister ki tüm ücretler yükselsin. Ancak, gerçekçi ve stratejik bakış açısı ile yeni yatırım çekmemiz için, yanı başımızdaki ülkelere yatırım kaptırmamak için, makul ve dengeli bir asgari ücretin tespit edilmesi elzem.” 
2020 yılında uygulanacak asgari ücretin önümüzdeki hafta içi açıklanması bekleniyor.

“ASGARİ ÜCRET YATIRIM KARARLARINI ETKİLEYEN BİR KRİTER”
Asgari ücretin başta istihdam olmak üzere birçok ekonomik göstergeyi etkilediğine dikkati çeken TİSK Yönetim Kurulunca şunlar kaydedildi:

“Yeni Ekonomik Program’ın hedeflerine ulaşmak, yeni yatırımlar çekmek, rekabet edilen ülkelere yatırım kaptırmamak, zor durumdaki sektörlerin üzerindeki baskıyı rahatlatmak için yeni asgari ücrette dengeler gözetilmeli. Mevcut ekonomik tablo, üretim, istihdam ve rekabet edebilirlik açısından vergisini düzenli ödeyen, çalışanın sigorta primini düzenli yatıran işletmelerin varlığını sürdürebilmesini gerekli kılıyor.

Bu işletmeler yüzde 36'ya ulaşan kayıt dışılıkla da mücadele ediyor. Bu sebeple yeni asgari ücret, gerçekçi bir bakış açısıyla mevcut istihdamı koruyacak, 1,5 milyonu genç olmak üzere 4,5 milyon işsize iş sağlayacak düzeyde olmalı.”

TİSK, yeni asgari ücretin istihdama katılmayı bekleyen işsizler ve bilhassa gençler için anahtar nitelikte olduğunu ifade ederek, “Asgari ücret sadece bu ücretle çalışanların ücretini değil, aynı zamanda, diğer tüm çalışanların ücretini etkileyen bir gösterge, iş arayışında olan işsizlerimizin potansiyel ücreti, yatırımcıların yeni yatırım kararlarını etkileyen en temel kriterdir.” değerlendirmesinde bulundu.

2020 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantı 2 Aralık’ta gerçekleştirildi. Taraflar daha sonra 10 ve 17 Aralık’ta olmak üzere iki defa daha bir araya geldi. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise TİSK temsil ediyor.

“DESTEK 200 OLMALI VE TÜM İŞLETMELERİ KAPSAMALI”
Asgari ücret rakamı dışında hükümet ile komisyondan birtakım talep ve beklentilerinin olduğunu vurgulayan TİSK, taleplerini şu şekilde sıraladı: “Son dört yıldır işverenlere verilen asgari ücret desteği için hükümetimize tekrar teşekkür ederiz. İşveren olarak yüzde 2 ile en yüksek katkı sağladığımız İşsizlik Sigortası Fonu’ndan bu yıl 150 lira olarak karşılanan bu desteğin, 2020’de 200 lira ve tüm işletmeleri eşit şekilde kapsayıp devam etmesini bekliyoruz. Ayrıca destekten yararlanma koşulları kapsamında toplu iş sözleşmeli iş yerleri için uygulanan prime esas günlük kazançtaki üst limitin artırılarak sürmesini istiyoruz.

Yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası İşveren Payı’nın 2020 yılı için alınmamasını, SGK İşveren Desteği’nin yüzde 5’ten yüzde 6’ya yükseltilmesini ve bu oranın toplu iş sözleşmeli işyerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını talep ediyoruz. Rekabette olduğumuz çoğu ülkeden ve OECD ortalamasından oldukça yüksek olan ücret üzerindeki vergi yüklerinin de tekrar gözden geçirilmesini bekliyoruz.”

“İŞÇİ DOSTU” İŞVERENLERE HAKSIZLIK YAPILMAMALI”
TİSK, topluma fayda odaklı yeni nesil sendikacılık anlayışıyla hareket ettiklerini belirterek, işçi olmadan işverenin, işveren olmadan işçinin başarıya ulaşamayacağına işaret etti.

Herkesin ailesinde işçinin de işverenin de bulunduğunu anımsatan TİSK yönetimi, bazı kesimlerin müzmin işveren karşıtlığına anlam vermenin zor olduğunu kaydetti.

İşverenleri ötekileştiren bakış açısının, vergisini düzenli ödeyen, çalışanın sigorta primini ve ücretini düzenli yatıran “işçi dostu” işverenlere yapılmış en büyük haksızlık olduğunu ifade eden TİSK Yönetim Kurulu, camia olarak her zaman sendikal örgütlülüğü ve toplu iş sözleşmesini önemsediklerini vurguladı.

 
25 bin Suriyeli daha geliyor
 
İzmir’de 'Farklılık' konseri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göller Ekspresi'yle yolculuk keyfi
Akdeniz ile Ege'yi birbirine raylarla bağlayan Göller Ekspresi, 10 yıl ...
Dev süt firmasına kayyum
Balıkesir Karesi ve Altıeylül Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, ...
Sendikalar, asgari ücret alt sınırını açıkladı!
Türk-İş, Hak-İş ve DİSK konfederasyonlarından temsilciler, Asgari Ücret ...
 
Balıkçıların balon balığı kabusu...
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vahdet ...
Dolarda hareketlilik sürüyor... İşte rakamlar
Dolar/TL kısa süreli ani yükseliş dikkate alınmazsa 30 Mayıs'tan bu yana ...
Bakan Pakdemirli: Tağşişe geçit yok!
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği (EİB) tarafından düzenlenen ...
 
Folkart Incity'de anahtar teslimi
Folkart Incity projesinin inşaatı tamamlandı, konutların anahtarları teslim ...
İTB Heyeti 4. Akdeniz Pamuk Yolu’na katıldı
Pamuk sektörü paydaşlarını bir araya getirmek amacıyla bu yıl dördüncüsü ...
Tarihte ilk: Türkiye Rusya'dan şeker alıyor
Rusya ilk kez Türkiye ve Yunanistan’a şeker ihracatına başladı. Sevkiyatlar ...
 
urit,
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 34 24 5 5 77 30 47 77
2 Fenerbahçe 34 21 11 2 77 37 40 74
3 Trabzonspor 34 20 9 5 61 39 22 69
4 Beşiktaş 34 17 9 8 59 40 19 60
5 Rams Başakşehir 34 16 9 9 58 35 23 57
6 Göztepe 34 14 13 7 42 32 10 55
7 Samsunspor 34 13 12 9 46 45 1 51
8 Çaykur Rizespor 34 10 11 13 46 52 -6 41
9 Tümosan Konyaspor 34 10 10 14 43 50 -7 40
10 Kocaelispor 34 9 10 15 26 38 -12 37
11 Corendon Alanyaspor 34 7 16 11 41 41 0 37
12 Gaziantep FK 34 9 10 15 43 58 -15 37
13 Kasımpaşa 34 8 11 15 33 49 -16 35
14 Natura Dünyası Gençlerbirliği 34 9 7 18 36 47 -11 34
15 ikas Eyüpspor 34 8 9 17 33 48 -15 33
16 Hesap.com Antalyaspor 34 8 8 18 33 55 -22 32
17 Zecorner Kayserispor 34 6 12 16 27 62 -35 30
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 34 8 6 20 31 54 -23 30
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri