ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5773
    Dolar
  • Euro
    34,7956
    Euro
  • Altın
    2.506,360
    Altın
  • Bist-100
    9.693,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/24°
    ADANA
  • ANKARA
    10/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/23°
    IZMIR
  • KONYA
    11/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Mahkeme önünde dehşet... Kendini yaktı!
Mahkeme önünde dehşet... Kendini yaktı!
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Balık fiyatları fırladı!
Balık fiyatları fırladı!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
14 Ekim 2020 Çarşamba - 11:20

Pitbull beslemek yasak mı?

Tehlikeli ve yasaklı ırklar listesindeki 'pitbull' cinsi köpeklerin saldırganlıklarında bazı kişiler, suçlunun hayvan sahipleri olduğunu savunuyor. Avukat Alperen Cihan Çetinkaya, 'Hayvanları Koruma Kanunu'na değinerek, "Kanun, pitpull beslemenin yasak olduğunu söylüyor. Kötü köpek yoktur, kötü sahip vardır. Öncelikle sahibi para cezasına çarptırılıyor, yaklaşık 3 bin TL ve devamında tekrarlanırsa ceza bir kat artırılarak devam ediyor" dedi. 

Pitbull beslemek yasak mı?

Yasaklı ırklar listesinde bulunan pitbull cinsi köpekler, insanlara ya da diğer köpeklere yönelik saldırılarla birçok kez gündeme geldi. Bu cins köpeklerin kendi sahibine saldırdığı haberleri dahi basında yer aldı. Saldırılar sonrası pitbull'lar, sahiplerinden alınıp, bir daha dışarı salınmamak üzere hayvan barınaklarına götürülüyor. Davranış bozukluğu olan agresif ya da ürkek köpekleri rehabilite eden, köpek eğitmeni Mustafa Kobaş (41), kamuoyunda 'saldırgan' olarak bilinen bu cinsin doğru yetiştirilirse tehlikeli olmadığını söyledi. Kobaş, "'Pitbull'lar saldırgan' diye bir algı var maalesef. Pitbull'ları saldırgan yapan maalesef köpek sahipleri. Bilinçsiz köpek besleyen köpek sahipleri bu hale getiriyorlar. Ritüelde pitbull çok güzel bir bebek bakıcısıdır. Saldırgan bir köpek değildir. Aslında insanları eğitmek gerekiyor, nasıl köpek yetiştirebilirler, diye. Her insan her köpeği sahiplenmemeli" dedi.

'ÜLKEMİZDE PİTBULL'LARA KARŞI ÖN YARGI VAR'

Pitbull besleyen Sadık Ceylan (35), hayvanlarını evladı gibi gördüğünü belirterek, "Ülkemizde pitbull'lar adına çok büyük ön yargı var. Bu ön yargıların önüne geçemedik yıllardır. Bizim toplumumuz olayları abartmayı sevdiği için bunun önüne geçemiyoruz. Bu tamamen yetiştirmeyle ilgili bir durum. 'Tyson' 8 yaşında, 8 seneden beri benim yanımda. Ben onu sahiplendim. Güzel şartlarda elimden geldiğince besledim. Güzel bir eğitim verdim. İnsancıl, sosyal yetiştirdim, sonuçta toplum içinde yaşıyoruz. Olumsuz bir şeyle karşılaşmak istemem. Birinin çocuğuna, hayvanına zarar versin istemem. Aramızda kan bağı yok ama çok güçlü bir duygusal bağ var" diye konuştu.

'BEBEK BAKICISI OLARAK KULLANILIYOR'

Mehmet Can Turan (28) ise "Bunlar saldırgan ırklar değil aslında nasıl yetiştirirseniz o şekilde oluyor. Benim kızım da büyüdü zaten herhangi bir saldırma huyu yok. İnsanlarla arası gayet iyi, bebek bakıcısı olarak kullanılıyor yabancı ülkelerde. Bunları dövüş amaçlı kullanıyorlar genelde. Süs köpekleri daha saldırgan, diyebilirim. Nasıl yetiştirirsen o şekilde büyür. Her şeyde kullanabilirler bunu; bir gasp olayı olur, soygun olur. Sonuçta insanların korktuğu köpekler bunlar, herkes tedirgin oluyor. Çene yapıları güçlü. Zaten belli oluyordur kaslardan kalabalık bir ortamı dağıtabilir. İyi bir koruma köpeğidir" dedi.

'KÖTÜ KÖPEK YOKTUR, KÖTÜ SAHİP VARDIR'

Avukat Alperen Cihan Çetinkaya ise 5199 sayılı 'Hayvanları Koruma Kanunu'na değinerek, "Kanun aslında pitpull beslemenin yasak olduğunu söylüyor. Kötü köpek yoktur, kötü sahip vardır. Biz bu köpekleri çok güçlü olduklarından cezalandırıyoruz ama sahipleriyle ilgili yaptırımda bulunmuyoruz. Bu hayvanları koruma kapsamında öncelikle sahibi bir idari para cezasına çarptırılıyor. Yaklaşık 3 bin TL ve bu devamında tekrarlanırsa bir kat ceza artırılarak devam ediyor. Aynı zamanda bu köpekler barınaklar tarafından korunmaya alınıyor. Sürekli olarak barınakta yaşamaya başlıyorlar" diye konuştu.

'PİTBULL'LAR KORUYUCU IRK'

Veteriner Ali Burak Kaplan da "Pitbull'lar diğer köpeklere göre biraz daha kuvvetli ve saldırgan olarak adlandırılıyorlar. Temelinde diğer köpek ırkları neyse pitbull'lar da aynı şekilde adlandırılabilir. Temelde çok saldırgan özellikleri yok. Pitbull'lar koruyucu bir ırk. Sahip oldukları çevreyi, aileyi çok iyi korurlar. Diğer köpeklere göre bu konuda daha baskınlar. Saldırgan olmalarının sebebi ise çok fazla koruyucu olmalarında geliyor. Temelinde ne olursa olsun yetiştirmeye bağlıdır. Köpek sahipleri köpeklerini sosyal insancıl yetişirlerse hiçbir problem yaşamazlar" dedi.

 

 
Seyfettin Şen ikiz babası oldu
 
İZBAN'da tehlikeli kalabalık
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
pirhana 11 Ocak 2021 Pazartesi 01:57

yani anlamadım yasak mı yasak değilmi

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dere yatağına cami ve sosyal tesis
İstanbul’daki AK Partili Eyüpsultan Belediyesi, Göktürk Mahallesi’nde ...
İstanbul'da 7 ton alkol ele geçirildi!
Başakşehir’de sanayi sitesindeki depoda sahte içki üretiminde kullanılan ...
23 yaşındaki Gamze sevgilisi tarafından öldürüldü!
Isparta'da 23 yaşındaki bir kadın, evinde bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu.
 
Ankara'yı karıştıran 'ışıklar yanıyor' mesajı
Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım'ın Twitter hesabından 'Işıklar ...
Melih Gökçek: Bülent lafını yedi!
Melih Gökçek'i kastederek Ankara'yı parsel parsel sattı diyen Bülent Arınç'a ...
62 kişi daha öldü!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bin 632 kişiye koronavirüs (Covid-19) tanısı ...
 
Sözcü Gazetesi davasında karar onandı
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi’nden Sözcü gazetesi kararı: ...
İzmir'i sağanak vurdu...
İzmir'de öğleden sonra, gök gürültülü sağanak aralıklarla etkili olmaya ...
Muhittin Böcek'in sağlık durumuna ilişkin sıcak gelişme
Akciğerlerinin ECMO cihazından ayrıldığı öğrenilen Antalya Büyükşehir ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri