ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3700
    Dolar
  • Euro
    35,0122
    Euro
  • Altın
    2.325,000
    Altın
  • Bist-100
    9,08
    Bist-100
  • ADANA
    14/25°
    ADANA
  • ANKARA
    13/20°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/25°
    IZMIR
  • KONYA
    12/20°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı!
28 Şubat 2021 Pazar - 15:04

Pitbull saldırıları neden artıyor? Suç kimde?

Pitbull cinsi köpekler son zamanlarda saldırı haberleriyle sık sık gündeme geliyor. Peki pitbull köpekler neden saldırır? Saldırıların önüne geçmek için neler yapmalı? Mevcut kanunlar yeterli mi? Yoksa daha fazlasına mı ihtiyaç var?

Pitbull saldırıları neden artıyor? Suç kimde?

Amasya’da iki kişi tarafından darp edilen bir vatandaşın üzerine pitbull köpeğinin salınması, ardından Ataşehir’de bir genç kızın pitbull saldırısına uğraması gibi olaylar pitbull köpeklerini yeniden gündeme getirmişti. Pitbull cinsi köpek beslemek ve sahiplenmek normalde yasak, 7 bin 802 lira cezası var. Ancak buna rağmen sokaklarda sahibi ile gezen ‘pitbull’lara rastlamak mümkün. İşin yasak kısmı bir tarafa, “Pitbull köpekler neden saldırganlaşıyor?” diye sorduğumuzda karşımıza çıkan en önemli sebep ise eğitim…

Hayvan Hakları Federasyonu’nun (HAYTAP) Hayvanları Koruma Yasası’na “Kas ve çene yapısı güçlü, tehlike arz edebilecek hayvanları ağızlıksız ve tasmasız dolaştırmak yasaktır” maddesinin eklenmesi önerisini Meclis'e sunduğu biliniyor. İnternet yasasında da konuyla ilgili açıklık bulunuyor.

Bir önemli sorun da bu hayvanların dövüştürülmesi. Hayvan dövüşleri ile ilgili sayfalar tek tıkla açılabiliyor. Peki ‘pitbull’lar hangi durumlarda insanlara saldırma eğiliminde oluyorlar? Eğitim ne kadar önemli ve Hayvan Hakları Yasası pitbull köpekler için ne diyor? Veterinerler ve pet shoplar ise yaşananları nasıl yorumluyor?

Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, pitbull köpeklerle ilgili sorularımızı yanıtladı.

1-) PITBULL KÖPEKLER NASIL YETİŞİTİRİLMELİ?

Ahmet Kemal Şenpolat: ‘Her pitbull köpeğin saldırgan eğilimi vardır’ gibi genelleme yapmak doğru olmaz. Belirli ırkların fişlenip adeta canavar gibi gösterilmesine karşıyız. Özellikle saldırgan olması için karanlık odalara hapsedilen, çenesi daha güçlü olsun diye ağaca asılı bırakılan hayvanlar var. Bu noktada bir suçlu aranacaksa bu pitbull mu yoksa eğiten mi?

2-) HER PITBULL SALDIRGAN MI?

Şenpolat: Kesinlikle hayır. “Her insan saldırgan mı?” sorusunun cevabı neyse bu sorunun yanıtı da o şekilde olabilir.

Murat Arslan: Köpekler fiziki yapı ve fizyolojik yapılarına uygun olarak bulundukları ortama uygun davranışlar geliştirirler. Saldırganlık, verilen eğitime, köpeğin yaşadığı ortama, temas ettiği kişilere, gelişimi sırasında maruz kaldığı travmalara bağlı olarak gelişmektedir.

3-) PITBULL HANGİ DURUMLARDA SALDIRIR?

Şenpolat: Şiddet görmüş, travmalar yaşamış olabilir. İçgüdüsel olarak alan koruması sağlamak istiyor da olabilir.

Arslan: Bazen bir çocuk sesi ya da korkan insanların salgıladığı kokular saldırma sebebi olabiliyor.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan

4-) PITBULL SAHİPLERİ KÖPEKLERE NASIL DAVRANMALI?

Şenpolat: Eğitim kisvesi altında eziyet etmek, hapsetmek, zorbalık yapmak her canlı için tamamen karşı olduğumuz durumlar. Bir evcil hayvanın sorumluluğunu almak için belirli bir bilinç düzeyi şart. Köpek sahiplerinin ilk önce sahiplendikleri hayvanların temel ihtiyaçlarını karşılaması gerekir. Köpeğin cinsi ne olursa olsun 1,5 metre zincirle ömür boyu müebbete mahkum ettiğiniz hayvandan nasıl sağlıklı bir sosyal yaşam bekleyebilirsiniz. Köpek sahiplenen kişilerin de dengeli bir ruh hali içinde olmaları önemli.

Arslan: Pitbull sahiplenen kişiler bunu statü ve ya güç olarak görmekteler. Bu durum da hayvanların davranışına yansımaktadır. Diğer taraftan sakin bir ailede ve ya sahiple yaşayan ‘pitbull’ların diğer sakin hayvanlardan hiçbir farkı olmuyor. Araştırmalar sahibi anksiyete gibi sorunlar yaşayan köpeklerin de anksiyete yaşadıklarını ortaya koyuyor.

5-) SOKAKTA GEZDİRİRKEN NE GİBİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Şenpolat: Sadece ‘pitbull’lar değil tüm köpekler tasmasız gezdirilmemeli. Kendi hayvanlarının güvenliği için de bunu yapmalılar. Ayrıca bazı köpek ırkları ülkemizde canavar olarak lanse edildiği için ağızlığın sağladığı güven duygusunu da topluma vermekte fayda var.

Arslan: Fiziki yapısı güçlü olan ve ortamda başka köpeklerin olduğu durumlarda mutlaka tasma ve ağızlık kullanılmalıdır. Tasma kontrolü sağlayacak uzunlukta olmalıdır.

6-) PITBULLLARIN ÇOCUKLARLA ARASI NASIL?

Şenpolat: ‘Pitbull’ların çocuklarla, bebeklerle iç içe yaşadığı çok sayıda örnek var. İstisna olan ‘pitbull’un çocuklarla sağlıklı mutlu şekilde yaşaması değil bu saldırı vakalarıdır. Bunun sorumlusu da sahiplerinin nedense psikopat tipli serseriler olması ve bu hayvanların bu şekilde eğitilmesidir.

Arslan: Doğru bir eğitimle ‘pitbull’lar çocuklar için iyi bir arkadaş ve koruyucu olabiliyor. Elbette çocukların da köpeklerden korkmayacak şekilde yetiştirilmesi gerekmektedir.

Pitbull köpekler genelde hep saldırı haberleriyle gündeme gelse de dünyada ‘pitbull’ların çocuklarla birlikte birçok örnek bulunuyor.

7-) PITBULL’LARIN YASAK OLMASI DOĞRU BİR KARAR MI?

Şenpolat: Hayır değil. Bunun hazırladığımız yasa tasarısı önerisinde de değişmesini talep ettik. Teklifimizde çene yapısı güçlü hayvanlar olarak bu durumu tarif etmeye çalışıyoruz. Yani bir rottweiler ya da bir kangal da bu kapsama girebilir. Durumu genelleyip tüm masum hayvanlara zarar vermek yerine bu hayvanları silah olarak ego tatmini olarak kullanan insanlara verilen cezaların artırılmasını, hatta tutuklamaya dönüşmesini istiyoruz.

Arslan: Aslında bu yasaklamanın söz konusu ırklar için haksızlık olduğunu düşünüyorum. Eğitimle en sakin hayvan bile çok saldırgan hâle gelebilir ve ya tersi de mümkün.

Apartmanda beslenir mi?

Arslan: Veteriner hekimler olarak köpeğin fiziki yapısı ve davranışlarının dikkate alınarak buna karar verilmesini öneriyoruz. Yasal olarak apartman veya sitelerde köpek bakmanın önünde bir engel yoktur. Ancak bu gibi yerlerin yönetim planlarına önceden bu yönde bir karar eklendiyse sorun oluşabilir ve tahliyeler görülebilir.

??Öncelikle bu hayvanların kısırlaştırılması gerekiyor. Belediyeler buna bütçe ayırmıyor, dolayısıyla da hayvanlar ürüyor. Üretim çiftlikleri ve internet, bakanlık tarafından görevleri dahilinde olduğu halde kontrol edilmiyor. Pet shopların ve üretim çiftliklerinin denetlenmesi, internet ortamından dahi hayvan satın alınamaması gerekiyor."

Ahmet Kemal Şenpolat

8-) PITBULL SALDIRISINA UĞRAYAN KİŞİNİN HAKLARI NELERDİR?

Arslan: Saldırının şekli, tasmalı olup olmaması gibi birçok etkene bağlı değişmekle birlikte genellikle 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu madde 177'ye göre cezalandırılır.

Madde 177: Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması. Gözetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakan veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal gösteren kişi, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

 
"ABD, IŞİD'e bağlı teröristleri başka bölgelere aktarıyor" iddiası
 
Hayalet köy! Sadece iki kişi yaşıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soyer: Kendi kendine yeten mahalleler oluşturacağız
Cittaslow International Başkanlık Konseyi’nin çevrimiçi toplantısında ...
Çiğli'ye otobüs desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde alınan karar doğrultusunda Çiğli ...
Vergi borcu yapılandırma ödemeleri için yurttaşlar kuyruk oluşturdu
Yurttaşlar, vergi borcu yapılandırma ödemeleri için uzun kuyruklar oluşturdu. ...
 
Tansu Çiller, işsizlerle dalga geçti! Sorumluluğu 1995 yılına bağladı...
Eski Başbakanlardan Prof. Dr. Tansu Çiller, '28 Şubat'a ilişkin konuşurken ...
Erdoğan'dan 28 Şubat açıklaması
AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28. Şubat'ın ...
2021'in ilk yavruları dünyaya geldi!
Yüzlerce türe ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam ...
 
Yoksulları hatırladılar!
Son yıllarda tamamen hükümetin sesi haline gelen Anadolu Ajansı, bugün ...
Park meselesi yüzünden darp edilen engelli öldü!
Antalya'da evlerinin önünde park meselesi nedeniyle çıkan kavgada darp ...
Gediz Deltası'nın balıkçıları!
İzmir'de bereketli tarlalara ve binlerce kuşa ev sahipliği yapan Gediz ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri