ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    44,5824
    Dolar
  • Euro
    51,4629
    Euro
  • Altın
    6.704,430
    Altın
  • Bist-100
    12.936,00
    Bist-100
  • ADANA
    12/19°
    ADANA
  • ANKARA
    9/16°
    ANKARA
  • ANTALYA
    11/18°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/20°
    IZMIR
  • KONYA
    5/13°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Trump'tan yeni tehdit: Cehennem öncesi 48 saat!
Trump'tan yeni tehdit: Cehennem öncesi 48 saat!
Lider Galatasaray Trabzon'da yıkıldı
Lider Galatasaray Trabzon'da yıkıldı
Fenomen Kadir Hoca tutuklandı
Fenomen Kadir Hoca tutuklandı
Özel'den Erdoğan'a: Cesaretin varsa çık karşımıza
Özel'den Erdoğan'a: Cesaretin varsa çık karşımıza
29 Mart 2026 Pazar - 12:36

Prof. Sözbilir'den rahatlatan deprem açıklaması...

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde geçen yıl 10 Ağustos ve 27 Ekim'de meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgedeki faylarla ilgili yürütülen stres analiz çalışması tamamlandı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Sındırgı'da artık deprem aktivitesinin sonlandığını söyleyebiliriz. Kırılan fay parçalarında belli bir stres birikimi yok, boşalım gerçekleşti" dedi. 

Prof. Sözbilir den rahatlatan deprem açıklaması...

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde geçen yıl 10 Ağustos ve 27 Ekim'de meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgedeki fayların stres analizlerini tamamladıklarını belirterek, "Sındırgı'da artık deprem aktivitesinin sonlandığını söyleyebiliriz. Kırılan fay parçalarında belli bir stres birikimi yok, boşalım gerçekleşti. Şu anda daha çok güneydoğuda ve kuzeybatıdaki kısımlardaki faylar üzerinde bir gerilim etkisi oluşmaya başlamış durumda." dedi.

Aynı zamanda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Bilim Kurulu Üyesi olan Sözbilir, Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde geçen yıl 10 Ağustos ve 27 Ekim'de meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgede bilimsel çalışma başladıklarını söyledi.

Ana şokların ardından bölgedeki artçı şokların aylarca devam ettiğini hatırlatan Sözbilir, "10 Ağustos'tan bu yana bölgede 26 bin deprem meydana geldi. Bilim ekibimizle depremlerin yaşandığı fayların stres analizini yapmak için arazide jeolojik gözlemler, jeodezik ve jeofizik alanında çalışma yürüttük. Bu çalışmalarda 3 farklı sonuç elde ettik. Dağlık bölgede, ovadan dağa doğru devam eden Emendere Fay Zonu boyunca birbirini tetikleyecek şekilde gelişen 5 fay parçası saptadık.​​​​​​​ Bu fayların depremlere kaynaklık ettiği ortaya çıktı. İkinci önemli sonucumuz dağlık kesimde yaklaşık 20 santimetrelik bir çökme meydana geldiği ortaya çıktı. Üçüncü olarak buradaki stres boşalımının hem kuzeybatıda hem de güneydoğuda yeni fayların tetiklenme olasılığını arttırdığını belirledik. Bir diğer önemli sonuç da Demirci ve Gördes tarafına doğru depremlerin kaydığını, oraya doğru göç ettiğini ortaya çıkardık." diye konuştu.

Bölgede son günlerde gündelik deprem sayısının azaldığını vurgulayan Sözbilir, artık birkaç günde 1-2 sarsıntının meydana geldiğini dile getirdi.

"Sındırgı'da artık deprem aktivitesinin sonlandığını söyleyebiliriz"

Yaptıkları çalışmada Sındırgı'daki depremlerin jeotermal kaynaklı olduğunu tespit ettiklerini belirten Sözbilir, şunları kaydetti:

"Sındırgı'da artık deprem aktivitesinin sonlandığını söyleyebiliriz. Kırılan fay parçalarında belli bir stres birikimi yok, boşalım gerçekleşti. Şu anda daha çok güneydoğuda ve kuzeybatıdaki kısımlardaki faylar üzerinde bir gerilim etkisi oluşmaya başlamış durumda. Kuzeybatıda Balıkesir ilimiz, Gelenbe Fay hattı boyunca orada köyler var. Oradaki fay boyunca belli bir gerilimin biriktiğini söyleyebiliriz. Yine Gördes ve Demirci taraflarında stresin biriktiğini söyleyebiliyoruz. Son aylarda Sındırgı ve Simav faylarında depremler yaşandı, iki bölge arasındaki faylarda ise stres biriktirmeye devam etti."

Prof. Dr. Sözbilir, AFAD tarafından "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edilen Sındırgı için deprem riskinin olmadığını düşündüğünü sözlerine ekledi.

 
İdil Berk'in yeni filmi Şans yayında
 
Bucaspor 1928'de eksi 3 puan tehlikesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de sağanak etkisi... Araçlar mahsur kaldı!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde gün boyu süren şiddetli yağış nedeniyle Ödemiş-İzmir ...
İEÜ İşletme Fakültesi’nden sınırları aşan başarı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İşletme Fakültesi, finans ve muhasebe ...
Karadeniz'de Türk gemisini vuran ülke belli oldu
İstanbul Boğazı'na 26 kilometre kala İHA ve İDA ile vurulan 'Altura' adlı ...
 
Hakan Fidan'dan endişelendiren açıklama
Hakan Fidan, Yemen'in de İsrail-İran hattındaki çatışmalara dahil olmasının ...
Bakan Göktaş'tan 'doğum izni' ve 'sosyal medya düzenlemesi' açıklaması!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, doğum iznini 16 ...
Bakanlık duyurdu: Menülerde 'gizli içerik' dönemi sona eriyor!
Tarım ve Orman Bakanlığı, restoran, kafe, kantin ve yemekhane gibi toplu ...
 
Başsavcılık 'Aleyna Kalaycıoğlu' iddialarına yanıt verdi
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Aleyna Kalaycıoğlu’nun cezaevindeki ...
MSB'den Karadeniz'de 'şüpheli cisim' açıklaması
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), denizlerde tespit edilen şüpheli cisimlerin ...
TMSF, 'Yenidoğan çetesi' davasında adı geçen hastaneyi satışa çıkardı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Yenidoğan çetesi' davasında adı ...
 
urit, urla,
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 27 20 4 3 63 20 43 64
2 Trabzonspor 28 19 6 3 55 30 25 63
3 Fenerbahçe 27 17 9 1 61 28 33 60
4 Beşiktaş 27 15 7 5 49 31 18 52
5 Göztepe 27 12 10 5 32 20 12 46
6 Rams Başakşehir 27 12 7 8 44 30 14 43
7 Samsunspor 26 8 11 7 29 31 -2 35
8 Gaziantep FK 28 8 10 10 37 47 -10 34
9 Kocaelispor 27 9 6 12 23 32 -9 33
10 Corendon Alanyaspor 28 6 14 8 34 33 1 32
11 Çaykur Rizespor 26 7 9 10 32 36 -4 30
12 Tümosan Konyaspor 27 7 9 11 31 39 -8 30
13 Kasımpaşa 28 6 9 13 25 38 -13 27
14 Natura Dünyası Gençlerbirliği 28 6 7 15 28 39 -11 25
15 Hesap.com Antalyaspor 27 6 7 14 25 43 -18 25
16 Zecorner Kayserispor 28 4 11 13 21 50 -29 23
17 ikas Eyüpspor 27 5 7 15 19 38 -19 22
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 27 4 5 18 24 47 -23 17
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri