ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4082
    Dolar
  • Euro
    34,7881
    Euro
  • Altın
    2.400,560
    Altın
  • Bist-100
    10.209,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/27°
    ADANA
  • ANKARA
    10/15°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/26°
    IZMIR
  • KONYA
    10/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
25 Nisan 2020 Cumartesi - 10:23

Ramazan pidesinde hileye dikkat

İzmirli fırıncılar, ramazan pidesinde yapılan hilelere karşı vatandaşları uyararak, özellikle belirlenen satış fiyatının altında satış yapan yerlerde dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Ramazan pidesinde hileye dikkat

İzmirli fırıncılar, bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlamaları sebebiyle evde kalan vatandaşlara pide yetiştirmek için yoğun mesaiye başladı. Ramazan pidesi satışı yapan fırınlarda hazırlıklar yapıldı, üretim hızlandı. Öte yandan İzmirli bazı fırıncılar vatandaşları ramazan pidelerinde yapılan hilelere karşı uyarıyor. Merdiven altı üretimlerde gramaj eksiltildiğini ve bolca kabartma unu kullanıldığını söyleyen fırıncılar, özellikle belirlenen satış fiyatının altında satış yapan yerlerde dikkatli olunmasını istedi. İzmirli fırıncılardan Abdülrahim Sağlam, "Ramazan'da ekmek ruhsatı olmadığı halde ramazan pidesi üretenler var. Bazı yerlerin ramazan ayında işleri düşüyor ve bir usta bulup pide çıkarmaya başlıyor. Bu kişiler ekmek sektöründe olmadığı için hem gramajı, hem fiyatı düşürüyorlar. Genellikle yanlış un kullanıyorlar. Bir kişi bir şeyin ustası olmadığında her şeyi eksik yapar. Vatandaş da bunun farkında ama bazıları düşük fiyat olduğu için yöneliyor. Bu hilelere kanmamalılar" dedi.

'GRAMAJINDAN ÇALINIYOR, KALİTESİZ UN KULLANILIYOR'

Ramazan pidesinin ekmekten farklı olduğunu söyleyen Sağlam, "Ramazan pidesinin hamuru yumuşaktır, yani daha cıvıktır. Fazla kabarmaması gerektiği için kabartma tozu konulmaz. Ekmeğe göre daha ince olduğu için daha az pişirme süresinde, ancak daha yüksek ateşte pişirilir. Düşük ateşte pideler kurur. Ekmek ortalama 17 dakikada pişerken ramazan pidesi 11-12 dakikada pişiyor. İzmir'de 250 gramı 2,50 TL'den, 300 gramı 3 TL'den satılıyor. Geçen yıla göre aynı yalnızca gramajı değişti" diye konuştu.

Ramazan pidesiyle ilgili fırıncıların yoğun mesaiye başladığını söyleyen İzmirli fırıncılardan Şükrü Beyazıt, "Ramazan pidesinin hamuru, ekmek hamurundan farklıdır. Biz hamurda süt ve salep kullanıyoruz o yüzden daha lezzetli oluyor. Normal ekmeğe göre hamuru daha yumuşaktır. Pişme süresi daha kısadır ancak daha yüksek ateşte pişirilir. Bazı yerlerde ramazan pidesinde hileler yapılıyor. Vatandaşlar buna dikkat etsin. Gramajından çalıyorlar, daha ucuza mal ediyorlar. Kalitesiz un kullanıyorlar. Pide unu kullanmıyorlar. Aynı zamanda hijyenik koşullarda da üretilmemiş olabilir. Vatandaşlar kendilerine pide getiren fırın çalışanlarının aldıkları tedbirlere de dikkat etmeliler. Koronavirüs sebebiyle vatandaşlar sıcak pide yiyemeyecek ancak bizler onlara pideleri yetiştireceğiz" şeklinde konuştu.

Ramazan pidesinin ununun ekmeğe göre daha kaliteli olduğunu söyleyen fırıncılardan Mustafa Dulgul, "Susamı bol kullanılır. Malzemesi ekmekten farklıdır. Fiyat olarak ise İzmir'in İstanbul ve Ankara ile hemen hemen eş değer olduğunu söyleyebiliriz. Sadece gramaj farkı var. Bazıları gramajı eksik tutuyor. İnsanlara faydalı olmak yerine zarar vermek iyi bir şey değil" dedi.

VATANDAŞ İÇİN ÖNEMLİ OLAN PİŞMİŞ VE BOL SUSAMLI OLMASI

Ramazan pidesi satın almak için sırada bekleyen vatandaşlardan Serkan Tarkanoğlu, "Ramazan ayının gelmesiyle birlikte bizler de pide tüketmeye başlıyoruz. Ramazan pidesini hep aynı fırından satın alıyorum. Pide alırken bol susamlı olmasına dikkat ediyorum" dedi.

Ramazan pidesi alırken pidenin fazla pişmiş olmasına dikkat ettiğini söyleyen vatandaşlardan Erol Dursun da, "Yalnızca pişmesine değil aynı zamanda bol susamlı olmasına da dikkat ediyorum. Ramazan ayının gelmesiyle artık pideyi sofralarımızdan eksik etmiyoruz. Bu sene iftarda sıcak tüketemeyeceğiz ama kuru olmaması önemli" diye konuştu.

 

 
Virüsü yenen doktor yaşadıklarını anlattı
 
Başkan Sürekli'den sağlık çalışanlarına moral
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Virüsü yenen doktor yaşadıklarını anlattı
İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Acil Tıp Uzmanı ...
Tartıştığı babasının otomobilini ateşe verdi!
Bolu'da, Mehmetcan K. (38), tartıştığı babası Necdet K.'nın (63) evinin ...
Polise silah doğrulttu, kendisini vurdu!
İzmir'in Konak ilçesinde, silahlı kavgaya karışan ve kaçtıktan kısa süre ...
 
Köpekler çocuklara saldırdı: Acı haber!
Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde, evlerinin önünde oyun oynarken sokak ...
KKTC’de bir haftadır vaka yok!
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) son bir haftadır koronavirüs ...
Karşıyaka'daki o satışla ilgili haritacılardan açıklama!
Karşıyaka Belediyesi'nin Şemikler'deki denize sıfır arazisini, piyasa ...
 
İddianameyi nihayet açıkladılar! 18 yıla kadar hapis...
Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Haber Müdürü Barış Terkoğlu'nun ...
Marketlere hücum!
İzmir'de koronavirüs salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında açık olan ...
Demirel'in manevi oğlu, koronadan öldü
9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in manevi oğlu olarak gördüğü; Nazmiye ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri