ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5350
    Dolar
  • Euro
    34,8608
    Euro
  • Altın
    2.440,970
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
3 Haziran 2019 Pazartesi - 11:16

Sanayiciden önemli uyarı: Durum endişe verici

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, başta büyüme rakamları ve sanayi üretimindeki daralma olmak üzere ekonomideki kötüye gidişe dikkat çekerken, "Nüfusu her yıl yaklaşık 1 milyon kişi artan, 4 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıya bakan ve oldukça büyük miktarda dış borç faizi ödemek zorunda olan bir ülke için bu gelişme endişe vericidir" dedi.

Sanayiciden önemli uyarı: Durum endişe verici

Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2019 yılı ilk çeyreğine ilişkin büyüme verilerini değerlendirdi. Yorgancılar, “Türkiye ekonomisi 2018 yılının son çeyreğinin ardından 2019 yılının ilk çeyreğinde de küçülmüş yani ekonominin resesyonda olduğu netleşmiştir. Bu gelişmenin gerisinde, 2018 yılından devir alınan kötü miras kadar 2018 yılının ilk çeyreğindeki yüzde 7,4’lük büyümenin getirdiği baz etkisi de bulunmaktadır. Nüfusu her yıl yaklaşık 1 milyon kişi artan, 4 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıya bakan ve oldukça büyük miktarda dış borç faizi ödemek zorunda olan bir ülke için bu gelişme endişe vericidir. Zira, pasta küçülürken bunu paylaşmak için bekleyenlerin sayısı artmakta, bu da refah kaybı anlamına gelmektedir. Veriler göstermektedir ki; Türkiye’nin dış kaynak girişinin imkan verdiği tüketim ve inşaatla büyümeyi, üretim ve ihracatla büyüme ile ikame etmesi gerekmektedir. Aksi halde, dış borçların üretimle, yani gelir yaratarak değil, servet stokunun yabancılara satılmasıyla ödenmesi gerekebilecektir. Bu ise uzun vadede ülkemizin kalkınmasını olumsuz etkileyecektir” diye konuştu.

Sanayi üretimi kan kaybediyor

Tarım sektörü dışında tüm sektörlerde yaşanan daralmanın, Ağustos ayında yaşanan türbülans sonrası artçı sarsıntıların devam ettiği anlamına geldiğini de ifade eden Başkan Yorgancılar “Özellikle de sanayi sektörü, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 15,4 oranında büyüdükten sonra düzenli olarak ivme kaybetmiş, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde sadece binde bir oranında büyümüştür. 2018’in son çeyreğinde yüzde 6,4 oranında küçülen sektörde kan kaybı 2019 yılının ilk çeyreğinde de devam etmiş ve sanayi üretimi yüzde 4,3, imalat sanayi yüzde 4,7 oranında gerilemiştir” dedi.

Yatırım ve ihracat çekişli büyüme
Makine-teçhizat yatırımlarının, dört çeyrektir gerilemesinin endişe verici olduğunu da hatırlatan Yorgancılar, “Bu veriler, yarınlar için ümitli olmayı güçleştirmektedir. İstikrarsız döviz kurları, yüksek enflasyon ve yüksek faiz sanayicimizi oldukça zorlamaktadır. Ancak, öncü göstergeler sektörün bu yılın ikinci çeyreğinde de küçüleceğine işaret etmektedir. Bunu da önlemenin tek yolu, yeni bir yatırım-ihracat çekişli büyüme rotasına
girmesi gerekiyor. Sanayinin büyümeye başlaması, ileri ve geri bağlantılar yoluyla, diğer sektörleri de olumlu yönde etkileyecektir” diye konuştu.

Ekonomiyi daha olumsuz bir tablodan 2,4 puanla ihracat ve 1.1 puanla artış gösteren genişletici maliye politikasının koruduğunu vurgulayan Başkan Yorgancılar “Bundan sonraki süreçte; Türkiye’nin gerçekleştirilecek kurumsal ve yapısal dönüşümle birlikte kalkınmanın getirdiği büyümeye odaklanması gerekiyor” dedi.

Türkiye gerekli deneyim ve birikime sahiptir
Büyümenin niteliğinde sorun olduğunu da sözlerine ekleyen Yorgancılar şöyle konuştu: ”Küresel likidite bolluğunun imkan verdiği tüketim, inşaat ve ithalatla bir yere, genişletici maliye politikasıyla da bir yere kadar gidebildik. Şimdi, yeni küresel ve ulusal koşullar çerçevesinde yeni bir büyüme modeline ihtiyaç var. Bu model üretim ve ihracatla büyümeye odaklanmak zorunda. Bunun için de; kurlarda istikrar, düşük enflasyon, düşük faiz ve nitelikli yatırımların desteklenmesi gerekmektedir. Dış politikada olumlu gelişmeler de iyileşme sürecine katkı yapacaktır. Türkiye, böylesi ortamlardan çıkacak deneyim ve birikime sahiptir. Tüm kesimlerin desteği ve yeni bir ortak akıl zeminiyle Türkiye yeniden bir büyüme patikasına girecektir”

 
Mavi bayrağı göndere çektiler
 
Soyer'e esnaf ziyareti.. Biz hazırız!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de suya indirim
İzmir Büyükşehir Belediyesi bayram öncesinde suya indirim yapılacağını ...
İZTO Başkanı Mahmut Özgener'den kaçak balıkçılara gözdağı
Ege Denizi’ni büyük ölçüde tehdit eden kaçak avlanma konusu İzmir Ticaret ...
35 yıllık esaret bitti
Uzun yıllar günde 3 paket sigara içen İsmail Oral Ünerdoğan, Göğüs Hastalıkları ...
 
Bakırçay'dan bereket fışkıracak
İzmir tarımının kalbi Bakırçay'a DSİ'den büyük destek. Yaklaşan sulama ...
İncir kötü, zeytin eh, üzüm belki..
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir ...
Denizcilerden çağrı var
Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mihri Çelik, ...
 
Ete ve süte büyük zam
1 Mayıs’ta başlayan fiyat artışları, markaların farklı tarihlerde yaptığı ...
Artık özgürce dolaşacaklar
İzmir'in Ödemiş ilçesinde iflas eden bir yumurta firmasının kesime gönderme ...
Sanayicilere Rekabet Kurumu anlatıldı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) meclis toplantısının konuğu olan Rekabet ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri