ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/28°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'den 1 Mayıs hamlesi...
CHP'den 1 Mayıs hamlesi...
Yeni KDV düzenlemesi yürürlüğe girdi
Yeni KDV düzenlemesi yürürlüğe girdi
CHP'li Kılıç: 'Kaçak sarayın kaçak danışmanları var'
CHP'li Kılıç: "Kaçak sarayın kaçak danışmanları var"
Galatasaray adım adım şampiyonluğa!
Galatasaray adım adım şampiyonluğa!
12 Aralık 2021 Pazar - 11:43

Selde kurtarılmayı bekleyen aileden ilham aldılar

Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 3. sınıf öğrencileri Elifnur Akdolan ve Zeynep Gönülalan, 'kurtarma küresi' tasarımlarıyla endüstriyel tasarım yarışmasında ödül kazandı. Öğrenciler, kurtarma küresini, Kastamonu Bozkurt'taki sel felaketinde çatıda tek tek kurtarılmayı bekleyen aileyi izledikten sonra helikopterlerin daha kısa sürede daha çok afetzedeyi kurtarabilmesi ve sarsmadan taşıyabilmesi için tasarladıklarını söyledi.

Selde kurtarılmayı bekleyen aileden ilham aldılar

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 3. sınıf öğrencileri Elifnur Akdolan ve Zeynep Gönülalan, bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilen İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) tarafından 'Afet ve acil durumlar' temasıyla düzenlenen İMMİB 2021 Endüstriyel Tasarım Yarışması'nın 'Metalden Mamul Ürünler Öğrenci Kategorisi' için tasarladıkları 'kurtarma küresi' projesiyle birincilik ödülü kazandı. İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları; katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, endüstriyel tasarım etkinliklerinin yaygınlaştırılması ve özendirilmesi, ihracata yönelik rekabet gücünün arttırılması amacıyla düzenleniyor. Her yıl farklı temada düzenlenen yarışmanın bu yılki teması 'Afet ve acil durumlar' olurken bu tema kapsamında tasarımcılardan afet öncesi ve sonrasında hızla kullanılabilecek hayat kurtarıcı ürün konseptleri tasarlamaları istendi.

'ÇATIDA TEK TEK KURTARILMAYI BEKLEYEN AİLE İLHAM VERDİ'

Elifnur Akdolan ve Zeynep Gönülalan, Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Görevlisi Ezgi Ozan Avcı'nın yürüttüğü Tasarım Yarışması Projeleri dersi kapsamında tasarladıkları ve kendilerine birincilik getiren projeyi anlattı. Öğrenciler, Kastamonu Bozkurt'taki sel felaketinde çatıda tek tek kurtarılmayı bekleyen aileyi televizyonda izledikten sonra böyle bir tasarım yapmaya karar verdiklerini belirterek, "Sel olduğu zamanlarda insanların evini su basınca genelde herkes evin çatısına kaçıyor. Bunun örneklerini son zamanlarda yaşanan sel baskınlarında da gördük. İnsanlar gruplar halinde çatılarda mahsur kalıyor ve kurtarma için helikopterler geliyor. Bu helikopterlerden profesyonel bir kişi aşağıya halatla iniyor ve sadece bir kişiyi kendine bağlayıp helikoptere çıkartabiliyor. Uzun bir sürede, sadece tek bir kişiyi kurtarılabiliyor. Bu süreyi kısaltacak ve bir seferde daha fazla insanın kurtarılmasını sağlayacak bir tasarım yapmak istedik. Tasarladığımız kurtarma küresi sayesinde, insanları gruplar halinde aynı anda kurtarmak ve sarsmadan taşıyabilmek mümkün olabilecek" dedi.

'DAHA ÇOK KİŞİYİ SARSMADAN TAŞIMASI İÇİN'

Sistem hakkında da bilgi veren genç tasarımcılar, "Helikopter, binanın çatısına veya kurtarılacak kişilerin yanına kurtarma küresini ulaştırdığında insanlar merdiveninden çıkıp içine oturacak. Bebeklerin devrilmeyen yemek kaplarından esinlenerek tasarladığımız kurtarma küresinin mekanizması sayesinde de afetzedelerin sarsılmamasını hedefledik. Tasarımımızda, düşük bir maliyetle hafif ve sağlam olması için üretiminde delikli metal sac kullanılmasını öngördük" ifadelerini kullandı.

Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tolga Benli de "Endüstriyel tasarım camiası için önemli ve birleştirici bir platform olan, binlerce ihracatçının bünyesinde yer aldığı İMMİB'in yarışmasında yüzlerce başvuru arasından birinciliğe layık görülen öğrencimizin başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu tip yarışmalar gelecek vaat eden başarılı genç tasarımcılar hakkında ipuçları verirken, ilgili bölümlerdeki öğrencilerin aldıkları eğitimin kalitesi, yerleşmiş bir kurum kültürünün varlığı, öğretim üyesi deneyim ve yeterliliğinin öğrencilerimizin yaratıcı fikirlerinde ihracat potansiyeli olan başarılı tasarımlarda ortaya çıkmasına da aracılık etmekte" diye konuştu.

 

 
Kanser hastalarına 'mavi akrep zehri' uyarısı
 
Çiğli’de Dirençli Kent çalışmaları hız kesmiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kanser hastalarına 'mavi akrep zehri' uyarısı
Medikal Onkolog Dr. Ahmet Özveren bugüne kadar bilimsel bir araştırma ...
'Barınamıyoruz' eylemi yapmak için İzmir'den Ankara'ya gitmek isteyen öğrencilere gözaltı...
"Barınamıyoruz, geçinemiyoruz" eylemi yapmak için İzmir'den otobüsle Ankara'ya ...
Diyanet camilerden T.C'yi kaldırıyor!
Camilerin halen beyaz zemine lacivert renkli olan tabelaları, kırmızı-beyaz ...
 
Yeni açıklama: "Allah'ın izniyle Kanal İstanbul'u yapacağız"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “ABD’de bir ...
Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "Asgari ücrette toplumun, ...
Çocuklarının gözü önünde katletti!
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 4 çocuk annesi Cahide Can (32), eşi Sabri ...
 
Omicron varyantı İzmir'e sıçradı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Omicron varyantı Türkiye’de 6 kişide tespit ...
Pakdemirli: Bu iş uçak değil, gönül meselesi...
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir'de katıldığı programda orman ...
CHP'li Karaca, Bakan Gül'e İzmir'den yüklendi: 20 YILDIR ŞAHA KALKTIĞI GİBİ Mİ KALACAK!
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri