ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,1657
    Dolar
  • Euro
    35,0612
    Euro
  • Altın
    2.473,380
    Altın
  • Bist-100
    10.159,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/25°
    ADANA
  • ANKARA
    6/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    11/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    9/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Slovakya Başbakanı Fico'ya silahlı saldırı!
Slovakya Başbakanı Fico'ya silahlı saldırı!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 emniyet görevlisine gözaltı!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 4 emniyet görevlisine gözaltı!
Ayten Gökçer son yolculuğuna uğurlandı!
Ayten Gökçer son yolculuğuna uğurlandı!
Erkek arkadaşını öldürmüştü... Cezası belli oldu!
Erkek arkadaşını öldürmüştü... Cezası belli oldu!
27 Temmuz 2019 Cumartesi - 14:09

Sendika acı gerçeği açıkladı... Mutfak yanıyor! Gıda fiyatları 1 yılda yüzde 59.1 arttı

Birleşik- Kamu İş'in 77 temel gıda maddesini esas alarak yaptığı çalışma, enflasyonla ilgili vahim tabloyu ortaya koydu. Bu yılın ilk 7 aylık döneminde yüzde 28,1 oranında artan gıda fiyatlarının son 1 yıllık yükselişi ise yüzde 59,13 olarak belirlendi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, yoksul kesimin harcamalarının üçte birini ayırmak zorunda olduğu gıda harcamalarının sadece bu temmuz ayında bile bir önceki aya göre yüzde 1,27 oranında artış kaydettiğini açıkladı.

Sendika acı gerçeği açıkladı... Mutfak yanıyor! Gıda fiyatları 1 yılda yüzde 59.1 arttı

SONKALE- TÜİK verileri ile oynanarak düşük gösterilmeye çalışılan enflasyondaki yükseliş durdurulamıyor. Birleşik- Kamu İş'in yaptığı araştırma, enflasyondaki acı tabloyu gözler önüne serdi. Araştırmaya göre temel gıda fiyatları sadece son 1 yılda yüzde 59,13 oranında arttı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık yaptığı açıklama ile araştırmanın detaylarına yer verdi. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın, Ankara’daki pazar ve marketlerden fiyatlarını düzenli olarak derlediği ve 77 zorunlu gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırması, acı tabloyu ortaya koydu.

Araştırmayla, gıda fiyatlarında yaşanan yükselişten en büyük zararı, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan ve enflasyona karşı herhangi bir koruması bulunmayan ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı saptandı. Buna göre, TÜİK’in en son açıkladığı Hanehalkı Tüketim Harcaması araştırmasına göre 2018 yılında Türkiye’deki en yoksul yüzde 20’lik kesim harcamalarının yüzde 28,7’sini gıda için yaparken, en zengin yüzde 20’lik kesim ise gıdaya en yüzde 15,4 oranında pay ayırdı. Gıdanın harcamalar içerisindeki payı Türkiye genelinde yüzde 20,3 olarak ölçüldü. Dolayısıyla gıda fiyatlarında yaşanan artış ve azalışlar, harcamalarının büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda bulunan yoksulların enflasyonunu zenginlere göre çok daha fazla etkiledi.
Türkiye’deki aileler gıda için harcadıkları her 100 liranın 17,9 lirasını pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye gibi ürünlere harcadı. Diğer ülkelere göre miktar olarak çok az tüketilmesine rağmen, dünyanın belki de en yüksek fiyatlarının geçerli olması nedeniyle et ve balık için yapılan harcamalar ise gıda harcamalarının yüzde 22,4’ünü oluşturdu. Süt, peynir, tereyağı ve diğer süt ürünleri ile yumurtanın gıda harcamaları içerisindeki payı ise yüzde 13,4’ü buldu. Türkiye’de gıda için harcanan her 100 liranın 5,5 lirası tereyağı dışındaki yağlara,10,8 lirası meyveye, 15,1 lirası sebzeye, 6,1 lirası şeker, reçel, bal gibi gıda ürünlerine, 3,1 lirası çay ve kahveye, 3,6 lirası alkolsüz içeceklere, 2,2 lirası ise diğer gıda maddelerine ayrılıyor.
ZENGİNLER ET, FAKİRLER EKMEK YEDİ
Bu arada TÜİK’in araştırmalarına göre yoksullar gıda harcamalarının büyük bölümünü ekmek, tahıl ve sebzeye ayırırken, zenginlerin gıda harcamalarının büyük bölümünü et balık ve deniz ürünleri meydana getiriyor.

GIDA FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM (TEMMUZ 2019)

 

Bir Önceki Aya Göre (%)

Aralık 2018’e göre (%)

Yıllık  (%)

Ekmek, un, bulgur, makarna v.b.

3,0

7,2

22,5

Et-Balık

1,1

13,1

21,7

Süt, süt ürünleri, yumurta

3,8

36,6

51,0

Yağ

1,3

10,4

25,9

Meyve

-3,4

42,2

93,3

Sebze

-7,0

30,4

163,1

Bakliyat

9,6

11,7

36,2

Diğer

7,1

27,9

42,8

Ortalama

1,3

28,1

59,1

BAKLİYAT FİYATLARI UÇTU
Temmuzda, ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 2,95 oranında artış yaşanırken, et-balık harcamalarında ise yüzde1,06 oranında artış gözlendi.
Temmuzda süt ve süt ürünleri ile yumurta harcamaları yüzde 3,83 oranında artarken, katı ve sıvı yağ fiyatlarında yüzde 1,35 oranında yükseliş kaydedildi.
Meyve harcamalarının yüzde 3,43 oranında azaldığı temmuz ayında sebze harcamalarında ise bir önceki aya göre yüzde 6,96 oranında azalış gözlendi.
Bakliyat fiyatları yüzde 9,57 oranında artarken, salça, zeytin, bal, çay tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer gıda fiyatlarında da yüzde 7,14 oranında artış oldu.
OCAK-TEMMUZ DÖNEMİ
Yılın ilk yedi ayında gıda fiyatlarında toplam yüzde 28,1 oranında yükseliş kaydedildi.  Geçen yılın aralık ayına göre ekmek, un, bulgur vb. gıda ürünlerinin fiyatları yüzde 7,2, et ve balık fiyatları yüzde 13,1 oranında arttı. Süt ve süt ürünlerinin fiyatlarında yüzde 36,6, meyve fiyatlarında yüzde 42,2, sebze fiyatlarında yüzde 30,4, bakliyat fiyatlarında yüzde 11,7 artış oldu.  Yağ fiyatlarının yüzde 10,4 oranında arttığı bu dönemde, diğer gıda fiyatlarında ise yüzde 27,9 oranında yükseliş yaşandı.
SON BİR YIL
Gıda harcamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre (Temmuz 2018)  ise yüzde 59,13 oranında artış gözlendi. Temmuz 2019 itibariyle son bir yılda ekmek, un, bulgur, makarna ve benzerlerinin fiyatlarında yüzde 22,5, et-balık fiyatlarında 21,7, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 51 oranında artış kaydedildi.  Bir yıl öncesine göre göre katı ve sıvı yağ fiyatları yüzde 25,86 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 93,3 oranında, sebze fiyatları ise yüzde 163,1 oranında artış gösterdi.  Bakliyat fiyatları yüzde 36,2 diğer gıda fiyatları ise yüzde 59,1 oranında arttı.

 

 
Biçerdöver dehşeti!
 
THY İzmir seferleri hakkında Hamza Dağ'dan açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Para kiraya gitti!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 Hanehalkı Tüketim Harcaması araştırması ...
ESK büyükbaş hayvan fiyatına zam yaptı
Et ve Süt Kurumunca (ESK) büyükbaş karkas et alım fiyatlarında kilogram ...
Torbalı'da domates sevinci
İzmir'in Torbalı ilçesindeki üreticiler, bu yıl 50 bin dekar alanda yapılan ...
 
''Ekonomiye can suyu olacak''
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Merkez Bankası'nın ...
Türk İş açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını yayınladı
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Temmuz ayı açlık ve ...
Emeklilere 12 milyarlık ikramiye
Bu yıl yaklaşık 12.5 milyon kişi, ikinci bayram ikramiyesini alacak. Emekli ...
 
Posta ve hızlı kargo taşımacılığında vergi!
Posta ya da hızlı kargo taşımacılığıyla firmalar adına taşınan, değeri ...
SOCAR'dan iskele genişletme hamlesi!
SOCAR Türkiye, Nemrut Körfezi Mevkii'ndeki iskeleyi genişletmek için hazırladığı ...
İzmir'in sihirli tespihleri!
İzmir'deki Kızlarağası Hanı'nda el yapımı takılar satan Güler Avanoğlu, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri