ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5350
    Dolar
  • Euro
    34,8608
    Euro
  • Altın
    2.440,970
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
15 Şubat 2020 Cumartesi - 10:46

Sındır: Devlet sorumluluktan kaçamaz!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İmar Kanunu'nda değişiklikler de içeren Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde konuştu. 2018 yılında çıkarılan imar barışı düzenlemesiyle 3194 sayılı İmar Kanunu’na getirilen geçici 16. madde kapsamında verilmiş olan yapı kayıt belgeleriyle devletin sorumluluktan özellikle de depreme karşı dayanıklılık sorumluluğundan kaçtığını söyledi.  

Sındır: Devlet sorumluluktan kaçamaz!

TBMM genel kurulunda konuşan Sındır, “Çevre ve Şehircilik Bakanı’na soru önergesi vermiştik ve öğrendik ki Kamu idarelerine ait yapılar için düzenlenen Yapı Kayıt Belgesi sayısı yaklaşık 300 bin. Demek ki kamusal amaçlı yapıların neredeyse tamamı ya inşaat ruhsatı alınmadan yapılmış ya da sonrasında ruhsata aykırı işlemler, eklentiler yapılmış. Kamu ve özel olmak üzere toplamda yaklaşık 3.6 milyon yapıya yapı kayıt belgesi düzenlenmiş. Aslında, Yapı Kayıt Belgesiyle Devlet; 'yapı ruhsatsız, kaçak, depreme dayanıksız biliyorum ama görmezden geleceğim, yıkmayacağım ve ceza da kesmeyeceğim' diyor. Elazığ'daki gibi bir deprem meydana geldiğinde ise sorumluluğu da yapı malikine yüklüyor” dedi.
“KAMUYA AİT YAPILARIN NEREDEYSE TAMAMINA YAPI KAYIT BELGESİ DÜZENLENMİŞ
Kamu İdarelerine ait yapılara verilen Yapı Kayıt Belgesi sayısına değinerek sözlerine başlayan Sındır, “Bakın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 21 Ekim 2019 tarihinde düzenlenen imar barışı kapsamında 3 milyon 599 bin 867 adet Yapı Kayıt Belgesi düzenlendiğini, yaklaşık 23,5 milyar lira da ödeme alındığını söylemişti. Kamu idarelerine ait yapılara ilişkin kaç adet Yapı Kayıt Belgesi verilmiş? Yani bu 3,6 milyon Yapı Kayıt Belgesi'nin kaçı kamu idarelerine ait yapılar için verilmiş? Bunu bir soru önergesiyle Sayın Bakana yöneltmiştim. Gelen cevap aynen şunu diyor: ‘3194 sayılı Kanun'un geçici 16'ncı maddesi kapsamında kamu idarelerinin ticari maksatla kullanılmayan yapıları için camiler dahil 298 bin 124 adet Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmiştir.’ Kamuya ait yapılar için düzenlenen Yapı Kayıt Belgesi yaklaşık 300 bin. Ülkemizde 84 bin cami, yaklaşık 200 bin Hazineye tescilli kamu binası var. Bunun içinde; kamu binaları, sağlık tesisleri, üniversite eğitim tesisleri, spor tesisleri, kültür tesisleri, okul binaları ve daha nicesi var. Demek ki kamusal amaçlı yapıların neredeyse tamamı ya inşaat ruhsatı alınmadan yapılmış ya da sonrasında ruhsata aykırı işlemler, eklentiler yapılmış” dedi.
“ELAZIĞ VE MALATYA’DA KAÇ TANE YAPI KAYIT BELGESİ DÜZENLENMİŞ?”
Görüşülmekte olan CBS Kanunu’nun 17'nci maddesiyle yapı Kayıt Belgesi alınan yapılarda ilave inşaat alanı ihdas edilmemek şartıyla ‘güçlendirme’ yapılabilmesinin düzenlendiğini ifade eden Sındır; “maddede bu güçlendirme için adına her ne derseniz deyin, ruhsat veya izin, Yapı Denetim Kanunu uyarınca yapılacak güçlendirme projesine istinaden verilir diyor. Yapıya bir nevi resmiyet kazandırılmış olacak. Oysa ki Yapı Kayıt Belgesi, oturma raporu olarak tabir edilen Yapı Kullanma Belgesi anlamına gelmez. Yapı Kayıt Belgesi, sadece: ‘Ben o yapıyı görüyorum, biliyorum, ruhsatsız, kaçak, depreme dayanıklı değil ama ben devlet olarak o yapıyı görmezden geleceğim, yıkmayacağım ve ceza da kesmeyeceğim.’ diyen bir belgedir. Tabii, daha sonra Elazığ'daki gibi bir deprem meydana geldiğinde de ‘Sorumluluk malikine aittir’ deyip devlet sorumluluktan kaçmış oluyor” dedi. Sındır, ayrıca Elazığ ve Malatya’da yıkılan, ağır veya hafif hasar görmüş olan, boşaltılan ve yıkılması zorunlu hale gelen yapıların kaçı hakkında daha önce Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmiş olduğunu ve bunların kaçının kamu idarelerine ait yapılar olduğunu da Meclis kürsüsünden bakana sordu.
“DÜZENLEMEDE YANIT VE ÇÖZÜM BULAMADIĞIMIZ PEK ÇOK SORUN VAR”
Kanun değişikliğiyle ilgili birçok sorunun havada kaldığını ifade ederek sözlerine devam eden Sındır, “güçlendirme yapıldı, sonra ne olacak? Vatandaş yapısına güçlendirme projesi hazırladı, yapı denetim kuruluşuyla anlaştı, yapıyı güçlendirdi, sonrası ne olacak? Yapı Denetim Kuruluşunu ve yapılan işi denetleyen devlet yani kamu ya da ilgili belediyesince işin sonunda herhangi bir oturma raporu dediğimiz Yapı Kullanma Belgesi mi verilecek? Yani yapı projeli, ruhsatlı bir yapıyla eşdeğer mi tutulacak? Hiçbir şey belli değil. Yanıt bulamadığımız bir başka soru; yapının depreme dayanıklılığı hususu imar barışı kanun düzenlemesi gereği malikin sorumluluğundadır. Yapının maliki yapısını devlet denetim ve gözetiminde ve onayıyla güçlendirdi diyelim; yapılarda depreme dayanıklılık hususu devletin sorumluluğuna geçmiş olacak mı? Bu sorulara maalesef yanıt bulamıyoruz, çözüm bulamıyoruz” dedi.
“KAMU BİNALARI GÜÇLENDİRİLEMEYECEK Mİ?”
Diğer yandan, Yapı Denetim Kanunu'nda kamuya ait yapıların, binaların kapsam dışında olduğunu ifade eden Milletvekili Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı: “görüşmekte olduğumuz 17. madde kapsamında yapıların Yapı Denetim Kanununa göre güçlendirilebilmesi düzenlenmiş. Oysa ki kamu idarelerine ait yapılar Yapı Denetim Kanunu kapsamı dışında. Peki, hakkında Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmiş 300 bine yakın kamu binası (yapı) güçlendirilemeyecek mi? Bu konuda da ciddi bir belirsizlik bulunuyor.”

 
Genç Emir'in'in acı ölümü
 
İzmir'de güneş enerjisi atağı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a 7 soru!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine 500 bin liralık tazminat ...
CHP'de sıcak buluşma! 'Yepyeni bir dönem başlıyor' mesajı
CHP'de tek aday olmasına karşın liste savaşlarıyla geçen kongrenin ardından ...
CHP'li Beko'dan Sağlık Bakanlığı'na çağrı...
Son günlerde ilaç firmalarının zam beklentisi nedeniyle depolara ilaç ...
 
Meclis’te ‘FETÖ’nün siyasi ayağı’ kavgası!
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda AKP Grup Başkanvekili Cahit ...
İzmir'de FETÖ düellosu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki ...
Kılıçdaroğlu’na fotoğraflarla FETÖ tepkisi
AK Parti İzmir Gençlik Kolları üyeleri, CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili ...
 
CHP’den flaş karar! Boykotu delen iki isim ihraç talebiyle disipline sevk edildi
CHP'nin boykot kararı aldığı CNN Türk televizyonunda programa çıkan parti ...
Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce bir araya geliyor
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce'nin bugün saat ...
Dağ'dan Çeşme Projesi yorumu... ''İzmir değil, Türkiye projesi''
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Kültür ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri